URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce vrem în Piaţa Ferdinand? Dacă dorim un parc, putem să arăm zona din faţa Teatrului şi mai punem vreo 20 de tuia. Aşa vom avea şi noi un Tuileries, ca parizienii. E drept că, potrivit propunerii Primăriei, va dispărea vegetaţia, dar la 50 de metri avem lunca Crişului, pentru cei dornici de umbră şi de clorofilă. Sau nu contează proiectul propriu-zis, ci doar şansa de a-i pune nişte tălpi lui Bolojan, pe un nou câmp de luptă?
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe drumul european din faţa mea există o lucrare ce nu se mai termină. Un pod stă eviscerat de câţiva ani, cu circulaţia curgându-i doar pe o bandă. Un semafor temporar, ce tinde să se permanentizeze, dă verde alternativ şoferilor. Chiar în faţa mea se face roşu, aşa că opresc şi eliberez banda pentru cei din faţă. Cel din spate face la fel, dar următorii şapte au o altă părere despre viaţă şi ne depăşesc în coloană.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Timp liber

Printre dealuri şi doline: Bihorenii, invitaţi să pedaleze la Coleşti
Timp liber
Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor îi invită pe bihorenii pasionaţi de ciclism la o nouă ediţie a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă". De această dată, doritorii vor pedala printre dealurile şi dolinele din jurul satului Coleşti, din Munţii Codru Moma.
13 August 2017, 11:59
Carnavalul Florilor, din nou în Oradea
Timp liber
Parte din carele alegorice incluse în parada Carnavalului Florilor ţinut anual la Debreţin vor ajunge din nou şi pe străzile Oradiei, pe 21 august. Anul acesta, cu o zi înainte, în Parcul Bălcescu vor fi organizate mai multe spectacole cu cântece şi dansuri ungureşti, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
11 August 2017, 16:26
Global Village: Tineri din 15 ţări vin să îşi împărtăşească tradiţiile la ERA Park Oradea
Timp liber
Tineri voluntari din 15 ţări vor participa, sâmbătă, la "Global Village", un târg multicultural organizat de AIESEC la ERA Park, cu scopul de a promova obiceiurile din aceste zone.
11 August 2017, 10:20
Viaţa bate filmul! O orădeancă a adunat un palmares impresionant ca producător de filme şi realizator de documentare pe teme sensibile (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O orădeancă a adunat un palmares impresionant ca producător de filme şi realizator de documentare pe teme sensibile. Săptămâna trecută, Monica Lăzurean-Gorgan a venit acasă să-şi prezinte documentarul "Doar o răsuflare", co-produs de HBO, care prezintă povestea emoţionantă a unei familii creştine încercate de o boală cruntă a mezinei.
11 August 2017, 08:07
Trei zile cu maraton fotografic, la Oradea (FOTO)
Timp liber
Artişti fotografi din Oradea, Marghita, Târgovişte şi Zalău vor participa, între 12 şi 14 august, la un maraton fotografic organizat de Asociaţia Euro Foto Art şi Clubul Nufărul. Evenimentul cuprinde expoziţii şi deplasări de creaţie în centrul istoric al Oradiei.
10 August 2017, 18:01
Spectacol cu dansuri şi cântece din Banat, în Cetatea Oradea. Între invitaţi, Tiberiu Ceia
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, duminică, să descopere muzica şi dansurile tradiţionale din judeţele Arad şi Timiş în cadrul unui spectacol care va avea loc în curtea Palatului Princiar din Cetate, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.
10 August 2017, 14:51
'Picat din lună'. Ştefan Bănică jr. concertează la Oradea
Timp liber
Unul dintre cei mai iubiţi interpreţi din România, Ştefan Bănică jr., vine la Oradea pentru a-şi promova cel mai nou album de autor, "Picat din lună", cel de-al 16-lea din cariera sa. Concertul lui Bănică jr. va avea loc pe 26 octombrie la Teatrul Regina Maria.
09 August 2017, 18:00
Golf regal: Clubul de golf King’s Land din Ineu găzduieşte UAMT Golf Cup, un concurs cu premii de 7.000 de lei
Timp liber
Pasionat de "sportul regilor", un orădean şi-a asumat misiunea de a revitaliza terenul de golf de la King’s Land din Ineu de Criş, care în ultima perioadă devenise sărac în jucători şi nu mai găzduia evenimente de profil. După ce a oferit lecţii de iniţiere pentru copii, cu echipamente speciale care să le capteze interesul, Călin Păcurar organizează, cu sprijinul sponsorului principal UAMT, un concurs cu participare naţională şi premii consistente.
09 August 2017, 13:25
Vin caravanele! Încep proiecţiile NexT şi TIFF la Oradea Summer Film
Timp liber
La Oradea ajung în următoarea perioadă două caravane cu scurtmetraje şi lungmetraje care vor fi proiectate în cadrul festivalului de film în aer liber. Prima dintre ele este caravana NexT, care aduce pe 8, 9 şi 10 august, scurtmetraje româneşti, precum şi unele premiate cu Oscar.
08 August 2017, 15:01
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
07 August 2017, 09:48
Şi ce dacă e vânt, şi ce dacă sunt ploi? Iris a făcut show la Oradea pe cod portocaliu de furtuni (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Codul portocaliu de furtuni care s-a abătut duminică seară peste judeţul Bihor şi peste Oradea nu i-a împiedicat pe rockerii de la Iris să susţină un concert de zile mari în parcarea Arenei Antonio Alexe. Deşi publicul a fost unul deloc numeros, orădenii care au înfruntat vântul puternic şi ploaia au dovedit că sunt fani adevărați, cântând fiecare vers alături de artişti.
07 August 2017, 01:03
Artist repatriat: De drag pentru locurile copilăriei, folkistul Mircea Bodolan îşi ridică o casă de vacanţă la Husasău
Bihoreanul tipărit
De drag pentru locurile copilăriei şi pentru Oradea de acum, folkistul şi actorul Mircea Bodolan îşi ridică o casă de vacanţă la doi paşi de oraş. După mai bine de trei decenii de la ultimul său concert în oraşul în care s-a născut, Bodolan a deconspirat că se simte mândru că este orădean, ba chiar că vrea să-şi petreacă vacanţele şi sărbătorile aici.
06 August 2017, 11:27
Apariţie inedită la Visit Oradea Streetball 2017: Sandu Lungu a schimbat ringul de luptă cu aruncatul la coş: 'E mai greu decât un croşeu şi decât dansul' (FOTO / VIDEO)
Știri Sportive
Apariţie inedită, sâmbătă seară, în Piaţa Unirii, la turneul de baschet 3 x 3 Visit Oradea Streetball 2017. Timp de câteva minute, luptătorul Sandu Lungu a schimbat ringul de luptă cu terenul de baschet şi a aruncat la coş. Orădeanul nu a nimerit şi recunoaşte că se simte cam stângaci în acest sport. "E mai greu decât un croşeu şi decât dansul", a spus el.
05 August 2017, 23:55
Sute de câini din toată Europa se întrec în frumuseţe în Băile 1 Mai (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Peste 600 de câini din toată Europa se întrec în frumuseţe în acest sfârşit de săptămână la Oradea Dog Show, din Ştrandul cu Valuri din Băile 1 Mai. Deşi obosite de căldura de peste 40 de grade de afară, patrupezii au defilat ţanţoş, unul mai frumos ca celălalt.
05 August 2017, 18:52
Festivalul de film în aer liber a debutat cu succes. Prima proiecţie: documentarul 'Doar o răsuflare', realizat de o orădeancă (FOTO)
Timp liber
Parcul Cetăţii a devenit, de vineri, sală de cinema. Doar că una mai aerisită, mai colorată şi mai relaxantă. Aici a debutat Oradea Summer Film, prin proiecţia documentarului "Doar o răsuflare", semnat de orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan, care a fost premiată la festivaluri internaţionale pentru felul în care a prezentat povestea familiei Sicrea din Copşa Mică, încercată de boala mezinei familiei, aceştia sperând că Dumnezeu o va vindeca printr-un miracol.
05 August 2017, 08:39
Weekend plin la Sălacea: Vezi aici programul complet de la Zilele Satului!
Timp liber
Sfârşitul de săptămână este unul plin pentru locuitorii din Sălacea, localitatea cu o mie de pivnițe. Zilele satului aduc o sumedenie de activităţi interesante, de la defilări şi concursuri sportive sau de gătit, până la concerte şi discotecă. În timp ce dintre artiştii români vor concerta Misi Band, Qoolio Band, Play Time şi Euphoria Music Band, din Ungaria vor veni special pentru eveniment Dzsiiza şi Pacsirták.
04 August 2017, 19:24
Săbiile lui Alexandru Ioan Cuza, Tudor Vladimirescu şi Sinan Paşa pot fi văzute la Oradea (FOTO)
Timp liber
Folosite de-a lungul secolelor ca mijloace de apărare şi de distrugere, zeci de arme albe şi de foc au fost expuse, joi, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, între acestea spada de secol XIX care i-a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, făcută din oţel de Toledo, cea a generalului Gheorghe Magheru şi chiar o sabie din a doua jumătate a secolului XVI, făcută într-un atelier otoman şi atribuită lui Sinan Paşa.
04 August 2017, 14:25
Oradea Dog Show: Peste 1.000 de câini din 15 ţări vor încerca să demonstreze că sunt cei mai frumoşi
Timp liber
Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai va găzdui, în weekend, ediţia din acest an a Oradea Dog Show, concurs de frumuseţe canină organizat de Asociaţia Chinologică Metropolitană Oradea. În ciuda caniculei, organizatorii aşteaptă la concurs peste 1.000 de câini din 120 de rase, care vor veni cu stăpâni din 15 ţări europene.
04 August 2017, 11:48
O formaţie klezmer din Slovacia va cânta la Sinagoga Zion
Timp liber
Presburger Klezmer Band din Slovacia, înfiinţată în 1995 şi cu un palmares important, va cânta, duminică, la Sinagoga Zion. În muzica formaţiei slovace nu se aud doar ritmurile evreieşti, ci şi influenţe jazz, latino şi orientale.
04 August 2017, 10:58
Începe Oradea Summer Film! Prima proiecţie, un documentar realizat de o orădeancă şi premiat la festivaluri internaţionale (VIDEO)
Timp liber
Festivalul Oradea Summer Film debutează, vineri seara, cu proiecţia documentarului "Doar o răsuflare", semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, o orădeancă premiată la nivel internaţional pentru producţiile ei. Festivalul, care se întinde în perioada 4-27 august, se desfăşoară în Parcul Cetăţii.
03 August 2017, 17:31
We own the night! Va fi super distracţie la Rivo Summer Club, cu Jagermeister Brass Band şi Wild Cats
Timp liber
Rivo Summer Club anunţă o nouă seară cu super distracţie la piscină! Vineri seară, iubitorii de distracţie sunt invitaţi la localul din Săldăbagiu de Munte la mega show-ul "We own the night", oferit de Jagermeister Brass Band şi Wild Cats. Cum era de aşteptat, petrecăreţii vor beneficia de preţuri speciale la Jagermeister!
03 August 2017, 10:22
Înainte să se retragă, Cristi Minculescu vine pentru ultima dată cu Iris la Oradea
Timp liber
Top Fest organizează în weekend o nouă ediţie a Festivalului Berii pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe, vedetele invitate să cânte anul acesta fiind Corina, Guess Who şi formaţia Iris, în formula cu solistul Cristi Minculescu, acesta urmând să se retragă la finalul lunii august.
02 August 2017, 20:45
Seri în Armonie: Una dintre cele mai impresionante săli de evenimente din ţară, Armonia Venue, se deschide la Oradea
Timp liber
Multitudinea de săli pentru evenimente din Oradea se îmbogăţeşte cu un "new entry" special. Una dintre cele mai impresionante săli de evenimente din ţară, Armonia Venue, se deschide la Oradea.
02 August 2017, 14:00
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
31 Iulie 2017, 10:51
Cuba în Oradea. Aventura fotografului Remus Toderici în ţara contrastelor, expusă pe simezele Muzeului Cetăţii (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea găzduieşte, începând de duminică, o expoziţie exotică. Este vorba de instantanee şi portrete realizate de fotograful orădean Remus Toderici în excursia lui în Cuba, unde a surprins într-un mod expresiv şi profund stilul de viaţă local.
30 Iulie 2017, 23:28
Pistoale, iatagane, săbii şi carabine de la Muzeul Naţional de Istorie, aduse la Oradea
Timp liber
Muzeul Naţional de Istorie a României va expune la Oradea diverse arme, multe din categoria Tezaur, precum săbii aparţinând lui Alexandru Ioan Cuza şi Gheorghe Magheru, pistoale mitraliere, iatagane şi flinte. Expoziţia va fi vernisată joi la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.
30 Iulie 2017, 16:31
Fotograful Remus Toderici expune poze din Cuba, la Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea (FOTO)
Timp liber
Indiferent că aţi mai fost în Cuba sau doar visaţi să ajungeţi acolo, sunteţi invitaţi să descoperiţi cum a văzut un fotograf orădean această lume a discrepanţelor. Remus Toderici expune la Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea o serie de fotografii realizate în acest an în Cuba.
Aventură în inima oraşului. Orădenii au 'zburat' cu tiroliana peste Crişul Repede (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Zeci de orădeni, în special copii şi adolescenţi, şi-au luat numere de ordine, sâmbătă seară, pentru a încerca, gratuit, să se dea cu tiroliana, întinsă de organizaţia Ecotop de pe Podul Intelectualilor până pe unul dintre malurile Crişului Repede. Mai curajoşi sau mai emotivi, toţi au ajuns la finish convinşi că merită.
29 Iulie 2017, 20:52
Ziua Comunei Mădăras va fi sărbătorită cu Nicolae Furdui Iancu
Timp liber
Primăria şi Consiliul Local din Mădăras organizează, duminică, 30 iulie, Ziua Comunei, care va fi sărbătorită alături de mai mulţi invitaţi în special din lumea folclorului. Ediţia a X-a a evenimentului îi va aduce, astfel, în Mădăras pe Angela Rusu, Leontin Ciucur şi Cornel Borza, Margareta Mihocaş, Simona Brişcan şi Nicolae Furdui Iancu.
27 Iulie 2017, 13:15
Măştile inocenţei. Expoziţie de artă naivă la Sinagoga Zion
Timp liber
Sinagoga Zion va găzdui, în perioada 27 iulie – 17 august, expoziţia "Măştile inocenţei" cu picturi realizate în stilul artei naive de Mircea Cojocaru, Ioana Gheorghiu şi Doina Moldoveanu. Expoziţia este cu vânzare.
26 Iulie 2017, 19:39
 < Pagina precedentă 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
 • Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
 • Curtea de Apel Oradea: Doctoriţa Călinescu trebuie să plătească 80.000 euro părinţilor Patriciei (FOTO)
 • Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)
 • „Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)
 • De ce au sunat sirenele pe Şoseaua Borşului: 30 de muncitori, 'salvaţi' de pompieri, într-un exerciţiu de amploare al ISU Crişana (FOTO / VIDEO)
 • Ştefan Hruşcă a colindat la ERA Park în faţa a mii de orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Sandu Lungu, întâmpinat cu aplauze de elevii Colegiului 'Mihai Eminescu' (FOTO)
 • Ocoliţi! Lucrările la reţelele de termoficare îngreunează traficul auto de pe strada Oneştilor (FOTO)
 • Catedrala Sf. Nicolae, plină de credincioşi: Şase episcopi şi doi arhiepiscopi au oficiat o Liturghie Arhierească la sărbătoarea seminarului greco-catolic din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON