URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Timp liber

Festivalul Familiei, la ERA Park: Spectacole pentru copii şi super concerte cu Ami, Irina Rimes, Vanotek şi Feli
Timp liber
Va fi mega-sărbătoare, peste două săptămâni, la ERA Park. În zilele de 16-17 septembrie, parcarea centrului comercial va găzdui Festivalul Familiei, care va aduce o sumedenie de activităţi şi spectacole pentru copii, dar şi super-concerte cu Ami, Irina Rimes, Vanotek şi Feli & the TM Groove.
14 Septembrie 2017, 13:32
În ciuda sabotajului UDMR: Zilele Culturii Maghiare aduc în Cetate evenimente artistice, culinare şi caritabile
Știri Bihor
Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune organizează în acest weekend în Cetate prima ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Desfăşurat de-a lungul a două zile şi jumătate, evenimentul va cuprinde de la momente artistice la prezentări de produse artizanale şi culinare, care vor culmina cu un ghiveci gătit în curtea fortăreţei de bucătari din Ungaria. Zilele Culturii Maghiare vor avea un program încărcat, în ciuda sabotajului instituit de UDMR care, aflat în conflict cu administraţia orădeană, a impus organizaţiilor satelit să refuze participarea la eveniment.
Orădenii sunt aşteptaţi, în weekend, la Festivalul Mustului
Timp liber
Parcul Bălcescu va găzdui, la finalul săptămânii, cea de-a doua ediţie a unui festival de sezon, dedicat strugurilor şi mustului. Orădenii sunt invitaţi să guste şi să cumpere struguri, must, precum şi vinuri de toate felurile, de la cultivatori şi producători din Bihor.
13 Septembrie 2017, 13:50
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
11 Septembrie 2017, 11:06
Pe biţă, cu ie şi fustă: Doamne şi domnişoare au pedalat prin oraş, SkirtBike 2017 (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Aproape 300 de doamne şi domnişoare au participat, duminică, la ediţia din acest an a SkirtBike, arătând că pot fi cochete şi elegante chiar şi pe două roţi. Aproape toate participantele au ascultat îndemnul organizatorilor şi au venit îmbrăcate cu ii şi fuste. Deşi parada a fost dedicată reprezentantelor sexului frumos, printre ele s-au "strecurat" şi câţiva bărbaţi.
10 Septembrie 2017, 21:09
După 8 ani de lucrări: La final de Şabat, Sinagoga Ortodoxă a fost inaugurată (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Alături de oaspeţi de seamă din ţară şi din străinătate, printre care s-a numărat şi fostul ministru de finanţe israelian Yair Lapid, de oficialităţi bihorene şi de simpli curioşi, evreii din Oradea au sărbătorit ieşirea din Şabat cu reinaugurarea Sinagogii Ortodoxe de pe strada Mihai Viteazul. Sinagoga, monument istoric clasat, a fost construită la finalul secolului 19.
10 Septembrie 2017, 10:38
Toamna la teatru: Ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea are în program 29 de spectacole produse în toată ţara
Bihoreanul tipărit
La început de toamnă, Teatrul Regina Maria încearcă să-şi regaleze publicul fidel şi, în acelaşi timp, să câştige noi spectatori organizând un festival la care invită actori şi regizori de renume, cu câteva dintre cele mai noi şi importante producţii dramatice. Anul acesta, la ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea (FITO), spectatorii au şansa să vadă 29 de spectacole şi concerte, în săli şi în aer liber, între invitaţi numărându-se actorii Florin Dobrovici, Constantin Cotimanis şi Catrinel Dumitrescu, precum şi regizori ca Bobi Pricop şi Felix Alexa.
09 Septembrie 2017, 17:40
Au debutat Zilele Culturii Iudaice cu prezentarea tradiţiilor de Hanuka, Shabbat, Purim şi Pesach (FOTO)
Timp liber
În prezenţa adjunctului misiunii diplomatice a Israelului în România, Tania Berg-Rafaeli, la Sinagoga Zion au fost deschise, vineri, Zilele Culturii Iudaice, prin vernisarea unei expoziţii ce prezintă tradiţiile evreieşti în patru sărbători importante: Hanuka, Shabbat, Purim şi Pesach.
08 Septembrie 2017, 16:30
Artă 'fără frontiere'. La Cetatea Oradea a fost vernisată o expoziţie de lucrări a tinerilor artişti locali (FOTO)
Timp liber
Sălile de expunere din Corpul C al Cetăţii din Oradea sunt gazdele unei noi expoziţii de lucrări de artă contemporană, de data aceasta a tinerilor artişti locali. Vernisajul a avut loc în prezenţa artiştilor, a pasionaţilor de artă şi a numeroşilor curioşi.
Pe bicicletă, în fustă şi ie: Orădencele sunt invitate, duminică, la SkirtBike
Timp liber
Amânată de săptămâna trecută din cauza vremii, parada doamnelor şi domnişoarelor pe biciclete, adică SkirtBike, se va ţine duminică după amiază, participantele fiind invitate să se îmbrace în fuste şi în ii tradiţionale.
08 Septembrie 2017, 09:53
Toamna Orădeană, în tot oraşul! Organizatorii anunţă evenimente în Piaţa Unirii, în Cetate şi în cartiere
Timp liber
Ediţia 2017 a Toamnei Orădene se va desfăşura între 5 şi 8 octombrie, fiind organizată într-o manieră inedită. În cadrul festivalului vor fi organizate evenimente în Piaţa Unirii, în Cetate, precum şi spectacole stradale în cartierele oraşului. Nu vor lipsi vendorii de mâncare stradală, care îşi vor instala food truck-urile atât în Piaţa Unirii cât şi în curtea fortăreţei.
07 Septembrie 2017, 16:30
Zilele Culturii Iudaice, cu mâncăruri şi tradiţii evreieşti, la Sinagoga Zion. Sâmbătă se deschide şi Sinagoga Ortodoxă
Evenimente Oradea
Finalul acestei săptămâni este dedicat comunităţii evreieşti din Oradea, ale cărei tradiţii religioase, muzicale şi gastronomice vor fi prezentate timp de trei zile la Sinagoga Zion. De asemenea, Comunitatea Evreiească va deschide, în premieră în ultimii 15 ani, Sinagoga Ortodoxă din strada Mihai Viteazul, a cărei reabilitare este aproape finalizată.
06 Septembrie 2017, 18:09
O seară cu Enescu: Oradea, printre puţinele oraşe care găzduiesc spectacole în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu
Timp liber
Bihorenii sunt invitaţi pe 8 septembrie să se reîntâlnească cu muzica lui George Enescu, la Filarmonica de Stat din Oradea. Spectacolul îi va aduce pe aceeaşi scenă pe soprana Florina Mariş-Hinsu, baritonul Ştefan Ignat, soprana Renata Vari şi violonista Corina Murgu, concert-maestru al Operei Naţionale Române din Timişoara. Acest eveniment se înscrie în agenda ediţiei a XXIII-a a Festivalului Internaţional "George Enescu", Oradea alăturându-se astfel oraşelor gazdă ale festivalului.
06 Septembrie 2017, 12:09
Compact şi Ghiţă Munteanu, capete de afiş la Zilele Comunei Sîntandrei
Știri Bihor
Se anunţă sărbătoare în acest sfârşit de săptămână la Sîntandrei, unde locuitorii, dar nu numai, sunt invitaţi la Zilele Comunei. Între artiştii care vor concerta se numără trupa Compact, dar şi Fraţii Petreuş, Lucian Drăgan şi Ghiţă Munteanu.
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
04 Septembrie 2017, 10:10
Festin culinar românesc la Salonta: Peste 1500 de oameni s-au înghesuit la Festivalul Sarmalelor (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Micuţa curte a Muzeului Ţăranului Român din Salonta, adică parcul Regina Maria, s-a dovedit neîncăpătoare pentru puhoiul de lume care a venit, duminică, la Festivalul Sarmalelor. Pe o porţiune de nici 700 de metri pătraţi şi în ciuda ploii, peste 1500 de persoane, ba chiar 1700, după aprecierile organizatorilor, au venit să guste din cele 16.000 de sarmale pregătite pentru pofticioşi.
03 Septembrie 2017, 20:05
Sărbătoarea slovacilor în Cetatea Oradea: Locuitorii din Valea Cerului sunt cei mai buni la gătit găluşte, iar cei din Suplac la plăcinte (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Câteva sute de persoane, majoritatea slovaci veniţi din toate colţurile ţării, au participat, sâmbătă după amiază, la Zilele Culturii Slovace, în Cetatea Oradea, întrecându-se în gătit şi pregătind o serie de evenimente menite să promoveze tradiţiile comunităţii. Cele mai bune găluşte au fost pregătite de slovacii din Valea Cerului, iar cei din Suplacu de Barcău au fost cei mai pricepuţi la plăcinte din cartofi răzuiţi.
03 Septembrie 2017, 08:55
'Jurnalul Pădurii Craiului', primul ziar al turismului bihorean
Timp liber
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor a publicat primul număr dintr-un ziar dedicat ariei protejate Pădurea Craiului. Poveşti cu exploratori adevăraţi, legende care se pierd în negura timpului, istorie, speologie, tradiţii încă vii, toate aceste subiecte fac parte din sumarul primei ediţii a "Jurnalului Pădurii Craiului".
02 Septembrie 2017, 18:38
Noul director al Filarmonicii din Oradea, Meleg Vilmos, spune că instituţia va fi 'mai prezentă' în viaţa comunităţii
Știri Bihor
Stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii de Stat Oradea se anunţă diferită faţă de cele până acum, noul director Meleg Vilmos spunând că îşi doreşte ca instituţia să fie "mai prezentă în viaţa culturală a Oradiei şi judeţului Bihor" şi să aibă o paletă mai largă de concerte. Între cele anunţate până acum se numără o seară cu piese de dragoste, numită "Chanson D’Amour", şi una cu tangouri simfonice şi invitaţi din Argentina.
01 Septembrie 2017, 16:20
SkirtBike se amână: Parada fetelor pe biciclete, reprogramată din cauza vremii
Timp liber
Evenimentul SkirtBike Oradea, în cadrul căruia doamne şi domnişoare îmbrăcate în fuste promovează mersul pe bicicletă şi un stil de viaţă sănătos, a fost amânat pe săptămâna viitoare după ce, pentru ziua de duminică, sunt şanse mari de ploi şi vijelii în oraş. "Am decis că nu e cazul să riscăm având în vedere toate surprizele frumoase pe care vi le-am pregătit şi care sunt programate să aibă loc în aer liber", au transmis organizatoarele.
01 Septembrie 2017, 11:58
Opera de stat din Budapesta aduce, în septembrie, două spectacole la Oradea
Evenimente Oradea
Arena Antonio Alexe va găzdui două evenimente inedite pe 14 şi 15 septembrie. Opera de Stat din Budapesta aduce la Oradea două spectacole, o operă în trei acte având o tematică legată de istoria poporului maghiar, respectiv baletul "Văduva Veselă", în cadrul unui turneu mai amplu prin Transilvania. Biletele costă doar 10 lei.
31 August 2017, 18:30
Paradă în fuste: Orădencele sunt invitate, duminică, la o nouă ediţie a SkirtBike
Bihoreanul tipărit
Nu este nici pe departe cel mai mare ori mai popular eveniment din Oradea, dar cu siguranţă concurează pentru titlul de cel mai frumos sau, mai bine zis, plin de frumuseţe. Îmbrăcate în ii şi fuste, orădencele sunt invitate la o nouă ediţie a SkirtBike, programată duminica aceasta.
31 August 2017, 12:30
Oradea de odinioară şi cea de azi: Evoluţia oraşului va fi prezentată în fotografii, la Galeria Euro Foto Art
Timp liber
Orădeni şi turişti deopotrivă sunt invitaţi joi la un vernisaj de fotografie în care Oradea este vedeta. Fotograful Kiss László a făcut o serie de fotografii în oraş din acelaşi unghi ca în diferite cărţi poştale de epocă. Aşadar, curioşii vor putea vedea, pe simezele Galeriei Euro Foto Art, cât de mult s-a schimbat oraşul.
31 August 2017, 07:50
Invitaţie la teatru: Care sunt surprizele Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea
Timp liber
Teatrul Regina Maria organizează în perioada 24 septembrie - 1 octombrie Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, această ediţie programând 29 de spectacole, între care 14 incluse în concursul spectacolelor de teatru scurt. Între invitaţii care vor ajunge anul acesta la Oradea se numără regizorii Felix Alexa, Vlad Massaci şi Bobi Pricop şi actorii Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu şi Mircea Diaconu.
30 August 2017, 19:10
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
28 August 2017, 09:50
Zilele Şteiului vor fi sărbătorite cu Anda Adam şi Daniela Gyorfi
Timp liber
Oraşul Ştei va fi sărbătorit pe 2 şi 3 septembrie cu o sumedenie de concerte şi, evident, focuri de artificii. Între invitaţi se numără Simona Brişcan, Cornel Borza, Anda Adam şi Daniela Gyorfi.
27 August 2017, 16:22
Weekend-uri cu tradiţii: Septembrie aduce în Oradea o suită de weekenduri tematice, specifice minorităţilor etnice
Bihoreanul tipărit
Cântăreţii îşi "ascut" vocile, bucătarii îşi pregătesc mirodeniile, iar organizatorii completează listele... În premieră pentru oraş, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) pregăteşte o suită de weekend-uri tematice, menite să prezinte tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor locale: slovaci, maghiari, evrei şi moldoveni.
27 August 2017, 15:01
Tinerii din Chişinău Youth Orchestra le-au cântat orădenilor în Parcul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
Timp liber
În drum spre un festival din Berlin, cei aproape 90 de tineri din Orchestra Naţională de Tineret a Republicii Moldova au concertat, vineri seară, în Parcul Cetăţii înaintea proiecţiilor de pelicule din cadrul Oradea Summer Film. Tinerii muzicieni nu au ales, însă, muzică de filme pentru programul lor, ci lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Zoltan Kodaly şi Piotr Ilici Ceaikovski.
26 August 2017, 08:56
A început Târgul Corvinilor, la Lugașu de Jos! (FOTO)
Știri Bihor
Peste 100 de negustori, meșteșugari și anticari din patru zări s-au strâns deja la prima ediție a Târgului Corvinilor - Târgul de 500 de ani, eveniment care se desfășoară între 24 și 27 august în comuna Lugașu de Jos. Comercianți și mușterii deopotrivă vor avea parte de o distracție pe cinste, căci organizatorii le-au pregătit concerte, spectacole, concursuri, bucate și licori de soi…
25 August 2017, 10:25
Qubiz Bike Ride: Orădenii, invitaţi la o ieşire cu bicicleta pentru Fundația Mihai Neșu
Știri Sportive
Compania de IT Qubiz, alături de Asociaţia Woodfellas, îi invită pe bicicliştii orădeni şi din împrejurimi la o plimbare pe două roţi în cadrul Qubiz Bike Ride. Evenimentul va avea loc pe 23 septembrie în zona Băile 1 Mai - Dealul Şomleu, iar banii strânşi din taxa de înscriere vor fi donaţi Fundaţiei Mihai Neşu.
23 August 2017, 14:43
  5 6 7  9  11 12 13  

FOTO BIHOREANUL

 • Primarul Bolojan: Oradea va avea propria legătură la Autostrada Transilvania! (FOTO)
 • Antifrauda la Şcoala Oltea Doamna! Elevii au aflat 'de la sursă' cum se combate evaziunea fiscală (FOTO/VIDEO)
 • Cehoslovacia anilor 1918 şi 1968 li se dezvăluie celor curioşi la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Şoseaua care strică maşini: În ce hal arată drumul judeţean Aleşd – Chistag (FOTO)
 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON