URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2022, 15:08

A fost semnat și contractul pentru construirea centurii Sânmartin, cu fonduri europene. Șeful CNAIR laudă parteneriatul cu autoritățile locale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent vineri la Oradea, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a asistat la semnarea contractului dintre Consiliul Județean Bihor și firmele care vor construi cei aproape 6 kilometri ai șoselei de centură Sânmartin, care trebuie să fie gata anul viitor.

„Un exemplu de succes”

Contractul, în valoare de 148,9 milioane lei fără TVA, a fost semnat cu reprezentanții firmelor care au câștigat licitația organizată în acest scop de CJ Bihor, în baza unui parteneriat încheiat cu CNAIR, și anume asocierea Construcții Erbașu, Drumuri Orășenești, Procons Group și Vahostav SK.

„Acest proiect trebuie finalizat în 14 luni (în anul 2023), 2 luni vor fi alocate perioadei de proiectare și 12 luni celei de execuție”, precizează un comunicat dat publicității de CNAIR.

Potrivit acestuia, proiectul „este un exemplu de succes pentru demersurile pe care Compania le face împreună cu autoritățile locale”, în contextul în care există 41 asemenea protocoale semnate cu autorități locale din mai multe județe.

Pe de altă parte, la semnarea contractului a mai asistat și directorul Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj Napoca, Eugen Cecan, DRDP fiind structura regională a CNAIR pentru regiunea Nord-Vest.

Inițiat de CJ Bihor

Așa cum BIHOREANUL a mai relatat, licitația pentru construirea centurii Sânmartin, din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a fost lansată de CJ Bihor în luna decembrie a anului trecut, însuși proiectul fiind inițiat de administrația județeană, la fel ca altele în parteneriat cu CNAIR, precum cele pentru construirea șoselei de centură a orașului Aleșd și respectiv a municipiului Beiuș.

Traseul centurii Sânmartin va porni din Oradea, din strada Iancu de Hunedoara (din zona intersecţiei cu centura municipiului), şi va ocoli atât localitatea Sânmartin, cât şi staţiunile Băile 1 Mai şi Băile Felix, făcând joncţiunea cu DN 76 Oradea – Deva în zona intersecţiei cu drumul spre Cordău.

Pe cei 5,7 kilometri vor fi realizate şi trei poduri, două pasaje supraterane, un viaduct şi trei intersecţii giratorii. Suplimentar, pentru a asigura conectarea dintre DN76 şi noua şosea de centură, este prevăzut şi un drum de legătură de aproximativ 900 de metri lungime, în dreptul giraţiei de la intrarea în localitatea Sânmartin, în zona "cartierului ANL".

De la centuri la Autostradă

Pe de altă parte, comunicatul CNAIR arată că directorul General al Companiei a discutat cu președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și despre celelalte proiecte de interes pentru această zonă.

Unul dintre ele este cel al Autostrăzii Transilvania, pentru proiectarea și execuția subsecțiunii 3C1, Suplacu de Barcău – Chiribiș, pentru care a fost desemnată câștigătoare asocierea Construcții Erbașu și Vahostav SK (la prețul de 542,956 milioane de lei, fără TVA), oferta fiind, însă, în reevaluare, după o decizie a Curții de Apel București.

De asemenea, pentru Subsecțiunea 3C2, Chiribiș - Biharia, contractul încheiat în august 2020 cu asocierea Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul orădean Selina), Vahostav (Slovacia) și Water Drilings (București) a fost reziliat în data de 12 mai 2022, iar CNAIR „a început deja pregătirea documentației pentru lansarea în licitație, în luna iunie, a contractului pentru proiectarea și execuția celor 28,55 de km ai acestei secțiuni”.

Directorul CNAIR și președintele CJ Bihor au discutat, totodată, despre proiectul legăturii dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania, la care lucrările au fost începute recent de compania Strabag, despre proiectul Drumului Expres Oradea – Arad, cel al centurii Aleșd, la care lucrările au început chiar vineri, și cel al centurii Beiuș, unde licitația este în derulare. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
......
Sunt cateva aspecte de discutat. De pilda circulatia/accesul pe Ioan de Hunedoara. Ce e peste 7,5to vine in special de pe Depozitului. Probleme vor fi cu autoturismele, in zona Ion Bradu/Bumbacului. La ore de varf va fi nebunie. Vara, toti care stiu ce e sa treci prin Baile Felix, vor alege ruta ocolitoare. Era sa uit ce e mai important: va fi DOAR cu o banda pe sens? Si lat cum e drumul spre Fughiu pe la Podgoria, acolo doua Lastunuri trec cu greu unul pe langa altul?!
Postat 04 Iunie 2022, 05:26 de pinonel
E și firesc ca CNAIR să laude autoritățile bihorene ...
... din moment ce nicăieri în țară nu mai există edili atât de prostalăi, încât să facă treaba unei autorități centrale din bani publici locali, din taxele bihorenilor în acest caz.
Postat 03 Iunie 2022, 18:02 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON