URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Timp liber

Vineri, la Moszkva Cafe: Trupa de folk-rock progresiv Bucium îşi lansează cel de-al treilea album, Mioriţa
Știri Bihor
Vineri seară, de la ora 20, Moszkva Cafe din strada Moscovei găzduieşte un concert al trupei de folk-rock progresiv Bucium, pentru lansarea celui de-al treilea album- Mioriţa. În pofida titlului acestuia, muzicienii spun că mesajul pieselor nu este nicidecum unul fatalist, ba chiar nici nu-şi doresc „o întoarcere la origini”, ci o înţelegere a lor.
24 Octombrie 2017, 10:37
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
23 Octombrie 2017, 09:41
Asociaţia Sfântul Ladislau: Spectacolele de teatru ecvestru din Cetatea Oradea se amână
Timp liber
Programate pentru weekendul următor, respectiv pentru 28-29 octombrie, spectacolele de Teatru ecvestru anunţate de Asociaţia Sfântul Ladislau în Cetatea Oradea se amână.
22 Octombrie 2017, 17:49
'Profu’ de franceză', spectacol pentru elevi la Teatrul Regina Maria
Timp liber
Teatrul Regina Maria anunţă cea de-a doua premieră a stagiunii 2017-2018, mai precis spectacolul "Profu’ de franceză", adresat adolescenţilor, care se va juca joi în Sala Mare. Acţiunea este declanşată de venirea profesorului de franceză, elevele clasei a douăsprezecea devenind mai preocupate să îi capteze atenţia decât de examenul de bacalaureat.
18 Octombrie 2017, 20:50
Concertul de săptămâna aceasta al Filarmonicii orădene, cu lucrări foarte populare şi solist din America
Știri Bihor
Filarmonica orădeană propune melomanilor, pentru concertul de joia aceasta, trei lucrări cunoscute, cu priză la public, pe afiş fiind Uvertura la Oberon, de Weber, un concert pentru vioară de Bruch şi faimoasa Simfonie a V-a în do minor, Destinul, a lui Beethoven. Dirijorul serii va fi Janko Zsolt, iar solist Florin Pârvulescu, violonist al Orchestrei Simfonice din San Francisco.
18 Octombrie 2017, 20:18
Trei spectacole orădene, la Festivalul Naţional de Teatru
Timp liber
Actorii orădeni vor fi prezenţi la unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din ţară, Festivalul Naţional de Teatru, care se va desfăşura între 20 şi 30 octombrie, la Bucureşti. Teatrul Regina Maria va prezenta "Cafeneaua Pirandello" şi "Cabaretul Dada", iar Teatrul Szigligeti spectacolul "Camera mea frigorifică".
18 Octombrie 2017, 14:00
Toamnă reuşită: Toamna Orădeană s-a dovedit un succes, iar pentru următorul festival organizatorii îşi propun să aducă şi un star internaţional
Timp liber
Focuri spectaculoase de artificii au colorat pe 8 octombrie cerul oraşului, lăsând cortina peste o nouă Toamnă Orădeană. Deşi condensată pe parcursul a doar patru zile, ediţia din acest an a abundat în evenimente organizate fără cusur şi atractive, care s-au ţinut, pentru prima oară, simultan în două locuri emblematice - Piaţa Unirii şi Cetatea - unde au atras peste 63.000 de petrecăreţi. Au fost, desigur, şi nemulţumiri, în special în ce priveşte mâncarea: deşi gustoasă şi diversă, a fost considerată de unii cam scumpă şi nu destul de… tradiţională.
17 Octombrie 2017, 16:33
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
16 Octombrie 2017, 10:37
Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Una dintre cele mai în vogă cântăreţe ale momentului, Feli, a făcut spectacol, duminică seară, la ERA Park Oradea. Artista a cântat alături de copii, iar la un moment dat chiar a coborât în public, încingând o "horă rock".
15 Octombrie 2017, 22:02
Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
Timp liber
Vremea însorită i-a făcut pe orădeni să iasă din case, sâmbătă, în Pacul Nicolae Bălcescu din Oradea, unde se desfăşoară o nouă ediţie a Târgului pălincarilor. Vizitatorii au avut de unde alege: pălinca, vişinata, afinata şi gutuiata s-au completat bine cu frigărui şi mititei, pe un fundal cu muzică folclorică.
Festivalul Familiei reînvie, la ERA Park: Concert Feli, ateliere de magie şi demonstraţii de dans, în weekend!
Timp liber
Vremea rea nu mai e o problemă! După ce în urmă cu trei săptămâni furtuna a alungat distracţia, ERA Park Oradea reînvie "Festivalul Familiei" în acest sfârşit de săptămână. Va fi un weeekend plin de distracţie şi de evenimente, în care micuţii sunt invitaţi în lumea animaţiilor Disney, dar vor participa şi la piese de teatru şi ateliere care mai de care mai interesante. "Cireaşa de pe tort" va fi concertul Feli & Band.
14 Octombrie 2017, 09:25
Premieră în Oradea: Teatru ecvestru, cu acrobaţii şi arii din opere, în Cetate
Timp liber
Asociaţia Sfântul Ladislau aduce, pe 28 şi 29 octombrie, în Oradea două spectacole de teatru ecvestru printr-un proiect european cu cinci ţări partenere. Primul spectacol va fi unul cu acrobaţii pe cai şi muzică de fanfară, iar cel de-al doilea cu arii de opere, toate interpretate pe spinarea unor cai anume dresaţi pentru astfel de show-uri. Este pentru prima oară când astfel de spectacole pe cai se desfășoară în Oradea.
13 Octombrie 2017, 11:30
Expoziţiile fotografilor locali şi 'înfrăţiţi' au fost vernisate de Ziua Oradiei (FOTO)
Timp liber
Trei expoziţii de fotografie ale unor artişti orădeni şi din afara ţării au fost vernisate, joi, de Ziua Oradiei, la Muzeul Cetăţii şi Galeria Euro Foto Art. A fost, probabil, singurul eveniment de anvergură organizat de Ziua oraşului, în afara festivităţilor desfăşurate de Primărie.
12 Octombrie 2017, 20:00
Flash mob cu dansuri, bătăi pe picioare şi... pălincă, în Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Festivalul itinerant al Ansamblurilor Profesioniste Maghiare de Dans Popular a debutat, joi, la Oradea, printr-un flash mob în Piaţa Unirii. După ora 15, în piaţă s-au întâlnit reprezentanţii mai multor ansambluri care au dat scurte, dar antrenante demonstraţii de dansuri tradiţionale ungureşti.
12 Octombrie 2017, 17:50
Pălincarii se adună, în weekend, în Parcul Bălcescu
Timp liber
Parcul Bălcescu va găzdui, de vineri până duminică, o nouă ediţie a Târgului Pălincarilor, în cadrul căruia mai mulţi producători bihoreni vor vinde palincă, vişinată, afinată şi gutuiată. Organizatorii au pregătit şi mai multe concerte folclorice, între care unul susținut de Cornel Borza.
12 Octombrie 2017, 11:41
Bihorenii, invitaţi la Festivalul Plăcintelor din comuna Lunca
Timp liber
Vărzari, plăcinte pe lopată, cu brânză sărată, dulce, cu prune, nucă sau miere, plăcinte cu şuncă şi "întorsuri" cu brânză de vacă, dovleac, cartofi şi varză vor fi pregătite, sâmbătă, în satul Briheni din comuna Lunca, unde va avea loc prima ediţie a Festivalului Plăcintelor.
10 Octombrie 2017, 18:05
Tu ştii să-ţi faci selfie? În Oradea se vor ţine cursuri de fotografie cu telefonul mobil
Timp liber
Clubul fotografic Nufărul din Oradea demonstrează că ţine pasul cu evoluţia tehnologiei: peste două săptămâni va da startul primului curs "Smartphone Mobile", în cadrul căruia se vor preda lecţii de fotografiere cu camerele telefoanelor mobile. Cursanţii vor învăţa cum să facă selfie-uri reuşite, cum să folosească lentilele pentru telefoanele mobile ori cum să editeze fotografiile în programele specifice.
10 Octombrie 2017, 15:11
Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Peste 80 de ciclişti au pedalat pe Valea Ierului (FOTO)
Timp liber
Înainte de încheierea sezonului de activităţi outdoor, peste 80 de biciclişti au participat la evenimentul "Redescoperă Bihorul pe Bicicletă-Valea Ierului", organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor. Pasionaţii de cicloturism şi activităţi în aer liber au avut ocazia să viziteze, din şaua bicicletelor, colecţii locale, case tradiţionale, faimoasele pivniţe din comuna Sălacea şi să deguste produse tradiţionale de sezon.
10 Octombrie 2017, 13:59
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
09 Octombrie 2017, 10:54
Târg handmade, pentru pisicuţele fără stăpân
Timp liber
Iubitorii de animale din Oradea sunt invitaţi, pe 21 octombrie, la un târg caritabil pentru pisicile fără stăpân din oraş. În localul R&R bookstores & coffee houses din Cetate, se vor vinde produse handmade, iar banii strânşi vor ajunge la Asociaţia Prietenii Pisicilor.
08 Octombrie 2017, 17:22
Zona Imaginarium: Concert-instalaţie la Filarmonica din Oradea
Timp liber
Filarmonica de Stat Oradea va găzdui pe 20 octombrie un spectacol inedit. Este vorba de Zona Imaginarium, un concert-instalaţie, cu proiecţii multimedia, adus de Mihaela Anica (flaut), Horia Maxim (pian), Laura Buruiană (violoncel) şi Cătălin Creţu (multimedia live).
05 Octombrie 2017, 09:40
Café-concert, pentru o cauză nobilă: Lions Club Oradea 22 adună bani pentru tabăra copiilor bolnavi de diabet
Timp liber
În fiecare vară, doamnele din Lions Club Oradea 22 duc zeci de copii bolnavi de diabet într-o tabără, pentru a-i ajuta să uite, măcar câteva zile, suferinţele afecţiunii lor. Pentru a putea finanţa tabăra de anul viitor, clubul organizează un café-concert, la Armonia Venue.
04 Octombrie 2017, 18:31
Actorii Teatrului Regina Maria pleacă la festivaluri în ţară şi în… Brazilia
Timp liber
În luna octombrie trupele Arcadia şi Iosif Vulcan ale Teatrului Regina Maria se vor deplasa spre mai multe festivaluri naţionale. De asemenea, în premieră, trupa Arcadia va duce spectacolul "Gulliver" la două festivaluri organizate tocmai în Brazilia.
03 Octombrie 2017, 19:00
Festival cu delicii: Toamna Orădeană va prilejui concerte de top şi un uriaş festin colectiv, în Piaţa Unirii şi în Cetate
Timp liber
Distracţia e pe cale să înceapă la Toamna Orădeană, festival care anul acesta va aduce în oraş artişti autohtoni apreciaţi, precum Zdob şi Zdub, Delia şi Smiley, spectacole de stradă din Franţa şi Olanda, dar şi o ofertă culinară pe cinste. Pe lângă show-uri, evenimentul îşi va aştepta participanţii cu mâncăruri delicioase gătite la 30 de standuri şi food truck-uri, atât în Piaţa Unirii, cât şi în Cetate, ateliere creative pentru copii şi tineri, lecţii de iniţiere în golf şi plimbări cu tramvaiul de epocă.
03 Octombrie 2017, 18:32
Osoi Climbing Fest: Peste 200 de căţărători au escaladat trasee din Vârciorog (FOTO)
Timp liber
Primul festival de escaladă din Bihor a atras, în weekend, în Vârciorog peste 200 de iubitori ai căţăratului şi activităţilor montane. Unii dintre ei au profitat de ocazie şi au vizitat şi Peştera Osoi, considerată una dintre cele mai frumoase din ţară.
02 Octombrie 2017, 20:11
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
02 Octombrie 2017, 09:47
Festivalul de Teatru Scurt Oradea, la final: 'Cafeneaua Pirandello', spectacol al Teatrului Regina Maria, a câştigat marele premiu (FOTO)
Timp liber
După opt zile de maraton teatral, cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt Oradea s-a încheiat duminică, cu spectacolul "Ursul", al Teatrului de Stat Constanţa, şi cu decernarea premiilor. Spectacolul "Cafeneaua Pirandello", al Teatrului Regina Maria, a fost desemnat drept cel mai bun spectacol, în timp ce premiile pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă au fost câştigate la egalitate de patru artişti.
01 Octombrie 2017, 21:33
Toate straiţele s-au umplut! Târgul de la Roşia, magnet pentru bihoreni (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Profitând de vremea caldă din prima zi a lunii octombrie, sute de bihoreni s-au dus, duminică, la Roşia, unde a avut loc a şasea ediţie a târgului Straiţa Plină. De la fiecare dintre cei peste 50 de comercianţi au avut ce să cumpere, aşa că nimeni n-a plecat de la târg cu mâna goală.
01 Octombrie 2017, 17:38
Bucurii de Toamnă: Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Mihail, Smiley şi Delia vin la Toamna Orădeană
Timp liber
Anul acesta, Toamna Orădeană va dura doar patru zile, dar toate cu evenimente atractive. Spre deosebire de ediţiile precedente, festivalul se va concentra în două locaţii importante - Piaţa Unirii şi Cetate - şi programează concerte cu Lora, Viţa de Vie, Smiley, Zdob şi Zdub, Delia şi Mihail, precum şi spectacole stradale date de invitaţi din Franţa şi Olanda. Nici amatorii de bunătăţi gătite în faţa lor, în stil street-food, nu vor fi dezamăgiţi de ofertă...
01 Octombrie 2017, 10:02
Hai să-ţi umpli straiţa! Festivalul 'Straiţa plină', cu bunătăţi, meşteşuguri şi voie bună, duminică la Roşia
Timp liber
Bihorenii au ocazia ca în prima zi a lunii octombrie să-şi umple straiţele cu felurite bunătăţi gustoase. În comuna Roşia va avea loc a şasea ediţie a festivalului "Straiţa plină", în cadrul căruia săteni din zonă vor vinde dulceţuri, brânzeturi, siropuri şi multe altele. Totodată, festivalul are programate concursuri de crăpat lemne, de căţărat pe lăzi de bere sau de... sfărâmat porumb.
30 Septembrie 2017, 16:10
  3 4 5  7  9 10 11  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON