URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2021, 17:40

15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO)

15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) (foto: MApN / Agerpres)
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) foto: MApN
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) foto: MApN
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) foto: MaPN
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) foto: MApN
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) foto: MApN
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) foto: MApN
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) foto: MApN
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) credit foto: Silviu Matei, Agerpres Foto
15 români din Afganistan au ajuns acasă, cu o aeronavă C-130 Hercules. Cum s-a desfăşurat misiunea (FOTO / VIDEO) credit foto: Silviu Matei, Agerpres Foto
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a aterizat, sâmbătă după prânz, la Baza Aeriană 90, aducând din Afganistan pe pământ românesc 15 cetăţeni ai ţării, plus patru cetăţeni bulgari, în cadrul unei misiuni care "a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare", după cum a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis.

Anterior, alţi 30 de români au fost evacuaţi cu aeronave ale altor ţări, între care SUA şi Marea Britanie.

"Salut revenirea în ţară, astăzi, a 15 cetăţeni români dintre cei 16 evacuaţi din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalţi peste 30 de cetăţeni români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituţională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe", a precizat Klaus Iohannis.

În România, avionul militar a fost aşteptat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Armatei Române, dar şi de ambasadorul Bulgariei, în condiţiile în care la bordul aeronavei de află şi patru cetăţeni bulgari.

"Despre misiunea în sine ar fi foarte multe de povestit. Amintesc faptul că una dintre cele mai mari provocări a fost aceea că a trebuit să extragem aceşti oameni dintr-o locaţie care geografic şi climatic reprezintă o mare provocare pentru operarea aeronavelor şi pentru echipajele acestora. Noi operăm de mulţi ani, eu de 18 ani, acolo şi suntem familiarizaţi cu acest aeroport, dar suplimentar faţă de cele menţionate, în această perioadă acolo nu mai există mijloacele de navigaţie, comunicarea este destul de limitată, mijloacele de la sol nu există, deci nu se pot face alimentări cu combustibil ori reparaţii. În plus, situaţia de securitate este una tranzitorie", a spus comandorul Bogdan Dogaru, din cadrul Forţelor Aeriene Române, la sosirea în ţară. 

Iniţial, Aeronava C-130 a evacuat zilele trecute, cu două zboruri diferite, câte un cetăţean român, ducându-i în Islamabad (Pakistan), unde avionul militar a şi rămas o perioadă pentru a putea zbura şi după alţi români în Kabul. Vineri seara, MAE anunţa că un al treilea zbor pe aeroportul din Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii, astfel că au fost evacuaţi cei 14 cetăţeni români transferaţi în aeroport şi 4 cetăţeni bulgari.

Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.

Ulterior, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad şi l-a preluat şi pe cetăţeanul român evacuat în cursul dimineţii de 20 august pentru a fi transportat spre ţară. Primul cetăţean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie, potrivit Hotnews.ro.

MAE a anunţat zilele trecut că Celula de criză interinstituţională a validat şi contactat un număr de foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condiţiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internaţional din Kabul, din păcate aceşti cetăţeni afgani nu au reuşit să ajungă în incinta aeroportului. "Şi în cazul acestora, Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare. În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan", a transmis MAE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON