URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2016, 22:38

A "cântat" pădurea din Băile 1 Mai: Sute de oameni s-au strâns la un festival menit să promoveze natura (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva sute de oameni, români şi maghiari deopotrivă, au ieşit, duminică, din case, la aer curat şi mişcare, în pădurea din Băile 1 Mai, la festivalul "Cântă pădurea", organizat de o asociaţie cu acelaşi nume, Fundaţia Muzsikál az Erdő (Cântă Pădurea), din Ungaria, cu scopul de a promova natura.

Festivalul a început la ora 11 şi a cuprins momente pentru toate vârstele, de la prezentări de produse locale şi degustări până la jocuri în care copiii au fost învăţaţi să protejeze natura, expoziţii de desene şi fotografii, respectiv plimbări ghidate în zonă.

Cele mai gustate au părut, însă, concertele, organizate în inima pădurii, la circa 800 de metri de parcarea din zona cantonului din 1 Mai, unde trupe din Ungaria au oferit un spectacol desăvârşit. Fără boxe care să deranjeze liniştea sălbăticiunii, fără fiţe şi sclipici, artiştii au impresionat, alternând muzica cu poezii şi glume. Primul a fost Corul de fete Aurin din Kecskemét, urmat de Trupa Misztrál (video 1) şi un cvintet de alămuri, In Medias Brass (video 2).

Oameni de toate vârstele au stat să îi asculte, sprijiniţi de câte un copac, ori stând pe pături, ca la picnic, şi aplaudând piesă după piesă.

Szabo Lajos, preşedintele Fundaţiei Muzsikál az Erdő (Cântă Pădurea)Inginerul silvic Szabo Lajos (foto), principalul organizator, reprezentant al fundaţiei "Cântă Pădurea" din Paszto, Ungaria, a precizat BIHOREANULUI că acest festival se desfăşoară în ţara vecină de mai mulţi ani, că a ajuns la a 13-a ediţie şi că este primul an când se desfăşoară în afara graniţelor, având planuri de extindere şi în alte ţări. Pădurea din Băile 1 Mai a fost aleasă, în urma discuţiilor cu diverşi pădurari, astfel încât să corespundă cu tema festivalului.

"Scopul proiectului este ca oamenii să fie cât mai responsabili pentru natură, să o iubescă şi să aibă grijă de ea, prin puterea pădurii, a muzicii şi a artei în general, prin puterea lor. Locul a fost ales cu foarte multă atenţie, ca să trimită mesajul adecvat, cântecul pădurii… Tot Bazinul Carpatic e o zonă fantastic de frumoasă, cu râuri, păduri înverzite, tradiţie, cultură bogată. Este responsabilitatea noastră, a celor care trăim aici, să protejăm, natura", a declarat Szabo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON