URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Bihorel

Vis de rectorat: De ce nu vrea decanul de la Medicină să mute facultatea în campusul universitar
Bihorel
După ce primarul Ilie Bolojan a anunţat că municipalitatea e dispusă să investească anual câte 2 milioane de euro în investiţii pentru campus, inclusiv pentru construirea unor clădiri moderne, Senatul Universităţii şi-a dat acordul pentru implementarea proiectelor. Universitarii au pus însă o condiţie, şi anume ca Facultatea de Medicină şi Farmacie, care funcţionează în palatul de lângă Parcul 1 Decembrie, să nu fie relocată în campus după încheierea lucrărilor.
16 Iulie 2018, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul dă detalii despre propriul proiect strategic
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Cu Păstorul de povești: „Am înțeles că ați rezolvat proiectul strategic și va veni aparatură medicală”. „Nu știu la ce proiect strategic te referi, că proiectul meu strategic este să nu zboare nimic de pe aeroportul din Oradea până își termină Debreținul noul terminal”.
16 Iulie 2018, 07:55
Crâşmăriţă, crâşmăriţă… Zeiţa Athena promovează o pizzerie din Oradea
Bihorel
Reclama e sufletul comerţului şi pentru proprietarii unei pizzerii de pe strada Corneliu Coposu care îşi promovează produsul cel mai cel – "Plăcinta crâşmăriţei" – pe un panou proptit taman lângă un kitch din ipsos înfăţişând-o pe zeiţa Athena.
15 Iulie 2018, 12:31
Bihorel: Fără Dume la Consiliul Judeţean?
Bihorel
Cum adică fără Dume la Consiliul Judeţean? Fără gargară? Sau fără consilierul PSD, fostul şef de la Ape, săltat într-o funcţie mai mare la Bucureşti? Bietul Pásztor Sándor a înjghebat degeaba o nouă şedinţă a Consiliului Judeţean! Ca de obicei, liberalii au lipsit de la apel, nemulţumiţi de împărţeala pe buget, numai că mica diferenţă a făcut-o domnul Dorel Dume, pe care treburi importante l-au reţinut departe de ţară.
14 Iulie 2018, 14:38
Lăudat pentru… absenţă: Deputatul Szabó Ődőn, ridicat degeaba în slăvi de Coaliţia Rogerius
Bihorel
Nervoşi pe aleşii orădenilor – care anul trecut au adoptat o Hotărâre de Consiliu Local ce obligă administratorii asociaţiilor de proprietari la evaluări periodice, normativ de altfel atacat în justiţie la cererea lor de Prefectură, dar fără succes – reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, cunoscuţi pentru apropierea lor faţă de şefii UDMR Bihor, au condamnat săptămâna trecută noua Lege a asociaţiilor de proprietari, care instituie la nivelul întregii ţări aceeaşi obligaţie a examinării periodice a administratorilor de asociaţii.
13 Iulie 2018, 09:09
Pază cu reducere: OTL şi-a tras serviciu de pază la… subpreţ
Bihorel
O vorbă din bătrâni despre afacerile în pierdere spune că prost nu e cel care cere, ci cel care dă! Conducerea OTL a adjudecat săptămâna trecută o licitaţie pentru asigurarea a cinci posturi de pază la sediul propriu din strada Atelierelor, la depoul de tramvaie şi la cele două autogări din bulevardele Decebal şi Ştefan ce Mare.
12 Iulie 2018, 09:09
La Sfântu’-aşteaptă: Cursele internaţionale de pe Aeroportul din Oradea rămân în aşteptare
Bihorel
Iată că se făcu luna iulie şi, în ciuda logoreei şefului Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, bihorenii tot nu ştiu dacă din toamnă vor mai avea zboruri din Oradea spre Europa. BIHOREANUL anunţa încă din martie că Ryanair va renunţa la toate cursele externe de la finalul lunii octombrie, dar singurul demers al elnők-ului a fost să-şi tragă un "city break" de 5 zile la Dublin, pentru o întâlnire cu mai-marii companiei, fără niciun rezultat decât cheltuirea câtorva mii de euro din bugetul CJ.
11 Iulie 2018, 09:11
Tot pe loc, pe loc, pe loc… Curtea de Apel Oradea este repetentă la capitolul transparenţă
Bihorel
De la plecarea fostului preşedinte al Curţii de Apel Oradea, Andrei Rus, acum judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la instanţa orădeană timpul pare să se fi oprit în loc. Cel puţin pe site-ul instituţiei, care nu a mai fost actualizat din 2017, când a fost publicat ultimul raport de activitate, ultimul bilanţ contabil, fişele cu traseele profesionale ale judecătorilor şi ultimele hotărâri ale colegiului de conducere, iar cel mai recent raport anual privind eficienţa datează din 2015.
10 Iulie 2018, 08:59
Curentaţi de Digi: Firmele care primesc energie electrică prin RDS&RCS sunt obligate să caute alt furnizor
Bihorel
La pomul lăudat poţi fi "scuturat". Firmele care în 2016 au încheiat contracte pentru furnizarea de energie electrică pentru o perioadă de doi ani cu compania Digi Energy, care promitea preţuri mai mici decât ale concurenţei, sunt obligate să îşi caute acum alt furnizor.
09 Iulie 2018, 08:57
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ciobanul incompatibil de la PSD a explicat de ce a votat Codul Penal
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: De poveşti cu ciobanul de la PSD, despre vot: "Lumea spune că tu nici nu aveai voie să votezi, că eşti incompatibil". "Dacă ar fi s-o luăm aşa, 90% din parlamentari sunt incompatibili...
09 Iulie 2018, 08:05
Plimbări la căldură: Tramvaiele cumpărate de OTL din Germania nu au aer condiţionat
Bihorel
Călătorii OTL sunt la mila vremii, fiindcă nici unul dintre cele 30 de tramvaie Tatra KT4 second-hand cumpărate din Berlin nu este dotat cu sisteme de condiţionare a aerului. Zece garnituri deja circulă pe trasee, celelalte 20 urmând să fie şi ele pregătite şi introduse în circuit. Când căldura e mare, călătorii se plâng că îi trec transpiraţiile, iar geamurile, care nu se pot deschide complet, fiind doar rabatabile, nu îi ajută cu mare lucru.
08 Iulie 2018, 16:09
Flirt de modă nouă: Studenţii Universităţii din Oradea au pagină de matrimoniale pe Facebook
Bihorel
Studenţii orădeni au şanse sporite să-şi găsească o pereche cu ajutorul unei pagini de Facebook numită UOradea Crush, tot mai populară, descrisă de administratorul ei anonim drept "pagină de matrimoniale". Cum funcţionează? Băieţii şi fetele trimit către pagină mesaje cu descrieri ale celor care le-au picat cu tronc, dar ale căror nume nu le ştiu, iar necunoscutul le preia şi le postează în numele UOradea Crush.
07 Iulie 2018, 11:58
Matematică de pădure: Pădurarul care şi-a denunţat şeful, 'amendat' cu… 80.000 lei
Bihorel
BIHOREANUL scria în urmă cu două săptămâni despre cazul pădurarului din Gepiu, Florin Goron, pe care şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel Hulea, l-a dat pe mâna poliţiştilor, pentru furt de arbori, după ce tot el i-ar fi cerut să taie lemne şi să le ducă la un fermier şi la un preot din sat, la care avea "datorie".
06 Iulie 2018, 08:57
Cenzura lui Mang: Vicepreşedintele CJ Bihor i-a redus la tăcere pe internauţii care l-au luat la rost pe tema asfaltărilor
Bihorel
L-a pus Michiduţă pe şeful PSD Bihor, Ioan Mang, să se laude pe Facebook, joia trecută, cu programul de asfaltări al Consiliului Judeţean, punând şi o poză care arată, de fapt, cum se aşterne asfalt nou, de 4 centimetri, peste unul vechi în stare bună. În trei ore, vicele CJ a fost potopit cu comentarii, majoritatea reproşând inutilitatea lucrărilor făcute pe drumuri bune, în timp ce de cele stricate autorităţile nici nu se ating, dar şi faptul că se fac de mântuială şi scump, probabil pentru comisioane, observaţii formulate, între alţii, şi de un inginer drumar, Flavius Baba.
05 Iulie 2018, 08:59
Oaze de verdeaţă: Drumul care duce la Peștera Urșilor a început să… înverzească (FOTO)
Bihorel
Marţea trecută, exact în ziua în care preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, se lăuda că a început un program de reparaţii şi întreţinere a drumurilor judeţene, în cadrul căruia vor fi aşternute covoare asfaltice de 50 de kilometri, pe internet au făcut furori imagini care arată starea jalnică a DJ 252, cel ce duce din DN 76 Oradea – Deva către renumita Peşteră a Urşilor din Chişcău.
04 Iulie 2018, 09:02
Bihorel: Dacian Foncea a fost mic copil
Bihorel
Mare bucurie în sânul cam lăsat al troicii de la Consiliul Judeţean. Dacian Foncea, omul care se lua de brăcinar cu Pásztor şi Mang, şi-a dat demisia din postul de consilier judeţean. Omu’ a avut de ales între Consiliul Judeţean şi Spitalul Municipal, adică între două spitale, dintre care unul parcă ar fi de nebuni. Bucuria lui Pásztor şi compania a fost de scurtă durată pentru că în locul lui Foncea a venit mama transplanturilor din România, doctoriţa Carmen Pantiş.
03 Iulie 2018, 12:21
Refuz la vacanţă: De ce au respins o parte din angajații Primăriei Oradea primele de vacanță
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan a început să se înmoaie. După ce săptămâna trecută a cedat insistenţelor comercianţilor de pe Corso, acceptând scurtarea programului prelungit de funcţionare pe timp de vară, de la ora 21 la 19, săptămâna aceasta va face o concesie şi angajaţilor din subordine: în prima parte a lunii iulie, Primăria le va împărţi vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 lei.
03 Iulie 2018, 08:59
Puiu Mondialu’: Memorandumul pentru Bihor s-a transformat într-un spectacol al Nuntașilor Bihorului
Bihorel
Preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor şi al Forumului Organizaţiilor Patronale Bihor, Ioan Lucian a reuşit s-o mai dea o dată în bară. Puiu, cum îi zic prietenii, a lansat în urmă cu un an un document numit pompos "Memorandumul pentru Bihor", care trebuia să rezolve toate problemele judeţului, dar nu a fost să fie...
02 Iulie 2018, 09:48
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Bolovan explică de ce a dat înapoi cu prelungirea orarelor la magazinele din zona centrală
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Incredibil! Bolovan a dat un pas înapoi în ce privește prelungirea orarului magazinelor de pe Centru. „Ați dat înapoi în urma presiunilor patronilor de magazine?”. „E o percepție greșită...
02 Iulie 2018, 08:00
Măsură anti-găinaţ: Cum vor proprietarii unor imobile de pe strada Alecsandri să sperie porumbeii
Bihorel
Locuitorii clădiri din strada Vasile Alecsandri nr. 1 trăiesc ca în sânul naturii. Deja de o lună de zile, o firmă de intermedieri imobiliare care deţine mai multe apartamente în imobil a montat pe faţada acestuia două dispozitive menite să sperie porumbeii.
01 Iulie 2018, 11:15
Greu de mulţumit: Pentru bani, preoţii fac anticameră la vicepreşedintele CJ, Ioan Mang
Bihorel
Din luna mai, la Consiliul Judeţean se întâmplă un fenomen bizar: aproape zilnic, coridorul palatului administrativ e plin de popi, în special ortodocşi, dar nu numai, buluciţi nu fiindcă în Parcul Traian s-ar fi mutat vreo episcopie, nici ca să scoată dracii din birourile mai-marilor Bihorului, ci ca să facă anticameră la vicepreşedintele pesedist Ioan Mang, cerându-i fonduri pentru parohiile pe care le controlează.
30 Iunie 2018, 12:39
Circulaţi, nu circulaţi! Indicatoarele încurcă circulația în Piața Creangă din Oradea
Bihorel
Când trec pe lângă staţia Petrom din Piaţa Creangă, şoferii orădeni îşi fac cruce. Nu doar din cauza preţurilor ridicate ale carburanţilor, ci şi pentru că indicatoarele rutiere montate între străzile Roman Ciorogariu şi Mihai Eminescu de către nişte Dorei se bat cap în cap. Dacă ar fi să se ia după ele, conducătorii auto care vin de pe strada Mihai Eminescu şi ajung în intersecţia cu strada Gheorghe Lazăr, chiar lângă benzinărie, ar putea şi n-ar putea să vireze stânga, fiindcă pe acelaşi stâlp sunt două indicatoare. 
29 Iunie 2018, 08:58
Prosperitate în familie: Şeful grupului de consilieri locali ai PSD, Liviu Sabău Popa, trăieşte bine din banii publici
Bihorel
Director economic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor şi totodată consilier local, PSD-istul Liviu Sabău Popa trăieşte bine din bani primiţi şi direct, şi indirect, din fonduri publice. Pe lângă faptul că, aşa cum BIHOREANUL a arătat încă de anul trecut, e angajat şi la cabinetul europarlamentarului Emilian Pavel, soţia sa, Diana Sabău Popa, prodecăniţă la Facultatea de Ştiinţe Economice, are un cabinet de insolvenţă care la rându-i lucrează tot cu statul.
28 Iunie 2018, 08:56
Treime la pub: Imagine inedită cu un episcop şi doi preoţi într-o crâşmă din Oradea
Bihorel
O imagine face cât 1.000 de cuvinte. În seara de 15 iunie, Direcţia pentru Cultură Bihor a organizat o recitare de poezii dedicată comemorării a 129 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, eveniment programat să se desfăşoare la statuia poetului din centrul Oradiei. Cum însă ploua torenţial, manifestarea lirică a fost mutată într-un… bar.
27 Iunie 2018, 08:59
Ghici ciupercă ce-i? Primarul Ilie Bolojan şi-a convocat de urgenţă directorii la Ciuperca
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan şi-a luat prin surprindere directorii, lunea trecută. "Sunteţi la birou? Vă rog să fiţi la ora 14:30 la Ciuperca, pentru o discuţie de circa o jumătate de oră. Sunaţi-vă colegii şi organizaţi-vă pe maşini", a ordonat edilul. Convocarea i-a luat prin surprindere inclusiv pe colaboratorii apropiaţi. Directorii au fost cu atât mai surprinşi cu cât, spre deosebire de obişnuitele şedinţe operative cu conducerea Primăriei, la întâlnire au mai fost chemaţi şi consilierul de relaţii cu presa Alexandru Şereş, secretara Felicia Popa, precum şi angajata care face curat în biroul primarului, Angela Podilă.
26 Iunie 2018, 08:58
Amendă VIP: Vitezomanul prins cu 135 km/h pe Calea Aradului este… şoferul lui Micula
Bihorel
Poliţiştii rutierişti au prins joia trecută, pe Calea Aradului, un orădean care gonea la volanul unui BMW cu 135 kilometri pe oră, transmiţând această reuşită şi printr-un comunicat de presă. Ceea ce, însă, nu au spus poliţiştii, dar a aflat Bihorel, e că vitezomanul era şoferul milionarului Viorel Micula, care se afla în maşină, grăbit să ajungă la Aeroport.
25 Iunie 2018, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Muncitorul de la PSD explică de ce a votat cu penalii
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: L-am întrebat pe Muncitorul, pesedistul, de ce a votat cu penalii: "Aţi citit toate cele 350 de pagini?". "Io cu colegii mei, Ţăranul şi Ciobanul, nu am citit 350 de pagini, împreună, în toată viaţa! Dar mă simt totuşi jicnit. Presa ne-a făcut analfabeţi funcţionali". "Te deranjează termenul analfabet?". "Nu, ci termenul funcţional. Că io nu-s funcţional, io-s deputat, mă!".
25 Iunie 2018, 08:00
Saună la Sorbonică: Biblioteca Universităţii din Oradea îşi sufocă vizitatorii
Bihorel
Inaugurată în 2010, după lucrări care au durat 15 ani, Biblioteca Universităţii din Oradea îşi sufocă deopotrivă angajaţii şi pe studenţii care o frecventează. Clădirea are o suprafaţă vitrată uriaşă, dispusă în mare parte în bătaia soarelui, dar nu şi un sistem de aer condiţionat şi geamuri care să poată fi deschise, aşa încât să fie posibilă măcar o circulaţie naturală a aerului. Biblioteca a fost dotată doar cu un aparat tip chiller, pentru ventilare, care însă nu este defel util în zilele toride.
24 Iunie 2018, 15:33
Aniversarea nimicului: Preşedintele Federaţiei Patronilor sărbătoreşte 1 an de la Memorandumul eşuat pentru Bihor
Bihorel
La iniţiativa lui Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, cu un an în urmă se lansa un document numit pompos "Memorandumul pentru Bihor", ce urma să rezolve toate problemele judeţului. Ei bine, deşi rezultatele sunt inexistente, acelaşi Lucian organizează pe 27 iunie, la Clubul Studenţesc din Campusul Universităţii, o "întrunire festivă" dedicată aniversării unui an de la pecetluirea Memorandumului.
23 Iunie 2018, 12:02
Bihorel: Zece efecte ale condamnării infractorului Liviu Dragnea
Bihorel
Bihorel notează cele 10 efecte ale condamnării lui Liviu Dragnea. 1. Şeful PSD a ridicat foarte mult ştacheta. Nu mai poţi face parte din conducerea partidului dacă nu ai măcar două condamnări. 2. Nuţu Cămătaru susţine că la "experienţa" sa merită cel puţin un post de vicepreşedinte PSD. 3. Liviu Dragnea susţine că nu de puşcărie se teme, ci de dentist.
22 Iunie 2018, 12:06
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON