URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2021, 10:25

808 de tăieri în 2020. Primăria Oradea își încalcă propriul regulament care obligă la plantarea a 5 arbori pentru fiecare copac tăiat

Primăria Oradea își încalcă propriul regulament instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 725 din 2015 care obligă la plantarea a 5 arbori pentru fiecare copac tăiat.

Potrivit raportului de activitate al Direcției Tehnice, anul trecut municipalitatea a tăiat 808 copaci și a făcut tăieri în coronament la 2.456 de arbori, în fond, tot un fel de tăiere, pentru că arborii toaletați sunt, de obicei, atât de ciuntiți încât ulterior se usucă.

Directorul Mircea Ghitea a afirmat că arborii „prezentau pericol pentru persoane și bunuri” și „toți au fost tăiați ca urmare a avizului comisiei consultative care funcționează pe lângă Primăria Oradea și a avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului”.

În schimbul arborilor tăiați, municipalitatea a plantat anul trecut doar 1.045 de arbori ornamentali cu rădăcina în balot și o înălțime de minimum 4 metri, cu mult sub norma pe care tocmai ea a impus-o orădenilor.

Directorul Ghitea a justificat această dublă măsură prin faptul că administrația locală este obligată să taie arborii care prezintă pericol pentru oameni și bunuri pentru a evita producerea de accidente și tragerea ei la răspundere.

„Poate că nu va plăcea ce spun acum, dar administrația locală, nu orădenii, răspunde prin lege de administrarea fondului de arbori din Oradea. Cetățeanul ne sesizează că în zonă există arbori uscați sau a căror stare poate provoca accidente, pentru că și la arborii verzi, dar înclinați, există aceleași riscuri și trebuie tăiați, iar noi intervenim”, a spus Ghitea.

Acesta este al doilea an consecutiv în care Primăria își încalcă propria normă. După cum BIHOREANUL a mai scris, în 2019 municipalitatea orădeană a tăiat 779 de arbori și a plantat doar 655 de copaci, încălcând articolul 5 din HCL 725 care sancționează acest lucru cu amenzi între 200 și 500 lei în cazul persoanelor fizice și între 500 și 1.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Pe atunci viceprimar, Florin Birta, actualul primar, a afirmat că va propune eliminarea din regulament a obligației privind plantarea a 5 arbori pentru fiecare tăiere, pentru ca să nu mai existe discuții.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON