URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2022, 09:41

A dat boala-n roșii! 80% dintre fermierii bihoreni înscriși în programul Tomata ar fi fost neeligibili, dacă termenul limită nu s-ar fi prelungit

A dat boala-n roșii! 80% dintre fermierii bihoreni înscriși în programul Tomata ar fi fost neeligibili, dacă termenul limită nu s-ar fi prelungit ROȘIILE LA CONTROL! Vinerea trecută, la încheierea programului Tomata, mesele din piețele orădene ar fi trebuit să geamă de roșii. Totuși, în Piața Rogerius, abia dacă puteau fi văzuți 15 vânzători, unii dintre ei din județele vecine. „Mulți legumicultori or fi produs roșii doar pe hârtie, ca să ia subvenția de 3.000 euro”, acuză fermierul Marcel Maxim
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În loc să cultive pământul pentru bucate, fermierii s-au învăţat să muncească pentru subvenţii. E mai uşor şi, cu ceva noroc, pot câştiga de la stat mai mult decât din recoltă. Asta dacă nu sunt prinşi cu nereguli!

"Din cei 297 de fermieri bihoreni înscrişi în programul Tomata, 67 au fost excluşi din program din cauza neconformităţilor descoperite", spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Sera de subvenţii

Programul Tomata a fost lansat în 2017 pentru a încuraja producţia de roşii în spaţii încălzite, astfel încât românii să poată mânca roşii autohtone primăvara devreme şi iarna târziu.

Nicolae Hodisan sef Directia de Agricultura BihorÎn Bihor, numărul fermierilor înscrişi în program s-a dublat, de la 121 în 2017, la 297 în 2022. Explicaţia e simplă: cei care reuşesc să vândă 3 tone de roşii produse pe 1.000 metri pătraţi de seră până la 10 iunie primesc o subvenţie de 3.000 euro! Doritorii pot aplica şi pentru al doilea ciclu de producţie, pentru încă 1.000 euro, cu desfacere între 15 octombrie şi 9 decembrie.

BIHOREANUL a aflat că din cei aproape 300 de legumicultori bihoreni, doar 65 ar fi avut în mod normal dreptul la subvenţie. "Cam 80% au rămas în program doar pentru că termenul limită din 10 iunie a fost prelungit până la 1 iulie. Agricultorii s-au plâns de frigul din primăvară", spune directorul Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).

67 din 297!

Obligaţi să îşi vândă producţia până la 1 iulie ca să pună mâna pe bani, mulţi fermieri au chemat inspectorii Direcţiei să confirme existenţa recoltei în solar, pentru a putea ieşi la piaţă, deşi se ştiau în neregulă. În mod şocant, un fermier din Sânnicolau Român, cu trei exploataţii de pe care trebuia să încaseze 9.000 euro, a legat cu sfoară roşii coapte, probabil cumpărate, pe plantele încă verzi, pentru a păcăli inspectorii. "Aşa ceva s-a mai văzut doar pe vremea lui Ceauşescu, când se legau merele în pom ca să arate o recoltă mai bună", spune Hodişan.

În apărarea sa, legumicultorul le-a spus inspectorilor că a încercat să aducă la vedere roşiile pârguite pentru a demonstra că le are. "Sunt de la mine din solar", s-a scuzat el.

Odată înşelătoria descoperită, fermierul a fost eliminat din program şi a trecut razant pe lângă o plângere penală. Şi nu e singurul! 67 dintre cei 297 de fermieri bihoreni au fost declaraţi neeligibili.

"Unii nu aveau tomatele coapte nici acum, alţii nu aveau 1.000 metri pătraţi cultivaţi cu roşii, aşa cum şi-au asumat, iar alţii au spus că roşiile s-au îmbolnăvit", explică Hodişan. Adevărul e însă că majoritatea au plantat târziu, fără mari investiţii, în speranţa că roşiile vor creşte şi se vor coace la soare până în iunie. Lucru care nu s-a întâmplat...

În oală cu trişorii

Marcel Maxim fermierMarcel Maxim (foto), din Satu Nou, cultivă roşii de 22 de ani. "Majoritatea au intrat în program pentru subvenţii, că altfel n-ar face niciodată 3.000 euro din roşii. Eu am plantat în 20 februarie, am încălzit solariile non-stop şi am ieşit la piaţă pe 5 mai. Ei, dacă au ieşit în piaţă după 10 iunie, înseamnă că nici măcar nu au făcut foc", spune Maxim.

Omul are convingerea că majoritatea agricultorilor au fentat cumva programul. "Dacă fiecare din cei care au recoltat după 10 iunie ar fi avut 3 tone de roşii la vânzare, ar fi trebuit să fie pline pieţele din Bihor, dar nu sunt. Au produs doar pe declaraţia pe proprie răspundere că au dus roşiile la piaţă", crede bărbatul.

Marcel este revoltat. "Nu vreau să fiu băgat în aceeaşi oală cu trişorii ăştia! Dacă vom fi foarte mulţi, bugetul alocat la nivel naţional o să se împartă la toţi, iar în loc de 3.000 euro, subvenţia ar putea scădea, la fel ca în alţi ani, la 2.800 euro sau mai puţin. De ce, dacă eu am muncit şi altul nu?", întreabă fermierul.

Dar răspunsul e simplu. Pentru că, mai nou, fermierii nu mai trăiesc din recolte, ci din subvenţii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Risipă
Și uite așa se aruncă pe geam, bani de la buget. De ce nu se respectă termenele? Probabil printre cei care au solicitat subvenții sunt și pilele unora. Poate chiar din direcția agricolă! Motivul pueril că a fost frig in primăvară e principalul semn că indivizii au vrut să fenteze statul. Din moment ce obligația lor era să cultive in spatii încălzite, cum pot invoca frigul de afară! Se fură in continuare de la buget cu sprijinul celor cu atribuții să ia măsuri și să controleze corectitudinea celor care cer subvenții.
Postat 10 Iulie 2022, 15:45 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON