URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Știri Oradea

'Kovesi, nu uita, noi suntem de partea ta': Zeci de orădeni au ieşit în Piaţa Unirii, în sprijinul şefei DNA (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
La doar o oră de când ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a declanşat procedura de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, aproape 30 de orădeni au ieşit în Piaţa Unirii, pentru a striga împotriva Guvernului PSD şi pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Proteste similare au loc în toată ţara.
ADP Oradea 'explică' defrişările din cimitir: Copacii trebuie tăiaţi... ca să nu crească prea mari!
Știri Oradea
După ce comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depistat că 21 de copaci au fost tăiaţi ilegal în cimitirul municipal, Administraţia Domeniului Public Oradea a făcut primele precizări publice pe această temă. Fără să explice de ce defrişat cimitirul fără autorizaţiile prevăzute de lege, ADP arată că a doborât arborii... preventiv. Mai precis, înainte să crească prea mari şi, astfel, costurile de tăiere să fie mai ridicate.
22 Februarie 2018, 20:02
Lucrările la podul Centenarului închid circulaţia pe o porţiune a străzii Principatelor Unite
Știri Oradea
Primăria Oradea a anunţat că strada Principatelor Unite se închide circulaţiei rutiere, pe porţiunea dintre strada Plevnei şi strada Crişului, în perioada 26 februarie - 19 mai din cauza lucrărilor de ridicare a noului pod peste Crişul Repede, care va primi denumirea podul Centenarului.
22 Februarie 2018, 16:40
Making of: Cum se reabilitează Palatul Baroc şi ce s-a găsit în subsolul clădirii (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Ridicat între anii 1762 şi 1776 ca sediu episcopal romano-catolic, Palatul Baroc este acum reabilitat cu circa 28 de milioane de lei. În cele două luni de când au început lucrările, subsolul a fost curăţat, aici fiind găsite mai multe butoaie de pe vremea firmei Vinalcool, inclusiv unul de aproape 20.000 litri. De asemenea, se lucrează la şarpantă, precum şi la găsirea picturilor originale, ascunse de-a lungul anilor cu alte straturi de vopsea.
Greva OTL s-a anulat! Tramvaiele şi autobuzele circulă după graficele obişnuite
Știri Oradea
Tramvaiele şi autobuzele orădene vor circula după graficele obişnuite, joi, inclusiv între orele 13 şi 15, când iniţial era anunţată o grevă de avertisment a OTL. Se pare că sindicaliştii şi conducerea societăţii de transport au ajuns la o înţelegere privind contractul colectiv de muncă.
22 Februarie 2018, 12:57
Consiliera UDMR Kirei Melinda îi cere lui Bolojan să îndulcească tonul
Știri Oradea
Consiliera locală UDMR Kirei Melinda îi reproşează primarului Ilie Bolojan tonul răstit şi nepoliticos pe care i se adresează în şedinţele Consiliului Local şi, într-o scrisoare deschisă, îi cere „să îşi ajusteze tonul când i se adresează şi să respecte legea”.
Defrişare ilegală! Garda de Mediu Bihor a sistat 'masacrul verde' din cimitirul municipal (FOTO)
Știri Oradea
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins, marţi dimineaţă, în cimitirul municipal, după ce au aflat, din BIHOREANUL, că Administraţia Domeniului Public taie copacii maturi din această zonă. Inspectorii au găsit 21 de cioate şi au constatat că tăierile sunt ilegale, deoarece ADP nu deţine nicio autorizaţie pentru doborârea copacilor sănătoşi. Drept urmare, au dispus sistarea lucrărilor şi vor da şi o amendă.
Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
Oradea noastră
Un bărbat în vârstă de 79 de ani, proprietarul unei case de pe strada Republicii, chiar lângă Spitalul CFR din Oradea, a murit luni la prânz, intoxicat cu fum, după ce în locuinţa sa a izbucnit un incendiu. Salvatorii au stins rapid flăcările, însă pentru bărbatul găsit inconştient în debara nu au mai putut face nimic.
19 Februarie 2018, 13:18
Dezrobirea: Consiliul Local Oradea a restrâns zona unitară rezervată Termoficare la cvartalele de blocuri
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul exclusiv al consilierilor liberali, restrângerea zonei unitate de încălzire rezervate Termoficare la cvartalele de blocuri şi centrul istoric al oraşului. Reprezentanţii UDMR au cerut recunoaşterea panourilor solare ca formă de furnizare a energiei, în vreme ce consilierii PSD au anunţat că vor contesta hotărârea la Instituţia Prefectului pe considerentul că instituie monopolul Termoficare pentru zona de blocuri.
Aquapark-ul din Oradea a încheiat primul an cu un milion de euro profit!
Știri Oradea
Aquapark-ul Nymphaea din Oradea a încheiat primul an de funcţionare cu încasări de circa trei milioane de euro şi profit de un milion de euro. Pentru a diminua cozile de la intrare, începând din luna mai conducerea Administraţiei Domeniului Public va deschide o casă destinată exclusiv clienţilor care şi-au cumpărat bilete online. În paralel, ADP va muta piaţa de vechituri peste drum de cartierul Europa, va înfiinţa la Zoo un ţarc în care copiii să poată interacţiona cu animalele şi va construi în cimitir un columbar pentru urnele cu cenuşa orădenilor incineraţi.
Vine defrişarea! ADP Oradea vrea să taie 200 de arbori maturi crescuţi între mormintele din cimitir
Știri Oradea
Administraţia Domeniul Public Oradea va tăia anul acesta nu mai puţin de 200 de arbori maturi crescuţi între mormintele din cimitirul municipal. Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de reclamaţii formulate de orădenii revoltaţi că rădăcinile copacilor distrug monumentele funerare. În locul pomilor tăiaţi, ADP va planta 400 de paltini pe marginea aleilor din cimitir, 200 de arbori la Grădina Zoologică şi 100 la adăpostul de câini Grivei.
16 Februarie 2018, 17:04
Bolojan o ţine pe-a lui: 'Când au fost la guvernare, PSD şi UDMR au votat toate donaţiile de terenuri'
Știri Oradea
Proiectele de hotărâri privind donaţiile de terenuri făcute de orădenii care doresc să obţină autorizaţie de construire de la Primărie au declanşat discuţii prelungite, joi, în Consiliul Local. Primarul Ilie Bolojan a declarat că, atâta vreme cât rămâne pe funcţie, se va folosi de această măsură pentru a încuraja urbanizarea zonelor mai retrase şi le-a reamintit consilierilor opoziţiei că reprezentanţii PSD şi UDMR au votat toate donaţiile când au fost la putere.
16 Februarie 2018, 08:51
Consiliul Local a votat: Bugetul Oradiei pe anul 2018 se ridică la un miliard de lei
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană se bazează anul acesta pe venituri de peste un miliard de lei, cu 2% peste cel de anul trecut. Bugetul local a fost adoptat în Consiliul Local cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi UDMR au refuzat să îi dea curs nemulţumiţi că Primăria nu alocă bani pentru ONG-uri. La fel, bugetele societăţilor subordonate, de la CAO şi Teroficare la ADP şi OTL au fost adoptate fără votul opoziţiei.
15 Februarie 2018, 20:30
E oficial: Oradea va cumpăra cel puțin 10 de tramvaie nou nouțe
Știri Oradea
În doi ani, orădenii ar putea circula cu tramvaie nou nouţe. Consiliul Local a aprobat, joi, achiziţia a 20 de tramvaie noi, destinate transportului urban de călători. "Ne propunem să achiziţionăm 20 de tramvaie noi, dintre care 10 în mod cert”, a declarat primarul Ilie Bolojan. Primul lot ar urma să ajungă în termen de 15 luni de la semnarea contractului.
15 Februarie 2018, 17:55
Fără vacanţe în Grecia: Cursele charter Oradea - Creta au fost anulate de Christian Tour
Știri Oradea
Deşi mai e mult până în sezonul estival, compania Christian Tour a anulat zborurile charter care urmau să fie operate pe ruta Oradea - Chania, pe insula Creta, în perioada iunie - septembrie 2018. În schimb, tour operatorul a adăugat noi zboruri spre Antalya, astfel încât aceste curse charter vor fi operate de două ori pe săptămână şi nu o singură dată.
15 Februarie 2018, 15:54
Primarul Ilie Bolojan spune că ar putea rezilia contractul de concesiune a Parcului Bălcescu
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a spus că Direcţia Tehnică a primit sarcină să verifice modul în care firma Murray Press, concesionarul Parcului Bălcescu, se achită de lucrările asumate prin contractul încheiat cu municipalitatea. "Dacă concedentul nu va executa ce s-a angajat se poate merge până la reziliere", a declarat edilul.
14 Februarie 2018, 19:23
Primarul Ilie Bolojan, despre bugetul Oradiei: 'Propunem ca anul acesta să nu fie acordaţi bani pentru ONG-uri'
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan va propune Consiliului Local ca joi, la votarea bugetului local pentru anul în curs, să nu aloce fonduri pentru ONG-uri. Edilul a spus că municipalitatea va finanţa anul acesta mai multe evenimente dedicate Centernarului care pot fi definite ca specifice organizaţiilor neguvernamentale. Anul acesta, Primăria Oradea mizează pe un buget de 225 milioane euro, din care 113 milioane euro sunt fondurile destinate spitalelor.
14 Februarie 2018, 17:55
Se anunţă şantier! Strada Universităţii se închide din martie, pentru construirea unui alt pod peste Peţa (FOTO)
Știri Oradea
Strada Universităţii se va închide, începând din luna martie, pentru a face loc lucrărilor de construire a unui alt pod peste Peţa. Traficul rutier către Cimitirul Municipal şi campusul universitar va fi deviat pe rute ocolitoare pe străzi precum Traian Blajogici şi Ronald Reagan. Lucrările, în valoare 1 milion de lei, vor fi realizate de asocierea reprezentată de Drumuri Bihor şi vor trebui finalizate în termen de patru luni.
Fermă fără porci: Nutripork încă nu a explicat cum va opri duhoarea din Oradea
Știri Oradea
Ferma de porci aparţinând grupului Nutrientul, din cartierul Ioşia, este în continuare într-o situaţie incertă. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor n-a luat încă nicio decizie privind cererea de reautorizare depusă de reprezentanţii fermei. Mai mult, inspectorii au cerut noi clarificări privind măsurile întreprinse în fermă pentru neutralizarea mirosurilor. Totodată, APM Bihor va analiza dacă este necesară sau nu o nouă dezbatere publică, aşa cum mai mulţi orădeni au cerut. Între timp, în fermă nu mai creşte niciun porc.
14 Februarie 2018, 13:22
Sala Polivalentă din Oradea va fi ridicată de firma Construcţii Erbaşu, cu 60 milioane lei
Știri Oradea
După soluţionarea contestaţiilor, Compania Naţională de Investiţii a atribuit societăţii Construcţii Erbaşu din Bucureşti un contract în valoare de aproape 60 de milioane lei pentru construcţia sălii polivalente cu 5.000 de locuri din Oradea. Lucrările vor dura doi ani şi trei luni.
14 Februarie 2018, 10:25
Orădenii sunt invitaţi la 'Conferinţele Unirii', la Bibliotecă
Știri Oradea
Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea organizează, miercuri, începând cu ora 12, la sediul Bibliotecii, "Conferinţele Unirii", eveniment dedicat anului Centenarului. Conferenţiari vor fi Blaga Mihoc, Cristian Borz şi Silviu Sana.
13 Februarie 2018, 17:21
Audi vs. Opel, în Calea Aradului: Un şofer din Dolj a forţat intrarea în intersecţia cu Bulevardul Decebal (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Două maşini, un Audi şi un Opel, au fost serios "şifonate", după o tamponare la intersecţia Bulevardului Decebal cu Calea Aradului, în apropierea Bisericii Emanuel. Se pare că vina a purtat-o şoferul din Audi, maşină înmatriculată în Dolj, care ar fi forţat intrarea în intersecţie şi, astfel, a lovit Opelul care mergea spre Grădina Zoologică.
Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea investește 3 milioane euro în primul centru de formare profesională integrată din România
Știri Oradea
Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea vrea să investească 3 milioane euro în amenajarea primului centru de formare profesională integrată din România. Investiţia, finanţată din bani europeni, vizează construirea unui centru de perfecţionare în Parcul Industrial II şi dotarea lui, precum şi a colegiilor tehnice Traian Vuia şi Constatin Brâncuşi, cu utilaje. Aparatura, identică celei din fabricile orădene, va fi folosită la cursuri practice în specializări cerute de industriile din regiune.
12 Februarie 2018, 15:51
O bătrânică a ajuns la spital după ce a fost lovită de o maşină care dădea cu spatele, pe Bulevardul Dacia
Știri Oradea
O femeie în vârstă de 76 de ani a ajuns, sâmbătă, la Urgenţe după ce a fost acroşată de un autoturism pe Bulevardul Dacia. Şoferul dădea cu spatele, iar bătrânica trecea strada prin loc nepermis.
10 Februarie 2018, 16:35
Surprize, surprize: Orădenii care s-au dus la ziua lui Gojdu nu au mai găsit statuia în ştrandul Ioşia (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Gojdu n-a vrut să dea de băut! În ziua în care se împlinesc 216 de ani de la naşterea avocatului orădean Emanuil Gojdu şi când Asociaţia Cultura în Mişcare a pregătit un "chef" în ştrandul Ioşia, unde în ultimii trei ani a fost ţinută statuia acestuia, Gojdu a dispărut. În taină, joi, Primăria a mutat statuia în curtea Cetăţii, lăsând protestul fără "obiect". Degeaba: n-a făcut reuşit decât să-i aţâţe pe participanţi, care i-au luat la mişto pe edilii Oradiei, spunând că au mutat statuia "noaptea ca hoţii"...
Concurs de idei, plătit bine: Se caută un logo modern şi atractiv pentru oraşul Oradea!
Știri Oradea
Designeri şi artişti din ţară şi din străinătate sunt provocaţi să conceapă un însemn grafic pentru oraşul Oradea, în cadrul unui concurs de idei al cărui premiu este în valoare de 47.000 lei brut. Logo-ul trebuie să fie "atractiv şi memorabil", dar să nu conţină "simboluri care pot fi asociate cu o singură cultură, etnie, religie, eveniment sau o organizaţie anume".
09 Februarie 2018, 15:20
Un agent al Poliţiei Locale Oradea a încasat 3 ani de închisoare cu suspendare pentru o şpagă de 100 lei
Știri Bihor
Un agent al Poliţiei Locale Oradea, Ioan Ţica, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi a primit interdicţia de a profesa în cadrul Poliţiei Locale pe o perioadă de 2 ani, după ce a luat o şpagă de 100 lei de la un orădean pe care l-a prins parcând cu motocicleta în loc nepermis. Hotărârea pronunţată de Tribunalul Bihor nu este definitivă.
09 Februarie 2018, 08:58
Avocatul Poporului a dispus o anchetă la Spitalul Judeţean din Oradea, în cazul copilului externat în stare vegetativă (VIDEO)
Bihoreanul TV
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că va cere o anchetă la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, pentru a afla ce s-a întâmplat în cazul copilului din Sălard externat în stare vegetativă şi pentru a vedea dacă s-au respectat drepturile pacientului şi interesul superior al copilului. Ciorbea promite inclusiv modificarea legilor. Între timp, medicii din Capitală au decis să-l opereze pe micuţ pe creier.
09 Februarie 2018, 08:04
Vechea catedrală gotică din Cetatea Oradea va fi pusă în valoare printr-un arheoparc
Știri Oradea
Vechea catedrală gotică din incinta Cetăţii va fi pusă în valoare prin amenajarea unui arheoparc în curtea palatului princiar. Zidurile fostei catedrale vor fi marcate la sol cu piatră fasonată, suprafeţele care urmează să fie cercetate vor fi finisate cu pietriş compactat, iar spaţiile perimetrale care nu vor mai fi supuse cercetărilor arheologice vor fi acoperite cu piatră cubică. Lucrările vor fi realizate de firma Constructorul Sălard în termen de 13 luni, pentru suma de 2 milioane lei fără TVA.
08 Februarie 2018, 19:00
Nu staţi la cozi! Reprezentanţii UDMR îndeamnă orădenii să doneze 2% din impozitul pe venit prin împuterniciţi
Știri Oradea
Consilierul Local, Kirei Melinda (UDMR) a îndemnat joi contribuabilii orădeni să evite cozile de la ghişeele ANAF pentru a dona 2% din impozitul pe venit către ONG-urile sau cultele religioase pe care vor să le susţină. Donaţiile se pot face, legal, şi prin împuterniciţi în baza formularului tipizat 230 sau a unei simple hârtii de mână. Reprezentanţii UDMR cer ca municipalitatea să aloce 100.000 lei pentru susţinerea activităţii ONG-urilor pentru tineret.
08 Februarie 2018, 17:05
  1  3  5 6 7  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON