URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2021, 18:02

A fost pornită căldura în Oradea şi în Sânmartin. Care sunt zonele cu probleme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficare a pornit treptat, de marţi dimineaţă până miercuri după-amiază, furnizarea încălzirii prin 136 dintre cele 144 de puncte termice din Oradea și Sânmartin.

Începând cu şcoli, grădiniţe şi spitale...

Potrivit reprezentanţilor Termoficare, reluarea încălzirii s-a făcut treptat pentru a nu bulversa sistemul. "Am început cu punctele termice prin care sunt alimentate şcolile, grădiniţele şi spitalele şi ne-a extins, treptat, în tot oraşul", a spus directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.

Miercuri, la prânz, circa 93% din punctele termice din oraş furnizau încălzire pentru populaţie, iar alte trei erau în curs de pornire.

Spre exemplu, în zona cartierului Rogerius, angajaţii Termoficare lucrau la repornirea Punctului Termic 104 care alimentează blocurile din străzile Transilvaniei şi Şelimbărului. "Potrivit estimărilor noastre, în această zonă căldura se va porni în cursul serii", a promis directorul.

"Avem două zone în care se lucrează..."

În paralel, constructorii care lucrează pentru Termoficare au de închis lucrări începute peste vară. "În momentul de faţă avem două zone în care se lucrează, Ciheiului şi Decebal – Sovata, iar furnizarea agentului termic se va face în zilele următoare", a declarat directorul.

În zona străzii Ciheiului miercuri după-amiază erau în curs de pornire punctele termice 871 şi 872.

"Punctul Termic 872 va începe furnizarea agentului termic în cursul acestei seri, iar Punctul Termic 871, în cursul zilei de mâine. În momentul de faţă se toarnă căminele de vizitare pentru ca mâine să se poată închide lucrările", a spus Creţu.

O sută de blocuri „la rece”

Situaţia este ceva mai complicată în cazul Punctului Termic 610, cel mai mare din oraş, care alimentează zona Decebal – Sovata şi deserveşte peste o sută de blocuri.

"Punctul termic 610 va fi pornit în cursul zilei de mâine. 13 din cele circa 100 de blocuri vor fi alimentate, însă, cu energie termică abia în cursul zilei de sâmbătă sau duminică. La înlocuirea reţelei termice secundare, cu termen de predare în anul 2022, a rămas nefinalizat un tronson pentru că executantul a trebuit să aştepte după noile vane care, în contextul pandemiei, vin mai greu de la furnizor", a explicat directorul comercial.

Creţu a mai spus că, în paralel, operatorul de termoficare se confruntă cu şapte avarii apărute pe reţele care afectează însă doar un număr limitat de consumatori.

"Caloriferele sunt reci!"

Potrivit directorului comercial al Termoficare, Dan Creţu, societatea a pornit încălzirea în Oradea marţi dimineaţă deși, conform legii, mai putea aștepta.

"În noaptea de luni spre marţi, între orele 19 – 7 s-au înregistrat o temperatură medie de 8,4 grade Celsius. La fel ca în ultimii cinci ani am făcut demersuri să pornim încălzirea fără să aşteptăm încă două nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius", a spus Creţu.

De altfel, odată cu răcirea vremii, orădeni din toate cartierele oraşului au luat cu asalt aplicaţia Oradea City Report pentru a reclama frigul din apartamente.

"Deşi s-a dat drumul la încălzire nu pot beneficia de aceasta datorită unor lucrări care afectează punctul termic de care aparţin. Am copii mici, sub trei ani, care ar sta în frig dacă nu aş avea calorifere electrice", a reclamat un locuitor din strada Sovata.

La fel, s-au plâns de frig şi parte din locuitorii străzii Transilvaniei: "Nici acum nu funcţionează încălzirea. De joi, săptămâna trecută, nu lucrează nimeni la un şantier deschis acolo. Stăm în frig, domnilor!".

Exemplele ar putea continua cu locuitorii străzii Ciheiului.  "Caloriferele sunt reci! Când aveţi de gând să porniţi căldura? În miezul iernii?", au întrebat orădenii.

Au mai rămas nouă...

Potrivit unui comunicat al Termoficare, angajații societății lucrau miercuri la pornirea încălzirii în cele nouă puncte termice cu probleme:

"- PT 104 (zona străzilor Transilvaniei, Șelimbărului, Iza) – estimăm ca în cursul acestei seri se va relua furnizarea agentului termic pentru încălzire;

- PT 610 (zona străzilor Decebal, Sovata, Apostol Andrei)   - în cursul zilei de joi, 14.10.2021,  se va relua furnizarea agentului termic pentru încălzire, mai puțin pentru 13 imobile situate pe strada Sovata; PT 871 (zona Nufărul)  - în cursul zilei de joi, 14.10.2021 se va relua furnizarea agentului termic pentru încălzire, fără blocurile situate pe străzile Jules Verne, Agricultorilor si Lanului;

- PT 872 (zona Nufărul )  - estimăm ca în cursul acestei seri se va relua furnizarea agentului termic pentru încălzire, fără blocurile situate pe străzile  Ciheiului si Nufărului;

- PT 850 (zona Ceyrat) – termenul  estimat pentru finalizarea lucrărilor este 25 octombrie 2021;

- PT 855, 809 (Mihai Vitezul, Ulmului, Garoafei, Cezar Boliac, Titu Maiorescu, Colonel Buzoianu, Piața 1 Decembrie,  Traian Moșoiu)  –  în cursul zilei de joi, 14.10.2021,  se va relua furnizarea agentului termic pentru încălzire;

- PT 887 (Piața Cetății) – în cursul acestei seri se va relua furnizarea agentului termic pentru încălzire;

- PT 418 (Roman Ciorogariu) -  în cursul zilei de joi, 14.10.2021, se va relua furnizarea agentului termic pentru încălzire".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON