URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Educatie

Rectorul UVT, în chestiunea plagiatului lui Bodog: Comisia de etică va trebui să ne lămurească ce înseamnă similitudine
Educatie
Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara va trebui să-şi explice hotărârea dată în cazul tezei de doctorat a fostului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, lucrare despre care a decis că are un grad de similitudine de 36%. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a cerut în scris Comisiei ca, până marţi, să spună clar dacă similitudinea înseamnă plagiat.
21 Iulie 2018, 19:27
Verdict: plagiat! Universitatea din Timişoara a stabilit că Florian Bodog a plagiat în teza de doctorat
Educatie
După aproape un an, Comisia de Etică a Universităţii din Timişoara a răspuns acuzelor de plagiat din teza de doctorat a fostului ministru al Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, stabilind că în proporţie de 36% lucrarea este plagiată. Drept urmare, specialiştii au decis că lucrarea "nu respectă standardele de calitate actuale şi etică profesionale în modul de elaborare şi redactare a tezelor de doctorat". Totuşi, nu au stabilit nicio sancţiune.
Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
Educatie
Mai mulţi tineri din Asia au primit burse pentru a-şi completa studiile la Universitatea din Oradea, în cadrul unui proiect Erasmus Mundus implementat de universităţi din şapte ţări. Tot prin acest proiect patru tineri orădeni au învăţat departe de casă, tocmai în Asia.
Titularizare 2018: Doar jumătate dintre candidaţii din Bihor au luat note de trecere
Educatie
Vor să fie profesori, dar sunt slab pregătiţi! Rezultatele examenului de titularizare din Bihor arată că doar 50% dintre candidaţi au obţinut note peste 7, punctajul minim pentru promovare. Cei mai buni s-au dovedit opt candidaţi care au obţinut nota 10.
Se înfiinţează o nouă creşă în Oradea, pentru copiii de pe listele de aşteptare
Educatie
Numărul mare de copii din Oradea a ajuns să depăşească cu mult locurile existente în cele 13 creşe din municipiu, astfel că Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a anunțat că va înfiinţa o nouă creşă, pentru cei 91 de copilaşi care au rămas pe lista de aşteptare.
13 Iulie 2018, 18:46
Micul povestitor: Un copil de 8 ani din Oradea, premiat la un concurs internaţional de literatură
Educatie
O poveste despre robotul Tudor, o maşinărie veselă şi cu suflet mare, i-a adus unui copil orădean un premiu la un concurs internaţional de literatură, organizat de o revistă pentru copii şi adolescenţi din America. Autorul, Tudor Achim, a fost răsplătit cu o diplomă şi cu publicarea povestioarei în respectiva publicaţie.
12 Iulie 2018, 18:27
Succes fără cuvinte: O orădeancă suferindă de surzenie a dat o pildă de ambiție, promovând Bac-ul cu brio
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă în cei 4 ani de liceu n-a auzit nicio explicație a profesorilor, o orădeancă suferindă de surzenie a dat o pildă de ambiție, promovând Bac-ul cu brio. Absolventă a Colegiului Național „Iosif Vulcan”, Paulina Temelie şi-a susţinut examenele la limba română, istorie și geografie într-o sală separată, după ce un interpret mimico-gestual i-a „tradus” cerințele pe înțelesul ei.
10 Iulie 2018, 13:27
AJOFM Bihor reaminteşte: Absolvenţii de liceu şi facultate pot cere indemnizaţia de şomaj
Știri Bihor
Tinerii care au absolvit în această vară liceul sau facultatea pot primi indemnizaţie de şomaj, dacă se înregistrează în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor în termen de cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor. În plus, ei vor putea fi beneficiarii unei prime de 1.500 de lei, când îşi găsesc un loc de muncă.
10 Iulie 2018, 09:42
Admiterea la liceu: Colegiul Gojdu şi Liceul Ghibu, preferatele zeciştilor de la Evaluarea Naţională
Educatie
Ministerul Educaţiei a afişat, luni, rezultatele repartizării computerizate la liceu pentru absolvenţii de gimnaziu. Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au fost şcolile preferate de cei 15 elevi bihoreni care au obţinut 10 pe linie la Evaluarea Naţională.
Rezultate finale la Bacalaureat: Încă doi elevi bihoreni au 10 pe linie, procentul de promovare a crescut cu două puncte
Educatie
Luni s-au afişat rezultatele finale obţinute de absolvenţii de liceu la examenul de Bacalaureat. După soluţionarea contestaţiilor, încă doi tineri din Bihor au obţinut media maximă, numărul zeciştilor din judeţ crescând astfel la şase. De asemenea, încă 66 de tineri au obţinut media minimă, astfel că procentul de promovare în Bihor a crescut la 65%.
09 Iulie 2018, 10:48
Comisia de educaţie a PNL s-a reunit la Oradea: 'În fiecare an pierdem 80.000 -100.000 de tineri' (VIDEO)
Știri Bihor
Comisia naţională de educaţie a PNL s-a întrunit, sâmbătă, la Oradea, unde profesori, directori de şcoli şi inspectori şcolari din 10 judeţe au dezbătut problemele cu care se confruntă învăţământul actual. Concluzia principală a fost că politicienii ar trebui să creeze un cadru legislativ coerent pentru stimularea înfiinţării de şcoli profesionale. "În fiecare an pierdem 80.000 -100.000 de tineri între 15 şi 19 ani. Foarte, foarte mulţi dintre aceştia nu se regăsesc nici într-o formă de învăţământ, dar nici pe piaţa muncii", acuză deputatul Florica Cherecheş.
07 Iulie 2018, 20:09
Concurs de titularizare, în Bihor: 1357 de candidaţi pentru 66 de posturi vacante
Educatie
Pe 11 iulie, în patru centre din Bihor se va susţine concursul pentru ocuparea posturilor vacante în învăţământul preuniversitar. Sunt 1357 de candidaţi înscrişi pentru 66 de posturi de titular, respectiv 1690 de posturi, catedre sau fracţiuni de catedră pentru angajarea pe perioadă determinată.
05 Iulie 2018, 10:25
Procent mai mic de promovare la Bac, în Bihor. Vezi topul liceelor!
Educatie
Puţin peste 63% dintre candidaţii care au susţinut examenul de Bacalaureat în Bihor au reuşit să-l şi promoveze, deci să obţină o medie de cel puţin 6, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas. În Bihor sunt două şcoli unde toţi candidaţii au promovat: Liceul Penticostal Betel (52 candidaţi) şi Liceul Teoretic Aurel Lazăr (109 candidaţi).
04 Iulie 2018, 15:38
Rezultate Bacalaureat: Patru absolvenţi din Bihor au obţinut 10 pe linie!
Educatie
Rezultatele examenului de Bacalaureat s-au afişat, miercuri, pe site-ul Ministerului Educaţiei şi la centrele de examen. În Bihor sunt patru candidaţi care au obţinut 10 la toate probele, promovând astfel cu media maximă.
04 Iulie 2018, 11:34
Începe admiterea la Universitatea din Oradea: Peste 8.700 de locuri disponibile la licenţă şi master
Educatie
Universitatea din Oradea deschide, joi, 5 iulie, sesiunea de admitere pentru anul universitar 2018-2019, fiind scoase la concurs 5.660 de locuri la cele 102 programe de studii de licenţă şi 3.066 de locuri la cele 68 programe de master. În total, sunt 8.726 de locuri disponibile.
03 Iulie 2018, 13:40
Simbolurile vitalităţii: Elevii Colegiului Naţional Iosif Vulcan învaţă despre calitatea aerului şi apei într-un proiect finanţat din Fondul Ştiinţescu (FOTO)
Educatie
50 de elevi de liceu de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan învaţă despre importanţa calităţii aerului şi apei în cadrul proiectului "Simbolurile vitalităţii" desfăşurat cu o finanţare de 6.000 de lei din Fondul Ştiinţescu, al Fundaţiei Comunitare Oradea.
02 Iulie 2018, 16:10
O studentă a Universităţii din Oradea, locul II la concursul naţional de traduceri „Mot à Monde”
Educatie
Melisa Porge, studentă la Facultatea de Litere a Universității din Oradea, anul I master Tipuri de modernitate în spațiul anglofon și francofon, a obţinut locul II la etapa naţională a concursului de traduceri Mot à Monde, într-o competiţie ce a reunit 13 finaliști provenind din diferite universități din țară.
29 Iunie 2018, 15:40
Examenul de Bacalaureat s-a încheiat: Niciun candidat eliminat la proba la alegere
Educatie
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat s-au încheiat, joi, cu proba la alegere a profilului şi a specializării. Din 3.886 de înscrişi în Bihor, s-au prezentat 3.627. La această probă, absolvenţii au fost cuminţi, neînregistrându-se niciun eliminat din sala de examen.
28 Iunie 2018, 17:30
Probă cu trişori: Cinci absolvenți din Bihor au fost eliminaţi, miercuri, din examenul de Bacalaureat
Educatie
Cinci absolvenţi din Bihor au fost eliminaţi, miercuri, din sălile de examen, după ce au fost prinşi că încercau să trişeze, având obiecte interzise asupra lor, patru dintre ei telefoane, iar al cincilea fiţuici. La fel ca alţi peste 3.500 de absolvenţi din Bihor, cei cinci susţineau proba obligatorie a profilului la examenul de Bacalaureat.
27 Iunie 2018, 14:35
Lecţia de dezamăgire: Pentru admiterea în clasa a V-a, concurenţa la colegiile de top din Oradea a fost mai acerbă decât la facultate
Bihoreanul tipărit
Pentru admiterea în clasa a V-a, concurenţa la colegiile de top din Oradea a fost mai acerbă decât pentru admiterea în universităţi. Proaspăt ieşiţi din ciclul primar de învăţământ, zeci de copii au fost decepţionaţi pentru că, în ciuda lungilor săptămâni de pregătire intensivă, le-a fost respins accesul în colegiile naţionale Mihai Eminescu şi Emanuil Gojdu.
27 Iunie 2018, 08:05
Evaluarea Naţională: Încă patru elevi zecişti în Bihor, după soluţionarea contestaţiilor!
Educatie
Procentul de promovare la examenul de Evaluare Naţională a crescut, în Bihor, după soluţionarea contestaţiilor, la 70%. De asemenea, mediile finale arată că numărul absolvenţilor de gimnaziu care au obţinut media 10 a crescut la 15, faţă de 11, câţi erau după afişarea rezultatelor preliminarii.
23 Iunie 2018, 12:49
Scandalul salmonella: Grădiniţa privată Crescendo Montessori şi-a închis porţile, părinţii primesc banii înapoi
Știri Bihor
După ce mai mulţi copii care frecventează cursurile grădiniţei Crescendo Montessori din Oradea au ajuns la spital, iar pentru doi dintre ei analizele au confirmat că sunt infestaţi cu salmonella, administratorii centrului educaţional au decis să închidă porţile. Cursurile sunt deja suspendate, dar prea curând nici nu se vor relua, aşa că părinţii au fost chemaţi să-şi primească banii plătiţi în avans.
22 Iunie 2018, 13:10
Doi copii de la o grădiniţă privată din Oradea, infectaţi cu salmonella! Mai mulţi aşteaptă rezultatele analizelor
Educatie
Mai mulţi copii care frecventează cursurile centrului educaţional Crescendo Montessori, unitate de învăţământ privată din Oradea, au ajuns la spital, cu stări de vomă şi febră, iar în cazul a doi dintre ei analizele au confirmat îmbolnăvirea cu salmonella. Alţi părinţi aşteaptă în continuare rezultatele analizelor, temându-se că şi micuţii lor au fost infestaţi. Între timp, centrul şi-a suspendat cursurile.
Cherecheş critică privilegiile pentru elevii de la ţară: Îi transformăm în asistaţi sociali!
Știri Bihor
Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş critică două măsuri pregătite de Ministerul Educaţiei care însă, arată parlamentarul, nu vor îmbunătăţi deloc performanţele tinerilor români: acordarea de burse pentru elevii din mediul rural care merg la şcoală şi asigurarea de locuri speciale în facultăţi, pentru absolvenţii de licee de la ţară. Pe lângă că sunt costisitoare, aceste privilegii nu vor îmbunătăţi calitatea pregătirii elevilor, arată Cherecheş.
20 Iunie 2018, 18:04
Peste 4.000 de absolvenţi din Bihor se pregătesc pentru examenele scrise ale Bacalaureatului
Educatie
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Alin Novac Iuhas, a anunţat marți că 4.148 de absolvenţi de liceu din Bihor se pregătesc să susţină examenele scrise ale Bacalaureatului, prima probă, cel de limba şi literatura română, urmând să aibă loc luni, 25 iunie.
20 Iunie 2018, 13:59
Au primit ce au cerut! Colegiul Gojdu va avea, din toamnă, trei clase de-a V-a. Şeful IŞJ Bihor aşteaptă scuze şi explicaţii
Educatie
Scandalul dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, al cărui director, Florin Nicoară, a acuzat că şcoala este nedreptăţită, deoarece, conform planului de şcolarizare aprobat, urma să aibă din toamnă doar două clase de-a V-a, nu trei, cum a solicitat, s-a încheiat. După ce 118 elevi bihoreni s-au înscris la concursul de admitere, conducerea IŞJ a decis să suplimenteze numărul de clase, iar inspectorul general Alin Novac Iuhas aşteaptă ca Nicoară să ofere public scuze şi explicaţii.
19 Iunie 2018, 16:50
Evaluarea Naţională: 11 elevi din Bihor au luat 10 pe linie, dar procentul de promovare este sub media ţării. Vezi rezultatele!
Educatie
În Bihor, procentul de promovare a examenului de Evaluare Naţională este de 69,96%, sub media naţională şi mai mic decât cel obţinut de elevi anul trecut. Totuşi, mediile de 10 sunt mai multe: 11 anul acesta, faţă de 5 anul trecut.
19 Iunie 2018, 14:59
Incident în campusul Universităţii: un student agitat l-a izbit pe fostul prorector Teodor Jurcuţ
Educatie
Un incident a provocat agitaţie în campusul Universităţii din Oradea. Un student din anul II de la Inginerie Managerială şi Tehnologică a luat-o la goană prin campus, dornic să ajungă rapid spre secretariatul facultăţii, iar în goană a izbit mai multe persoane, inclusiv pe fostul prorector Teodor Jurcuţ. Un profesor a sunat la 112, aşa că a urmat o intervenţie a Poliţiei.
13 Iunie 2018, 16:25
Investiţii la Universitate: Finanţări de peste 660.000 lei atrase pentru patru proiecte de dezvoltare
Educatie
Universitatea din Oradea va dota mai multe laboratoare cu aparatura necesară monitorizării speciilor termofile, va chestiona 3.000 de elevi din regiunea de nord-vest cu privire la orientarea în carieră, va aprofunda cercetările în nanomateriale şi va dezvolta latura antreprenorială a studenţilor. Toate acestea se vor realiza prin patru proiecte pentru care instituția de învățământ a obţinut finanţare de la Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, atrăgând în total 661.000 lei.
12 Iunie 2018, 17:20
Bucurie la Universitatea din Oradea: Toţi angajaţii primesc vouchere de vacanţă
Educatie
Toţi angajaţii Universităţii din Oradea vor primi vouchere de vacanţă. Instituţia a anunţat că i s-au alocat tichete în valoare de peste două milioane de lei, ceea ce înseamnă că fiecare salariat va primi un voucher de 1.450 de lei.
12 Iunie 2018, 14:00
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Ali, 'Motanul': Un orădean cu origini siriene este toboşarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans (FOTO)
 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON