URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2012, 21:35

"Val de lumină" pentru îngeraşii orădeni înălţaţi prea repede la cer (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva familii de orădeni au aprins luni seară candele pe platoul de pe Dealul Păcii în amintirea bebeluşilor şi copiilor decedaţi. Organizată de EMMA (Eternul Miracol Eterna Alinare) acţiunea s-a desfăşurat simultan în 22 de oraşe din România dar şi în SUA, Canada, Austria, Japonia şi câteva ţări europene, în intervalul orar 19 - 20, ora locală, astfel încât vreme de 24 de ore întreg globul pământesc a fost înconjurat de un val de lumină în amintirea micuţilor decedaţi prea devreme.

"Valul de lumină este menit să atragă atenţia asupra datei de 15 octombrie, care este Ziua Internaţională a Comemorării Bebeluşilor şi Copiilor. Acesta este cel de-al treilea an consecutiv în care se organizează o astfel de acţiune la Oradea", a declarat Anca Oanţă, voluntar în cadrul organizaţiei EMMA.

La eveniment au participat familii îndoliate, mai ales mame care au trăit drama pierderii unui copil. "Decesul unui copil lasă în tine un gol care nu se mai umple niciodată. Orice ai face, nimic nu va mai fi ca înainte. Toate evenimentele din viaţa ta se vor raporta inevitabil la "înainte" şi "după" ce ţi-a murit copilul", a declarat Delia Scorţe, mama Patriciei Aktaa, care a venit la eveniment împreună cu sora micuţei, Francesca.

Patricia, în vârstă de 5 anişori, a decedat în mai 2010, internată la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, după e a mâncat prăjitură infectată cu Salmonella. În ciuda acuzaţiilor de malpraxis formulate de familie, ancheta care a urmat ulterior i-a scos basma curată pe medicii care s-au ocupat de copilă. Şi chiar dacă i-ar fi găsit vinovaţi, asta oricum n-ar mai fi adus-o pe Patri înapoi.

Organizaţia EMMA a fost înfiinţată de vedeta TV Bianca Brad, şi poată numele fetiţei sale Emma Nicole, născută fără viaţă în aprilie 2007. EMMA este o organizaţie neguvernamentală non-profit, neafiliată politic sau religios care are ca scop sprijinirea familiilor care au traversat drama pierderii unui copil.

Mişcarea de sprijinire a familiilor care suferit drama pierderii unei sarcini sau a unui copil a fost lansată în SUA în anul 1988 când preşedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie va fiind luna comemorării bebeluşilor şi copiilor decedaţi. În anul 2002, la iniţiativa unui grup de părinţi, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane drept Ziua oficială pentru comemorarea bebeluşilor şi copiilor.

Ulterior, prin aderarea mai multor ţări la această acţiune data de 15 octombrie a devenit Ziua internaţională pentru comemorarea bebeluşilor şi copiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Parinti
Nu am participat la eveniment deoarece se axeaza prea mult pe decesul bebelusilor,a celor nascuti fara viata.Din punctul meu de vedere ,moartea copilului,pana parintii isi ingroapa copii ,indiferent de varsta ,durerea este de nedescris,ca are 0 ani sau.............! O mama care si-a ingropat copilul. Acasa arde o lumanare in fiecare seara.
Postat 16 Octombrie 2012, 13:05 de X
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON