25 de persoane au fost reţinute în noaptea de duminică spre luni, în dosarul în care 200 de firme sunt suspectate că ar fi făcut evaziune fiscală de 30 milioane de euro, arată Digi24.ro. Între ele se regăsesc nume mari din IT sau construcţii, precum UTI, Strabag, Total Network Solution, Erbașu sau Romsys, companii care au în derulare zeci de contracte bănoase cu statul român. Total Network Solution se ocupă chiar de softurile DNA și are un contract cu ANAF.
Acuzațiile în acest dosar sunt evaziune fiscală și spălare de bani, iar modalitatea de operare era „clasică". În jurul firmelor mari erau create societățile-fantomă, cu care încheiau contracte fictive de prestări sau achiziții. Documentele de plată erau întocmite, doar că banii nu erau niciodată livraţi, astfel că sumele intrau legal în circuit. Peste 200 de firme erau folosite ca paravan, suspecţii folosindu-se de ele pentru a tranzacţiona sute de milioane de euro.
Perchezițiile nu au vizat doar București și Ilfov. În Argeș, cel mai bogat primar din județ, Florin Frăţică, a fost săltat de procurori și adus la sediul Inspectoratului General de Poliției. Pe lângă o vilă impunătoare, mai are o casă, un apartament, șase terenuri intravilane, 90 hectare de pădure, dar și bijuterii în valoare de 120.000 de euro.
Potrivit Digi 24, în total reprezentanții a peste 200 de societăți sunt vizați de ancheta antifraudă. 50 dintre ei sunt deja urmăriți penal.
Digi24.ro a redat şi contractele derulate de companiile suspecte cu statul:
Firma Erbaşu, de pildă, ai cărei proprietari sunt în top 300 milionari, a primit aproape 25 milioane de euro pentru modernizarea cartierelor bucureştene Militari, Drumul Taberei și pentru modernizarea parcului Moghioroș. A câștigat, totodată, și licitația pentru modernizarea drumurilor din nordul Capitalei.
Contractele firmei Erbașu:
- 4,8 milioane de euro- modernizare urbanistică în cartierul Militari
- 4,5 milioane de euro- modernizare urbanistică în cartierul Drumul Taberei
- 15 milioane euro - modernizarea Parcului Moghioroș (împreună cu o firmă din grupul UTI)
- 11 milioane euro- realizarea Parcului Municipal Vest, Ploiești
- 12 milioane euro - Stația de epurare a apelor uzate Timișoara
- 5 milioane de euro- Stația de epurare a apelor uzate Oradea
- 42 milioane de euro - reabilitarea drumurilor din nordul Bucureștiului
- 10 milioane de euro în perioada 2009-2012 - reabilitare și modernizare puncte termice
- 9,6 milioane de euro - Pavilionul Expozițional Constanța
- 8,2 milioane de euro -Centrul pentru congrese și expoziții Nord Oltenia
Și gigantul UTI Grup a câștigat bătăliile pentru marile contracte cu instituțiile publice. De la sistemul de sincronizare a semafoarelor din București și alte câteva orașe din țară până la contracte de mentenanță ale echipamentelor de pe Arena Națională. Procurorii au descins duminică la sediul central al firmei. Şi cel care conduce destinele UTI este în topul mililionarilor. Tiberiu Urdăreanu are o avere estimată la peste 100 milioane de euro.
Contractele UTI GRUP
- 34 de milioane de euro - sistemul IT de depunere și emitere a actelor de stare civilă
- 7,6 milioane euro - Primăria Capitalei - mentenanță și echipamente Arena Națională
- 217.805 euro cu Direcția Generală de Poliție Locală sector 3 - 12 autospeciale
- 7,5 milioane euro - Managementul informatizat al sistemului de transport în comun în municipiul Brașov
- 22 milioane euro - modernizarea patinoarului Mihai Flamaropol
- 4 milioane euro - stații noi de epurare în județul Mehedinți
- 9 milioane euro - lucrări la pista Aeroportului Iași
La rândul său, Strabag, a câştigat construcţia în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov. Aceeaşi companie a construit pentru 5 milioane de euro un pasaj în Oradea şi a câștigat licitaţia de peste 650 de mii de euro pentru construirea clădirii laserului de la Măgurele.
Contractele Strabag
- construcţia în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic - Brașov (în asociere cu Vinci şi Aktor)
- 640 milioane lei - construcţia autostrăzii Câmpia Turzii - Ogra - Târgu-Mureş (împreună cu Straco Grup)
- 5 milioane de euro - pasaj suprateran în Oradea
- 286 milioane lei - construirea clădirii laserului de la Măgurele (în asociere cu ED Zublin AG şi Strabag Sp.z.o.o (Strabag Polonia).
O altă firmă vizată de ancheta antifraudă este Total Network Solution. Direcția Națională Anticorupție, Autoritatea Vămilor și chiar ANAF sunt printre instituțiile care beneficiază de serviciile companiei.
Contracte Total Network Solution
- contract de 1,4 milioane lei cu ANAF pentru furnizare upgrade și update pentru alte licențe
- contract de 45.000 de euro cu DNA pentru servicii de actualizare informatică şi suport tehnic pentru software
- contract de 8 milioane euro cu Autoritatea Națională a Vămilor
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.