URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Timp liber

Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
15 Ianuarie 2018, 10:05
'Meditând la... Scrisoarea III': Spectacol omagial dedicat poetului Mihai Eminescu, cu actorul Eugen Ţugulea
Timp liber
Teatrul Regina Maria îi invită pe bihoreni, luni, la un spectacol cultural care marchează 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Actorul Eugen Ţugulea va fi protagonistul evenimentului, acompaniat de solistele Simona Costin, Otilia Haragoş Seghedi şi Cornelia Covaciu. Intrarea este liberă, însă doritorii trebuie să-şi rezerve bilete.
14 Ianuarie 2018, 18:31
Tineri şi talentaţi: Concert simfonic nou, cu lucrări de Beethoven şi Elgar
Timp liber
Filarmonica de Stat găzduieşte joi, 18 ianuarie, de la ora 19, obişnuitul concert săptămânal, cu lucrări de L.v. Beethoven şi E. Elgar. De data aceasta invitaţii din Ungaria, dirijorul Dobszay Peter şi solistul violoncelist Petrus Boloni Aron, de origine orădeană. Sunt doi tineri de 28 de ani, artişti remarcabili ai tinerei generaţii.
14 Ianuarie 2018, 15:38
An Nou plin! După un 2017 plin de petreceri, orădenii vor avea un 2018 cel puţin la fel de bogat în evenimente
Bihoreanul tipărit
După un 2017 plin de petreceri, orădenii vor fi invitaţi şi în noul an la evenimente precum Street Food ori Toamna Orădeană, dar şi la concerte cu nume mari, poate chiar cu un artist de renume internaţional.
13 Ianuarie 2018, 16:59
Din lumea serviciilor secrete. Bihoreanul Aurel Rogojan, general SRI în rezervă, a lansat la Oradea un volum de 'confesiuni' ale lui Iulian Vlad (FOTO)
Timp liber
"Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie" este titlul celui mai nou volum al gen. bg. (r) Aurel I. Rogojan, lansat în Sala Mare a Primăriei Oradea. Cartea a fost prezentată joi, în faţa unui auditoriu numeros, format în special din persoane care au activat sau activează în domeniul militar sau care l-au cunoscut pe gen. Iulian Vlad. Specialist în contraspionaj, Aurel Rogojan a fost până în 1989 şeful de cabinet al şefului Departamentului Securităţii Statului, Iulian Vlad.
Ziua Culturii Naţionale: Muzică şi poezie, cu Călin Pop şi Maria Haiduc, la Baroul Bihor
Timp liber
Pe 15 ianuarie, când se sărbătoreşte Ziua poetului Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale, Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea şi Cenaclul Literar Barbu Ştefănescu Delavrancea au pregătit un spectacol liric. Actorii Emil Sauciuc şi Sebastian Bărbălan vor recita poezii scrise de Mihai Eminescu, iar artiştii Călin Pop, Raul Silaghi, Liliana Ioniţă Budău şi Maria Haiduc vor oferi un spectacol muzical, cu romanţe.
10 Ianuarie 2018, 17:50
Prima petrecere din an, la ERA Park: Revelionul Copiilor
Timp liber
Se anunţă un an nou plin de distracţie, la ERA Park. Centrul comercial îşi invită cei mai mici prieteni la Revelionul Copiilor, o petrecere de zile mari, în care prichindeiii se vor bucura la maximum, pentru a începe noul an aşa cum se cuvine. Revelionul Copiilor se va desfăşura duminică, 14 ianuarie, sub cupola complexului, între orele 17 şi 20.
10 Ianuarie 2018, 16:06
Beiuşul tradiţional, în cărţi dedicate
Timp liber
În cadrul unui eveniment desfăşurat marţi la Hotel Continental Forum Oradea, au fost lansate două volume noi privind lumea rurală din judeţul Bihor, ambele cuprinzând studii ştiinţifice şi materiale documentare despre viaţa satului.
10 Ianuarie 2018, 11:50
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în perioada următoare!
08 Ianuarie 2018, 10:14
Expoziţia fotoreporterilor bihoreni, la Muzeul Cetăţii (FOTO)
Timp liber
Cele mai reuşite imagini surprinse de fotoreporterii bihoreni, în anul 2017, vor fi expuse, începând de sâmbătă, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. În total, pe simeze vor fi aşezate 72 de fotografii. Cu prilejul vernisajului, va fi înmânată şi Cupa Fotoreporterilor Bihoreni lui Ciprian Iovan, fotograf al cotidianului Crişana.
05 Ianuarie 2018, 09:46
Spectacol de operă despre Sfântul Ladislau, pe scena Teatrului
Timp liber
Teatrul din Oradea va găzdui, pe 27 ianuarie, spectacolul de operă "Cavalerul Maicii Domnului" realizat printr-o colaborare dintre Opera Maghiară Cluj-Napoca şi Palatul Artelor din Budapesta. Este pentru prima dată când regele-cavaler, Sfântul Ladislau, apare într-o operă, graţie realizatorilor, adică compozitorului Selmeczi György şi autorului libretului, Béres Attila.
05 Ianuarie 2018, 08:51
Concert de Anul Nou cu trei reprezentaţii, la Filarmonică
Timp liber
La început de an, orădenii sunt invitaţi la Filarmonica de Stat din Oradea pentru a audia concertul special cu valsuri, polci şi operete, care va avea trei reprezentaţii, datorită cererii mari din partea publicului. Dirijor va fi japonezul Shinya Ozaki, care a mai condus orchestra orădeană în câteva rânduri.
04 Ianuarie 2018, 13:31
O carte a recunoştinţei: Istoricul Cristina Puşcaş şi-a lansat cel mai recent volum în cadrul unui eveniment dedicat foştilor deţinuţi politici
Timp liber
După ce şi-a lansat cea mai recentă carte, "Rezistenţă anticomunistă în întrebări şi răspunsuri", în cadrul Târgului Gaudeamus de la Bucureşti, muzeograful şi istoricul Cristina Puşcaş şi-a prezentat volumul şi acasă. A preferat însă un eveniment restrâns, dedicat foştilor deţinuţi politici şi familiilor acestora, autori morali ai cărţii, după cum spune semnatara.
04 Ianuarie 2018, 10:22
Asociaţia Euro Foto Art face bilanţul: Peste 40 de expoziţii de artă fotografică în Oradea şi trei festivaluri internaţionale
Timp liber
Cea mai veche asociaţie care reuneşte artişti fotografi din Bihor, Euro Foto Art, a tras linie după anul 2017 şi a constatat că l-a încheiat foarte bine. În ultimele 12 luni, asociaţia a organizat trei festivaluri internaţionale de fotografie şi a vernisat la Oradea peste 40 de expoziţii de artă fotografică.
02 Ianuarie 2018, 16:28
Revelion muzical: Orădenii sunt chemaţi să întâmpine Anul Nou în Piaţa Unirii și la Filarmonică
Bihoreanul tipărit
Chefuri peste chefuri se anunţă de Revelion şi în Oradea. Indiferent de locul ales pentru petrecerea dintre ani, orădenii pot da o fugă, înainte de miezul nopţii, în centrul oraşului, unde se va mixa muzică electronică, îmbinată cu acorduri de saxofon, iar apoi Noul An va fi întâmpinat cu focuri de artificii ce vor dura minute în şir. Sărbătoarea continuă şi după 1 ianuarie. La Filarmonică, orădenii sunt aşteptaţi cu un concert festiv cu lucrări de sezon - valsuri, polci şi operete, de Johann Strauss, Giacomo Puccini şi Georges Bizet - şi care va avea nu una, ci trei reprezentaţii...
31 Decembrie 2017, 08:10
'Carantină în Grand Hotel', spectacol muzical la Teatrul Szigligeti
Timp liber
Actorii Teatrului Szigligeti au pregătit o premieră pentru ultima zi din an. Este vorba despre spectacolul "Carantină în Grand Hotel", o comedie muzicală, cu 16 actori, 11 figuranţi, 7 muzicieni. "Un hotel tropical de lux se află sub carantină. Clienţii nu au voie să părăsească clădirea, iar izolarea cauzează panică şi porniri vehemente. Printre aventurieri şi infractori, escroci internaţionali şi domni distinşi, sorţi şi interese se împletesc, în dulap apar fantome...", descriu organizatorii spectacolul.
28 Decembrie 2017, 10:00
Muzeul Cetăţii va găzdui expoziţia de fotografii a artistului Ram Shlomo Amit din Israel
Timp liber
Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art", în parteneriat cu Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, a pregătit ultima expoziţie de artă fotografică organizată în acest an. Pe şevaletele din sala de expoziţie numărul 11 vor fi instalate 60 de fotografii realizate de artistul fotograf Ram Shlomo Amit din Israel.
27 Decembrie 2017, 18:26
Unde ieșim în perioada care vine
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în perioada următoare!
26 Decembrie 2017, 10:37
S-o facem lată! Bănică i-a „antrenat” pe orădenii care au venit să îl asculte în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Piaţa Unirii a fost din nou furnicar joi seară, la concertul susţinut de Ştefan Bănică Jr. la Târgul de Crăciun. Artistul a făcut show în faţa celor câteva sute de orădeni sosiţi să îl vadă, care nu mai conteneau să ţopăie. De frig, dar şi de muzică bună…
21 Decembrie 2017, 22:58
Iris, fără Cristi Minculescu, la Târgul de Crăciun: Artiştii i-au 'energizat' pe orădeni (FOTO)
Timp liber
Aproximativ 200 de iubitori de muzică rock au venit, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a lua parte la concertul trupei Iris, de la Târgul de Crăciun. Cu toate că publicul nu a fost numeros şi în ciuda frigului, atmosfera a fost foarte energică, datorată în special chitaristului trupei, Alin Moise, care a ştiut cum să îi "acapareze" pe orădeni.
În prag de sărbători, Filarmonica invită melomanii la un concert special de Crăciun
Timp liber
Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijată de Romeo Rîmbu, şi corul condus de dirijorul Laszloffy Zsolt, susţin joi, de la ora 19, un concert de Crăciun, cu piese celebre specifice sărbătorii, compuse de Ceaikovski, Buxtehude şi Mendelssohn-Bartholdy.
19 Decembrie 2017, 18:06
Concert extraordinar de colinde la Catedrala Greco-Catolică
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, miercuri, la o nouă ediţie a concertului extraordinar de colinde organizat la Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae", la care vor participa mai multe coruri, între care "Schola Cantorum", al Seminarului Greco-Catolic, şi "Szent Laszlo", al Catedralei Romano-Catolice.
19 Decembrie 2017, 16:05
Distracţie în 'Ajun': Înainte de sosirea lui Moş Crăciun, orădenii vor avea parte de concerte Iris şi Ştefan Bănică jr. în Piaţa Unirii
Bihoreanul tipărit
În mod tradiţional, românii nu aşteaptă Crăciunul liniştiţi, ci, din contră, riscă să-şi piardă buna dispoziţie stresaţi fiind de cumpărături, gătit şi împodobit. Pentru orădeni, un posibil leac pentru stresul dinaintea sărbătorilor ar fi participarea la concertele de sezon care se vor ţine în această săptămână în cafenele, la Filarmonică, precum şi pe scena Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii. De asemenea, pentru cei care au rămas în pană de idei sunt deschise în această perioadă târguri cu posibile cadouri de Crăciun.
19 Decembrie 2017, 12:12
Pompierii colindă miercuri, la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii
Timp liber
Pompierii bihoreni şi-au făcut un obicei ca, înainte de Crăciun, să ofere un recital de colinde pentru orădeni. Concertul de anul acesta va avea loc miercuri, de la ora 17, dar nu în faţa ISU Crişana, ci pe scena din Piaţa Unirii, de la Târgul de Crăciun.
19 Decembrie 2017, 10:00
Sărbători fericite, cu ERA Park! Află programul magazinelor pentru perioada următoare
Timp liber
Vin sărbătorile, vin! Centrul comercial ERA Park se pregăteşte de Crăciun şi de Anul Nou, astfel că va funcţiona după un program special.
18 Decembrie 2017, 14:10
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
18 Decembrie 2017, 09:00
Liz Mitchell, fosta solistă a formaţiei Boney M, cântă duminică pe scena Târgului de Crăciun
Evenimente Oradea
Ex-solista celebrului grup Boney M va cânta, duminică seara, pe scena Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii. După cum se ştie, formaţia Boney M a scos, de-a lungul timpului, şi albume cu muzică de Crăciun. 
16 Decembrie 2017, 15:41
Revelion 'acasă': Localurile din Oradea dau petreceri cu bucate pretenţioase, băutură din belşug, muzică live şi tombole
Timp liber
Orădenii care nu şi-au rezervat pentru Revelion vacanţe exotice ori sejururi montane la schi nu trebuie să-şi facă griji. Sălile de evenimente, restaurantele şi pub-urile din oraş s-au pregătit temeinic pentru noaptea de Revelion, oferind petreceri bogate în mâncăruri şi băuturi, "condimentate" cu muzică live, aşa încât participanţii să întâmpine sătui şi veseli Noul An...
16 Decembrie 2017, 10:05
'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
Știri Bihor
La 28 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea este gazda unei expoziţii de fotografii, cunoscute, mai puţin cunoscute şi inedite, realizate în Oradea şi Beiuş la sfârşitul lunii decembrie 1989. Posibilă în urma apelului făcut prin presă în urmă cu o lună, realizat din donaţiile martorilor care şi-au folosit aparatele de fotografiat în zilele tulburi ale loviturii de stat din 1989, expoziţia cuprinde peste 100 de instantanee.
15 Decembrie 2017, 20:22
Micuţa FiFi, prietenii ei şi Moş Crăciun dau un spectacol pe cinste la ERA Park Oradea
Timp liber
Sfârşitul de săptămână va fi din nou magic şi distractiv la ERA Park Oradea. Duminică, 17 decembrie, copiii, dar nu numai, sunt invitaţi la o super întâlnire cu Moş Crăciun, alături de micuţa Fifi, într-o poveste care aduce multă emoţie, dar şi distracţie.
13 Decembrie 2017, 14:10
  1 2  4  6 7 8  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON