URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2021, 11:32

Oradea a ajuns la incidență de 4,12 cazuri Covid la mie! CJSU va decide noi restricții în mai multe localități, valabile de duminică

Oradea a ajuns la incidență de 4,12 cazuri Covid la mie! CJSU va decide noi restricții în mai multe localități, valabile de duminică foto arhivă, Raimund Sebastian Munkancsi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor au anunţat sâmbătă dimineață că în ultimele 24 de ore în judeţ au fost identificate 118 noi cazuri Covid, după efectuarea a 607 teste PCR și antigen. Din totalul noilor infectări, 35 au fost raportate în urma testelor rapide, iar restul de 83 în baza testelor PCR.

Pentru prima oară, calcularea incidenței pe localități s-a făcut după noua formulă a Ministerului Sănătății, conform acesteia Oradea, cu mai mult de 4 cazuri Covid la mia de locuitori, fiind în situația ce impune restricții suplimentare în zilele de weekend. Acestea vor fi aplicate, însă, doar de duminică.

69 din Oradea

Odată cu cele 118 noi îmbolnăviri descoperite în ultimele 24 de ore, bilanțul de la începutul pandemiei a ajuns la 24.503, în timp ce numărul persoanelor vindecate a urcat la 21.718, cu 81 mai multe decât în ziua precedentă.

Numărul persoanelor decedate a ajuns sâmbătă dimineață la 1.034 (6 decese înregistrate în ultimele 24 de ore).

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cele 118 persoane recent diagnosticate sunt din Oradea, Sânmartin, Marghita, Lugașu de Jos, Șinteu, Avram Iancu, Popești, Bulz, Brusturi, Suplacu de Barcău, Aușeu, Cărpinet, Cetariu, Derna, Beiuș, Salonta, Valea lui Mihai, Tileagd, Tinca, Toboliu, Tulca, Vadu Crișului, Aștileu, Drăgănești, Sârbi, Borș și Chișlaz.

Mai multe de jumătate din totalul noilor cazuri, 69, provin din Oradea. La fel ca în zilele precedente, și vineri au fost confirmați cu Covid inclusiv copii, cu vârste de 8 și 11 ani.

Potrivit comunicatului comun al Prefecturii și DSP Bihor, la ora 8.30 a dimineții de sâmbătă în secțiile ATI Covid din Oradea se aflau 58 pacienți, așadar erau neocupate 11 paturi.

Trei localități cu noi restricții, zilnice

Pentru prima oară, incidența cazurilor Covid pe localități a fost calculată și dată publicității după o nouă formulă instituită de Ministerul Sănătății, care ține seama tot de cumularea îmbolnăvirilor pe 14 zile, dar nu pe ultimele, ci prin excluderea celor mai recente 3 zile (de exemplu, incidența de sâmbătă, 27 martie, a fost calculată excluzând datele din 26, 25 și 24 martie, luându-le în considerare pe cele din intervalul 23-10 martie).

Conform acesteia, trei unități administrativ-teritoriale din Bihor au o incidență peste 7,5 cazuri la mia de locuitori, ceea ce, în baza unei Hotărâri de Guvern adoptate joi și publicate vineri în Monitorul Oficial, va impune restricții suplimentare. Concret, în aceste localități, circulația persoanelor va fi permisă numai până la ora 20.00 și operatorii economici pot funcționa până la ora 18.00 în toate zilele săptămânii, de lunea până duminica. Ridicarea acestor restricții ar urma să se facă după ce incidența scade sub 7 la mie. De notat că după ora 20.00, persoanele pot ieși din case numai folosind declarații pe propria răspundere sau adeverințe eliberate de angajatori.

Cele trei UAT-uri din Bihor aflate în această situație sunt Cetariu (incidență de 7,89), Valea lui Mihai (7,74) și Curtuișeni (7,63).

Restricții de week-end în Oradea

Pe de altă parte, în 5 UAT-uri incidența este între 4 și 7 cazuri Covid la mia de locuitori, astfel că vor fi instituite restricții de week-end. Concret, circulația persoanelor va fi permisă vinerea, sâmbăta și duminica doar până la ora 20.00, iar activitatea operatorilor economici până la ora 18.00. Ridicarea acestor restricții ar urma să se facă atunci când incidența scade sub 3,5 la mie.

În această situație sunt comunele Mădăras (6,37), Sălacea (6,19), Sântandrei și Vârciorog (4,13), precum și municipiul Oradea (4,12).

De altfel, în cursul acestei zile Comitetul Județean Bihor pentru Situații de Urgență se va întruni pentru a adopta formal o hotărâre corespunzătoare noii formule de calculare a incidenței.

De precizat că, potrivit Hotărârii de Guvern, noile restricții vor fi aplicate abia de duminică, 28 martie.

Cu vechile restricții

Tot potrivit noii formule, alte 4 unități administrativ-teritoriale din Bihor au o incidență a cazurilor Covid mai mare de 3 la mia de locuitori, astfel că vor fi valabile vechile restricții, ce impun interzicerea în spațiile interioare a activităților de tip HoReCa, de spectacole și divertisment: Cherechiu (3,27), Derna (3,26), Sânmartin (3,22) și Șimian (3,04).

În 30 UAT-uri unde incidența este între 3 și 1,5, aceste activități vor fi permise în limita a 30% din capacitatea spațiilor interioare: Borș, Buduslău, Oșorhei, Căbești, Diosig, Tarcea, Salonta, Biharia, Suplacu de Barcău, Șoimi, Nojorid, Aușeu, Viișoara, Vadu Crișului, Roșiori, Pocola, Tinca, Săcădat, Pomezeu, Copăcel, Aleșd, Avram Iancu, Paleu, Câmpani, Spinuș, Șuncuiuș, Husasău de Tinca, Balc, Marghita și Girișu de Criș.

Situația pe UAT-uri:

81 de amenzi

În ce privește campania de vaccinare, în cursul zilei de vineri au fost administrate 1.590 de doze de ser anti-Covid pentru tot atâtea persoane, fiind raportată o singură reacție adversă. Până acum au primit ambele doze 27.698 persoane. De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent în județ au fost administrate 83.637 doze de ser dintr-un total de 91.102 primite.

Pe de altă parte, au continuat controalele pentru evitarea răspândirii virusului și în cursul zilei precedente, când polițiștii și jandarmii au verificat 1.910 persoane carantinate şi 1.215 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum și 128 firme şi 63 mijloace de transport în comun. În total, oamenii legii au aplicat 59 avertismente şi 81 amenzi în valoare totală de 36.500 lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
K62i
Stii tu ce e aia matematica??
Postat 28 Martie 2021, 02:18 de Sandu2100
Matematica
Dupa care matematica se calculeaza aceste procente??? A da matematica vaccinarii!!!
Postat 27 Martie 2021, 20:11 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON