Se lucrează pe 8 şantiere în paralel, iar în cel mult o lună numărul lor va urca la 14. Constructorii municipalităţii au primit pe 7 iunie ordinul de începere a lucrărilor de înlocuire a 15 kilometri de reţea de termoficare, cu termen de finalizare de 5 luni până înaintea reluării furnizării agentului termic în toamnă.
Provocarea este cu atât mai mare cu cât anul trecut, în acelaşi interval, asocierea firmelor Energomontaj Timişoara, Elsaco Electronic, Isoplus România şi ISPE au reuşit să înlocuiască doar 5 kilometri de reţea.
În prezent, constructorii lucrează pe străzi precum Decebal, Dunării, General Magheru, Mareşal Averescu, Republicii şi Horea.
"Constructorul a scos pe teren peste 200 de muncitori şi 60 de utilaje pentru a putea termina la timp. Lucrările sunt îngreunate de faptul că se lucrează pe străzi aglomerate, înguste, cu foarte multe reţele în subteran, iar de multe ori apa pluvială inundă şanţurile", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute pe teren.
Fără tramvai pe Decebal
Potrivit viceprimarului, pentru desfăşurarea în siguranţă a lucrărilor, în perioada următoare traficul auto de pe mai multe artere orădene va fi deviat.
Municipalitatea aşteaptă perioada vacanţei şcolare şi a concediilor, când numărul maşinilor este mai mic, pentru a putea impune restricţii de circulaţie. Lucrările vor impune inclusiv întreruperea circulaţiei travamvaielor.
"Pe bulevardul Decebal, în tronsonul deliminat de străzile Whilliam Shakespeare şi Calea Aradului, actualul traseu al reţelei trece pe amplasamente care nu sunt în proprietatea municipiului. Pentru a putea monta conducta pe domeniul public suntem obligaţi să ieşim în şosea. Din acest motiv, la începutul lunii iulie circulaţia tramvaielor pe acest tronson va fi întreruptă pentru două săptămâni", a declarat Mălan.
Viceprimarul a mai spus că toate devierile de trafic şi întreruperile în furnizarea serviciilor de alimentare au apă caldă vor fi anunţate în timp util, pentru ca orădenii să poată lua măsuri.
Zonele cu risc de avarie
Municipalitatea investeşte 118,8 milioane lei din fonduri guvernamentale pentru înlocuirea a 20,29 kilometri de reţea primară de termoficare.
Printre altele, lucrările constau în înlocuirea conductelor existente cu altele noi în sistem preizolat, montarea lor în pământ pe strat de nisip, instalarea de vane noi de secţionare, instalarea unui sistem de semnalizare şi alarmare a spargerii conductelor şi readucerea lor la starea iniţială.
Viceprimarul Mircea Mălan a mai declarat, arătând reţelele deja dezgropate, că acestea sunt atât de ruginite şi colmatate încât nu mai pot fi folosite eficient la transportul agentului termic.
De altfel, în cea de-a doua etapă de reabilitare a conductelor, pentru a stabiliza sistemul, municipalitatea a ales să înlocuiască tronsoanele cu cel mai mare risc de avarie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.