URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Timp liber

„Să facem sex!”: Ada Milea a fost alungată de ploaie, iar Vama şi-a început concertul de la Oradea cu... sex! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Cetatea Oradea s-a umplut din nou de lume, sâmbătă, la cea de-a doua seară din cadrul Festivalului Medieval, organizat de APTOR. Cel mai aşteptat concert, al trupei Vama, a început, însă, cu piesa "Sex", spre consternarea numeroşilor părinți veniţi la festival cu copii mici. Apariția artiştilor pe un fundal atât de explicit a avut loc la ora 21, când fortăreaţa era un adevărat furnicar, plin de familii.
Go, Romania! Paradă de Dacii vechi şi Polski Fiat în Piaţa Uniri din Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Cei care au trecut sâmbătă după amiază prin Piaţa Unirii din Oradea au avut ocazia să vadă 15 maşini de epocă, majoritatea Dacii 1300 şi Polski Fiat, în cadrul evenimentului "Go România", care reface practic drumul pe care polonezii îl străbăteau în anii comunismului pentru a ajunge pe litoralul românesc.
'Renaştere prin restaurare'. Piese de muzeu readuse la viaţă au fost prezentate publicului la Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
După prezentarea, acum mai bine de o lună, a câtorva dintre materialele arheologice rezultate în urma cercetărilor în Palatul Princiar, adunate în cadrul unei expoziţii permanente, sălile de la parterul aceluiaşi corp sunt acum gazda unor noi obiecte, revitalizate.
08 Iulie 2017, 10:00
Liderul Phoenix, Nicu Covaci, la Oradea: Avem în trupă un orădean! (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Cetatea Oradea s-a umplut din nou de lume, vineri seară, la concertul trupei Phoenix, din cadrul Festivalului Medieval. Pe scenă au urcat şi Dan Andrei Aldea, şi solistul formaţiei Celelalte Cuvinte, Călin Pop, care a lăsat deoparte chitara şi a cântat la flaut şi din voce. Nicu Covaci a anunţat un aspect prea puţin conoscut publicului şi anume că Phoenix are în componenţă un orădean: pe Vladi Săteanu, la chitară bas.
Spectacol folcloric la Zilele comunei Uileacu de Beiuş
Știri Bihor
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în colaborare cu Primăria Comunei Uileacu de Beiuș organizează duminică, 9 iulie, începând cu orele 14:30, spectacol „Vetre folclorice” în cadrul ”Zilelor comunei Uileacu de Beiuș".
07 Iulie 2017, 11:25
Poftiţi în vagoane! Tramvaiul de epocă iese pe străzile Oradiei
Timp liber
Societatea de transport local OTL îi anunţă pe orădeni şi pe turişti deopotrivă că sâmbătă tramvaiul de epocă iese pe străzile oraşului. Acesta va porni la ora 17 din Nufărul, iar preţul unui bilet pentru este de 8 lei pentru adulţi, respectiv 4 lei pentru copii.
05 Iulie 2017, 09:30
Ţopăială acvatică pe muzică populară: Într-un ştrand din Băile Felix s-a inventat „hora termală” (VIDEO)
Știri Bihor
O înregistrare cu o horă încinsă într-un bazin, în jurul unei soliste de muzică populară, face înconjurul internetului, stârnind comentarii pro şi contra. Evenimentul a avut loc la Băile Felix, în ştrandul Apollo, şi a fost o idee a companiei SCT Felix, care a ţinut să organizeze o „Etno Spuma Party” cu „horă termală” de Ziua Iei.
05 Iulie 2017, 07:05
'Lecţii' de vacanţă: Elevii orădeni, chemaţi să descopere lucruri noi prin joacă, în şcoli de vară şi tabere de aventură
Timp liber
Aşteptată de toţi şcolarii, vacanţa de vară poate fi plictisitoare, dacă nu este "condimentată" cu suficiente evenimente şi, de ce nu, aventuri. BIHOREANUL a descoperit că ofertă este. Elevii orădeni pot opta pentru şcoli de vară, cu sesiuni de engleză, dans, karaoke şi ieşiri la piscină, precum şi pentru tabere urbane, cum este cea medievală ţinută în Cetate de Cercetaşii României. Cei mai activi sunt invitaţi, în schimb, în tabere de aventură, momiţi cu escalade, tiroliene şi rafting...
04 Iulie 2017, 16:24
Festivalul medieval al Cetăţii: Trei zile cu iz de Ev Mediu, în fortăreaţa orădeană
Timp liber
Dacă n-aţi plecat în vacanţă, nu vă faceţi planuri pentru weekend! Cetatea orădeană va prinde viaţă, cu prilejul Festivalului medieval ce va fi organizat aici, de vineri până duminică. Peste 200 de actori din trupe specifice vor popula fortăreaţa de dimineaţă până seară, pentru a recrea atmosfera Oradiei medievale. În plus, în fiecare seară în fortăreaţă se va purta câte o bătălie şi vor concerta nume mari, precum Phoenix, Vama şi Subcarpaţi.
Cocktail Party, de acum, în fiecare lună la DoubleTree by Hilton Oradea (FOTO)
Știri Bihor
DoubleTree by Hilton Oradea a fost gazda unui cocktail party organizat în cinstea noului manager general, Daniela Lazăr. Acesta deschide calea unui lung șir de evenimente ce au ca scop încurajarea socializării și dezvoltarea de parteneriate mutual avantajoase în mediul de afaceri orădean.
Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Zeci de biciclişti au pedalat în zona Bratca, descoperind bisericile de lemn vechi de peste trei secole şi frumuseţile naturii (FOTO)
Timp liber
Peste 170 de iubitori ai cicloturismului au pedalat sâmbătă pe un traseu în circuit în zona Bratca din destinaţia turistică bihoreană Pădurea Craiului, în cadrul celei de-a V-a ediţii a proiectului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Drumul Bisericilor de lemn". Bicicliştii au vizitat bisericuţele din zonă, dar şi Cascada Boiului, la care au ajuns după o scurtă drumeţie.
03 Iulie 2017, 18:10
Expoziție de machete de corăbii, la Muzeul Cetăţii Oradea
Timp liber
Muzeul Cetății și Orașului Oradea va vernisa miercuri, 5 iulie, o expoziție de machete de corăbii de secol XVII-XVIII, realizate de orădeanul Călin Raț, Maestru Emerit al Sportului la Modelism Naval. Expoziţia cuprinde 6 modele de corăbii, din care două sunt în etape de lucru, însoțite de planuri și explicații.
03 Iulie 2017, 17:01
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
03 Iulie 2017, 09:02
Festivalul de folk: Mircea Bodolan şi-a deconspirat originile orădene, iar Victor Socaciu a cântat cu publicul pentru mamele politicienilor hoţi (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk de la Oradea s-a încheiat cu ropote de aplauze, duminică seară, în Cetate. Mai bine de trei ore, sute de orădeni au cântat cu artiştii invitaţi de Uniunea Femeilor din Bihor, iar unul dintre ei, Mircea Bodolan, i-a surprins pe mulţi dintre spectatori dezvăluindu-le că este el însuşi născut la Oradea. Ultimele acorduri din festival i-au aparţinut lui Victor Socaciu, care i-a ridicat pe orădeni în picioare cu "Cântec pentru mama lor".
Program de vacanţă pentru copii, la Bibliotecă
Timp liber
Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene, în colaborare cu Mioriţa Săteanu, organizează pe tot parcursul lunii iulie activităţi dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani în Ludoteca instituţiei. Între acestea, vizionări de desene animate, ateliere creative şi ore de poveşti.
02 Iulie 2017, 16:55
Orădenilor le place folk-ul! Ducu Bertzi a umplut Teatrul de Vară din Cetate (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk, organizat în amfiteatrul din Cetatea orădeană de Uniunea Femeilor Bihor, este o reuşită. Sâmbătă seară, aproximativ 500 de orădeni au cântat alături de Ducu Bertzi piesele sale celebre, precum "Floare de colţ", "Săracă inima me’" sau "M-am îndrăgostit numai de ea". Fără să dea semne că vorbeşte doar din complezenţă, artistul a repetat de mai multe ori cât de încântat este de atmosfera din fortăreaţă.
02 Iulie 2017, 01:21
Zilele Sînmartinului: “A fost o nebunie” cu Alina Eremia, se pregătesc Puiu Codreanu şi Daniela Gyorfi (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Ediţia a V-a a Zilelor Comunei Sînmartin, începută vineri la Ştrandul cu Valuri din Băile 1 Mai, se va încheia duminică seară cu concertele soliştilor Puiu Codreanu şi Daniela Gyorfi. Sâmbătă, vedeta care a magnetizat tânăra generaţie a fost Alina Eremia, urmată pe scenă de fratele său, Mircea Eremia.
01 Iulie 2017, 23:35
'Asediu' în Cetate! Phoenix, Vama şi Subcarpaţi vin săptămâna viitoare la Oradea, într-un nou festival medieval
Timp liber
Orădenii sunt poftiţi la o incursiune în timpuri medievale. Fortăreaţa, de obicei prea liniştită,  va fi animată săptămâna viitoare de sute de luptători, cavaleri, domniţe şi meşteşugari care se vor instala în curtea Palatului Princiar. Cetatea va găzdui un nou festival medieval, cu cavaleri, domniţe şi meşteşugari, dar şi cu "trubaduri" precum Phoenix, Vama şi Subcarpaţi.
01 Iulie 2017, 12:32
Backyard Acoustic Season: Implant Pentru Refuz cântă în Parcul Cetăţii
Timp liber
Trupa alternative metal Implant Pentru Refuz, înfiinţată în 1995 în Timişoara, va cânta, sâmbătă, în Parcul Cetăţii în cadrul seriei de concerte Backyard Acoustic Season. În acelaşi proiect, vara aceasta vor ajunge la Oradea trupe precum Robin and the Backstabbers, Travka şi Coma. 
30 Iunie 2017, 17:05
Festival naţional de folk la Oradea, cu Magda Puskas, Ducu Bertzi şi Victor Socaciu
Timp liber
Uniunea Femeilor din Bihor organizează la finalul săptămânii prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk din Oradea. Evenimentul se va desfăşura în Cetate, orădenii fiind invitaţi să-i asculte pe Florian Chelu, Călin Pop, Magda Puskas, Ducu Bertzi şi Victor Socaciu. Intrarea va fi gratuită.
30 Iunie 2017, 11:30
Expoziţie în postere: Restauratori din Oradea şi Debreţin îşi prezintă munca la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Muzeul Déri din Debreţin, organizează expoziţia de postere cu titlul "Restaurare transfrontalieră" ce prezintă rezultatele muncii de cinci ani a restauratorilor celor două instituţii în obiecte de pielărie-textile, pictură, hârtie, metale şi lemn.
29 Iunie 2017, 20:00
Asteroid Day: Bihorenii, chemaţi să afle dacă Pământul riscă să fie lovit de un asteroid
Timp liber
Astroclubul Meridian 0 sărbătoreşte Asteroid Day, un eveniment international menit să educe publicul cu privire la riscurile generate de asteroizi. Drept urmare, timp de trei zile, la sediul astroclubului din Cetatea Oradea vor avea loc dezbateri, dar şi ateliere şi jocuri pentru copii. Totodată, săptămâna viitoare, copiii sunt invitaţi la o tabără cu tematică astronomică.
29 Iunie 2017, 19:18
“Despre trup și suflet”: Câștigătorul Ursului de Aur rulează la Oradea de vineri, 30 iunie
Timp liber
Pelicula “Despre trup și suflet”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an va fi distribuit în cinematografe începând cu data de 30 iunie. Orădenii îl pot vedea nu doar la cinema, ci şi  în două proiecții speciale la Universitatea Parțium, vineri și sâmbătă, de la ora 18:00.
29 Iunie 2017, 11:21
Alina Eremia, Puiu Codreanu și Daniela Gyorfi vin în weekend la Zilele Comunei Sînmartin
Timp liber
Ediţia a V-a a Zilelor Comunei Sînmartin va avea loc la finalul acestei săptămâni, între 30 iunie şi 2 iulie, la Ştrandul cu Valuri din Băile 1 Mai. Între invitaţii de anul acesta se numără Corina Szatmari, Adi Balint, Puiu Codreanu, Alina Eremia şi Daniela Gyorfi.
29 Iunie 2017, 11:01
Fuziune muzicală. Călin Pop şi fiul său, Marius, lansează împreună un album (VIDEO)
Știri Bihor
Orădeanul Călin Pop, cunoscutul solist al formaţiei Celelalte Cuvinte, lansează un album alături de fiul său, Marius Pop, un chitarist care şi-a făcut deja un nume în lumea muzicală autohtonă. Albumul "In-Fusion" conţine 11 piese imaginative care combină improvizaţiile chitarei electrice a lui Marius, din jazzul de fuziune, cu sonorităţi acustice datorate chitarei lui Călin.
28 Iunie 2017, 16:10
Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Bihorenii, invitaţi la pedalat în zona Bratca
Timp liber
Bihorenii pasionaţi de ciclism şi plimbări în natură sunt invitaţi la a cincea ediţie a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Drumul Bisericilor de lemn". Sâmbătă, bicicliştii vor pedala aproape 30 de kilometri în satele Bratca, Beznea, Lorău şi Valea Crişului, unde de asemenea vor vizita obiective turistice şi vor degusta produse tradiţionale. O noutate este că participanţii vor face şi o drumeţie.
27 Iunie 2017, 17:02
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
26 Iunie 2017, 09:22
Plin de lume! Legendara trupă ungară Omega a făcut show de zile mari la Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Mii de persoane au mers, duminică seară, în Cetatea Oradea, la ultima din "Zilele Sfântului Ladislau", pentru a lua parte la concertul legendarei trupe ungare Omega. Curtea fortăreţei a fost plină ochi de oameni, iar în faţa scenei nu aveai loc nici să respiri. Publicul, extrem de entuziast, a cântat fiecare piesă alături de artişti.
26 Iunie 2017, 01:30
Vitejii Sfântului Ladislau au ieşit la paradă prin Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Imagini inedite, duminică dimineaţă, în Oradea. Vitejii Sfântului Ladislau au defilat pe Corso. Poate şi din cauza orei matinale, nu li s-au alăturat prea mulţi susţinători. Zilele Sfântului Ladilsau vor culmina duminică seară, în Cetate, pe scenă urmând să urce formaţiile Metropol şi Omega.
25 Iunie 2017, 14:26
Show de tăiat lemne, jocuri pentru copii şi distracţie în Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Deşi nu a fost excesiv de populată, ba dimpotrivă, Cetatea Oradea a găzduit sâmbătă un conglomerat de activităţi pentru orădeni. Zilele Sfântului Ladislau a adus în fortăreaţă activităţi diverse, de la finala concursului naţional de tăiat lemne, până la ateliere şi jocuri diverse pentru copii.
24 Iunie 2017, 21:10
 < Pagina precedentă 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON