URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte interesant comportamentul preşedintelui Consiliului Judeţean... Iese primarul Bolojan cu planurile de  dezvoltare a oraşului, hop vine şi domnul preşedinte Pásztor cu ideile proprii! Aşa am aflat că judeţul va investi într-un parc ştiinţific şi tehnologic, că va face un bloc ANL pentru angajaţi şi că visează la un campus pentru copiii cu nevoi speciale.
Zic şi eu
Adrian Cris
O nouă reuniune a Consiliului Judeţean a eşuat săptămâna trecută pentru că reprezentanţii PNL au lipsit, iar cei ai PSD-UDMR-ALDE n-au avut cvorum nici măcar s-o înceapă, necum să adopte hotărâri. Cauzele se cunosc: după ce astă-vară şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a expulzat fosta favorită din partid şi implicit din CJ, "majoritatea" a ajuns egala "minorităţii".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.

Știri Oradea

Centenarul, debut cu stângul în Oradea: Concertul de Mica Unire nu se poate ţine în sala Teatrului, din cauza repetiţiilor actorilor maghiari (VIDEO)
Știri Oradea
Centenarul debutează cu tensiuni în Oradea. Spectacolul programat pentru a omagia Mica Unire, pe 24 ianuarie, de Ansamblul Folcloric Crişana, al Teatrului Regina Maria, nu se va putea desfăşura în sala mare a Teatrului, cum era de aşteptat, ci la Filarmonică, din cauza unei repetiţii pentru o premieră a teatrului maghiar. Situaţia l-a revoltat pe regizorul spectacolului, actorul Eugen Ţugulea, care a anunţat că, dacă situaţia nu se schimbă, va concerta… în faţa teatrului!
12 Ianuarie 2018, 14:02
Proiectil din al doilea Război Mondial, dezgropat pe şantierul viitorului cartier din strada Ceyrat
Știri Oradea
Un proiectil de calibru 120 de milimetri, provenit din cel de-al doilea Război Mondial, a fost dezgropat joi, pe şantierul viitorului cartier rezidenţial de pe strada Ceyrat. Specialiştii pirotehnişti din cadrul ISU Crişana au transportat muniţia în siguranţă, urmând să o distrugă.
12 Ianuarie 2018, 13:33
S-au 'pupat' de dimineaţă: Tamponare la intersecţia străzilor Locomotivei cu Traian Lalescu (FOTO)
Știri Oradea
Tamponare la intersecţia străzilor Locomotivei cu Traian Lalescu lângă Biserica Albastră. Un autoturism Citroen C3 a fost proiectat într-un stâlp de pe marginea drumului de un Opel. În urma impactului, două persoane rănite uşor au fost transportate la spital pentru investigaţii.
12 Ianuarie 2018, 11:51
Orădenii mai au 10 zile pentru a cere Primăriei finanţarea unor lucrări în cartierele lor
Știri Oradea
Orădenii mai au doar 10 zile pentru a cere Primăriei finanţarea unor lucrări în cartierele lor. Până în prezent contribuabilii au transmis municipalităţii 65 de proiecte, majoritatea din cartierele Rogerius, Nufărul, Podgoria şi Ioşia şi mai puţin în zona centrală. După termenul limită din 21 ianuarie proiectele vor fi verificate de reprezentanţi ai Primăriei şi vor fi supuse votului orădenilor. Primele 10 proiecte, în valoare de până la 200.000 euro fiecare, vor fi incluse în bugetul local pe anul 2018.
11 Ianuarie 2018, 20:10
Zona Metropolitană Oradea licitează construirea celor două drumuri care vor lega Oradea de Oşorhei şi Sîntandrei
Știri Oradea
Zona Metropolitană Oradea a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia a două drumuri care vor lega Oradea de Oşorhei şi Sîntandrei. Este vorba de modernizarea drumului de Oşorhei prin Podgoria, cu o lungime de 3,6 kilometri, şi construirea noului drum de legătură între şoseaua de centură din zona Cazaban şi strada Râturi din Sîntandrei, lung de 2,8 kilometri. Ambele vor trebui finalizate în termen de un an.
11 Ianuarie 2018, 18:04
Poftiţi la ghişeu! Primăria Oradea a început încasarea impozitelor şi taxelor aferente anului 2018
Știri Oradea
Primăria Oradea a început încasarea impozitelor şi taxelor aferente anului 2018 încă de miercuri, cu cinci zile înaintea termenului anunţat iniţial de 15 ianuarie. Orădenii care doresc să îşi plătească online obligaţiile fiscale, amenzile şi abonamentele de parcare o vor putea face însă doar începând de luni. Anul acesta bonificaţia pentru plata integrală a impozitelor înaintea primului termen limită din 31 martie a fost înjumătăţită la 5%.
11 Ianuarie 2018, 16:48
A crescut numărul locuitorilor: Oradea, în topul primelor 10 oraşe din România!
Știri Bihor
Municipiul Oradea a intrat în top 10 al primelor oraşe din România, ţinând cont de numărul populaţiei, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Numărul locuitorilor din oraşul de pe Criş a crescut semnificativ, la 221.861 persoane.
11 Ianuarie 2018, 12:05
Dezbaterile regulamentului de termoficare s-au împotmolit în tema zonei unitare
Știri Oradea
Doar zece orădeni au participat marţi seara la dezbaterile pe tema proiectului regulamentului de termoficare. Tema principală a întâlnirii a constituit-o însă zona unitară de încălzire în care municipalitatea permite existenţa unui singur furnizor centralizat de încălzire, care este Termoficare. Majoritatea celor prezenţi au vrut să ştie dacă se pot racorda, în sfârşit, la gaz, respectiv dacă pot rămâne în continuare clienţii CET deşi strada pe care locuiesc a ieşit din zona unitară.
Bustul contelui Rhédey Lajos va fi amplasat în parcul Bălcescu, care i-a purtat cândva numele
Știri Bihor
O statuie reprezentând bustul contelului Rhédey Lajos va fi amplasată în partea de vest a parcului Bălcescu, pe care l-a donat oraşului şi care i-a purtat cândva numele. Consiliul Local a aprobat montarea statuii la propunerea Asociaţiei Szent László, care şi-a asumat toate cheltuielile cu proiectarea, avizarea şi realizarea bustului.
09 Ianuarie 2018, 13:05
Va fi parcare. Fosta clădire a Medicinei Legale din curtea Staţionarului II va fi demolată
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat luni, cu unanimitate de voturi, demolarea fostei clădiri a Medicinei Legale din curtea Staţionarului II. Imobilul, vechi şi crăpat, cu destinaţie de Laborator de anatomie patologică, şopron şi bloc pentru lenjerie, nu mai prezintă siguranţă în exploatare. Amplasamentul, eliberat de construcţii, va fi transformat într-o parcare.
09 Ianuarie 2018, 10:30
USR vrea ca Poliţia Locală Oradea să aibă patrule permanente în centrul oraşului
Știri Oradea
Pe motiv că siguranţa în centrul Oradiei este „sub semnul întrebării”, întrucât mulţi dintre cei care petrec în cluburile din pasajul Vulturul Negru îşi încoardă muşchii, USR Bihor cere Primăriei să introducă patrule permanente de poliţie locală în Piaţa Unirii. Astfel, spun USR-iştii, vor fi descurajate nu doar actele de violenţă, cât şi cele de vandalism şi cerşetoria.
09 Ianuarie 2018, 09:40
Reabilitarea fostului cinematograf Libertatea din Pasajul Vulturul Negru ar putea costa 5 milioane de euro
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat luni indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a interiorului fostului cinematograf Libertatea din complexul Vulturul Negru. Investiţia, pe care municipalitatea intenţionează să o finanţeze din fonduri europene, este estimată la 5 milioane euro. Proiectul vizează readucerea sălilor la starea iniţială, reabilitarea întregului interior, montarea unui lift şi amenajarea de toalete pentru ca imobilul să poată căpăta o destinaţie culturală, ca sală de spectacole, de baluri sau de prezentări de modă.
08 Ianuarie 2018, 19:37
La raport: Primăria Oradea a încheiat anul 2017 cu un excedent bugetar de 1,8 milioane lei
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat luni, cu 14 voturi din partea grului PNL, folosirea excedentului bugetar aflat în conturile municipalităţii la sfârşitul anului 2017 pentru finanţarea investiţiilor de anul acesta. Primăria a încheiat anul cu un excendent de 1,8 milioane lei după ce a cheltuit circa 20 milioane euro în ultima săptămână lucrătoare din decembrie ca să nu piardă banii.
08 Ianuarie 2018, 16:59
BMW versus tramvai: O şoferiţă neatentă a blocat circulaţia tramvaielor în centrul Oradiei (FOTO)
Știri Oradea
O orădeancă aflată la volanul unui BMW a blocat traficul în centrul oraşului pentru câteva ore, luni, după ce s-a izbit cu maşina de un tramvai. Din fericire, evenimentului rutier nu s-a soldat cu persoane rănite.
Cu Paraziţii, în Piaţa Unirii: Un nou protest anti PSD, în centrul Oradiei, cu steaguri şi muzică (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Ca nişte vechi prieteni, vreo 20 de orădeni s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, pentru a protesta împotriva Guvernului PSD, însă într-un mod foarte paşnic. Deranjaţi doar de faptul că sunt prea puţini, protestatarii au afişat pancarte cu mesaje împotriva social-democraţilor, au fluturat steaguri şi au ascultat muzică. Printre altele, în piaţa centrală s-a auzit piesa "Noi vrem respect", de la Paraziţii.
Cronicari... cu obiective: Fotoreporterii bihoreni şi-au expus cele mai reuşite imagini din anul 2017 (FOTO)
Știri Oradea
Cele mai bune imagini surprinse anul trecut de fotoreporterii bihoreni pot fi acum văzute de toţi curioşii, într-o expoziţie tematică vernisată la Muzeul Cetăţii, în organizarea Asociaţiei Euro Foto Art. Cu acest prilej, ziariştii şi-au lăudat colegii fotografi, care, indiferent de condiţiile meteo, sunt pe teren, pentru a imortaliza clipele şi a lăsa mărturii despre vremurile prezente.
07 Ianuarie 2018, 10:28
Nuntă în Cetate! Orădenii pot să se căsătorească în fortăreaţa medievală, iar prima cununie a şi avut loc (FOTO)
Știri Oradea
Începând din acest an, orădenii se pot căsători şi în Cetatea medievală a oraşului. Primăria a amenajat aici trei săli pentru oficierea cununiilor civile. Prima cununie a avut loc sâmbătă şi a fost oficiată de viceprimarul Mircea Mălan.
Sute de credincioşi ortodocşi şi catolici au participat la sfințirea apelor de Bobotează în bisericile din centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Sute de credincioşi ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici au participat sâmbătă la slujba de sfinţire a apelor oficiată în bisericile din Centrul Oradiei, de sărbătoarea Botezului Domnului. Mai puţini decât în alţi ani, în ciuda vremii primăvăratice, credincioşii şi-au luat Agneazma Mare fără să se înghesuie la rezervoarele cu mii de litri şi sticlele cu apă sfinţită pregătite de preoţii orădeni. Credincioşii ortodocşi care nu au participat la slujba de sâmbătă îşi vor putea duce acasă apă sfinţită de la Biserica cu Lună până pe 14 ianuarie.
06 Ianuarie 2018, 15:09
Negocierile au eşuat. Fabrica de zahăr din Oradea se va închide!
Știri Oradea
Fabrica de zahăr Diamant se va închide începând din această primăvară. Negocierile purtate la sfârşitul lunii decembrie de patronatul companiei Pfeifer&Langen cu reprezentanţii fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş pentru preluarea fabricii au eşuat. Angajaţii companiei urmează să fie disponibilizaţi în cel puţin două tranşe, în funcţie de ritmul în care se va face producţia şi desfacerea zahărului de pe stoc.
04 Ianuarie 2018, 09:01
Vandali în noaptea de Revelion: Persoane rămase încă neidentificate au spart 9 coşuri stradale (FOTO)
Ne enervează
Primăria Oradea a făcut o plângere penală la Poliţie după ce, în noaptea de Revelion, nouă coşuri de gunoi din zona parcului de pe strada Haţegului au fost sparte. Vandalii au rămas deocamdată neidentificaţi, astfel că dacă există martori ai acestor distrugeri, sunt rugaţi să anunţe Poliţia.
Ghişeu închis! Orădenii îşi vor putea plăti impozitele pe 2018 abia din 15 ianuarie
Știri Oradea
Ghişeele de plată a taxelor şi impozitelor din cadrul Primăriei vor rămâne închise până pe 15 ianuarie, chiar dacă prima zi lucrătoare din noul an va fi pe 3 ianuarie. Angajaţii municipalităţii au nevoie de de două săptămâni pentru pentru a închide anul fiscal 2017 şi a calcula obligaţiile fiscale ale fiecărui orădean în noul an. Contribuabilii cu datorii vor putea face plăţi doar prin virament bancar sau prin mandat poştal.
02 Ianuarie 2018, 14:30
Protest şi de Revelion: Opt orădeni au stat 'de veghe în lanţul de sărbători' (FOTO)
Știri Oradea
"Nu avem de ales!". Aşa au explicat opt orădeni motivul pentru care au ieşit la protest, chiar şi în ultima seară a anului 2017. Deşi ştiau că nu multă lume va răspunde apelului lor de a se aduna în Parcul 1 Decembrie în ajun de Anul Nou, protestatarii au decis să afişeze inclusiv duminică seară pancarte anti-PSD. Manifestarea a fost, desigur, paşnică, cei opt orădeni argumentând că au ţinut să iasă în stradă ca să le arate politicienilor că ei sunt "de veghe în lanţul de sărbători".
Sperietură în ajun de An Nou: Incendiu în curtea unui atelier de vulcanizare din Rogerius
Știri Oradea
Locuitorii străzilor Lacul Roşu şi Traian Lalescu din Rogerius au tras o sperietură zdravănă, duminică după-amiază, când au văzut un fum gros ridicându-se din curtea unui atelier de vulcanizare din zonă. Din fericire, a ars doar o pubelă cu gunoi, iar pompierii orădeni au stins rapid flăcările.
31 Decembrie 2017, 15:36
A dăruit din inimă: Un tânăr orădean, filmat când făcea cumpărăturile pentru o femeie a străzii (VIDEO)
Bihoreanul TV
Un tânăr orădean a impresionat sute de oameni, după ce pe Facebook a fost postată o înregistrare video în care face cumpărături pentru o femeie a străzii, care a intrat într-un magazin având doar 10 lei. Văzând-o cum se uită printre rafturi, tânărul a întrebat-o ce doreşte să cumpere şi, după ce a obţinut cu greu răspunsuri de la femeie, i-a plătit toate cele trebuincioase.
30 Decembrie 2017, 22:08
Bătaie în pasajul Vulturul Negru: O tânără a ajuns la spital, bătută de doi bărbaţi pe care ea şi prietena ei i-au refuzat (FOTO)
Știri Oradea
O orădeancă de 25 de ani a ajuns la spital cu ochiul învineţit şi faţa tumefiată, după ce a fost bătută, în faţa unui club din pasajul Vulturul Negru, de doi bărbaţi care, iniţial, s-au dat la ea şi la prietena ei. Când fetele i-au refuzat, cei doi au început să împartă pumni şi picioare, lovind în total patru persoane.
Accident lângă Universitate: O biciclistă a ajuns în comă la spital, după ce a fost luată pe capotă de un BMW (FOTO)
Știri Oradea
Un grav accident de circulaţie s-a petrecut, sâmbătă, pe strada Universităţii, lângă podul peste pârâul Peţa. Un şofer de BMW a lovit din plin o femeie de 55 de ani, care se afla pe o bicicletă. Femeia a ajuns în comă la spital.
Pregătiţi patinele. Copiii vor avea intrare gratuită la patinoar în ajunul Anului Nou
Știri Oradea
Patinoarul amenajat pe terenul de baschet din incinta Orăşelului Copiilor a fost pus în funcţiune. Copiii vor avea intrare gratuită duminică, în ajunul Anului Nou. Patinoarul va fi deschis zilnic între orele 9 - 20, cu excepţia zilelor de 1 şi 2 ianuarie, când întreg Orăşelul Copiilor va fi închis.
30 Decembrie 2017, 10:22
În ropote de aplauze: Actorul Ion Abrudan, omagiat de orădeni în Teatrul Regina Maria (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Momente triste şi înduioşătoare, vineri, în foaierul Teatrului Regina Maria, unde a stat, timp de două ore, sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Ion Abrudan. Zeci de orădeni, în mare parte rude, prieteni şi colegi ai artistului, i-au adus flori şi un ultim omagiu. După un discurs emoţionant al actorului Eugen Ţugulea, cel care i-a încheiat lui Ion Abrudan primul contract de muncă, sicriul a fost scos din clădirea teatrului în ropote de aplauze.
29 Decembrie 2017, 15:50
Nutripork a răspuns întrebărilor ridicate de orădeni, la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei
Știri Oradea
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a primit, joi, adresa transmisă de reprezentanţii Nutripork, cu răspunsurile la întrebările ridicate de orădeni la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei de porci din Ioşia. Documentul va fi analizat de angajaţii APM Bihor în ianuarie.
Actorul Ion Abrudan va fi înmormântat vineri la Oradea. Spectatorii îşi pot lua rămas bun de la el în foaierul Teatrului Regina Maria
Știri Oradea
Apreciatul actor orădean Ion Abrudan, tatăl vedetei de televiziune Crina Abrudan, va fi înmormântat, vineri, 29 decembrie, în Cimitirul Rulikowski din Oradea. Înainte de înmormântare, însă, spectatorii orădeni îşi vor putea lua rămas bun de la el în foaierul Teatrului Regina Maria. În necrologul publicat de Teatrul orădean, Ion Abrudan este prezentat drept "un unicat". 
27 Decembrie 2017, 15:01
  1 2  4  6 7 8  

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
 • Boicotul continuă: Şi şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean de luni a eşuat fiindcă PNL-iştii nu s-au prezentat (FOTO)
 • Ne enervează: Lucrările făcute de mântuială pe strada Feleacului (FOTO)
 • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
 • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
 • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
 • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)
 • Cel mai longeviv poloist român, Fejer Ivan, în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (FOTO)
 • Oazele termale: Cum au ajuns Băile Felix și Băile 1 Mai locul de tratament și relaxare preferat al românilor (FOTO)
 • Se anunţă şantier! Strada Universităţii se închide din martie, pentru construirea unui alt pod peste Peţa (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON