URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2019, 20:05

100 de voci la 100 de ani: Tereza Mózes, supravieţuitoare a Holocaustului, a vorbit din Israel cu elevii orădeni adunaţi să o sărbătorească la Muzeul Evreilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Etnograful Tereza Mózes, supravieţuitoare a Holocaustului, care a locuit timp de zeci de ani în Oradea, a împlinit miercuri 100 de ani. Cu acest prilej, 100 de orădeni, între care cei mai mulți elevi, i-au urat „La mulți ani!” și au citit fragmente din cartea scrisă de Mózes, „Decalog însângerat”, la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea. 

Etnograful, care locuieşte în prezent în Israel, i-a ascultat pe fiecare în parte prin intermediul unui apel video pe Skype.

La evenimentul numit "100 de voci pentru Tereza Mózes" au fost prezenţi elevi şi profesori de la colegiile "Emanuil Gojdu", "Onisifor Ghibu" şi "Mihai Eminescu" şi liceele "Aurel Lazăr", "Iuliu Maniu", "Ady Endre", "Partenie Cosma", "Betel", Liceul de Arte şi "Mihai Viteazul", dar şi directoarea Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea.

Cei prezenţi au lecturat, în cadrul evenimentului, 100 de fragmente din cartea scrisă de Tereza Mózes, "Decalog însângerat", în care autoarea descrie întâmplările prin care a trecut în ghetoul din Oradea, dar şi în lagărele naziste în care a stat închisă mai mulţi ani.

Pe lângă elevii şi profesorii care au citit din cartea ei şi, totodată, i-au urat "La mulţi ani!", Tereza Mózes a mai fost felicitată şi de Petru Stern, membru al Comunităţii Evreieşti din Oradea, ajuns şi el la o vârstă venerabilă, şi de fosta dirigintă a fiicei sale, Elisabeta Stark (foto stânga). 

Evenimentul a fost inclus în proiectul "Ambasadorii memoriei", în care elevii dornici să cunoască mai multe despre istoria evreilor în Oradea şi în lume au început, din primăvară, să participe la mai multe activităţi. Proiectul a cuprins până acum vizite în principalele clădiri din oraş, care au fost construite de evrei, precum şi activităţi de voluntariat. Pentru implicarea lor, adolescenţii vor fi răsplătiţi cu o excursie. "Ne gândeam să îi ducem la casa memorială Elie Wiesel", a spus Diana Iancu, muzeograf şi coordonatorul proiectului. 

Tereza Mózes a donat pentru Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea 285 obiecte între care cărţi, documente, fotografii, uniforma care a purtat-o când a fost eliberată de Armata Rusă şi regulamentul ghetoului din Oradea.

Originară din Şimleu Silvaniei, Tereza Mózes s-a născut în familia lui Ignác Klärmann şi Mária (Szmuk), având trei surori, Ibi, Magda, Erzsi, şi un frate, David (Duci). În 1928, familia Klärmann s-a mutat la Oradea, micuţa Tereza având pe atunci 9 ani. Aici, a urmat cursurile Gimnaziului de Fete Evreiesc, apoi Liceul "Oltea Doamna".

A fost martora schimbărilor petrecute la nivelul oraşului între anii 1928-1944, transformări politice şi sociale, în urma cărora dintr-un oraş primitor, Oradea s-a transformat treptat într-un oraş ostil evreilor. A fost închisă în ghetoul din Oradea, iar mai apoi dusă pe rând în lagărele Auschwitz-Birkenau, în cele din Kaiserwald, Riga şi Stutthof. A fost închisă şi la Dörbek, un lagăr din nordul Poloniei.

Scăpată cu viaţă, Tereza Mózes a scris ulterior cartea "Decalog însângerat", precum şi volumul "Evreii din Oradea".

Află mai multe despre activitatea etnografului Tereza Mózes, în articolul"100 de voci pentru Tereza Mózes": Mai mulţi elevi vor citi din cartea supravieţuitoarei Holocaustului, la Muzeul Evreilor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON