URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 17 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Consiliul Judeţean parcă ar fi blestemat. De la înfiinţare a fost condus ori de hoţi, ori de  incompetenţi, ori de leneşi, indiferent ce partid a fost la putere. În actualul mandat, marea vedetă e Ioan Mang. Pentru că acesta a vrut să-i dea o lecţie fostei pupile Ana Maria Tiron, alianţa de la putere s-a trezit că are, azi, acelaşi număr de voturi cu opoziţia...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, în martie, Pásztor şi secunzii săi, Ioan Mang şi Traian Bodea, se înghesuiau în poză cu directorul Aeroportului şi cu un oficial Ryanair, împăunându-se cu deschiderea primelor zboruri din Oradea spre Europa, către Barcelona şi Milano. Pásztor chiar se lăuda că a rezolvat personal contractele, într-o noapte, cu reprezentantul în România al companiei. Din toamnă, Oradea rămâne fără nicio cursă externă, revenind la situaţia anterioară, cu 0 (zero) legături europene.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prietenii mei iubesc folclorul românesc și portul popular și dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce și-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o și pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănțăuși profesioniști. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureș sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine știe că nu e chiar așa.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenţia hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Știri Oradea

Doi minori prinşi de poliţişti, după ce au spart trei case, iar uneia chiar i-au dat foc!
Știri Oradea
Doi adolescenţi cu vârste de 14 şi 15 ani, din Husasău de Tinca, au fost prinşi de poliţişti, după ce au prădat trei case ai căror proprietari erau plecaţi la muncă în străinătate. Într-una din ele au aruncat o ţigară aprinsă, imobilul fiind distrus de un incendiu.
22 Decembrie 2017, 12:57
Distracţie nocturnă: Trei adolescenţi au transformat panoul publicitar al unui magazin din Oradea în... trambulină (VIDEO)
Știri Oradea
Ninsoarea din noaptea de joi spre vineri din Oradea i-a încântat atât de tare pe trei adolescenţi, încât şi-au petrecut minute în şir jucându-se în zăpadă. Băieţii au fost surprinşi de o cameră de filmat a magazinului Livella cum au transformat un panou publicitar în trambulină pe care au sărit, doar de dragul distracţiei.
22 Decembrie 2017, 12:27
Ducă-se! Primăria Oradea vrea să vadă puşcăria mutată la Cihei
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat joi, în ultima şedinţă din an, susţinerea de către municipalitatea a programului naţional de investiţii care prevede mutarea Penitenciarului din centrul oraşului pe un amplasament din Cihei. Aleşii orădenilor au mai hotărât ordinea de prioritate pe listele pentru o casă de la Primărie, revenirea UDMR în sediul din Pasajul Vulturul Negru, folosirea în paralel a sălii de sport din campusul şcolar de către elevii colegiului Partenie Cosma şi sportivii CSM Oradea, respectiv prelungirea mandatului preşedintelui CSM Oradea, Şerban Sere, în consiliul de supraveghere al societăţii Distrigaz Vest.
22 Decembrie 2017, 11:59
Primăria demolează clădirile de la intrarea în Spitalul Municipal Gavril Curteanu
Știri Oradea
Consiliul Local a hotărât joi demolarea clădirilor de la intrarea în Spitalul Municipal Gavril Curteanu pentru a face loc unui imobil nou care va adăposti birouri şi spaţii pentru studenţi. Aleşii orădenilor au mai aprobat achiziţionarea unei bucătării de vară din strada Făgăraşului, pentru a face loc viitoarei linii de tramvai de pe malul Peţei, şi protocolul de predare - primire a unei suprafeţe de teren de 2.176 metri pătraţi din curtea Spitalulului Militar, pe care să se ridice o parcare supraetajată cu 400 de locuri.
22 Decembrie 2017, 09:01
Şedinţă record! Consilierii locali au adoptat 451 de hotărâri într-o singură oră
Știri Oradea
Întrunit în ultima şedinţă din 2017, Consiliul Local Oradea a dezbătut, joi, 451 de hotărâri într-o singură oră, ceea ce înseamnă o medie de una la 8 secunde. Aleşii au votat în bloc 221 de hotărâri privind supraimpozitarea cu 500% în cursul anului 2018 a unor clădiri neîntreţinute. La fel, vor fi supraimpozitaţi cu 50% deţinătorii unui număr de 20 de spaţii comerciale ţinute închise în zona centrală, 17 terenuri fără construcţii din centrul oraşului şi 80 de terenuri neîngrijite pe arterele principale.
21 Decembrie 2017, 18:42
Vor să 'de-ciumeze' oraşul! Asociaţia Oradea Civică, formată din protestatarii anti-PSD, s-a lansat oficial (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Protestele care din februarie au loc constant împotriva guvernării PSD-UDMR-ALDE i-au determinat pe cei ies la fiecare manifestare pe străzile municipiului să înfiinţeze Asociaţia Oradea Civică. ONG-ul a fost lansat oficial joi, ocazie cu care membrii au început "de-ciumarea" oraşului: îmbrăcaţi în costume de dezinfecţie, au încercat să cureţe "ciuma roşie" de la sediul PSD Bihor.
4,5 milioane euro. Primăria va construi o parcare cu două etaje pe terenul fostei baze sportive Voinţa (FOTO)
Știri Oradea
Primăria va construi o parcare multietajată, cu 340 de locuri, pe terenul fostei baze sportive Voinţa. Investiţia, în valoare de circa 4,5 milioane euro va avea loc anul viitor şi va fi finanţată, cel mai probabil, dintr-un credit furnizor.
Credit BEI: Primăria Oradea împrumută 21 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor europene
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a semnat miercuri actele pentru un împrumut de 21 milioane euro care va fi luat de la Banca Europeană pentru Investiţii pentru cofinanţarea proiectelor europene. Creditul va avea o perioadă de graţie de 4 ani, în care municipalitatea va plăti doar dobânda, urmând ca rambursarea efectivă să se facă de-a lungul a 18 ani. Banii vor putea fi folosiţi pentru investiţii în domenii precum regenerarea spaţiilor urbane, eficienţă energetică, transport, valorificarea energiei geotermale şi altele.
Cu robele pe braţe: Judecătorii şi procurorii din Oradea au ieşit din nou în stradă! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Peste 30 de judecători, procurori, dar şi angajaţi ai DNA au ieşit, miercuri, să protesteze în tăcere, în faţa Palatului de justiţie din Oradea, faţă de modificările legilor penale, impuse de reprezentanţii coaliţiei guvernamentale. Printre manifestanţi s-a numărat inclusiv judecătoarea Crina Muntean, vicepreşedinta Tribunalului Bihor, care şi conduce în prezent instanţa.
Dezbaterea termiei: Viceprimarul Florin Birta, asaltat de orădenii revoltaţi, care vor să se racordeze la gaz (FOTO)
Știri Oradea
Dezbaterea publică a zonei unitare de termoficare rezervată exclusiv operatorului centralizat de încălzire, desfăşurată marţi seară, la Primărie, s-a lăsat cu scandal. Locuitorii caselor de pe strada Louis Pasteur, dar şi din alte zone similare, l-au luat cu asalt pe viceprimarul Florin Birta, revoltaţi că ani de zile au fost opriţi să se racordeze la gaz. Orădenii au fost atât de porniţi încât nu le-a venit să creadă că de anul viitor ar putea primi aprobare să devină clienţi ai Distrigaz. "Ne iau de proşti!", a concluzionat o femeie.
Primăria Oradea face plăţi de 18 milioane euro pentru rambursarea anticipată a unor credite, achitarea unor lucrări şi capitalizarea Termoficare
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat luni efecturarea de către Primărie a unor plăţi în valoare de 18 milioane euro pentru rambursarea anticipată a unor credite, plata unor lucrări şi alocări pentru capitalizarea Termoficare. Executivul local ia măsuri preventive pentru a face faţă scăderii veniturilor oraşului după intrarea în vigoare a revoluţiei fiscale a Guvernului Dragnea care va diminua încasările bugetului local cu circa 9 milioane euro pe an.
18 Decembrie 2017, 20:00
Primăria Oradea cumpără ruina din şanţul Cetăţii pentru a o demola şi a amenaja locuri de parcare
Știri Oradea
Primăria Oradea va cumpăra ruina din şanţul Cetăţii pentru a o demola şi a amenaja pe amplasamentul ei locuri de parcare pentru locuitorii zonei. Consiliul Local a aprobat cu unanimitate de voturi achiziţionarea construcţiei şi a terenului la un preţ de 64.000 euro.
18 Decembrie 2017, 18:00
Termoficare Oradea va plăti în avans 15 milioane lei pentru achiziţia de gaz
Informații de la Termoficare
Consiliul Local a aprobat, luni, plata de către Termoficare a unui avans de 15 milioane lei din cele 122 milioane lei datorate către Romgaz Mediaş pentru achiziţia gazului necesar în această iarnă. Suma va fi acoperită din alocările făcute de Guvern din rezerva bugetului de stat.
18 Decembrie 2017, 16:29
Liz Mitchell, fosta solistă a formaţiei Boney M, cântă duminică pe scena Târgului de Crăciun
Evenimente Oradea
Ex-solista celebrului grup Boney M va cânta, duminică seara, pe scena Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii. După cum se ştie, formaţia Boney M a scos, de-a lungul timpului, şi albume cu muzică de Crăciun. 
16 Decembrie 2017, 15:41
Orădenii, chemaţi din nou la protest: 'Să ne facem cadou de sărbători democraţia!'
Știri Oradea
Organizaţia Oradea Civică îi cheamă din nou pe orădeni la protest. "Legile justiţiei sunt măcelărite în parlament. Infractorii devin victime, iar cetăţenii oneşti - suspecţi. Justiţia se transformă în ceva ce nu mai are legătură cu dreptatea", avertizează reprezentanţii ONG-ului. Protestul este programat să înceapă duminică, la ora 18, în Parcul Traian. 
16 Decembrie 2017, 14:31
Drum închis! Drumul expres se închide de duminică până luni dimineaţă în zona din dreptul gării pentru turnarea asfaltului
Știri Oradea
Drumul expres se închide traficului auto de duminică până luni dimineaţă în zona din dreptul gării. Angajaţii Trameco vor face ridicarea la cotă a capacelor de cămin şi turnarea stratului de balast stabilizat cu ciment şi de asfalt binder. Locuitorii zonei sunt îndemnaţi să folosească rute ocolitoare.
15 Decembrie 2017, 17:38
Compania de Apă Oradea şi-a lansat noul portal pe care sunt anunţate online toate intervenţiile pe reţele
Ştiri de la CAO
Compania de Apă Oradea şi-a lansat vineri noul portal pe care sunt anunţate online, în timp real, toate intervenţiile pe reţele. La fel, CAO a implementat un SMS center, cu ajutorul căruia va expedia clienţilor mesaje cu privire la avarii sau întreruperile programate. Noua pagină mai cuprinde, printre altele, informaţii cu privire la facturile asociaţiilor de proprietari, documentele şi taxele necesare pentru obţinerea unor avize şi licitaţiile organizate. Anul acesta CAO a construit 77 km de reţea de apă şi 49 km de reţea de canal menajer. Orădenii care refuză să se racordeze la canalizare vor fi supraimpozitaţi de anul viitor cu 50%.
15 Decembrie 2017, 16:23
Vine Moşu’ şi-n Oradea! Primăria va da până la urmă pachete cu cadouri copiilor orădeni
Știri Oradea
Conducerea municipalităţii a revenit asupra deciziei de a nu mai acorda pungi cu cadouri copiilor orădeni cu ocazia sărbătorilor de iarnă pe considerentul că Primăria nu poate cheltui bani publici pe o astfel de destinaţie. Primarul Ilie Bolojan a dispus achiziţionarea de cadouri din sponsorizări şi organizarea sosirii lui Moş Crăciun în gară pe 23 decembrie, la fel ca în fiecare an.
14 Decembrie 2017, 18:51
Primele tramvaie second-hand din Germania au ajuns în Oradea (VIDEO)
Bihoreanul TV
Primele trei garnituri de tramvaie Tatra KT4 second-hand, cumpărate de OTL din Germania, au ajuns în Oradea până joi după amiază, urmând ca în parcul societăţii să mai ajungă încă şapte. Tramvaiele sunt fabricate în 1988 şi au fost modernizate în perioada 1998-2000. Acestea au costat în total 350.000 euro.
14 Decembrie 2017, 17:11
Revoluţia în imagini: Expoziţie cu fotografii făcute la Oradea şi Beiuş în decembrie 1989 (FOTO)
Știri Oradea
Muzeul Cetăţii vernisează vineri, la ora 12, expoziţia "Revoluţia în imagini" cu peste 100 de fotografii făcute în Oradea şi Beiuş în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Fotografiile, dar şi o seamă de obiecte, au fost adunate de la bihoreni în timpul campaniei desfăşurate de muzeu din perioada 16 noiembrie - 7 decembrie.
14 Decembrie 2017, 12:03
Poliţiştii locali au defiinţat un adăpost improvizat în spatele garajelor din strada Milcovului (FOTO)
Știri Oradea
Poliţiştii locali au desfiinţat săptămâna trecută, la sesizările locuitorilor din zonă, un adăpost improvizat din tablă zincată şi un gard de fier în spatele garajelor din strada Milcovului. Adăpostul era folosit de patru adulţi şi un minor. Cele cinci persoane, care locuiau aici în condiţii improprii, înconjurate de resturi menajere, flacoane, hârtii şi moloz au fost duse la Adăpostul de noapte.
Ultima săptămână: Casa Darvas la Roche se închide începând de lunea viitoare pentru renovare
Știri Oradea
Casa Darvas la Roche se va închide pentru public începând de lunea viitoare. Imobilul va fi supus în următorii doi ani unor lucrări de renovare care vizează transformarea lui în muzeu art nouveau. Peste weekend monumentul va rămâne deschis publicului între orele 12 şi 17, iar accesul va fi gratuit.
13 Decembrie 2017, 10:35
Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
Știri Oradea
O maşină de Poliţie a fost avariată, miercuri dimineaţă, în urma unui accident petrecut în Calea Aradului, în faţa hotelului Ramada din Oradea. Dacia Logan, care mergea spre sediul Poliţiei municipale, a fost lovită de un... Matiz.
Clubul Gym Mar Strong organizează cupa Alexandru Jur, botezată după campionul european de box
Știri Oradea
Clubul sportiv Gym Mar Strong, deţinut de culturistul Ion Marin, organizează sâmbătă, de la ora 16, cupa Alexandru Jur, botezată după numele bihoreanului care a reuşit performanţa de a obţine titlul de campion european de box la profesionişti. În ringul sălii din strada Lăpuşului 2 vor urca sportivi legitimaţi la opt cluburi din România şi Ungaria.
12 Decembrie 2017, 13:06
Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
Știri Oradea
Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD din Oradea. Casa Dodo din strada Cuza Vodă nr. 69 va găzdui activităţi terapeutice pentru cel puţin încă 20 de copii, întrucât primul centru şi-a depăşit deja capacitatea de primire. Orădenii pot face donaţii pentru a ajuta micuţii cu nevoi speciale să beneficieze de metode moderne de terapie.
12 Decembrie 2017, 07:35
Primarul Bolojan: 'Fac un apel către toţi parlamentarii bihoreni să nu voteze bugetul de stat în forma propusă'
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a făcut luni un apel către toţi parlamentarii bihoreni să nu voteze bugetul de stat în forma propusă de Guvern care diminuează cu un miliard de euro veniturile administraţiilor locale. Asociaţia Municipiilor din România va cere Guvernului ca 70% din impozitul pe salariu să se vireze la bugetul localităţilor în care a fost plătit, ca măsură compensatorie pentru pierderile provocate de reducerea acestuia de la 16% la 10%. Potrivit edilului, modificările aduse Codului Fiscal vor provoca anul viitor o pierdere de 9,25 milioane euro bugetului municipalităţii.
11 Decembrie 2017, 18:08
Explicaţi! Reprezentanţii Nutripork trebuie să răspundă în scris la întrebările ridicate de orădeni la dezbaterea publică
Știri Oradea
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a transmis o adresă către firma Nutripork, prin care cere răspunsuri la 13 întrebări ridicate de orădeni la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei de porci. Răspunsurile trebuie transmise până cel târziu în 28 decembrie şi vor fi afişate de instituţie pe site-ul propriu. După ce vor primi aceste explicaţii, reprezentanţii APM vor face o nouă vizită la fermă şi vor decide şi dacă este sau nu necesară o nouă dezbatere publică.
11 Decembrie 2017, 16:55
Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Protest şi omagiu în aceeaşi zi. Aproximativ 30 de orădeni au ieşit în Parcul 1 Decembrie, duminică seară, pentru a-i aduce un omagiu Regelui Mihai. După aproximativ o oră, cu toţii s-au mutat în Parcul Traian, pentru a manifesta apoi împotriva coaliţiei guvernamentale. Aproximativ 100 de oameni au mărşăluit duminică seară prin Oradea. În faţa PSD, doi reprezentanţi au urcat la etaj şi au afişat bannere cu mesajele #VăVedem şi #Rezist Oradea.
Semnele cerului. Expoziţie de însemne şi înscrisuri tradiţionale româneşti la liceul Onisifor Ghibu
Știri Oradea
Proiectul "Semnele cerului" iniţiat în urmă cu un an de eleva Andreea Mălan şi profesorul Alexandru Sanislav cu finanţarea Fundaţiei Comunitare Oradea va avea expoziţia de închidere marţi de la ora 12 în sala festivă a Liceului Onisifor Ghibu. La eveniment vor lua parte membrii cercurilor de etnografie înfiinţate în cadrul a cinci licee orădene.
10 Decembrie 2017, 16:22
Accident în Cantemir: Sunt implicate trei maşini şi un tramvai, trei persoane au ajuns la spital (FOTO)
Știri Oradea
Accident, duminică după amiază, pe bulevardul Cantemir din Oradea. Din primele informaţii, au fost implicate trei maşini - un BMW, un Audi și un Golf - dar şi un tramvai, iar trei persoane au ajuns la spital.
10 Decembrie 2017, 15:35
  3 4 5  7  9 10 11  

FOTO BIHOREANUL

 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)
 • Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
 • Imagini devastatoare de la accidentul cu două TIR-uri din Ungaria. Unul dintre şoferi e din Bihor! (FOTO / VIDEO)
 • e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
 • Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
 • #VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
 • Preşedintele Ungariei, Áder János, a descuiat Turnul Ciunt din Salonta (FOTO)
 • Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
 • Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)
 • De ziua lor, comisarii de mediu au ţinut lecţii despre poluare şi au plantat copaci (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON