URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2022, 07:57

2022, an cu nevoi! Noul an anunţă provocări fără precedent pentru locuitorii Bihorului şi ai Oradiei

2022, an cu nevoi! Noul an anunţă provocări fără precedent pentru locuitorii Bihorului şi ai Oradiei PE DEAL. Construirea parcării cu 5 niveluri de lângă Spitalul Judeţean va începe cel târziu în toamnă. "În martie vom avea proiectul, iar în aprilie sper să lansăm licitaţia pentru desemnarea constructorului", spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2022 se anunţă greu. Evoluţia pandemiei şi a inflaţiei sunt provocări cu care bihorenii se vor confrunta într-un an în care administraţia locală are proiecte fără precedent pentru Bihor şi Oradea.

"Vom avea lucrări mai multe şi mai mari decât în 2021 şi vom lucra sub presiune, pentru că multe vor trebui finalizate în 2023, înainte să se încheie ciclul de finanţare europeană", avertizează primarul Florin Birta.

Bătălia centurilor

Bihorul va intra în şantier. "2022 e anul marilor lucrări. Vom începe construirea centurilor localităţilor Aleşd, Beiuş şi Sânmartin, finanţate prin POIM, pentru că altfel va fi imposibil să le închidem anul viitor", spune preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan (foto).

CJ Bihor va mai lansa lucrările la drumurile de legătură dintre Oradea şi Oşorhei, Nojorid, Sântandrei şi Biharia. "Vrem să le începem cât mai repede, chiar dacă aici nu suntem presaţi de termen", spune Bolojan.

Potrivit acestuia, în vară se va licita amenajarea parcurilor industriale din Ştei, Beiuş, Aleşd şi Marghita şi a "Palatului de cultură" de lângă Muzeul Ţării Crişurilor. De asemenea, va  intra în reabilitare fosta Policlinică Mare, care va fi transformată în sediu al administraţiei judeţene.

Air Oradea îşi ia zborul!

Pariul anului 2022 va fi lansarea companiei aeriene Air Oradea, înfiinţate de CJ Bihor în asociere cu Primăria Oradea. "Sperăm să avem primele curse de Bucureşti şi legături cu 2-3 hub-uri europene", explică Bolojan.

city-managerul Oradiei, Mihai JurcaDe proiect se ocupă city-managerul Oradiei, Mihai Jurca (foto). "Compania a fost înfiinţată şi urmează să discutăm cu aeroporturile", spune acesta, convins de reuşită. "Compania aeriană este, la fel ca parcurile industriale şi drumul expres, care s-au dovedit un succes, o infrastructură la dispoziţia investitorilor şi locuitorilor oraşului. Dacă există, va fi folosită", afirmă el.

Marile incertitudini sunt legate de pandemia care a suspendat pentru luna aceasta zborurile Ryanair de pe aeroportul Oradea. Acestea ţin însă prea puţin de realităţile din Bihor, care oricum e corigent la vaccinare. "Procentul de vaccinare în Oradea este undeva la 43%, iar în judeţ de 37,3%. În ritmul actual, vom ajunge la 70% din populaţie vaccinată în decembrie 2024", avertizează Jurca.

"Multe şi mari"

Florin Birta, primar OradeaÎn ciuda pandemiei, primarul Florin Birta (foto) are proiecte "multe şi mari" pentru 2022. "Săptămâna aceasta se reiau lucrările în Piaţa Gojdu, pentru ca pasajul subteran de la Piaţa Cetate să fie finalizat anul acesta, iar în februarie vrem să înceapă execuţia celor 5 pasaje cuprinse în prima etapă", spune edilul.

În condiţiile în care parcarea park and ride din vecinătate trebuie reproiectată pentru a proteja vestigiile descoperite, săpăturile vor fi reluate în martie, iar constructorii se vor călca pe bocanci.

Alt proiect important e construirea parcării cu 516 locuri de lângă Spitalul Judeţean. "Am făcut toate studiile necesare, ca să nu păţim ca la Dealul Ciuperca. Lucrarea este în proiectare, iar anul acesta vor începe săpăturile", spune Birta.

Pe lista priorităţilor urmează construirea pasajului peste Calea Borşului, care va asigura accesul la viitorul terminal intermodal, amenajarea piaţetei de deasupra parcării subterane din strada Independenţei, construirea parcării supraterane din strada Iosif Vulcan şi pasajul peste şoseaua de centură prin strada Meşteşugarilor.

128 de lucrări noi

Municipalitatea pregăteşte 120 de noi lucrări pe lângă cele 28 pornite. Printre investiţiile date certe de viceprimarul Marcel Dragoş sunt reabilitarea a încă 24 km de reţea de termoficare, trecerea cartierului Nufărul I pe un mixt bazat pe apă geotermală şi construirea pentru CET a unui grup energetic cu patru motoare termice şi două cazane de apă fierbinte.

"Printre multe altele, anul acesta va începe lărgirea străzii Meşteşugarilor la două benzi pe sens pe tronsonul dintre intersecţiile cu Oneştilor şi Lăpuşului, unde va fi un sens giratoriu, modernizarea parcurilor 1 Decembrie şi Petofi şi construcţia Grădiniţei 51 din Calea Clujului", spune vicele.

În plus, municipalitatea pregăteşte reabilitarea termică a 16 blocuri, în frunte cu turnul de lângă Podul Dacia, a Colegiului Eminescu, a Liceului Schiller şi altele.

Angajaţii poruncesc angajatorilor

directorul AJOFM Bihor, Békési CsabaAvând în vedere volumul mare de lucrări, provocarea anului va fi atragerea de constructori. Firmele nu mai găsesc personal. "Rolurile s-au schimbat. Angajaţii au devenit şefii angajatorilor şi ei pun condiţiile", spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

În plină criză sanitară, rata şomajului în Bihor este de 1,3%, sub cea din 2019, înaintea pandemiei, când era de 1,39%. "Angajatorii vor trebui să se concentreze pe bunăstarea mintală, fizică şi financiară a angajaţilor, altfel se vor lovi de lipsa resurselor umane", avertizează Békési. Cele mai afectate vor fi firmele mici, cărora din cauza scumpirii energiei le va fi greu să crească salariile.

Semne de criză

consultantul în afaceri Dacian PalladiDe altfel, economia locală manifestă simptome de criză. "Deşi comenzile nu au scăzut, firmele îşi proiectează bugete de austeritate pentru că nu ştiu unde se va opri scumpirea energiei şi a materiilor prime", spune consultantul Dacian Palladi (foto). Prin urmare, taie din costuri.

"Renunţă la contractele pe termen lung cu prestatorii de servicii şi apelează la ei doar la nevoie, împingându-i pe terenul nesiguranţei", spune Palladi, iar efectele se vor vedea curând: "Dacă costurile vor redeveni predictibile, probabil vom depăşi contracţia, dacă nu, vom asista la debutul unei crize".

De semnele unei crize vorbeşte şi managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida. "Scumpirea materialelor şi a manoperei face ca preţurile să crească şi pentru imobilele vechi. Anul acesta am păţit de trei ori că, după ce a cerut un preţ, când i-am dus clientul, proprietarul a cerut cu 10%-15% mai mult", povesteşte managerul, care se teme de o spirală a scumpirilor. "Dacă lucrurile nu se liniştesc, piaţa se va bloca", crede el.

"Va fi dramatic"

 directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru FecheteVremuri grele anunţă toţi operatorii dependenţi de gaz şi electricitate. "Multe companii nu vor rezista. Pe lângă scumpirea cu 20%-30% a materiilor prime, energia electrică s-a scumpit de la 250 lei/MWh la începutul lui 2021 la 1.075 lei în noiembrie", spune directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete (foto). Or, firmele nu pot transfera integral clienţilor asemenea scumpiri.

Specialiştii anunţă creşteri de preţuri în lanţ. După ce scumpirea gazului a provocat anul trecut închiderea combinatului Azomureş, preţul îngrăşămintelor s-a triplat, iar acestea au dispărut de pe piaţă. "Fermierii vor folosi îngrăşăminte mai puţine, ceea ce înseamnă mai puţine cereale, fructe şi legume. Întâi vom avea creşteri de preţuri, apoi, dacă producţiile vor scădea şi în centrul Europei, va începe şi o criză a produselor", spune consultantul în afaceri Dan Octavian.

De altfel, scumpirile îşi fac deja efectul. "Preţul grâului a crescut de la 90 de bani la 1,3 lei/kg, iar cel de rapiţă de la 1,6 lei la 3,1 lei/kg", spune directorul Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ. Agricultorii şi-au înfiinţat noile culturi cum au putut. "Dacă vom avea precipitaţii va fi un an bun, dacă nu, nu", spune Corbuţ. Altfel spus, mai mult ca niciodată, anul 2022 va fi la mila Domnului!


FOAME DE BANI
Vin scumpirile!

Noul an aduce orădenilor şi majorări de taxe şi tarife. Spre exemplu, impozitul pentru o garsonieră de 36 metri pătraţi va creşte de la 117 lei la 120 lei, cel pentru un apartament cu 2 camere de 66 mp va urca de la 218 la 224 lei, iar pentru un apartament cu 3 camere de 77 mp de la 281 la 288 lei.

Cristian Ile, administratorul a 18 asociaţii de proprietari din OradeaE de aşteptat ca scumpirea fără precedent a energiei să ducă o parte din populaţie în imposibilitatea de a-şi plăti întreţinerea. Orădenii care se încălzesc cu gaz primesc facturi dublate încă de anul trecut, iar acum vine rândul clienţilor Termoficare.

"Săptămâna viitoare vor veni facturile pe decembrie. Ne aşteptăm la sume de peste 600 lei pentru un apartament cu 2 camere, de 800 lei pentru unul cu 3 camere şi de 1.000 lei pentru unul cu 4 camere", spune Cristian Ile (foto), administratorul a 18 asociaţii de proprietari. Pentru mulţi orădeni, imposibil de plătit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Angajatorii trebuie să respecte angajații
Și să înțeleagă că fără angajați nu ar putea exista ei ca patroni. Dar de acolo să spui tu ca șef al AJOFM că "Angajaţii au devenit şefii angajatorilor şi ei pun condiţiile"... Înseamnă că habar nu ai. Să ofere unul salariul cu 500 lei de net mai mare decât celălalt și s-au rezolvat. Să nu se gândească doar în fiecare an cum schimbă x6 cu Q7 sau invers.
Postat 12 Ianuarie 2022, 07:02 de Vio_427
Oi fi eu mai naiv (sau poate optimist)
Dar cred că în 7-10 ani o să avem autostradă până la Cluj. Mai ales că sunt tronsoane unde se lucrează și altele în licitație. Atunci o să numărăm pe degete mașinile care trec pe centura Aleșd per oră. Eforturile și banii ar trebui investiți în lucrul la autostradă.
Postat 12 Ianuarie 2022, 06:59 de Vio_427
Greu va fi
Primaria Oradea e tot mai bogata, pe zi ce trece, dar oradenii tot mai saraci. Comunitatea oradeana o duce din ce in ce mai greu. Pe langa scumpirile generale : gaz si curent, primaria a crescut taxele. Incepand cu taxa de parcare, apoi cu abonamentul de parcare de la 120 la 180, impozitele si inclusiv taxa de inmormantare. Transportul in comun pentru oradeni nu este o alternativa (avand in vedere scumpirile carburantilor si a taxei de parcare), deoarece este cel mai scump din tara. Cei din conducerea judetului si a orasului Oradea ar trebui sa inteleaga ca mai mult decat aceste investitii, conteaza bunastarea oradenilor si bihorenilor. Putem avea “n” pasaje si centuri daca oradeanul si bihoreanul “fac foamea”.
Postat 11 Ianuarie 2022, 10:08 de bihooorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON