URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Știri Oradea

CET-ul a 'fentat' scumpirea gazului: Termoficare cumpără gaz la un preţ cu 2,5% sub estimări
Știri Oradea
Scumpirea cu 6% la preţului gazelor pentru consumatorii casnici, aprobată de ANRE începând cu data de 1 octombrie, nu va afecta şi CET-ul. Termoficare va semna vineri un contract de furnizare pentru un an de zile la un preţ cu 2,5% mai mic faţă de estimări, care va aduce societăţii o economie de circa 5,6 milioane lei. Directorul Stănel Necula dă asigurări că nu există motive pentru scumpirea gigacaloriei din punct de vedere al preţului combustibilului.
29 Septembrie 2017, 11:01
Noi șantiere pentru Termoficare: Oradea şi Sînmartin rămân fără apă caldă mai bine de o săptămână
Informații de la Termoficare
Societatea Termoficare a anunţat că, exceptând câteva puncte termice, aproape toţi consumatorii din Oradea şi Sînmartin vor rămâne, începând de duminică seară, fără apă caldă. Reluarea se va face în două etape: pentru unii din 5 octombrie, iar pentru alţii din 9 octombrie.
29 Septembrie 2017, 07:38
Oradea donează 600.000 lei pentru ajutorarea localităţilor afectate de furtună
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat joi cu unanimitate de voturi şi fără comentarii acordarea unui ajutor financiar în valoare de 600.000 lei pentru ajutorarea localităţilor Rieni, Bunteşti, Pietroasa şi Vaşcău, afectate de furtuna din 17 septembrie. Banii vor fi puşi la dispoziţia autorităţilor locale, urmând ca aestea să îi folosească după cum găsesc de cuviinţă pentru înlăturarea efectelor vijeliei.
28 Septembrie 2017, 18:32
A devenit regulă! Fără magazine second-hand, cazinouri, case de amanet şi de pariuri pe Corso!
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat joi regulamentul privind măsurile de stimulare a dezvoltării centrului istoric al municipiului, care interzice magazinele second-hand, cazinourile şi casele de amanet sau de pariuri pe Corso. Hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor PNL, în ciuda opoziţiei proprietarilor unor astfel de unităţi. Tot prin votul liberalilor şi cu opoziţia grupurilor PSD-UDMR au fost adoptate şi regulamentele privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi atestarea administratorilor de imobile.
28 Septembrie 2017, 17:47
Parteneriat cu Primăria: Blue Air va dubla numărul curselor Oradea - Bucureşti
Știri Bihor
Primăria Oradea şi compania aeriană Blue Air au încheiat un acord de colaborare care are ca scop întărirea legăturilor aeriene între Oradea şi Bucureşti. Pe de o parte, municipalitatea va lansa de luna viitoare, în Capitală şi oraşele din jur, o campanie de promovare a Oradiei ca destinaţie turistică, iar pe de altă parte compania aeriană se obligă să dubleze, începând din martie 2018, numărul curselor aeriene între cele două localităţi. Astfel, în cursul săptămânii, vor exista două curse, dimineaţa şi seara, iar duminica o cursă.
28 Septembrie 2017, 14:37
Primăria Oradea vrea să permită înfiinţarea firmelor specializate în administrarea asociaţiilor de proprietari
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea va lua în discuţie joi două proiecte de hotărâre privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Printre altele, viceprimarul Mircea Mălan vrea să promoveze un regulament privind atestarea persoanelor fizice ca administrator de imobile, care prevede inclusiv autorizarea firmelor în acest domeniu. Proiectul a fost dezbătut în prealabil doar cu reprezentanţii asociaţiilor, ferit de ochii orădenilor, şi prevede că atestatul de administrator se poate obţine în urma unui examen şi se reînnoieşte tot la doi ani în baza unei testări din legislaţia specifică.
28 Septembrie 2017, 10:16
Renunţă la 1.000 de case! Primăria supune dezbaterii publice noile zone unitare de încălzire în care Termoficare are exclusivitate
Știri Oradea
Primăria Oradea va posta în zilele următoare pe portalul propriu, spre a fi supus dezbaterii publice, un document privind noile zone unitare de încălzire în care societatea Termoficare are exclusivitate. Potrivit studiului de fezabilitate, operatorul centralizat de termoficare este dispus să renunţe la circa 1.000 de consumatori de la case, deserviţi în prezent prin 12 puncte termice.
27 Septembrie 2017, 16:07
Fără concurent: Viorel Mircea Pop, singurul candidat la funcţia de director al OTL
Știri Oradea
Fost director tehnic şi, ulterior, după plecarea lui Csuzi Istvan în Abu Dhabi, director interimar al societăţii de OTL, Viorel Mircea Pop va conduce cel mai probabil în continuare transportul orădean, fiind singurul candidat pe lista scurtă la concursul pentru şefia societăţii. Pentru funcţia de director economic a fost validat un singur candidat, iar pentru cea de director tehnic patru.
26 Septembrie 2017, 18:00
Accident pe Bulevardul Dacia: Aflat la volanul unui BMW, un tânăr de 20 de ani a lovit un bătrânel pe zebră (FOTO)
Știri Oradea
Accident, duminică, după amiază, pe Bulevardul Dacia din Oradea. Aflat la volanul unui BMW, un tânăr în vârstă de 20 de ani a lovit un orădean de 80 de ani, care traversa pe trecerea de pietoni de la ieşirea dintr-un sens giratoriu.
Experţii Băncii Mondiale: Oradea, unul dintre oraşele-magnet ale ţării (FOTO)
Știri Oradea
Doi experţi ai Băncii Mondiale au prezentat, joi seară, în sala mare a Primăriei rezultatele unui studiu realizat pe tema "Oraşe-magnet. Migraţie şi navetism în România", arătând că Oradea atrage locuitori noi, însă mai ales din judeţul Bihor şi împrejurimi. De asemenea, Oradea este percepută drept un oraş în care calitatea vieţii este ridicată.
Bolojan, despre interzicerea caselor de pariuri în Centru: 'Nu cred că suntem un fel de Monte Carlo!' (FOTO)
Știri Oradea
Dezbaterea regulamentului privind stimularea activităţilor economice în zona centrală, organizată joi după-amiază la Primărie, a reunit circa 30 de orădeni. Reprezentanţii firmelor cu profil de cazino, casă de pariuri, amanet sau comercializarea de produse second hand au cerut eliminarea lor de pe lista activităţilor interzise în perimetrul centrului istoric. Primarul Ilie Bolojan a susţinut regulamentul în ciuda afirmaţiei reprezentanţilor cazinoului El Dorado că acesta atrage turişti. "Nu cred că suntem un fel de Monte Carlo", a declarat primarul.
Primăria Oradea ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET
Știri Oradea
Primăria Oradea ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET. Societatea Termoficare a comandat un studiu de fezabilitate care să stabilească dacă este mai rentabil să modernizeze instalaţiile vechiului cazan pe gaz sau să cumpere o turbină nouă. Reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că o instalaţie nouă şi-ar plăti singură ratele din vânzarea de energie electrică şi ar mai şi aduce venituri bugetului local.
20 Septembrie 2017, 10:21
9,6 milioane lei. Podul Centenarului va fi construit de o asociere din care fac parte firmele Freyrom şi Procons Group
Știri Bihor
Podul Centenarului, care va înlocui actuala pasarelă de la fostul Centru de Calcul, va fi construit de o asociere din care fac parte firmele Freyrom şi Procons Group, cele care au ridicat şi pasajul peste şoseaua de centură din dreptul străzii Nojoridului. Asocierea şi-a asumat demolarea actualei pasarele, proiectarea şi construcţia noului pod pentru 9,6 milioane lei, faţă de costul de 13 milioane lei estimat de Primărie.
19 Septembrie 2017, 18:30
Incident bizar lângă Rivo: O femeie de 41 de ani a amenințat că se omoară aruncându-se în Criş
Știri Oradea
Incident bizar, marţi, în jurul prânzului, în zona localului Rivo, de pe Aleea Ștrandului. O femeie de 41 de ani din Oradea de ani a intrat în apele Crişul Repede şi nu a vrut să mai iasă, amenințând că se omoară.
19 Septembrie 2017, 14:39
Festivalurile din Oradea, 'bătute' de furtună: Mai multe standuri şi umbrele au fost distruse, iar unele concerte anulate (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Cele trei evenimente mari care se desfăşurau, duminică după amiaza, în Oradea, adică Festivalul Familiei de la ERA Park, Festivalul Mustului din Parcul Bălcescu şi Zilele Culturii Maghiare din Cetate, au fost întrerupte brusc de furtuna venită asupra oraşului, aceasta lăsând în urmă mai multe standuri parţial distruse şi umbrele rupte. Atât la ERA cât şi în Cetate, s-au anulat concerte.
17 Septembrie 2017, 20:58
Circa 800 de concurenţi au luat startul la Oradea City Running Day. Vezi LIVE cursele! (FOTO/VIDEO)
Știri Sportive
Ediţia a VII-a a semimaratonului internaţional Oradea City Running Day a adunat, duminică dimineaţa, la start circa 800 sportivi amatori din ţară şi din străinătate, care au pornit, pe o vreme ploioasă, în cursă din Piaţa Ferdinand. Evenimentul este transmis LIVE de eBihoreanul şi Net Promo.
17 Septembrie 2017, 10:28
Kobra, după gratii: Un orădean a fost arestat pentru pornografie infantilă după ce a profitat de două fetiţe
Știri Oradea
Un orădean în vârstă de 24 de ani, Florian David Costea, zis Kobra, a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Bihor, după ce a făcut sex cu o fată de 14 ani, iar pe alta, de 11 ani, a pozat-o în ipostaze compromiţătoare şi i-a postat fotografiile pe internet.
15 Septembrie 2017, 12:55
A murit Moja, puiul de leu născut la Zoo Oradea!
Știri Oradea
Veste tristă pentru iubitorii de animale din Oradea. Moja, puiul de leu african născut anul trecut la Grădina Zoologică, a murit. Potrivit reprezentanţilor ADP Oradea, Moja s-a îmbolnăvit brusc, la începutul săptămânii, a fost operată, dar la câteva ore după intervenţie a murit.
15 Septembrie 2017, 12:26
În ciuda sabotajului UDMR: Zilele Culturii Maghiare aduc în Cetate evenimente artistice, culinare şi caritabile
Știri Bihor
Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune organizează în acest weekend în Cetate prima ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Desfăşurat de-a lungul a două zile şi jumătate, evenimentul va cuprinde de la momente artistice la prezentări de produse artizanale şi culinare, care vor culmina cu un ghiveci gătit în curtea fortăreţei de bucătari din Ungaria. Zilele Culturii Maghiare vor avea un program încărcat, în ciuda sabotajului instituit de UDMR care, aflat în conflict cu administraţia orădeană, a impus organizaţiilor satelit să refuze participarea la eveniment.
Bolojan descentralizează cheltuielile şcolilor: Directorii care vor tolera risipa riscă să-şi piardă joburile
Educatie
Primarul Ilie Bolojan vrea descentralizarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ din Oradea, nemulţumit că în multe şcoli şi grădiniţe directorii n-au nicio grijă faţă de risipa la energie electrică ori apă. Drept urmare, de luna viitoare, toate unităţile de învăţământ vor primi sume fixe pentru plata utilităţilor, iar dacă vor face economii, vor putea să folosească banii în dotări. Dacă nu se vor încadra în aceste plafoane, însă, directorii şcolilor şi grădiniţelor îşi riscă funcţia.
12 Septembrie 2017, 16:30
OTL cumpără anul acesta 10 tramvaie second-hand. Vor urma și altele noi...
Știri Bihor
Societatea de transport public din Oradea va cumpăra în perioada următoare 10 tramvaie second-hand modernizate, de tip Tatra KT4, care să ruleze prin oraş alături de cele din parcul OTL, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 350.000 de euro. Pentru a le oferi orădenilor mijloace de transport confortabile şi eficiente, municipalitatea intenţionează să cumpere, în următorii ani, între 10 şi 20 de tramvaie noi.
12 Septembrie 2017, 15:52
Aici a fost ghetou! Liderul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti cere ca strada Sucevei să redevină strada Deportaţilor
Știri Bihor
Liderul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, i-a cerut vineri primarului Ilie Bolojan, în cadrul unei ceremonii organizate la Primărie, ca strada Sucevei să redevină strada Deportaţilor. Arealul delimitat de străzile Avram Iancu, Traian Moşoiu, Sucevei şi Piaţa Cetăţii a constituit în anul 1944 ghetoul principal din Oradea, în care autorităţile maghiare au adunat peste 27.000 de persoane în vederea deportării în lagărele de concentrare.
11 Septembrie 2017, 18:51
Directorul ADP Oradea: La un an de la deschidere, Aquapark-ul Nymphaea are un profit de 660.000 euro!
Știri Oradea
La împlinirea unui an de la inaugurarea Aquapark-ului Nymphaea, primul din Oradea, directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica, a susţinut o conferinţă de presă în care a arătat că acesta a fost vizitat de 301.100 de persoane, din Bihor, din judeţele învecinate, dar şi din alte ţări. De asemenea, complexul este pe plus, având un profit de 660.000 euro.
11 Septembrie 2017, 18:00
Coaliţia Rogerius critică Poliţia Locală pentru amenzile date asociaţiilor de proprietari cu gunoaie în jurul ţarcurilor
Știri Oradea
Coaliţia Rogerius, un ONG al asociaţiilor de proprietari din acest cartier, critică vehement, dar totodată populist, Poliţia Locală Oradea pentru că amendează asociaţiile care au gunoaie în jurul incintelor cu containere. Organizaţia consideră aceste amenzi "injuste" şi aplicate "în stil comunist".
11 Septembrie 2017, 16:41
Naș cu ghinion! Primarul Ilie Bolojan a rămas fără permis, după ce a fost prins gonind cu 172 km/h!
Știri Bihor
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a rămas fără permis de conducere, după ce a fost prins de radar gonind cu o viteză de 172 km/h pe şoseaua Oradea - Arad, între Şimand şi Chişineu Criş. Edilul a confirmat informaţia pentru BIHOREANUL, explicând că se grăbea să ajungă la nunta nepoatei sale, căreia i-a fost naş.
11 Septembrie 2017, 15:48
Şcoala a început şi pe YouTube: Festivitatea de debut de an şcolar de la Liceul Onisifor Ghibu, transmisă live pe internet de elevii şcolii (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Anul şcolar 2017-2018 a început, luni, în toate unităţile de învăţământ din Bihor. Mai mult sau mai puţin fericiţi, dar negreşit cu un buchet de flori la ei, elevii s-au îndreptat de dimineaţă spre şcoli, cele mai multe emoţii avându-le micuţii din clasele pregătitoare, care pentru întâia oară văd cum arată o sală de clasă. La Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea, în premieră, ceremonia de la careu a fost transmisă live pe YouTube de elevii claselor de Jurnalism.
11 Septembrie 2017, 11:35
Pe biţă, cu ie şi fustă: Doamne şi domnişoare au pedalat prin oraş, SkirtBike 2017 (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Aproape 300 de doamne şi domnişoare au participat, duminică, la ediţia din acest an a SkirtBike, arătând că pot fi cochete şi elegante chiar şi pe două roţi. Aproape toate participantele au ascultat îndemnul organizatorilor şi au venit îmbrăcate cu ii şi fuste. Deşi parada a fost dedicată reprezentantelor sexului frumos, printre ele s-au "strecurat" şi câţiva bărbaţi.
10 Septembrie 2017, 21:09
Amenzi de peste 300.000 de lei pentru proprietarii de terenuri cu ambrozie. Între somaţi, Universitatea din Oradea şi CFR
Știri Oradea
Poliţia Locală Oradea a dat, în acest an, amenzi în valoare totală de 312.900 lei unor proprietari de terenuri şi spaţii verzi pline de ambrozie. Inclusiv Universitatea din Oradea şi CFR au fost somaţi. Vezi cine a fost amendat!
10 Septembrie 2017, 12:41
După 8 ani de lucrări: La final de Şabat, Sinagoga Ortodoxă a fost inaugurată (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Alături de oaspeţi de seamă din ţară şi din străinătate, printre care s-a numărat şi fostul ministru de finanţe israelian Yair Lapid, de oficialităţi bihorene şi de simpli curioşi, evreii din Oradea au sărbătorit ieşirea din Şabat cu reinaugurarea Sinagogii Ortodoxe de pe strada Mihai Viteazul. Sinagoga, monument istoric clasat, a fost construită la finalul secolului 19.
10 Septembrie 2017, 10:38
Alai cu TIR-uri: Cinci camioane au venit după o mireasă, în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Claxoanele au urlat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Ferdinand mai mult decât în oricare altă zi cu nunţi. Un tânăr din Sălard, şofer de TIR, a venit după mireasa sa, o orădeancă ce locuieşte pe strada Patrioţilor, cu maşina de serviciu, ba chiar însoţiţi de câţiva colegi.
 < Pagina precedentă 3 4 5 6 7 8 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON