URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Știri Oradea

Prefectura se pregăteşte pentru dezbaterea Nutripork: a suplimentat capacitatea sălii şi va transmite live întâlnirea
Știri Oradea
Prefectul Bihorului, Ioan Mihaiu, gazda dezbaterii care va avea loc marţi pe tema reautorizării fermei Nutripork din Ioşia, promite că, deşi sala instituţiei pe care o conduce are o capacitate mică, orice doritor va putea lua cuvântul. În plus, a transmis Mihaiu, capacitatea sălii a fost mărită, de la 100 de locuri, la 160, iar întâlnirea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului.
22 Noiembrie 2017, 13:38
Parchetul acuză: Rogia „a comis o infracţiune de extremă violenţă”, aplicând victimei „cel puţin 20 de lovituri”
Știri Oradea
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a făcut publice, marţi, motivele pentru care a cerut arestarea suspectului de crimă Sorin Ioan Rogia pentru 30 de zile. Procurorii îl acuză pe individ că „a comis o infracţiune de extremă violenţă”, aplicând victimei „cel puţin 20 de lovituri”, iar lăsarea sa în libertate ar stârni „un sentiment de insecuritate” în opinia publică.
21 Noiembrie 2017, 17:14
Anchetă pe 'repede înainte': Procurorii şi poliţiştii l-au dus pe Rogia la locul crimei, pentru reconstituire (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Anchetatorii crimei violente comise de Sorin Rogia se mişcă într-un ritm alert. În aceeaşi zi în care l-au adus la Oradea pe suspectul prins la Timişoara şi au obţinut arestarea sa, procurorii şi poliţiştii bihoreni l-au dus pe individ la locul faptei, pentru a realiza reconstuirea crimei în care şi-a pierdut viaţa Radu Bogdan.
Rogia a mărturisit comiterea crimei. Vezi de ce l-a ucis pe Radu Bogdan!
Știri Oradea
Sorin Rogia a recunoscut în faţa judecătorilor că l-a ucis pe prietenul său, Radu Bogdan. Judecătorii au confirmat, marți, mandatul de arestare emis pe numele său, astfel că acesta rămâne în spatele gratiilor. Individul a precizat în instanță și care au fost motivele care au dus la comiterea crimei.
21 Noiembrie 2017, 12:09
Procurorii cer ca Rogia să rămână după gratii. Instanţa a rămas în pronunţare
Știri Oradea
Sorin Ioan Rogia, presupusul criminal al tânărului Radu Bogdan, găsit decedat pe malul Peţei pe 9 noiembrie, a fost dus, marţi dimineaţă, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bihor. Procurorii au cerut ca individul de 27 de ani să rămână după gratii, iar instanţa a rămas în pronunţare, urmând să decidă.
21 Noiembrie 2017, 11:14
Sorin Rogia a fost prins! Suspectul crimei din Oradea a fost reținut la Timişoara
Știri Oradea
Suspectul de crimă Sorin Rogia a fost prins! Individul a fost reținut în cursul serii de luni în gara de Timişoara la un control de rutină al poliţiştilior TF, cărora li s-a părut suspect comportamentul lui. Bărbatul voia să fugă în Serbia!
21 Noiembrie 2017, 08:05
Coaliţia Rogerius cere Prefecturii să atace ca nelegale Hotărârile de Consiliu Local privind asociaţiile de proprietari
Știri Oradea
Grupul civic Coaliţia Rogerius a depus la Instituţia Prefectului o sesizare prin care îi cere reprezentantului Guvernului în teritoriu să atace ca nelegale Hotărârile de Consiliu Local 833 şi 834 privind organizarea asociaţiilor de proprietari şi atestarea administratorilor acestora. Coaliţia Rogerius acuză Consiliul Local de abuz de putere, încercarea de a subordona asociaţiile de proprietari şi de a îngrădi libera asociere a orădenilor.
Puţini, dar hotărâţi: 70 de orădeni au mărşăluit împotriva Guvernului PSD (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Doar aproximativ 70 de orădeni au ieşit, duminică seară, să protesteze în centrul Oradiei împotriva Guvernului PSD-ALDE și față de măsurile luate de acesta. Sloganurile de genul "Voi staţi la căldură, PSD vă fură" sau "Oradea, trezeşte-te!" nu au reuşit să îi scoată pe orădenă din casă. Totuşi, protestatarii au fost extrem de hotărâţi în demersul lor. Oamenii au mărşăluit până la Prefectură, unde au strigat împotriva Guvernului, iar mai apoi la sediul PSD.
Orădenii, chemaţi din nou, duminică, la protest: 'un pas mic pentru Dragnea, un salt uriaş pentru România!'
Știri Oradea
Orădenii sunt îndemnaţi de grupul Oradea Civică să iasă din nou în stradă împotriva măsurilor luate de Guvernul Tudose şi de PSD. La fel ca în ultimele săptămâni, manifestarea se va desfăşura începând cu ora 18, în Piaţa Unirii, urmând ca, în jurul orei 19.30, protestatarii să pornească într-un marş.
19 Noiembrie 2017, 09:05
Tractată cu tramvaiul: O şoferiţă şi-a băgat Seat-ul între liniile de tramvai, blocând traficul garniturilor (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Liniile de tramvai de pe bulevardul Cantemir, de peste drum de blocul Cicero, au fost, din nou, sâmbătă seară, capcane pentru o maşină condusă de o şoferiţă neglijentă. Seat-ul roşu cu număr de Cluj, prins între linii, a blocat jumătate de oră traficul tramvaielor, până când o echipă a OTL a reuşit să-l tracteze... cu un tramvai!
Zilele porţilor deschise. Orădenii sunt invitaţi să viziteze fabricile de pe platforma industrială a oraşului
Știri Oradea
Curioșii sunt invitaţi să viziteze în următoarele două săptămâni companiile de pe platforma industrială a oraşului pentru a se cunoaşte condiţiile de muncă dintr-o fabrică modernă. Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea va pune la dispoziţia doritorilor un autocar cu pornire de la ora 9 din faţa Primăriei în zilele de 22, 23, 24 şi 27 noiembrie, precum şi 11 decembrie. La finalul campaniei, în urma unei trageri la sorţi, cei mai norocoşi dintre vizitatori va putea câştiga o intrare cu familia la aquaparkul Nymphaea împreună cu familia.
18 Noiembrie 2017, 11:40
Sorin Rogia, arestat în lipsă pentru crimă!
Știri Oradea
Presupusul criminal al tânărului Radu Bogdan, găsit decedat pe malul Peţei, a fost arestat în lipsă, vineri. La mai bine de o săptămână de la oribila crimă, poliţiştii încă îl caută pe Sorin Ioan Rogia, care pare de negăsit.
17 Noiembrie 2017, 16:06
Statuia lui I.C. Brătianu în Oradea va fi dezvelită pe 24 noiembrie
Știri Oradea
Primăria Oradea va deschide ciclul de manifestări dedicate Centenarului cu dezvelirea statuii premierului liberal I.C. Brătianu pe 24 noiembrie, în cadrul unor festivităţi care vor cuprinde alocuţiuni, depuneri de coroane şi o defilare a detaşamentului de onoare.
Cercetaşii orădeni îşi deschid porţile pentru toţi curioşii
Știri Oradea
Cu ocazia debutului Anului Cercetăşesc 2017-2018, centrul local Oradea al Organizaţiei Cercetaşii României îşi deschide porţile. Curioşii vor putea afla cine sunt cercetaşii şi ce fac ei, dacă îi vor vizita vineri, începând cu ora 17, la sediul din Cetatea Oradea.
16 Noiembrie 2017, 20:11
A început amenajarea sensului giratoriu din strada Oneştilor (FOTO)
Știri Oradea
Constructorii au început amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia străzii Oneştilor cu coridorul verde din strada Barcăului şi prelungirea străzii Simion Bărnuţiu din Oradea. Lucrările au început cu compactarea amplasamentului fostelor case şi depozite de fier vechi, demolate în vară. Ele se vor desfăşura în paralel cu înlocuirea unui tronson de reţea de termoficare din mijlocul şoselei deliminat de străzile Barcăului şi Vladimirescu.
16 Noiembrie 2017, 19:33
Nu mai este! 'Podul cu stea' a fost pus la pământ pe jumătate (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Pasarela pietonală de lângă fostul Centru de Calcul a fost pusă la pământ pe jumătatea dinspre malul stâng al Crişului Repede. Podul cu stea a fost tăiat cu ajutorul unui utilaj cu lanţ din fier diamantat, după care structura a fost piconată pe platforma amenajată. Molozul rezultat urmează să fie transportat vineri la groapa de gunoi a oraşului. Operaţiunea de dezafectare a pasarelei ce va face loc viitorului pod al Centenarului va continua săptămâna viitoare pornind dinspre malul drept al râului.
16 Noiembrie 2017, 16:24
Nici la Ciuperca, nici la Primărie! APM Bihor a mutat dezbaterea Nutripork în sala mare a Prefecturii
Știri Oradea
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi ferma Nutripork fug de Primărie ca dracul de tămâie. Deşi municipalitatea orădeană a pus la dispoziţia organizatorilor dezbaterii pentru reautorizarea fermei de porci sala mare a Primăriei sau chiar Arena Antonio Alexe, APM Bihor a anunţat că dezbaterea va avea loc în sala mare a Prefecturii. De ce anume a luat această decizie, directoarea APM, Olimpia Mintaş, n-a explicat.
16 Noiembrie 2017, 15:33
Aruncaţi aici! RER Ecologic Service a deschis primul centru de colectare gratuită a deşeurilor (FOTO)
Știri Oradea
Începând de joi, orădenii pot scăpa gratuit de aproape orice fel de deşeuri, la primul punct de colectare separată din Oradea. Construită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, în baza contractului cu Primăria Oradea, platforma are 12 containere, fiecare pentru un anume tip de gunoaie, precum resturi vegetale, PET-uri, cartoane, moloz ori deşeuri periculoase. Această investiţie, în valoare de 150.000 de euro, este prima de pe lista celor 100 de proiecte a primarului Ilie Bolojan, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.
Ambasadorul SUA Hans Klemm îndeamnă pe Facebook: „Vă rog să vizitaţi Oradea, are cel mai frumos centru istoric din România, e încântător” (VIDEO)
Știri Bihor
La o săptămână după ce a vizitat Oradea, ocazie cu care a acordat şi un interviu exclusiv BIHOREANULUI, cel mai înalt reprezentant al SUA în România, ambasadorul Hans Klemm, se declară încă o dată încântat de oraşul nostru. De astă dată chiar şi pe Facebook, unde a postat un filmuleţ înregistrat la Oradea, cu comentarii mai mult decât măgulitoare, dar mai ales cu îndemnul ca vizitatorii paginii Ambasadei să viziteze, la rându-le, oraşul.
16 Noiembrie 2017, 13:21
Imagini inedite: A început demolarea podului de la Centrul de Calcul (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Constructorii au început miercuri dezafectarea consolelor de pe marginea pasarelei pietonale de la fostul Centru de Calcul pornind dinspre malul stâng al Crişului Repede. Podul urmează să fie tăiat şi suspendat pe două structuri de susţinere din traverse de linie ferată. Structura de beton va fi fărâmiţată la faţa locului până la dimensiuni care să permită transportul plăcilor la groapa de gunoi. Ulterior, şantierul se va muta pe malul drept al râului. Pasarela pietonală urmează să fie demolată integral până la sfârşitul lunii noiembrie.
15 Noiembrie 2017, 18:10
Rusu s-a pensionat. Preotul Simion Goga a fost investit protopop ortodox de Oradea
Știri Oradea
Preotul Simion Goga, inspector pentru cateheză în Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a fost investit marţi de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec în funcţia de protopop de Oradea. Goga a preluat funcţia de la preotul Dorel Octavian Rusu care a ieşit la pensie. Noul protopop va rămâne în continuare şi preot paroh în Sînicolau Român.
15 Noiembrie 2017, 14:07
Criminalul lui Radu Bogdan e de negăsit. Parchetul Bihor cere ca suspectul Sorin Rogia să fie arestat în lipsă
Știri Bihor
Criminalul tânărului Radu Bogdan, descoperit joia trecută decedat, cu capul zdrobit pe malul Peţei, este căutat în continuare de poliţiştii bihoreni. Procurorii au cerut, marţi, Tribunalului Bihor, ca suspectul principal, devenit între timp inculpat, Sorin Ioan Rogia, să fie arestat în lipsă, pentru ca să îl poată da în urmărire naţională şi internaţională.
14 Noiembrie 2017, 18:25
A început montarea instalațiilor de Crăciun în Oradea: vor fi 14 kilometri de ghirlande şi 300 de ornamente luminoase!
Știri Bihor
Municipalitatea a început montarea iluminatului festiv în Oradea, care va cuprinde anul acesta 14 kilometri de ghirlande şi 300 de orgamente luminoase. Valoarea totală a lucrărilor şi instalaţiilor executate cu becuri economicoase de tip LED se va ridica la circa o jumătate de milion de euro. Iluminatul festiv va fi pornit oficial pe 30 noiembrie, la ora 18, când urmează să fie deschis Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii.
14 Noiembrie 2017, 14:33
Bani pentru mafie: Bancnote false în valoare de 28 milioane de euro, produse inclusiv în Oradea, au fost confiscate în Italia! (FOTO)
Actual
Peste 900.000 de bancnote euro false, cu valoarea echivalentă de 28 milioane de euro, au fost confiscate de autorităţile italiene. Banii erau produşi în imprimerii clandestine din Italia şi România, mai exact la fabrica de bani falşi descoperită în 2014 la Oradea, 13 suspecţi fiind arestaţi preventiv.
14 Noiembrie 2017, 08:04
Oferte pentru Nutripork: Primăria şi Prefectura pun la dispoziţie săli pentru dezbaterea pe tema fermei din Ioşia
Știri Oradea
După ce firma Nutripork şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au anunţat că dezbaterea pentru reautorizarea fermei de porci din Ioşia va avea loc la restaurantul Ciuperca, un loc greu accesibil pentru orădeni, municipalitatea contracarează. Primăria s-a anunţat disponibilă să ofere gratuit pentru dezbatere sala mare a palatului administrativ sau chiar Arena Antonio Alexe. La scurt timp după, şi prefectul Ioan Mihaiu a făcut un anunţ similar.
13 Noiembrie 2017, 15:58
Studiu Storia: Orădenii sunt românii cu cel mai bun acces la serviciile medicale
Actual
Cu peste 90 de cabinete private, zeci de farmacii și 16 spitale de stat și private, Oradea este considerat cel mai norocos oraș din România, fiind desemnat de respondenții studiului online efectuat pe blogul Storia.ro drept centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din țară.
13 Noiembrie 2017, 13:32
'Jos corupţia!'. Orădenii au ieşit din nou în stradă, pentru a mărşălui împotriva Guvernului (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Orădenii s-au strâns, din nou, duminică seară în Piaţa Unirii, pentru a manifesta împotriva Guvernului PSD şi a măsurilor luate de acesta, iar la ora 19.30 au pornit într-un marş pe străzile oraşului. Între protestatari s-a aflat şi o pensionară de 77 de ani, care a scandat "Hoţii", împreună cu ceilalţi manifestanţi, un mesaj pentru Guvernul PSD-ALDE. "Sunt niste mincinoşi", a afirmat femeia.
'Toţi pentru justiţie, toţi pentru democraţie!': Orădenii sunt chemaţi duminică la protest
Știri Oradea
Asociaţia Oradea Civică îi cheamă iar pe orădeni în stradă. ONG-ul organizează un protest, duminică de la ora 18.30, împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei, dar şi împotriva "revoluţiei fiscale" făcută săptămâna aceasta de Guvernul PSD-ALDE.
11 Noiembrie 2017, 20:01
Tânărul omorât şi abandonat pe malul Peţei a fost înmormântat. Rudele şi apropiaţii sunt şocaţi de crimă
Știri Oradea
Tânărul de 27 de ani al cărui cadavru a fost găsit, joi, în părculeţul de la capătul străzii Grigore Ureche, Radu Cătălin Bogdan pe numele său, a fost înmormântat sâmbătă, în cimitirul municipal din Oradea. El a fost condus pe ultimul drum de rude şi prieteni tocmai când anchetatorii anunţau numele celui pe care îl bănuiesc că l-a omorât.
11 Noiembrie 2017, 18:05
Parchetul Bihor a făcut public numele suspectului de crimă: Rogia Sorin Ioan, fiul unui medic orădean!
Știri Oradea
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a făcut public, sâmbătă, numele suspectului căutat pentru uciderea tânărului găsit mort pe malul Peţei. Numele său este Rogia Sorin Ioan, are 27 de ani şi este fiul unui medic orădean, chirurg la Spitalul Judeţean!
11 Noiembrie 2017, 15:33
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON