URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Educatie

Bacalaureatul de toamnă: După contestaţii, alţi 24 de bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat rezultatele finale ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului. După soluţionarea contestaţiilor, au promovat examenul încă 24 de absolvenţi de liceu, iar procentul de promovare a crescut la 30%.
07 Septembrie 2019, 16:01
Liceeni... meseriaşi: Şcolile din Bihor, număr record de elevi care vor învăţa o meserie
Bihoreanul tipărit
Din această toamnă, şcolile din Bihor vor avea un număr record de elevi care vor învăţa o meserie. Peste 1.100 absolvenţi de gimnaziu s-au înscris în clase de învăţământ profesional, iar peste 400 vor primi burse lunare de câte 400 lei, plătite de firmele bihorene care au mare nevoie de muncitori calificaţi.
05 Septembrie 2019, 20:01
Colegiul Gojdu îşi sărbătoreşte centenarul cu Direcţia 5 şi Smiley. Sunt programate şi lansări de carte, un cros şi expoziţii
Educatie
Colegiul Naţional Emanuil Gojdu împlineşte în această toamnă 100 de ani de existenţă, prilej cu care Primăria şi conducerea şcolii au pregătit un amplu program de sărbătoare. Între 29 septembrie şi 6 octombrie, vor avea loc felurite evenimente, inclusiv un cros, expoziţii, lansări de carte şi dezbateri. De asemenea, curtea colegiului va găzdui şi concertele trupelor Celelalte Cuvinte şi Direcţia 5, respectiv un show al lui Smiley.
05 Septembrie 2019, 13:15
Universitarii orădeni, chemaţi la referendum: Trebuie să voteze cum vor să fie ales următorul rector
Educatie
La Universitatea din Oradea începe anul electoral. În următoarele luni, angajaţii instituţiei îşi vor alege liderii şi reprezentanţii în structurile de conducere, punctul culminant fiind, desigur, alegerea viitorului rector. În pregătirea acestor momente, universitarii sunt chemaţi pe 10 septembrie la referendum, în care să decidă cum anume vor să fie ales următorul rector: prin scrutin electoral sau în urma unui concurs internaţional.
05 Septembrie 2019, 11:08
Party la Muzeu, în Oradea! Tineri din patru ţări au dansat periniţa şi braşoveanca, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul TV
A fost veselie, miercuri seară, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Tineri din Finlanda, Turcia, Insula Saba şi România, participanţi într-un proiect Erasmus+ care-şi propune să-i unească prin artă, şi-au prezentat locurile de baştină şi obiceiurile. Seara s-a încheiat cu dans, adolescenţii dansând în curtea Muzeului, pe melodii populare româneşti.
05 Septembrie 2019, 10:34
Dezbatere la Universitatea Oradea. Un decan cere ca universitarii condamnaţi pentru corupţie să poată preda în continuare: „Cine poate lua piatra, să arunce!” (FOTO)
Educatie
Actualizarea Cartei universitare nu este un subiect de mare interes în Universitate. Prima dezbatere organizată de Senat pe această temă a adunat doar o mică parte dintre cei aproape 900 de profesori ai instituției şi doar câţiva dintre ei au avut şi propuneri. Principalele probleme discutate au fost legate de demiterea rectorului, de modalitatea de alegere a senatorilor şi de demiterea universitarilor condamnaţi, prevedere căreia i s-a opus expres decanul de la Protecţia Mediului, Ioan Chereji (foto), care a cerut ca acest articol să fie abrogat.
Şeful IŞJ Bihor: „Ne bucurăm de cea mai mare finanţare în infrastructura şcolară din ultimii ani”
Educatie
În judeţul Bihor sunt în derulare peste o sută de proiecte de infrastructură şcolară finanţate de Guvern, cum niciodată în ultimii ani nu au mai fost, a arătat inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas. Acesta a vrut astfel să arate că, deşi în acest an şcolar 34 de clădiri ale unor şcoli şi grădiniţe vor avea toaletele în curte, iar 89 nu au încă autorizaţie ISU, s-au făcut progrese, iar această ruşinoasă problemă ar putea să devină istorie, în anii următori.
04 Septembrie 2019, 11:50
Şcoală pe vine: Noul an de învăţământ începe în Bihor cu şcoli cu WC-ul în fundul curţii şi nesigure la incendii
Bihoreanul tipărit
Toamna se numără lipsurile: noul an şcolar începe săptămâna viitoare, găsind unităţile de învăţământ cu haznale în fundul curţii şi nesigure la incendii. 192 de clădiri din cele 781 ale grădiniţelor şi şcolilor din Bihor nu au autorizaţie de siguranţă la incendii, iar 62 nu sunt autorizate sanitar deoarece au latrine şi încălzire cu sobe, peste vară fiind amenajate WC-uri în doar 10 localuri.
04 Septembrie 2019, 08:00
Dezastrul de toamnă: Nici măcar o treime din candidaţii din Bihor nu au promovat Bacalaureatul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, marţi, rezultatele la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, care nu sunt defel măgulitoare, chiar dacă sunt mai bune decât în toamna anului trecut. Doar 28% dintre candidaţii din Bihor au promovat examenul, obţinând medii peste 6.
03 Septembrie 2019, 14:24
Premieră: O universitate de stat ar putea fi desfiinţată, pentru că s-a transformat în fabrică de diplome şi a ajuns aproape de faliment
Actual
Săli de curs neîncălzite, profesori păstrați la catedră chiar și după ce au primit condamnări definitive pentru luare de mită, studenți momiți cu burse să voteze împotriva intereselor colegilor lor, un Senat care funcţiona pe lângă lege, sunt descoperiri făcute de Consiliul de Etică și Management Universitar la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reșița. Acum, CEMU cere destituirea rectorului, dar şi desfiinţarea universităţii, care este oricum aproape de faliment.
03 Septembrie 2019, 11:50
Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut
Bihoreanul tipărit
Cu o singură excepţie, Ministerul Educaţiei a respins articolele Cartei Universităţii care ar fi dus la o primenire în facultăţile orădene, pe motiv că sunt mai restrictive decât Legea Educaţiei, astfel că Senatul Universităţii e nevoit să reia procesul de elaborare a documentului.
02 Septembrie 2019, 20:30
Cum 'rezolvă' Guvernul problema şcolilor fără toalete sau apă curentă: Cu 10 zile înainte să înceapă anul şcolar, Dăncilă promite bani pentru investiţii
Actual
În primăvară, Guvernul PSD promitea că toate şcolile care nu au toalete şi apă curente vor deveni istorie. Politicienii nu doar că nu şi-au îndeplinit promisiunea, ci par că îi iau la mişto pe părinţi şi elevi. Cu zece zile înainte să înceapă noul an şcolar, premierul Viorica Dăncilă anunţă că va aloca bani pentru şcolile care nu au grupuri sanitare sau apă curentă, iar vicepremierul Mihai Fifor pretinde chiar că problemele se vor rezolva până la începutul anului şcolar, "dacă reuşim să ne mişcăm foarte repete".
31 August 2019, 20:36
Poliţiştii se pregătesc de şcoală: Controlează microbuzele, şoferii care transportă elevi şi semnalizarea rutieră din zona unităților de învățământ
Știri Bihor
Peste 120 de microbuze şcolare din judeţul Bihor au fost verificate în ultimele zile de poliţiştii rutieri, iar şoferii care transportă elevi au fost chemaţi la instruire, acţiunea fiind realizată de poliţiştii Serviciului rutier Bihor în contextul pregătirii noului an şcolar.
29 August 2019, 17:41
Gojdiștii vor avea terenurile de baschet reabilitate în noul an școlar (FOTO)
Știri Oradea
Elevii de la Colegiul Național Emanuil Gojdu vor avea în noul an școlar terenuri de baschet reabilitate. Primăria Oradea a anunțat finalizarea lucrărilor la vechile terenuri, suprafața de joc fiind acoperită cu covor de tartan nou, iar cele două terenuri fiind împrejmuite cu stâlpuri metalice.
27 August 2019, 11:00
Copiuţe hi-tech: Patru tineri bihoreni, daţi afară de la Bac, după ce au încercat să folosească pixuri inteligente
Educatie
Patru tineri bihoreni au investit degeaba în tehnică inteligentă care să-i ajute să fraudeze Bacalaureatul. Vineri, în timpul probei obligatorii a profilului, la centrul de examen organizat în Liceul Teoretic "Horváth János" Marghita, ei au fost prinşi de profesori în timp ce foloseau pixuri inteligente şi căşti minuscule.
23 August 2019, 14:25
Generaţia Tech: Tinerii orădeni pot face gratuit cursuri de IT, susţinute de Google
Educatie
Tinerii orădeni au şansa să înveţe gratuit bazele IT-ului! Oradea a fost inclusă în programul Generaţia Tech, realizat de comunitatea Digital Nation şi finanţat de Google. Asta înseamnă că orădenii cu vârste între 15 şi 24 de ani se pot înscrie la unul din cele două cursuri gratuite, care se vor ţine pe o perioadă de 12 luni: IT Literacy, unde vor învăţa bazele administrării digitale, şi Learn to Code, despre bazele programării şi codarea aplicaţiilor web şi mobile.
22 August 2019, 13:32
Încă o dată: Ministerul Educaţiei a respins a doua oară Carta Universităţii din Oradea
Educatie
Senatul Universităţii din Oradea este obligat să reia procedura de modificare a Cartei instituţiei. Ministerul Educaţiei a respins pentru a doua oară Carta propusă, astfel că la începutul lunii septembrie universitarii orădeni sunt chemaţi să dezbată "Biblia" care îi ghidează în activitatea academică.
22 August 2019, 10:15
Şi-au ratat şansa! Şapte tineri din Bihor, eliminaţi de la Bacalaureat după ce au intrat în sala de examen cu telefoane şi căşti
Educatie
Prima probă a Bacalaureatului de toamnă a fost o şansă ratată pentru şapte absolvenţi de liceu care susţineau examenul la centrul amenajat în Liceul Horvath Janos din Marghita. Cei şapte candidaţi au fost daţi afară din sala de examen, după ce au fost prinşi că au intrat cu telefoane şi căşti.
21 August 2019, 14:01
Începe Bacalaureatul de toamnă: Peste 1.300 de bihoreni sunt aşteptaţi la examene
Educatie
Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat va debuta miercuri, cu proba scrisă la limba şi literatura română. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, sunt aşteptaţi la examene, în total, 1.371 de candidaţi. În judeţ sunt amenajate şase centre de examen şi unul de evaluare, în care vor fi corectate lucrări dintr-un alt judeţ.
20 August 2019, 17:00
Paul Magheru, la aniversarea de 80 de ani: Profesorul a lansat două cărți deodată (FOTO)
Știri Bihor
De 53 de ani profesor al Universităţii din Oradea, încă din vremea când aceasta era Institut arondat celei clujene, proaspătul octogenar Paul Magheru a fost sărbătorit vineri de numeroşi discipoli, colegi şi prieteni, cărora le-a oferit ultimele sale producţii scriitoriceşti: un volum de maxime, comentat, sub forma unui dialog cu propria nepoată, şi unul dedicat lumii cehe şi slovace, precum şi intersecţiilor acesteia cu cultura română.
09 August 2019, 18:45
Aşa să tot înveţi! Studenții orădeni pot pleca cu Erasmus în Barbados, Mexic, Maldive, Thailanda și alte țări exotice
Educatie
În următorul an universitar, studenții Universității din Oradea vor putea merge la studii și schimburi de experiență în zeci de ţări din toată lumea, pe listă fiind adăugate recent 34 de state, între care Argentina, Maldive, Madagascar, Mexic și Thailanda.
09 August 2019, 10:11
Procentul de promovare a examenului de definitivat în Bihor a urcat la 77,25% după contestații
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut publice rezultatele finale ale examenului de definitivat în învăţământ în Bihor. Astfel, după soluţionarea constestaţiilor, încă şapte cadre didactice au obţinut nota finală 8 necesară pentru promovarea examenului. În total, au trecut de acest examen 197 de cadre didactice din Bihor, procentul de promovare crescând după contestaţii de la 74,51% la 77,25%.
06 August 2019, 11:57
Şcoli fără şefi: IŞJ Bihor caută 33 de directori şi directori adjuncţi
Educatie
Mai multe licee şi şcoli gimnaziale din Bihor duc lipsă de şefi. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că recrutează directori şi directori adjuncţi în toate unităţile de învăţământ în care aceste funcţii nu au fost ocupate la concursul organizat de Ministerul Educaţiei în 2016. Pe listă sunt şi mai multe şcoli din Oradea. De pildă, la Liceul Teoretic Aurel Lazăr s-au scos la concurs ambele funcţii de conducere.
Dacă tăcea, ministru rămânea! Ecaterina Andronescu, demisă după ce a spus, referitor la cazul Caracal, că ea a învăţat să nu urce cu un străin în maşină
Actual
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a fost demisă vineri, în urma unor declaraţii scandaloase pe care le-a făcut referitoare la cazul crimelor din Caracal. Oficialul a spus joi seară, la Antena 3, că ea a învăţat acasă să nu urce cu un străin în maşină. Ministru interimar propus este Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii.
02 August 2019, 14:07
Care sunt cele mai bune şcoli din Bihor? Topul întocmit de Inspectoratul Şcolar, după rezultatele obţinute de elevi la examenele naţionale
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a întocmit clasamentul şcolilor din judeţ, în funcţie de notele obţinute de elevii lor la examenele de Evaluare Naţională, respectiv de Bacalaureat. În prima categorie, lider detaşat este Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, în timp ce la examenul maturităţii au obţinut procente mari de promovare cinci licee orădene.
Rectorul Bungău îl trimite pe Bodog la Comisia de Etică, dar decanul Maghiar îl păstrează prodecan la FMF Oradea
Știri Bihor
După ce CNATDCU a decis să-i retragă titlul de doctor, pe motiv că a plagiat în teza susţinută la Universitatea de Vest din Timişoara, Florian Bodog va fi protagonistul unei anchete la Comisia de Etică a Universităţii din Oradea. Rectorul Constantin Bungău va sesiza comisia, pentru a stabili ce măsuri trebuie să ia. În acelaşi timp, Bodog îşi păstrează funcţia de prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, decanul Adrian Maghiar frefuzând să ia vreo decizie până nu va primi un document prin care va fi înştiinţat despre hotărârea CNATDCU.
31 Iulie 2019, 19:15
„Dottore” Florian Bodog, plagiator confirmat: CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor al fostului ministru al Sănătăţii!
Educatie
Fostul ministru PSD al Sănătăţii şi, totodată, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, va rămâne fără titlul de doctor în Management. Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a decis să-i revoce acest titlu, după ce Universitatea de Vest din Timişoara, care l-a uns doctor, a constatat că lucrarea lui Bodog este plagiată.
Examenul naţional de definitivare în învăţământ: Peste 70% dintre dascălii bihoreni au promovat
Educatie
Din toamnă, în şcolile din Bihor vor preda alţi 190 de dascăli care şi-au câştigat definitiv dreptul de a sta la catedră. În urma examenului de definitivare în învăţământ, din cei 255 de candidaţi, 190 au luat nota minimă, 8, şi au îndeplinit şi celelalte criterii prevăzute de lege. Rata succesului la acest examen în Bihor este, aşadar, de 74,5%.
30 Iulie 2019, 20:45
Rezultate finale titularizare: După contestaţii, procentul de candidaţi cu note peste 7 a trecut de jumătate, în Bihor
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, marţi, notele finale ale concursului naţional de titularizare. După soluţionarea contestaţiilor, pentru 116 candidaţi din Bihor, notele au crescut, iar pentru 13 dintre ei cu mare folos, deoarece au acum note peste 7 şi pot spera la un post de titular. Şedinţele publice de repartizare a posturilor demarează pe 31 iulie.
30 Iulie 2019, 15:29
A trădat-o Ro-Alert! Tânără dată afară din examenul de admitere la FMF Oradea, după ce alarma de test i-a deconspirat telefonul
Educatie
O tânără care aspira la statutul de studentă la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a fost eliminată din sala de examen, vineri, după ce a fost prinsă cu telefonul mobil asupra ei. Profesorii au depistat-o când pe telefon s-a declanşat mesajul pentru testarea sistemului Ro-Alert.
26 Iulie 2019, 16:11
  5 6 7  9  11 12 13  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0949 RON
  • 1 EUR = 4.8375 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON