URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Mai 2014, 12:59

"Blocul pensionarilor" şi alte 28 de clădiri de apartamente vor fi reabilitate termic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii investesc în reabilitarea termică a imobilelor în care locuiesc. Consiliul Local a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, indicatorii economici pentru reabilitarea termică a blocului CARPO din strada Cazaban, cunoscut şi ca "blocul pensionarilor", şi a încă 28 de clădiri de apartamente.

Pe lista imobilelor care urmează să fie izolate se mai numără blocul turn din Piaţa 1 Decembrie şi alte blocuri situate pe străzile Aleea Rogerius, Aluminei, Bulevardul Dacia, Bumbacului, Cazaban, Erofte Grigore, Galileo Galilei, General Magheru, Lacu Roşu, Lăpuşului, Leonardo da Vinci, Oneştilor, Piaţa 1 Decembrie şi Sovata.

Procesul de reabilitare termică a celor 29 de imobile va cuprinde izolarea cu polistiren a pereţilor, plafonului, planşeului de deasupra subsolului şi a conductelor din beci, închiderea balcoanelor, înlocuirea geamurilor şi a tâmplăriei în scopul reducerii facturii de încălzire a proprietarilor din imobil cu circa 40%.

Lucrările vor fi finanţate în proporţie de 60% de la bugetul european şi cel de stat, diferenţa de câte 20% urmând să fie suportată de municipalitate şi de proprietarul fiecărui apartament în parte. În funcţie de veniturile deţinute, orădenii vor avea de suportat între 10% şi 30% din costurile reabilitării termice.

"Odată aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor, urmează ca proprietarii apartamentelor să îşi dea acordul în scris în privinţa suportării costurilor care le revin după care vom depune documentaţia la ADR Nord-Vest", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Experienţa acumulată la reabilitările anterioare de blocuri arată că pentru izolarea termică a unui apartament cu două camere investiţia se ridică la 2.500 - 3.500 lei, în funcţie de dimensiuni şi modul în care s-a făcut ulterior izolarea acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pret
La unul din blocurile de pe o strada mentionata mai sus s-au cerut 4000 lei pentru 3 camere. Atat reprezenta cei 20%... Pe cont propriu nu m-ar costa atat!
Postat 15 Mai 2014, 21:11 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON