URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2009, 16:01

"Onoare" de 15 lei

'Onoare' de 15 lei BANI SAU OMENIE? Elevii din Oşorhei sunt transportaţi la şcoală cu microbuzul, tocmai pentru că vin din cinci sate. Marţea trecută, însă, profesoara Ana Franciac (foto) şi-a pus un elev să bată pe jos trei kilometri, pe ploaie, numai ca să-i aducă "cotizaţia". Adică fondul şcolii...
'Onoare' de 15 lei VIAŢĂ GREA. Soţii Ciplău (foto) au 9 copii, iar familia locuieşte de mai bine de 10 ani în Fughiu. Rodica este casnică, iar Ioan a fost nevoit să îşi caute de lucru în Italia. În urmă cu doi ani s-a întors în ţară, căci nu mai câştiga, iar acum munceşte cu ziua pe unde apucă. Singurul venit stabil al familiei este alocaţia copiilor, care însumată abia depăşeşte 200 de lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul prin ploaia rece şi deasă parcă nu se mai termină. Are trei kilometri de mers pe jos şi oare cum îi va spune mamei, care are destule probleme pe cap, că diriginta l-a trimis acasă după fondul şcolii? Nu-s bani mulţi, dar ştie că familia lui drămuieşte fiecare leuţ...

Săptămâna trecută, Rodica Cipleu, o localnică din Fughiu, s-a trezit cu unul dintre cei 9 copii întors acasă în timpul orelor de curs, pentru că diriginta l-a trimis după "cotizaţia" pentru şcoală. Piciul a străbătut de la Oşorhei drumul pe jos, prin ploaie şi vânt, dar nici aşa n-a putut să se întoarcă cu banii. Părinţii chiar n-au avut de unde să-i dea...

Du-te după bani!

Fondul şcolii e o practică instituită în unităţile de învăţământ încă de pe vremea comunismului, astfel încât, cu timpul, "taxa" a ajuns să fie considerată normală, deşi nimeni nu dă socoteală pentru felul în care se cheltuie sumele adunate. Obiceiul continuă şi acum, chit că, prin lege, învăţământul e definit ca obligatoriu şi gratuit, iar impunerea colectării unor sume este interzisă explicit! Totuşi, sub pretextul că părinţii au această iniţiativă, profesorii o duc mai departe, asigurându-se că banii sunt strânşi la timp, deoarece bugetul alocat de la Primărie şi Inspectoratul Şcolar le este insuficient.

Ce se întâmplă, însă, când unii părinţi realmente nu-şi permit să plătească "donaţia", pentru că, ei înşişi copleşiţi de griji, abia reuşesc să-şi hrănească familia? Abia atunci se ajunge să se vorbească deschis despre această aberaţie. Şi abia atunci se vede, în toată splendoarea, ce caractere populează sistemul educaţional românesc.

Un astfel de episod a făcut vâlvă, săptămâna trecută, la şcoala din Oşorhei, o instituţie unde fondul şcolii e strâns cu sfinţenie. Marţea trecută, George Cipleu, un copil de 11 ani din satul Fughiu, a fost trimis acasă după bani în timpul orei de română. Chiar diriginta l-a expediat. Deşi legea o face responsabilă de grija şi integritatea copilului în timpul orelor, profesoara Ana Franciac i-a spus elevului să meargă după bani, fără a se mai gândi la reguli sau consecinţe. "Mi-a spus că i-a uitat acasă", se scuză ea. Enervată că băiatul trebuia să predea fondul şcolii mai de mult, n-a mai ţinut seama nici măcar că afară ploua cu găleata şi era frig.

Copii umiliţi

Când şi-a văzut băiatul intrând în casă ud leoarcă, Rodica s-a speriat de moarte. "M-am gândit că a făcut ceva rău", îşi aminteşte mama. A îngheţat şi când băiatul i-a spuns că a fost trimis după bani. Nu de alta, dar n-avea de unde să-i scoată aşa, tam-nesam. Şi-a sunat pe loc bărbatul, care se afla în drum spre Oradea, să-şi caute de lucru. "Eu ştiam că nu e obligatoriu fondul şcolii. Totuşi, l-aş fi dat dacă aveam de unde. Dar nici eu, nici nevastă-mea, nu lucrăm nicăieri. M-am şi enervat când am auzit că mi-au trimis copilul prin ploaie", zice omul revoltat.

Familia Cipleu are 9 copii. Rodica este casnică, iar Ioan a fost mecanic de locomotivă până acum 4 ani, când a plecat în Italia să muncescă pentru bani mai mulţi. "Aveam rate la bancă, iar cu atâţia copii la şcoală nu-i uşor", povesteşte capul familiei. E mândru de fiii şi fiicele sale, căci au rezultate bune la învăţătură, iar cei mari sunt deja la facultate. "Acum mai muncesc cu ziua, dar nu mă plâng şi nici nu cer ajutor de la nimeni".

Gura lumii

Pentru că n-a ştiut cum să iasă din situaţie, bărbatul s-a dus la presă, iar odată ce prin sat s-a răspândit vestea că profesoara a fost ruşinată prin ziare, omul s-a trezit asaltat de telefoane. Culmea e că mulţi consăteni din Oşorhei şi Fughiu au fost sideraţi nu de tupeul profesoarei care a trimis copilul acasă prin frig şi ploaie, ci de faptul că soţii Cipleu n-au trecut cu vederea evenimentul.

"Ne-au sunat vecini şi prieteni, să ne ceară să nu mai zicem nimic, să nu facem scandal. Spuneau că exact noi, cu 9 copii, ne-am găsit să comentăm, şi că noi suntem cei care ne-am făcut de ruşine", zice Rodica necăjită. Povestea a luat dimensiuni şi mai dramatice pentru că doi dintre fraţii lui George, care învaţă şi ei tot la şcoala din Oşorhei, au fost luaţi în râs de către colegi, că-s "sărăntoci".

De ce atâta zarvă?

Contactată de BIHOREANUL, diriginta Ana Franciac, profesoară de limba şi literatura română, spune că acum îi pare rău pentru cele întâmplate. Stupefiant e, însă, că susţine în continuare că părinţii au partea lor de vină! "Copilul mi-a spus că a uitat banii acasă şi, fiind ora mea, i-am zis să meargă după ei. Am greşit şi îmi recunosc vina, dar părinţii lui nu mi-au spus că nu vor da fondul şcolii, nu aveam de unde să ştiu", se scuză profesoara.

Femeia susţine că i-ar fi avertizat pe părinţi că fondul şcolii nu-i obligatoriu chiar la începutul anului, iar cei care au zis din start că nu îl pot plăti nu au făcut-o. "Au fost alţii care nu l-au dat şi nu li s-a întâmplat nimic, însă părinţii lui George nu au venit să-mi spună că nu pot da", spune dascălul. De parcă un părinte e chemat să-i explice unui profesor - care, oricum, nu ar trebui să fie implicat în strângerea de bani - de ce nu poate să achite o sumă ilegală, pentru care nici nu va primi chitanţă!

Faptă ireparabilă

04 Ciuciu.jpgDupă ce povestea a ajuns cunoscută, conducerea Şcolii din Oşorhei a hotărât s-o sancţioneze pe Ana Franciac, dar cu blândeţe. "Deoarece este la prima abatere şi şi-a recunoscut vina, profesoarei i s-a făcut o observaţie scrisă", declară directoarea adjunctă Maria Ciuciu (foto).

Cât despre reacţia Inspectoratului Şcolar, şeful instituţiei, Dorel Luca, "se scoate", ca de obicei, afirmând că va lua măsuri numai dacă i se va face o sesizare scrisă. Şeful IŞJ subliniază că dascălii sunt responsabili pentru elevi pe perioada orelor, iar un copil nu poate fi trimis acasă nici măcar în cazul unei probleme de sănătate, decât numai dacă i s-a asigurat întâi asistenţă medicală şi au fost sunaţi părinţii. "A fost greşeala profesoarei", completează el.

În final, după câteva zile, soţii Cipleu au fost chemaţi la şcoală, iar diriginta Ana Franciac le-a cerut scuze. "A zis că-i pare rău şi sperăm să nu mai avem probleme de acum înainte", se mărginesc părinţii lui George să spună. Se tem ca nu cumva să pună în pericol viitorul copiilor lor. Cine va plăti pentru umilinţa pe care un copil trebuie să o suporte de la ceilalţi, care au aflat că părinţii lor sunt "sărăntoci" şi n-au bani de fondul şcolii? Ca de obicei, nimeni...


TAXA LEGALIZATĂ
Asociaţii de părinţi cu acte

Fondul clasei sau al şcolii a devenit, de-a lungul anilor, o practică atât de încetăţenită încât unele unităţi de învăţământ din Oradea, precum Liceul Aurel Lazăr, Şcoala Dacia sau Liceul Blaga, au vrut chiar să dea o aparenţă de legalitate colectării banilor.

Cum? Prin aşa-numitele comitete de părinţi constituite şi înregistrate inclusiv la Judecătorie ca fundaţii, asociaţii sau organizaţii nonguvernamentale, cu cont bancar în care se face colecta. Spre deosebire de celelalte şcoli, la acestea părinţii primesc chitanţe pentru sumele donate, dar obligarea lor la plată este la fel de nelegală şi imorală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON