URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Timp liber

Au debutat Zilele Culturii Iudaice cu prezentarea tradiţiilor de Hanuka, Shabbat, Purim şi Pesach (FOTO)
Timp liber
În prezenţa adjunctului misiunii diplomatice a Israelului în România, Tania Berg-Rafaeli, la Sinagoga Zion au fost deschise, vineri, Zilele Culturii Iudaice, prin vernisarea unei expoziţii ce prezintă tradiţiile evreieşti în patru sărbători importante: Hanuka, Shabbat, Purim şi Pesach.
08 Septembrie 2017, 16:30
Artă 'fără frontiere'. La Cetatea Oradea a fost vernisată o expoziţie de lucrări a tinerilor artişti locali (FOTO)
Timp liber
Sălile de expunere din Corpul C al Cetăţii din Oradea sunt gazdele unei noi expoziţii de lucrări de artă contemporană, de data aceasta a tinerilor artişti locali. Vernisajul a avut loc în prezenţa artiştilor, a pasionaţilor de artă şi a numeroşilor curioşi.
Pe bicicletă, în fustă şi ie: Orădencele sunt invitate, duminică, la SkirtBike
Timp liber
Amânată de săptămâna trecută din cauza vremii, parada doamnelor şi domnişoarelor pe biciclete, adică SkirtBike, se va ţine duminică după amiază, participantele fiind invitate să se îmbrace în fuste şi în ii tradiţionale.
08 Septembrie 2017, 09:53
Toamna Orădeană, în tot oraşul! Organizatorii anunţă evenimente în Piaţa Unirii, în Cetate şi în cartiere
Timp liber
Ediţia 2017 a Toamnei Orădene se va desfăşura între 5 şi 8 octombrie, fiind organizată într-o manieră inedită. În cadrul festivalului vor fi organizate evenimente în Piaţa Unirii, în Cetate, precum şi spectacole stradale în cartierele oraşului. Nu vor lipsi vendorii de mâncare stradală, care îşi vor instala food truck-urile atât în Piaţa Unirii cât şi în curtea fortăreţei.
07 Septembrie 2017, 16:30
Zilele Culturii Iudaice, cu mâncăruri şi tradiţii evreieşti, la Sinagoga Zion. Sâmbătă se deschide şi Sinagoga Ortodoxă
Evenimente Oradea
Finalul acestei săptămâni este dedicat comunităţii evreieşti din Oradea, ale cărei tradiţii religioase, muzicale şi gastronomice vor fi prezentate timp de trei zile la Sinagoga Zion. De asemenea, Comunitatea Evreiească va deschide, în premieră în ultimii 15 ani, Sinagoga Ortodoxă din strada Mihai Viteazul, a cărei reabilitare este aproape finalizată.
06 Septembrie 2017, 18:09
O seară cu Enescu: Oradea, printre puţinele oraşe care găzduiesc spectacole în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu
Timp liber
Bihorenii sunt invitaţi pe 8 septembrie să se reîntâlnească cu muzica lui George Enescu, la Filarmonica de Stat din Oradea. Spectacolul îi va aduce pe aceeaşi scenă pe soprana Florina Mariş-Hinsu, baritonul Ştefan Ignat, soprana Renata Vari şi violonista Corina Murgu, concert-maestru al Operei Naţionale Române din Timişoara. Acest eveniment se înscrie în agenda ediţiei a XXIII-a a Festivalului Internaţional "George Enescu", Oradea alăturându-se astfel oraşelor gazdă ale festivalului.
06 Septembrie 2017, 12:09
Compact şi Ghiţă Munteanu, capete de afiş la Zilele Comunei Sîntandrei
Știri Bihor
Se anunţă sărbătoare în acest sfârşit de săptămână la Sîntandrei, unde locuitorii, dar nu numai, sunt invitaţi la Zilele Comunei. Între artiştii care vor concerta se numără trupa Compact, dar şi Fraţii Petreuş, Lucian Drăgan şi Ghiţă Munteanu.
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
04 Septembrie 2017, 10:10
Festin culinar românesc la Salonta: Peste 1500 de oameni s-au înghesuit la Festivalul Sarmalelor (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Micuţa curte a Muzeului Ţăranului Român din Salonta, adică parcul Regina Maria, s-a dovedit neîncăpătoare pentru puhoiul de lume care a venit, duminică, la Festivalul Sarmalelor. Pe o porţiune de nici 700 de metri pătraţi şi în ciuda ploii, peste 1500 de persoane, ba chiar 1700, după aprecierile organizatorilor, au venit să guste din cele 16.000 de sarmale pregătite pentru pofticioşi.
03 Septembrie 2017, 20:05
Sărbătoarea slovacilor în Cetatea Oradea: Locuitorii din Valea Cerului sunt cei mai buni la gătit găluşte, iar cei din Suplac la plăcinte (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Câteva sute de persoane, majoritatea slovaci veniţi din toate colţurile ţării, au participat, sâmbătă după amiază, la Zilele Culturii Slovace, în Cetatea Oradea, întrecându-se în gătit şi pregătind o serie de evenimente menite să promoveze tradiţiile comunităţii. Cele mai bune găluşte au fost pregătite de slovacii din Valea Cerului, iar cei din Suplacu de Barcău au fost cei mai pricepuţi la plăcinte din cartofi răzuiţi.
03 Septembrie 2017, 08:55
'Jurnalul Pădurii Craiului', primul ziar al turismului bihorean
Timp liber
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor a publicat primul număr dintr-un ziar dedicat ariei protejate Pădurea Craiului. Poveşti cu exploratori adevăraţi, legende care se pierd în negura timpului, istorie, speologie, tradiţii încă vii, toate aceste subiecte fac parte din sumarul primei ediţii a "Jurnalului Pădurii Craiului".
02 Septembrie 2017, 18:38
Noul director al Filarmonicii din Oradea, Meleg Vilmos, spune că instituţia va fi 'mai prezentă' în viaţa comunităţii
Știri Bihor
Stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii de Stat Oradea se anunţă diferită faţă de cele până acum, noul director Meleg Vilmos spunând că îşi doreşte ca instituţia să fie "mai prezentă în viaţa culturală a Oradiei şi judeţului Bihor" şi să aibă o paletă mai largă de concerte. Între cele anunţate până acum se numără o seară cu piese de dragoste, numită "Chanson D’Amour", şi una cu tangouri simfonice şi invitaţi din Argentina.
01 Septembrie 2017, 16:20
SkirtBike se amână: Parada fetelor pe biciclete, reprogramată din cauza vremii
Timp liber
Evenimentul SkirtBike Oradea, în cadrul căruia doamne şi domnişoare îmbrăcate în fuste promovează mersul pe bicicletă şi un stil de viaţă sănătos, a fost amânat pe săptămâna viitoare după ce, pentru ziua de duminică, sunt şanse mari de ploi şi vijelii în oraş. "Am decis că nu e cazul să riscăm având în vedere toate surprizele frumoase pe care vi le-am pregătit şi care sunt programate să aibă loc în aer liber", au transmis organizatoarele.
01 Septembrie 2017, 11:58
Opera de stat din Budapesta aduce, în septembrie, două spectacole la Oradea
Evenimente Oradea
Arena Antonio Alexe va găzdui două evenimente inedite pe 14 şi 15 septembrie. Opera de Stat din Budapesta aduce la Oradea două spectacole, o operă în trei acte având o tematică legată de istoria poporului maghiar, respectiv baletul "Văduva Veselă", în cadrul unui turneu mai amplu prin Transilvania. Biletele costă doar 10 lei.
31 August 2017, 18:30
Paradă în fuste: Orădencele sunt invitate, duminică, la o nouă ediţie a SkirtBike
Bihoreanul tipărit
Nu este nici pe departe cel mai mare ori mai popular eveniment din Oradea, dar cu siguranţă concurează pentru titlul de cel mai frumos sau, mai bine zis, plin de frumuseţe. Îmbrăcate în ii şi fuste, orădencele sunt invitate la o nouă ediţie a SkirtBike, programată duminica aceasta.
31 August 2017, 12:30
Oradea de odinioară şi cea de azi: Evoluţia oraşului va fi prezentată în fotografii, la Galeria Euro Foto Art
Timp liber
Orădeni şi turişti deopotrivă sunt invitaţi joi la un vernisaj de fotografie în care Oradea este vedeta. Fotograful Kiss László a făcut o serie de fotografii în oraş din acelaşi unghi ca în diferite cărţi poştale de epocă. Aşadar, curioşii vor putea vedea, pe simezele Galeriei Euro Foto Art, cât de mult s-a schimbat oraşul.
31 August 2017, 07:50
Invitaţie la teatru: Care sunt surprizele Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea
Timp liber
Teatrul Regina Maria organizează în perioada 24 septembrie - 1 octombrie Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, această ediţie programând 29 de spectacole, între care 14 incluse în concursul spectacolelor de teatru scurt. Între invitaţii care vor ajunge anul acesta la Oradea se numără regizorii Felix Alexa, Vlad Massaci şi Bobi Pricop şi actorii Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu şi Mircea Diaconu.
30 August 2017, 19:10
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
28 August 2017, 09:50
Zilele Şteiului vor fi sărbătorite cu Anda Adam şi Daniela Gyorfi
Timp liber
Oraşul Ştei va fi sărbătorit pe 2 şi 3 septembrie cu o sumedenie de concerte şi, evident, focuri de artificii. Între invitaţi se numără Simona Brişcan, Cornel Borza, Anda Adam şi Daniela Gyorfi.
27 August 2017, 16:22
Weekend-uri cu tradiţii: Septembrie aduce în Oradea o suită de weekenduri tematice, specifice minorităţilor etnice
Bihoreanul tipărit
Cântăreţii îşi "ascut" vocile, bucătarii îşi pregătesc mirodeniile, iar organizatorii completează listele... În premieră pentru oraş, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) pregăteşte o suită de weekend-uri tematice, menite să prezinte tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor locale: slovaci, maghiari, evrei şi moldoveni.
27 August 2017, 15:01
Tinerii din Chişinău Youth Orchestra le-au cântat orădenilor în Parcul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
Timp liber
În drum spre un festival din Berlin, cei aproape 90 de tineri din Orchestra Naţională de Tineret a Republicii Moldova au concertat, vineri seară, în Parcul Cetăţii înaintea proiecţiilor de pelicule din cadrul Oradea Summer Film. Tinerii muzicieni nu au ales, însă, muzică de filme pentru programul lor, ci lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Zoltan Kodaly şi Piotr Ilici Ceaikovski.
26 August 2017, 08:56
A început Târgul Corvinilor, la Lugașu de Jos! (FOTO)
Știri Bihor
Peste 100 de negustori, meșteșugari și anticari din patru zări s-au strâns deja la prima ediție a Târgului Corvinilor - Târgul de 500 de ani, eveniment care se desfășoară între 24 și 27 august în comuna Lugașu de Jos. Comercianți și mușterii deopotrivă vor avea parte de o distracție pe cinste, căci organizatorii le-au pregătit concerte, spectacole, concursuri, bucate și licori de soi…
25 August 2017, 10:25
Qubiz Bike Ride: Orădenii, invitaţi la o ieşire cu bicicleta pentru Fundația Mihai Neșu
Știri Sportive
Compania de IT Qubiz, alături de Asociaţia Woodfellas, îi invită pe bicicliştii orădeni şi din împrejurimi la o plimbare pe două roţi în cadrul Qubiz Bike Ride. Evenimentul va avea loc pe 23 septembrie în zona Băile 1 Mai - Dealul Şomleu, iar banii strânşi din taxa de înscriere vor fi donaţi Fundaţiei Mihai Neşu.
23 August 2017, 14:43
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
21 August 2017, 12:02
'În această seară vorbim despre un vis': Mihai Neamţu a lansat 'Fenomenul Trump' la Primăria Oradea (FOTO)
Timp liber
Cunoscut cititorilor ca politolog şi politician, Mihai Neamţu a venit la Oradea pentru a-şi lansa cea mai nouă carte: "Fenomenul Trump şi America profundă". Evenimentul a strâns atât cunoscători ai domeniului relaţiilor internaţionale şi subiectului cărţii, cât şi câţiva simpli curioşi.
Valea Ierului, la Oradea: Prima zi a Carnavalului Florilor a adus meşteri şi comercianţi unguri în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Piaţa Unirii a fost în sărbătoare, duminică. În organizarea Primăriei şi a Asociaţiei Sfântul Ladislau, comercianţi, meşteri şi artişti de pe Valea Ierului au venit în centrul Oradiei, pentru prima zi a Carnavalului Florilor. Punctul culminant va avea loc luni, când în piaţă vor veni patru care cu flori, care pornesc la drum din Debreţin. În ciuda divergenţelor dintre Primărie şi Consiliul Judeţean Bihor pe tema festivalului, organizatorii îi îndeamnă pe orădeni să se bucure de această sărbătoare devenită o tradiţie în oraş.
20 August 2017, 18:10
Lidia Buble vine la Popeşti: Primăria şi Consiliul Local sărbătoresc Zilele Comunei în week-end-ul următor
Timp liber
Primăria şi Consiliul Local al comunei Popeşti au pregătit pentru sfârşitul săptămânii viitoare un program încărcat pentru sărbătorirea Zilelor Comunei, majoritatea manifestărilor urmând a se defăşura pe stadionul din Voivozi. Aici vor cânta o seamă de artişti bihoreni, dar şi trupa Talisman şi îndrăgita Lidia Buble.
20 August 2017, 10:15
Lansare de carte la Primărie: 'Fenomenul Trump şi America profundă'
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, duminică seară, la lansarea cărţii "Fenomenul Trump şi America profundă", semnată de Mihai Neamţu. Volumul se pretinde o analiză lucidă şi pertinentă a democraţiei americane.
19 August 2017, 14:08
Chemare în adâncuri: Zece peşteri din Bihor, accesibile până acum doar speologilor profesionişti, au fost deschise pentru turişti (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Judeţul cu cele mai multe şi mai frumoase peşteri din ţară, Bihorul are în adâncuri adevărate comori. În premieră națională, zece dintre ele, până acum accesibile doar speologilor, au fost deschise recent şi pentru cei care nu au mai coborât niciodată într-una dificil de parcurs.
19 August 2017, 11:47
Carnavalul Florilor: Patru care alegorice vor ajunge luni în centrul Oradiei
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, duminică şi luni, la o nouă ediţie a Carnavalului Florilor, eveniment organizat an de an în oraşul de pe Crişul Repede şi în Debreţin. Duminică, Piaţa Unirii va fi "invadată" de meşteşugari şi brutari care vor împărţi trecătorilor "pâinea nouă", adică făcută din grâul recoltat în acest an, reînviind astfel o tradiţie veche de pe Valea Ierului. Punctul culminant va fi luni, când patru care alegorice, făcute din flori naturale în cea mai mare parte, vor ajunge în Oradea.
17 August 2017, 14:38
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON