URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2021, 07:57

A căzut piaţa! Producătorii de legume şi fructe din Bihor se plâng de prăbuşirea vânzărilor. Vezi ce se întâmplă!

A căzut piaţa! Producătorii de legume şi fructe din Bihor se plâng de prăbuşirea vânzărilor. Vezi ce se întâmplă! MARFĂ DA, CLIENŢI BA! Scăderea vânzărilor îi afectează serios pe producătorii care îşi vând marfa în pieţe. "Între ora 12 şi 5 seara aproape că nu mai vine nimeni. Seara, când se mai lasă umbrele, mai este ceva mişcare, dar degeaba, că la 7 piaţa se închide", spune o legumicultoare din Roşiori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Producătorii de legume şi fructe din Bihor se confruntă cu scăderea vânzărilor. "Pandemia i-a dezobişnuit pe oameni de piaţă. Numărul clienţilor s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Degeaba reduci preţurile, că n-ai cui să dai", spune o legumicultoare.

În plin sezon, femeia vinde cu 40% mai puţin decât anul trecut în iulie, în plină pandemie. Şi ia serios în calcul să îşi găsească altă ocupaţie...

Mai rău ca-n pandemie!

Piaţa Rogerius, cu cea mai bună vânzare din Oradea, duce mai nou lipsă de clienţi. De când a venit căldura, cumpărătorii trec printre mese doar dimineaţa devreme. "După ora 12 nu vinzi mai nimic", spune un legumicultor.

Reducerea clientelei a făcut ca vânzările să se prăbuşească. "Acum doi ani vindeam roşii, ardei şi castraveţi de minimum 600 lei pe zi. Acum abia fac 200. Până şi anul trecut, în pandemie, vindeam mai bine, că lumea se speriase şi mânca sănătos", zice o vânzătoare.

Începând de la prânz, piaţa se goleşte. "Cumpărătorii de piaţă sunt în general bătrâni şi femei cu copii mici care intră în case când dă căldura", spune femeia.

Producătorii sunt cu atât mai supăraţi cu cât piaţa se închide tocmai când ar veni cumpărătorii. "Dacă acum câţiva ani vindeam şi la 10 seara celor care se întorceau de la plimbare, acum piaţa se închide la 7, când oamenii ies din case, că se mai lasă răcoarea", spune o legumicultoare.

În timpul săptămânii, Administraţia Domeniului Public ţine pieţele deschise de la 7 dimineaţa până la 19 seara, sâmbăta programul fiind redus până la ora 17, iar duminica până la 14. "Parcă ar vrea să ne falimenteze", zice femeia.

"N-o să poţi da nici gratis!"

Situaţia e aceeaşi în toate pieţele. "Dacă până la ora 12 mai vinzi ceva, după ora 13 poţi strânge marfa, că nu mai vine nimeni", spune Marcel Maxim, legumicultor din Satu Nou. Bărbatul se străduieşte să îşi vândă recolta de roşii înainte să rămână cu ea pe cap. "După 15 iulie va fi şi mai rău, că începe vacanţa la elevi, vin concediile şi lumea va pleca din oraş. Va fi aşa de gol că n-o să poţi da marfa nici gratis", zice el cu năduf.

Marcel vede soarta pieţelor pecetluită. "Clienţii de piaţă sunt bătrânii care cumpără pentru ei sau nepoţi. Tinerii nu vin în piaţă, deci e clar: pieţele vor ajunge loc viran".

Motivele prăbuşirii pieţelor sunt multiple. Dincolo de orarul inadecvat care alungă clienţii, de condiţiile inferioare faţă de hypermarket-urile dotate cu aer condiţionat şi de comoditatea clienţilor, care s-au învăţat să îşi cumpere toate lucrurile din acelaşi loc, piaţa au stricat-o, totuşi, chiar... pieţarii.

"Când a început să scadă clientela, mulţi producători şi-au adus legume din piaţa de gros, ca să mai facă un ban. Deşi abia acum li se fac roşiile în solar, mulţi vând deja tomate «de Bihor» aduse din Grecia şi Polonia. Normal că omul nu mai vine în piaţă dacă poate lua aceleaşi prostii fără gust, dar mai ieftin, din hypermarket", zice bărbatul.

Mulţi comercianţi, puţini producători...

Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Judeţene BihorNicolae Hodişan (foto), şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, spune că 80% din producătorii care vând legume şi fructe în pieţe sunt, cel puţin pe jumătate, şi comercianţi. "Mulţi au şi certificat de producător, şi acte de firmă. Când îi verificăm pe baza certificatului de producător cu ce au cultivat prin grădină scot actele de comercianţi, iar când îi verifică Fiscul dau certificatul de producător, care îi scuteşte de casă de marcat", spune Hodişan.

La începutul săptămânii trecute, când angajaţii DAJ Bihor au controlat producătorii din pieţele orădene, majoritatea tarabelor s-au închis brusc. "Am vândut într-o zi cât în toată săptămâna. Dacă mai puteam sta şi seara, când a început să vină lumea, puteam da şi mai mult", spune un producător din Diosig.

Chemarea cartierului

preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian DanAvând în vedere că astfel de controale nu se fac zilnic, pentru a îndepărta concurenţa neloială, iar numărul clienţilor "de piaţă" este tot mai mic, producătorii de legume şi fructe nu au prea multe opţiuni. "Comportamentul de consum al clientului s-a schimbat în pandemie. Cum consumatorul nu mai vine în piaţă, producătorul trebuie să meargă la el", spune preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan (foto).

Soluţia văzută de Dan constă în amenajarea de mici pieţe de cartier între cvartalele de blocuri. AFB a testat această metodă încă din 2014, dar atunci rezultatele au fost dezamăgitoare. "AFB a înfiinţat o astfel de piaţă, cu fructe şi legume direct de la producător, în cartierul Prima. La început a mers bine, oamenii coborau din blocuri sau se opreau când veneau de la muncă să îşi ia fructe şi legume, dar treptat interesul a scăzut", spune preşedintele AFB.

Pe de o parte, o piaţă cu producători nu oferă o varietate foarte mare de produse, fiecare agricultor având două-trei tipuri, iar pe de altă parte, pentru că nu exista ameninţarea pandemiei, cumpărătorii nu se vedeau nevoiţi să cumpere de lângă casă. "Am intuit bine potenţialul unei astfel de pieţe, dar am fost înaintea vremurilor", se consolează Dan. Şi cam are dreptate...

Deci, se poate!

O astfel de piaţă funcţionează în Paleu în fiecare sâmbătă de la ora 8 la 11. "În două ore am vândut cât într-o zi întreagă în Rogerius", spune o legumicultoare.

Iniţiativa a pornit din mediul virtual în primăvara anului trecut, după declanşarea pandemiei, iar din primăvara acestui an funcţionează şi fizic. "Aveam în zonă câţiva producători şi ne-am propus să facem o piaţă online ca să ne putem hrăni sănătos. Au început să intre oameni în grupul de Facebook, producătorii au început să îşi facă reclamă, încet piaţa a crescut, iar când s-a deschis şi fizic, în prima zi în jumătate de oră nu mai era nimic", povesteşte Mihaela Erbaşu, membru al grupului "Iniţiativa Paleu".

Succesul pieţei este dat de faptul că producătorii şi clienţii se cunosc, că iniţiatorii, localnici voluntari, verifică personal provenienţa produselor, iar cele "de import" sunt eliminate. "Au încercat să vină şi comercianţi, dar nu i-am lăsat să intre în piaţă. La noi se vând doar produse de sezon. Când e vremea salatei - salată, când e vremea cireşelor - cireşe. Acum e vremea pepenilor", spune Erbaşu.

Problema mare este că şi pentru alţi producători piaţa e deja închisă. "Nu mai primim producători. Încercăm să îi protejăm pe cei din zonă", spune iniţiatoarea.  

Andrica, nu şi nu!

Directorul ADP, Liviu AndricaÎn lipsa unei alternative, singura şansă a producătorilor din pieţele orădene este prelungirea programului, pentru ca orădenii să poată ieşi la cumpărături şi seara. Directorul ADP, Liviu Andrica (foto), este însă împotrivă.

"Nu îl vom prelungi. Avem salariaţi care pentru orele în plus ar trebui plătiţi suplimentar", zice directorul. ADP se confruntă cu creşterea cheltuielilor la energia electrică şi salarii, în timp ce tarifele de închiriere le-a menţinut la acelaşi nivel.

În loc să ia în calcul prelungirea programului, Andrica analizează scumpirea chiriilor. "În toamnă vom propune majorarea tarifelor", spune şeful ADP. De parcă fermierilor nu le-ar ajunge concurenţa hypermarketurilor, clientela tot mai puţină şi programul de lucru nefiresc de scurt...


PIAŢA DIN PIAŢĂ
De la tarabă la food-truck

Mihai Jurca, city-manager OradeaExemplul de succes al pieţei de cartier din Paleu ar putea fi copiat şi de municipalitatea orădeană în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor. "Avem în plan amenajarea în centrul oraşului a unei pieţe cu produse locale, de la fructe şi legume la plăcinte sau cojoace de Beiuş", spune city-managerul, Mihai Jurca (foto).

Iniţiativa vrea să vină în întâmpinarea turiştilor, în perioada aprilie – octombrie, dar ar putea servi la fel de bine şi localnicilor. "Va fi o piaţă de weekend sau poate doar de o zi. Depinde cum vor reacţiona cumpărătorii", spune Jurca despre piaţa care ar putea funcţiona din toamnă, fie în Piaţa Unirii, fie în Piaţa Ferdinand.

În paralel, Primăria şi CJ Bihor au în pregătire un proiect european în valoare de circa 250.000 euro cu ajutorul căruia vor să organizeze pieţe ambulante doar pentru producători. "Vrem să cumpărăm rulote autoportante cu care să organizăm târguri ambulante de produse tradiţionale", spune vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan. Proiectul ar putea fi implementat, însă, abia anul viitor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Mulți intervievați. Puțini cei care mai pricep ceva din modul de funcționare a pieței.
E vorba de economia de piață în general. Funcționează strict pe raportul cerere/ofertă. A sărăcit populația iar prețurile sunt ridicate. Cheltuielile exced veniturile. Simplu și la obiect, atât pentru consumatori cât și pentru vânzători și producători. Iar ce se întâmplă e rezultatul guvernării PNL+USsR++, care bate câmpii pe ideea că doar investițiile produc bani. Nici vorbă, singurele care văd normalitate și menținere în plan economic sunt societățile de consum. Acelea care, precum Germania, dau bani oamenilor care nu fac nimic și stau acasă în "pandemie", dar consumă de pe piață bunuri, produse și servicii. Când banii circulă, indiferent cum și de unde, trăiește toată lumea din jur. Când stagnează poți să scoți credit, eventual, pentru un coșciug cât mai ieftin.
Postat 17 Iulie 2021, 10:49 de KP
???
Peste 80%din producători sunt de fapt bișnițari care cumpara din westmarket ii vezi dimineața la prima ora pe acolo pentru aprovizionare apoi se dau producători, dacă ii vedeti în piață din ianuarie pana în decembrie clar sunt "producatori" au cumpărat cate un petec de pământ în jurul orașului ca să poată să-și scoată certificat de producător iar din zece arii de teren vând produse in 12 luni pe an de toate când sunt fructe vând fructe, când e sezon de legume vând legume, când sunt pepeni vând pepeni șamd, sigur dacă angajați lu nenea asta de-a schimbat pana acum 5,6, 7 partide doar sa rămână la ciolan și-ar face treaba adică sa verifice scriptic și faptic în teren apoi sa anuleze C. P ale celor care de fapt sunt falși producatori și săi ardă cu o amenda usturătoare, ne-ar scăpa de mulți producători iar adevărați producători ar prospera numai ca e mai bine sa stai în birou la umbra decât sa mergi în noroi, soare arșița pe coclaua, la fiecare intersecție plin de producători bronzați care fac evaziune la greu dar nici anaful nici alte instituții nu pre sunt interesați săi întrebe de sănătate cam asa sta treaba.
Postat 17 Iulie 2021, 08:17 de sss
gandire superficiala de la piete la parcuri
@Kid, ai punctat foarte bine. Andrica pierde din vedere elementul cheie pentru care exista piata de legume-fructe - producatorii! in plus, desteptii cu pietele nu s-au gandit ca vara e cald si ar fi utile niste instalatii care pulverizeaza apa in aer, cum sunt pe terase... sau sunt problematice pt ca ele consuma curent si apa? totul este superficial gandit, de la piete la parcuri.
Postat 16 Iulie 2021, 18:52 de roger
Certificat de producator
In piete n-ar trebui sa ajunga sa vanda, decat cei cu certificat de producator. Exclus firmele. ADP-ul ar trebui sa inchirieze spatiile doar producatorilor. In schimb, pe Andrica il doare la banana daca producatorii locali se duc in cap si prospera samsarii. El are 100% spatiu ocupat, este tot ceea ce-l intereseaza.
Postat 16 Iulie 2021, 15:33 de Kid
Producatori pe hartie
Eu as cumpara doar din piata, dar am fost in urma cu o saptamana in Piata Decebal si erau doar speculanti. Nu cumpar de la speculanti, vreau sa cumpar de la producatori ce este cultivat local. Plus ca, mai nou, supermarket-ul are produse aduse de la fermieri din zona. Probabil producatorii pe bune incearca sa isi vanda altfel produsele si in piata se mai gasesc f putini fermieri.
Postat 16 Iulie 2021, 10:48 de Gemini
"Producatorii " sunt samsarii
Acesti samsari de legume si fructe iau marfa pe bani de nimic de la adevaratii producatori.Producatorii adevarati nu au timp sa stea prin piete.Asadar, nu recomand aprovizionarea de la piete, deoarece acestia pretind sa castige mai mult decat producatorii, in timp ce ei stau toata ziua pe scaun in piata.Daca-ar mai lasa din profitul lor, cu siguranta ar avea si clienti.
Postat 16 Iulie 2021, 09:18 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON