URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Timp liber

Sute de motociclişti s-au distrat la Bike Fest, în Băile 1 Mai (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Câteva sute de motociclişti s-au strâns, în acest sfârşit de săptămână, în ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai, pentru a lua parte la deja tradiţionalul Bike Fest x 3, parte din campania "Respect în trafic", organizat de cluburile moto din Oradea. Motociclete care mai de care au fost turate, sâmbătă, în staţiunea bihoreană, iar posesorii lor s-au distrat în concursuri de băut bere, de schi pe iarbă sau de box în apă.
24 Iunie 2017, 20:15
Şapte tinere dichisite au reînviat povestea Sânzienelor în zona centrală a Oradiei (FOTO)
Timp liber
Acţiune inedită, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, de Sânziene. Şapte tinere au reînviat tradiţia acestei sărbători prin centrul Oradiei, atrăgând privirile trecătorilor şi împărţind flori şi poveşti despre această sărbătoare.
24 Iunie 2017, 09:25
Balet în aer liber, la Oradea: Parcul Libertăţii, 'inundat' de graţie şi eleganță (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Parcul Libertăţii din Oradea s-a umplut de graţie, vineri după amiază, când câteva mici balerine au ieşit la mişcare în aer liber.
23 Iunie 2017, 20:55
Cei mai puternici tăietori de lemne din ţară se întrec sâmbătă, în Cetatea Oradea
Timp liber
Cei mai puternici tăietori de lemne din ţară se întrec, sâmbătă după amiază în Cetatea Oradea, la campionatul naţional al tăietorilor de lemne. Competiţia, care anul acesta se desfăşoară în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, are o miză cu atât mai ridicată cu cât cei mai buni sportivi vor forma echipa naţională care se va prezenta la Campionatul Mondial din toamnă. Între participanţi se numără triplul campion naţional, bihoreanul Dan Petrescu, dar şi alţi bihoreni cu performanţe.
23 Iunie 2017, 16:05
Sărbătorim împreună: Harry Tavitian şi Balázs Elemér Group au cântat la Zilele Sfântului Ladislau (FOTO)
Timp liber
Zilele Sfântului Ladislau, care se desfăşoară între 19 şi 25 iunie, în Oradea, l-au avut ca oaspete în seara de joi pe pianistul Harry Tavitian, cu prelucrări jazz ale lucrării "Dansuri populare româneşti" compuse de Bartók Béla, precum şi cântece armeneşti medievale. Pe aceeaşi scenă a urcat şi Balázs Elemér Group din Ungaria, care a încheiat seara.
23 Iunie 2017, 14:00
'Arta restaurării': Obiecte de patrimoniu reînviate pot fi admirate în Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Peste 30 de piese provenind din diferite epoci şi restaurate în cadrul mai multor muzee din nord-vestul României pot fi admirate, începând de joi, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Spre deosebire de expoziţiile tematice, unde toate piesele au o anumită caracteristică comună, în acest caz privitorul are în faţă atât vestigii arheologice, cât şi obiecte de port sau artă plastică, icoane sau picturi din biserici de lemn.
22 Iunie 2017, 20:51
PSD-istele din Bihor au sărbătorit Ziua Iei, cu plăcinte de Beiuş şi dansuri populare (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Sărbătoare, miercuri seară, în Organizaţia Femeilor Social-Democrate din Bihor, dar nu pentru victoria din Parlament a preşedintelui lor, Liviu Dragnea, care a regizat dărâmarea Guvernului PSD chiar de către PSD. Social-democratele au celebrat Ziua Iei, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor, cu o expoziţie de costume populare din Bihor şi un spectacol folcloric.
'Îmbracă o IE cu mândrIE': ERA Park te premiază iar pe copii îi aşteaptă la o super petrecere tradiţională!
Timp liber
ERA Park sărbătoreşte Ziua Iei cu multă veselie, cântece, dansuri şi premii! În plus, toţi cei care trec, sâmbătă, 24 iunie, pe la centrul comercial din Calea Aradului au şansa să câştige pe loc câte un voucher 20 de lei, cu condiţia să fie îmbrăcaţi în tradiţionalul obiect vestimentar românesc! Reţeta este simplă: participanţii trebuie să se prezinte la InfoPoint-ul amplasat în zona Galeriei Carrefour, între orele 10 şi 22, îmbrăcaţi cu o ie… şi câștigă pe loc.
21 Iunie 2017, 10:24
Vidul dintre ziduri: În lipsa unei strategii eficiente, Cetatea Oradea rămâne neatrăgătoare la un an şi jumătate după redeschidere
Bihoreanul tipărit
Unul dintre cele mai importante monumente medievale din ţară este administrat, provizoriu, de o juristă, are spaţiile de alimentaţie publică aproape pustii şi nu a fost echipat nici măcar cu indicatoare turistice spre cele mai importante puncte de vizitat.
19 Iunie 2017, 15:40
Excursie virtuală. Fotograful Remus Toderici le-a arătat orădenilor cum e în Cuba (FOTO)
Timp liber
Fotograful orădean Remus Toderici a organizat o "expoziţie" inedită. În loc să expună pur şi simplu nişte imagini din timpul vizitei sale în Cuba, fotograful a organizat, duminică, o vizionare a celor mai reprezentantive instantanee surprinse în exotica insulă, el povestindu-le totodată participanţilor experienţele trăite aici.
19 Iunie 2017, 15:15
Festival „regal”: Zilele Sfântului Ladislau aduc la Oradea un târg meşteşugăresc, concerte atractive şi un campionat de tăiat lemne!
Bihoreanul tipărit
Duminica trecută, printr-un maraton ciclist din Oradea până în Biharkeresztes, a fost deschisă ediţia a V-a a Zilelor Sfântului Ladislau, Szent László Napok. Programul festivalului cuprinde în acest an peste 100 de evenimente, multe adresate nu doar publicului maghiar, ci şi celui român majoritar. "Festivalul îi leagă pe maghiari de românii din oraş. Încercăm să fim o punte culturală", explică Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţiei Sfântul Ladislau, care organizează festivalul dedicat întemeietorului legendar al oraşului.
19 Iunie 2017, 14:30
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
19 Iunie 2017, 09:00
S-a închis Cinema Cortina. Oradea Shopping City, în faliment!
Știri Bihor
Cinematograful Cortina, din cadrul centrului comercial Oradea Shopping City, a fost închis! Filmele nu mai rulează începând de vineri, iar angajaţii au fost notificaţi să îşi caute de lucru. De altfel, toate magazinele din centrul comercial, exceptând sala de nunţi Ambasador şi magazinul Casa Rusu, se vor închide sau se vor muta, după ce compania care gestionează mall-ul, Shopping Center Holding, a dat faliment!
Zilele Sfântului Ladislau au debutat cu o tură pe biciclete din Oradea până în Biharkeresztes (FOTO/VIDEO)
Timp liber
În ciuda vremii mohorâte, circa 40 de biciclişti, între care şi câţiva copii, s-au adunat, duminică dimineaţa, în curtea Cetăţii, de unde au pornit pedalând spre Biharkeresztes pentru a marca debutul ediţiei a V-a a Zilelor Sfântului Ladislau, un festival care va dura până pe 25 iunie şi care cuprinde numeroase concerte, precum şi un târg cu meşteşugari.
18 Iunie 2017, 11:30
Picnic fără participanţi. Ploaia îi ţine pe orădeni departe de festivalul The Big Picnic (FOTO)
Timp liber
Anunţat drept cel mai mare picnic organizat vreodată în Oradea, evenimentul The Big Picnic a eşuat, sâmbătă, din cauza vremii. În jurul orei 16, zona dedicată festivalului în Parcul 1 Decembrie era aproape pustie.
17 Iunie 2017, 17:29
Concert Hakeshet Klezmer Band, la Sinagoga Zion
Timp liber
Formaţia Hakeshet Klezmer Band a Comunităţii Evreilor, cunoscută şi din musicalul de succes "Scripcarul pe acoperiş", va susţine, duminică, un concert la Sinagoga Zion, biletele fiind puse în vânzare la preţul unic de 10 lei.
17 Iunie 2017, 13:41
Un spectacol-eveniment în sala Filarmonicii: ”Don Giovanni”, de W. A. Mozzart
Timp liber
Melomanii orădeni vor putea urmări marți, 20 iunie, de la orele 19:00, în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat, opera ”Don Giovanni” de W.A. Mozart. Spectacolul va fi interpretat de studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Oradea, pentru unii dintre ei fiind examenul de clasă de operă. ”Este pentru prima dată când în Oradea se montează ”Don Giovanni” prin forțe proprii, cu resurse locale”, spune conf. univ. dr. Carmen Vasile, organizatoarea și coordonatoarea spectacolului.
16 Iunie 2017, 13:10
Cuba, poveste în imagini: Fotoreporterul Remus Toderici îi invită pe orădeni să vadă fotografii din ţara contrastelor (FOTO)
Timp liber
Orădenii curioşi să afle cum a văzut Cuba un concitadin de-al lor, prin obiectivul aparatului de fotografiat, sunt invitaţi duminică, la Cetate, unde fotoreporterul Remus Toderici îşi va arăta sutele de fotografii realizate în această ţară insulară. De asemenea, artistul le va mărturisi celor curioşi propriile păreri despre Cuba, dar şi sfaturi pentru cei care au de gând să facă o astfel de călătorie.
16 Iunie 2017, 12:22
Acțiune la ERA Park! Copiii, așteptați la ateliere de teatru și LEGO, iar adulții - la târg de antichități
Timp liber
Va fi un nou sfârșit de săptămână intens la ERA Park. Centrul comercial va găzdui, sâmbătă și duminică, încă o tură de activități atractive pentru cei mici, în vreme ce adulții se pot delecta la o nouă ediție a târgului de antichități.
16 Iunie 2017, 10:57
Tinerii artişti bihoreni şi-au expus creaţiile la galeria de artă contemporană de la Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Sălile dedicate expoziţiilor de artă din Cetatea Oradea au fost din nou umplute. De astă dată, au fost expuse lucrări de artă contemporană, realizate de tineri artişti stagiari, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Oradea, prezentate acum publicului sub genericul StagiART. Cu această ocazie, a fost inaugurată galeria de artă contemporană din fortăreaţă.
Copii, poftiţi la teatru! Weekend plin cu spectacole, la Sala Arcadia
Timp liber
Festivalul de Teatru pentru Copii Arcadia le face program copiilor din oraş. Weekend-ul va fi plin de spectacole pentru toate gusturile şi vârstele. Pe scena Sălii Arcadia se vor juca piese precum "Motanul Încălţat", "Visul unei nopţi de vară" sau cele mai îndrăgite poveşti populare maghiare, precum "Omul sărac şi vulpea păcălită" ori "Ursul şi pisica".
Teatrul Regina Maria a dus două spectacole la Festivalul Internaţional Atelier din Baia Mare
Timp liber
Teatrul orădean Regina Maria a participat la Festivalul Internaţional de Teatru "Atelier" de la Baia Mare cu două spectacole: "Leonce şi Lena" şi "Baraca". Cel dintâi spectacol s-a jucat chiar în deschiderea festivalului, iar artiştii vor afla duminică dacă sunt sau nu câştigători.
15 Iunie 2017, 18:55
Hai la picnic! Orădenii sunt invitaţi la 3 zile de picnic cu hamace, bunătăţi, filme şi concerte, în Parcul 1 Decembrie
Bihoreanul tipărit
La finalul acestei săptămâni, Parcul 1 Decembrie devine gazda celui mai mare picnic organizat vreodată în Oradea. Pe spaţiul verde din inima oraşului vor fi aduse pături şi hamace, iar participanţii vor fi tentaţi cu burgeri, bruschete, îngheţată şi gogoşi. The Big Picnic include şi alte "bunătăţi", precum proiecţii de filme în aer liber şi multe concerte cu formaţii tinere.
15 Iunie 2017, 13:02
De joi, celebrul lanţ Starbucks are cafenea cu terasă în Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Vă place cafeaua, ceaiul sau celebrele produse ale patiseriei americane? De joi, Starbucks, cel mai mare lanţ de cafenele din lume, deschide primul local în Oradea, la parterul centrului comercial Lotus Center. Cafeneaua are şi o terasă care va funcţiona pe timpul verii...
În Cetate se deschide o Galerie de Artă Contemporană
Știri Bihor
Filiala Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici din România inaugurează, joi, Galeria de Artă Contemporană a Cetăţii printr-o expoziţie de grup intitulată StagiART cu lucrări de pictură, grafică, sculptură, tapiserie, creaţie vestimentară, instalaţie, bijuterie de autor şi fotografie.
14 Iunie 2017, 19:01
Zilele Sfântului Ladislau, o nouă ediţie: O săptămână cu peste 100 de evenimente, pentru unguri şi români deopotrivă
Timp liber
Între 18 şi 25 iunie, orădenii sunt invitaţi la o serie de evenimente ce vor avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, ediţia 2017. Deşi, în mod evident, programul îi are în prim-plan pe orădenii de etnie maghiară, organizatorii spun că îi aşteaptă la spectacole şi pe români. "Este evenimentul care ne leagă", spune organizatorul Zatykó Gyula.
Directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu şi-a lansat cele mai noi cărţi la Oradea (FOTO)
Timp liber
Cetatea Oradea a găzduit, marţi seară, o triplă lansare de carte a aceluiaşi autor: Sabin Adrian Luca, director al Muzeului Brukenthal din Sibiu şi membru în Comisia Naţională a Muzeelor. Cu această ocazie, oaspetele de la Sibiu a susţinut o prezentare privind situl arheologic de la Cristian, amintit într-una dintre cărţile sale. Situl cuprinde cea mai mare colecţie Starčevo-Criş din lume, aici fiind găsite vase unice în lume, câteva prezentând cea mai veche vopsea din lume.
14 Iunie 2017, 10:35
Enigmele mărgelelor: expoziţie inedită de tablouri din bobiţe de sticlă, de vineri la Cetatea Oradea
Timp liber
Enigmele mărgelelor: Un spectacol atrăgător de imagini, realizate din mărgele de sticlă, lipite individual, se inaugurează vineri, la ora 17, pe simezele Palatului Princiar al Cetăţii Oradea. Semnatara, dr. Mariana Casian, a îmbinat într-un mod aparte arta creativă cu bobiţele colorate, de 1 sau 2 milimetri, care combinate, oferă un efect fidel şi real subiectului, ajungând să adune şi peste 100.000 de mărgele într-un singur tablou.
13 Iunie 2017, 16:35
'Vă plac bananele, tovarăşi?'. Spectacol satiric, în premieră, la Studio Act
Timp liber
Teatrul independent Studio Act din Oradea anunţă premiera spectacolului "Vă plac bananele, tovarăşi?", realizat în co-producţie cu Teatru 3G din Târgu Mureş. Piesa care stă la baza spectacolului este o ascuţită satiră la adresa comunismului românesc şi a câştigat Premiul regional pentru Europa la Concursul internaţional de scenarii radiofonice BBC.
12 Iunie 2017, 18:30
Au redescoperit Bihorul: Peste 150 de biciclişti au parcurs Drumul Vinului (FOTO)
Timp liber
Peste 150 de biciclişti bihoreni au pedalat, sâmbătă, pe un traseu lung de 36 de kilometri care a trecut pe la trei crame, mai multe podgorii, trei monumente istorice, un muzeu, un lac şi un ştrand. Aceasta a fost prima tură cicloturistică organizată în acest an de Agenţia de Management al Destinaţiei şi CJ, sub genericul "Redescoperă Bihorul pe bicicletă".
12 Iunie 2017, 16:40
 < Pagina precedentă 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON