URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Timp liber

Aventură în inima oraşului. Orădenii au 'zburat' cu tiroliana peste Crişul Repede (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Zeci de orădeni, în special copii şi adolescenţi, şi-au luat numere de ordine, sâmbătă seară, pentru a încerca, gratuit, să se dea cu tiroliana, întinsă de organizaţia Ecotop de pe Podul Intelectualilor până pe unul dintre malurile Crişului Repede. Mai curajoşi sau mai emotivi, toţi au ajuns la finish convinşi că merită.
29 Iulie 2017, 20:52
Ziua Comunei Mădăras va fi sărbătorită cu Nicolae Furdui Iancu
Timp liber
Primăria şi Consiliul Local din Mădăras organizează, duminică, 30 iulie, Ziua Comunei, care va fi sărbătorită alături de mai mulţi invitaţi în special din lumea folclorului. Ediţia a X-a a evenimentului îi va aduce, astfel, în Mădăras pe Angela Rusu, Leontin Ciucur şi Cornel Borza, Margareta Mihocaş, Simona Brişcan şi Nicolae Furdui Iancu.
27 Iulie 2017, 13:15
Măştile inocenţei. Expoziţie de artă naivă la Sinagoga Zion
Timp liber
Sinagoga Zion va găzdui, în perioada 27 iulie – 17 august, expoziţia "Măştile inocenţei" cu picturi realizate în stilul artei naive de Mircea Cojocaru, Ioana Gheorghiu şi Doina Moldoveanu. Expoziţia este cu vânzare.
26 Iulie 2017, 19:39
Cinema la iarbă verde: Orădenii sunt invitaţi la o lună cu filme româneşti, europene şi hollywoodiene proiectate în aer liber
Timp liber
În serile de august, Parcul Cetăţii se va transforma într-un imens cinema în aer liber. Sub denumirea Oradea Summer Film, municipalitatea, alături de mai mulţi parteneri, programează proiecţii de lung şi scurt-metraje, comedii şi drame, filme artistice şi blockbustere. Orădenii sunt invitaţi să le urmărească, vizionările putând fi "condimentate", după preferinţe, cu nachos, bere, vin sau îngheţată. Proiecţiile vor debuta cu un documentar multipremiat, "Doar o răsuflare", regizat de orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan.
25 Iulie 2017, 17:10
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
24 Iulie 2017, 17:04
Vara e verde în Oradea! Ecotop vă invită la un festival în aer liber
Timp liber
În zilele următoare, orădenii amatori de activităţi în aer liber sunt invitaţii organizaţiei Ecotop. Aşa cum i-au obişnuit în ultimii şase ani, ecologiştii organizează Festivalul Vara Verde, dedicat petrecerii timpului liber „outdoor”, în aer liber.
23 Iulie 2017, 15:14
Gala diplomelor: Orădenii pot vedea creaţiile absolvenţilor Facultăţii de Arte (FOTO/VIDEO)
Timp liber
O nouă expoziţie s-a deschis, sâmbătă seară, în sediul Muzeului Ţării Crişurilor din fosta Garnizoană. Absolvenţii specializării de Arte Vizuale şi-au expus operele de pictură, grafică, arte decorative, design şi sculptură. Duminică seară, colegii lor care au terminat la specializarea Muzică vor susţine un concert, tot la Muzeu.
22 Iulie 2017, 21:32
Târgul tradiţiilor. Meşterii populari îşi aşteaptă clienţii în Parcul Bălcescu (FOTO)
Timp liber
Meşteri populari din toate zonele ţării, precum şi invitaţi din Ungaria, Serbia şi Camerun, s-au instalat, vineri, în Parcul Bălcescu, unde vor rămâne tot weekend-ul îmbiind orădenii cu obiecte din fier, ceramică, lemn, papură, piese textile tradiţionale, precum şi miere de albine şi turtă dulce.
21 Iulie 2017, 22:56
Comuna Ineu de Criş, sărbătorită cu folclor şi artificii
Timp liber
Primăria din Ineu de Criş organizează, duminică, 23 iulie, manifestări dedicate zilei comunei, care vor cuprinde numeroase concerte folclorice, între invitaţi numărându-se Ansamblul Bihorului, Adi Balint, Cornel Borza şi Tinu Veresezan, precum şi un spectacol cu focuri de artificii.
21 Iulie 2017, 12:05
Programul complet al ediţiei a XXIV-a a Târgului Meşterilor Populari
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor organizează, între 21 şi 23 iulie, o nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari, eveniment în cadrul căruia la Oradea vor sosi 130 de participanţi din toate zonele etnografice ale ţării cu obiecte din fier, ceramică, lemn, papură, piese textile, precum şi cu turtă dulce şi plăcinte. În programul evenimentului au fost incluse şi mai multe concerte de muzică populară.
20 Iulie 2017, 20:00
Marea bălăceală: O bătaie cu apă s-a lăsat cu scaldă în fântâna arteziană din Parcul 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Peste o sută de adolescenţi şi copii orădeni au găsit modalitatea perfectă să se răcorească după o zi caniculară. La apelul unor voluntari într-un program al organizaţiilor AIESEC şi Şcoala de Valori, tinerii s-au bătut cu apă, în Parcul 1 Decembrie. Sătui să-şi tot umple găleţile ori ligheanele cu apă, "bătăuşii" s-au aruncat unii pe alţii în fântâna arteziană din parc.
Teatru pe graniţă. Trupa independentă Frilensăr dă un spectacol la Toboliu
Timp liber
O caravană inedită ajunge pe 28 iulie în Toboliu. Caravana "Green-Frilensăr pe contour" propune 10 spectacole de teatru în 10 localităţi pe graniţă din România în cadrul unui proiect menit să facă accesibilă cultura în comunităţile mici şi mijlocii defavorizate din acest punct de vedere. Trupa din spatele iniţiativei este una formată din artişti independenţi, aceştia urmând să joace un spectacol inspirat de "o poveste, un basm şi o baladă".
19 Iulie 2017, 17:02
Gala diplomelor: Expoziţii şi concerte cu absolvenţii Facultăţii de Arte, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Aşa cum fac la fiecare final de an universitar din ultimele două decenii, absolvenţii Facultăţii de Arte din Oradea îşi aduc în faţa publicului realizările. În noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, ei îşi vor expune lucrările din sfera artelor vizuale şi vor susţine două concerte.
19 Iulie 2017, 11:48
High la munte! În premieră, la Vârtop se organizează un festival de vară, cu aventuri montane, muzică electronică şi mâncare bună
Bihoreanul tipărit
Vârtopul poate fi destinaţia ideală şi pentru excursii estivale, nu doar pentru schi şi săniuş, aşa că proprietarii localurilor din zonă au plănuit la faţa locului un festival bogat în oferte. Prima ediţie a evenimentului "High la Munte" - un calambur care, rostit, îndeamnă "Hai la munte!", iar tradus literal înseamnă "Sus la munte" - va avea loc la finalul săptămânii, incluzând căţărări pe munte, trasee de tiroliană, tobogane cu apă şi show-uri cu DJ. Vestea şi mai bună e că toate sunt gratuite!
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
17 Iulie 2017, 13:26
Piaţa Unirii va găzdui prima ediţie a evenimentului Oradea Streetball
Știri Sportive
Piaţa Unirii din Oradea va găzdui în prima săptămână a lunii viitoare prima ediţie a evenimentului Oradea Streetball, care face parte din circuitul naţional Sport Arena Streetball Tour 2017 şi este inclus în circuitul mondial de baschet 3x3, recunoscut de FIBA. Se pot înscrie până la 200 de jucători şi 50 de echipe.
14 Iulie 2017, 17:59
Tramvaiul de epocă al OTL iese din nou pe traseu
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, duminică, la o plimbare cu tramvaiul de epocă Siemens K2, fabricat în 1928, prin oraş. Preţul unui bilet este de 8 lei, redus la 4 lei pentru copiii cu vârste de până la 14 ani.
14 Iulie 2017, 12:30
Oradea Summer Film: O lună cu proiecţii de filme în aer liber, în Parcul Cetăţii
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi să-şi petreacă serile de august în aer liber vizionând filme în Parcul Cetăţii, într-o ambianţă relaxantă cu beculeţe, hamace şi pături, în cadrul evenimentului Oradea Summer Film, organizat cu sprijinul Digi Film. De asemenea, pe 15 şi 16 august, în Parcul Cetăţii va ajunge caravana TIFF.
14 Iulie 2017, 11:33
Tineri slovaci sosiţi din mai multe ţări îşi vor cânta şi dansa tradiţiile pe Valea Cerului
Timp liber
Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România organizează, la finalul săptămânii, o nouă ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului "Slovac Mládežnícky Folklórny Čerpotok", la care vor participa mai multe ansambluri sosite în Bihor din diferite ţări europene. Festivalul îşi propune păstrarea şi promovarea folclorului autentic slovac.
13 Iulie 2017, 09:40
Meşteri populari din toată ţara îşi aduc creaţiile la Oradea
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor organizează, între 21 şi 23 iulie, ediţia a XXIV-a a Târgului Meşterilor Populari eveniment care va avea circa 130 de participanţi din Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania şi Crişana cu obiecte de fier, ceramică, lemn, papură, piese textile, inclusiv tradiţionalele ii, ouă încondeiate, precum şi cu turtă dulce şi plăcinte.
12 Iulie 2017, 18:50
'Dansuri şi virtuozităţi': Hakeshet Klezmer Band concertează la Sinagoga Sion
Timp liber
Formaţia Klezmer a Comunităţii Evreieşti din Oradea, prima de acest tip din România, concertează din nou, duminică, la Sinagoga Sion. Un bilet la spectacolul "Dansuri şi virtuozităţi" costă 10 lei.
12 Iulie 2017, 13:30
Festival internaţional de dans sportiv, la Oradea. Concurează 200 de perechi din ţări precum Rusia, Olanda şi Portugalia (FOTO)
Timp liber
Clubul de Dans Sportiv Stephany organizează în perioada 17-22 iulie un Festival internaţional dedicat promovării dansului sportiv de performanţă, eveniment în cadrul căruia la Oradea vor sosi 200 de perechi de dansatori din Azerbaijan, Belarus, Rusia, Germania, Italia, Israel, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, San Marino, Slovenia, Spania, Turcia şi Ungaria.
11 Iulie 2017, 19:00
În toiul scandalului de corupţie sexuală, preotul Cristian Pomohaci horeşte la Zilele Comunei Oşorhei
Timp liber
Primăria Oşorhei organizează în perioada 14-16 iulie a noua ediţie a Zilelor Comunei, cu numeroase concerte şi un concurs internaţional de atelaje. Pe scena din Oşorhei vor urca Ghiţă Munteanu, Lidia Buble, dar şi controversatul preot Cristian Pomohaci, cercetat de procurori pentru racolare de minori în scopuri sexuale.
10 Iulie 2017, 17:00
Corăbiile din Cetate: Expoziţie inedită, de machete de corăbii, la Muzeul Cetăţii şi al oraşului Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Celebra Endeavour, corabia din secolul 18 care a dus un echipaj britanic în sudul Oceanului Pacific, spre descoperirea Noii Zeelande, nava olandeză Prins Willem, care a participat la războiul comercial anglo-olandez, sau corabia San Felipe, care ar fi trebuit să fie o măreaţă realizare a Spaniei în secolul 17, dar n-a devenit niciodată realitate, pot fi acum admirate de orădeni. Dar doar dacă aveţi ochi buni! Săptămâna trecută, la Muzeul Cetăţii şi al oraşului Oradea s-a deschis o interesantă expoziţie, intitulată "Machete de corăbii", cuprinzând şase opere realizate cu talent şi multă migală de orădeanul Călin Raţ.
10 Iulie 2017, 13:02
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
10 Iulie 2017, 09:34
Subcarpaţi şi-a prelungit cu aproape o oră concertul de la Oradea. Cetatea, plină de tineri care au cântat cu artiştii fiecare piesă! (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Cetatea Oradea a fost, duminică, mai vie ca în oricare altă seară din Festivalul Medieval, când pe scenă au urcat artiştii de la Subcarpaţi. Mii de tineri au venit să-i vadă, cântând cu ei fiecare piesă şi aplaudându-i mereu. Publicul a fost la înălţime, astfel că artiştii şi-au prelungit concertul cu aproape o oră. Tot duminică seară s-a înregistrat şi primul incident: doi bărbaţi au fost ridicaţi de jandarmi pentru că s-au bătut.
10 Iulie 2017, 01:15
Bătaie în Cetatea Oradea: Ce evenimente vor fi duminică, la Festivalul Medieval (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Festivalul Medieval continuă, duminică, în Cetatea Oradea, cu concerte de muxică medievală și bătăi pentru apărarea Cetății. Află ce urmează!
09 Iulie 2017, 16:54
Spectacol al trupei orădene Szigligeti, selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru
Timp liber
Spectacolul Trupei Szigligeti, „Camera mea frigorifică”, regizat de Theodor Cristian Popescu, va participa la cel mai important eveniment teatral din România, Festivalul Naţional de Teatru, care va avea loc în octombrie la Bucureşti.
09 Iulie 2017, 14:49
„Să facem sex!”: Ada Milea a fost alungată de ploaie, iar Vama şi-a început concertul de la Oradea cu... sex! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Cetatea Oradea s-a umplut din nou de lume, sâmbătă, la cea de-a doua seară din cadrul Festivalului Medieval, organizat de APTOR. Cel mai aşteptat concert, al trupei Vama, a început, însă, cu piesa "Sex", spre consternarea numeroşilor părinți veniţi la festival cu copii mici. Apariția artiştilor pe un fundal atât de explicit a avut loc la ora 21, când fortăreaţa era un adevărat furnicar, plin de familii.
Go, Romania! Paradă de Dacii vechi şi Polski Fiat în Piaţa Uniri din Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Cei care au trecut sâmbătă după amiază prin Piaţa Unirii din Oradea au avut ocazia să vadă 15 maşini de epocă, majoritatea Dacii 1300 şi Polski Fiat, în cadrul evenimentului "Go România", care reface practic drumul pe care polonezii îl străbăteau în anii comunismului pentru a ajunge pe litoralul românesc.
 < Pagina precedentă 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON