URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Știri Oradea

Pregătiri pentru Crăciun: A fost aprinsă prima lumânare din coroniţa de advent din faţa Catedralei Romano-Catolice (FOTO)
Știri Oradea
Aproape o sută de credincioşi romano-catolici s-au rugat, sâmbătă seară, în faţa Catedralei Romano-Catolice, la ceremonia aprinderii primei lumânări din coroniţa uriaşă de advent amplasată aici. Până la Crăciun, în fiecare săptămână va fi aprinsă o nouă lumânare, iar sâmbăta viitoare în curtea Palatului Baroc va avea loc un Târg Caritabil de Advent.
02 Decembrie 2017, 21:30
Bătaie pe şoseaua de centură a Oradiei: După o tamponare uşoară, doi şoferi s-au luat la pumni (VIDEO)
Știri Oradea
Doi bărbaţi s-au luat la bătaie, sâmbătă seară, pe şoseaua de centură a Oradiei, în spatele cimitirului municipal. Martorii povestesc că cearta dintre cei doi şoferi a început după ce unul dintre ei, la volanului unei maşini Skoda, a frânat brusc, iar cel din spatele său, la volanul unui BMW, l-a lovit uşor. Nemulţumit, şoferul BMW-ului i-a lovit geamul celuilalt conducător auto, iar apoi a început să-l lovească cu pumnii.
02 Decembrie 2017, 20:20
România, te iubesc! Studenţii basarabeni au încins Hora Unirii în parcul 1 Decembrie din Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Studenţii basarabeni au încins vineri după-amiază Hora Unirii pe platoul Statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Circa 100 de tineri au sărbătorit Ziua Naţională a României în aer liber, unde au ascultat cântece patriotice, au cântat împreună şi s-au fotografiat cu un drapel tricolor mare de 10 metri.
La mulţi ani, România! Fasolea cu ciolan oferită de Primăria Oradea de 1 Decembrie s-a epuizat în circa două ore (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Fasolea ostăşească la cazan oferită de Primăria Oradea participanţilor la manifestările de 1 Decembrie s-a epuizat vineri în circa două ore. Cozile de pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor s-au format cu o oră înainte ca militarii să înceapă distribuirea porţiilor, când festivităţile de la statuia Ostaşului Român erau încă în curs de desfăşurare. Cu puţin înainte de ora 14, sute de orădeni care aşteptau la coadă au plecat dezamăgiţi că nu au ajuns să guste din mâncarea cazonă gătită la popota Garnizoanei.
01 Decembrie 2017, 15:55
Moment emoţionant la festivităţile de Ziua Naţională, la Oradea: Un tânăr militar şi-a cerut iubita în căsătorie! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul TV
Moment emoţionant, vineri dimineaţă, la festivităţile organizate de Prefectură în Parcul 1 Decembrie din Oradea, cu ocazia Zilei Naționale. După discursul prefectului, un militar de 24 de ani şi-a cerut iubita în căsătorie. "Vreau să depun jurământul iubirii", a spus el.
Un orădean care a amenințat că-și dă foc în apartament a fost calmat de polițiști
Știri Oradea
Un orădean care a amenințat că-și incendiază apartamentul din strada Borsecului iar apoi se sinucide a fost ridicat, miercuri, din propria locuinţă, și transportat la Spitalul de Neuropsihiatrie, în urma intervenției polițiștilor. Până la finalizarea acțiunii, în zonă au fost dislocate un echipaj SMURD și unul de pompieri.
29 Noiembrie 2017, 17:05
Scandal la dezbaterea Nutripork: În frunte cu viceprimarul Birta, orădenii acuză angajaţii APM şi DSP că ţin partea Nutripork şi au cerut o nouă consultare publică (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Trei ore de nervi întinşi, discuţii în contradictoriu, huiduieli şi reproşuri. Aşa s-a desfăşurat, marți, dezbaterea publică pe tema autorizării fermei de porci din Ioşia. Cei peste 100 de orădeni prezenţi la întâlnire i-au acuzat pe reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor că, deşi recunosc că în Oradea pute, ţin partea Nutripork, ba chiar şi viceprimarul Florin Birta i-a făcut pe funcţionari "avocaţii" fermei. La final, oamenii au cerut să mai fie organizată o dezbatere, la care să participe şi reprezentanţi ai ministerelor Mediului şi Sănătăţii.
O parte a locurilor de parcare din strada Primăriei se anulează, pentru ca şoferii să nu mai blocheze liniile de tramvai
Știri Oradea
Comisia de circulaţie din cadrul municipalităţii orădene a aprobat o propunere a Direcţiei Tehnice pentru desfiinţarea unor locuri de parcare cu plată din strada Primăriei. Pe respectiva porţiune, şoferii blocau adesea liniile de tramvai şi, implicit, întreaga circulaţie rutieră.
28 Noiembrie 2017, 17:57
Crapă! Pavajul din Piaţa Unirii a început să cedeze la doar un an de la darea în folosinţă (FOTO)
Știri Oradea
Pavajul din Piaţa Unirii a început să cedeze la doar un an de la darea în folosinţă. O parte din plăcile albe de piatră trani din zona centrală a platoului au crăpat. Viceprimarul Mircea Mălan susține că defecţiunile au fost provocate de camioanele care au intrat în zona pietonală a pieţei cu ocazia diferitelor manifestări.
Să trăieşti, române! Primăria Oradea pregăteşte 2.700 de porţii de fasole cu ciolan pentru ziua de 1 Decembrie
Știri Oradea
Festivităţile de Ziua Naţională, organizate de Instituţia Prefectului şi Primăria Oradea vor începe vineri de la ora 10 pe platoul Statuii Ostaşului Român. Manifestările vor cuprinde un ceremonial militar şi religios, alocuţiuni, depuneri de coroane şi se vor încheia cu defilarea detaşamentului de onoare. Anul acesta Primăria va pregăti 2.700 de porţii de fasole cu ciolan. Meniul tradiţional de 1 Decembrie va fi distribuit începând cu ora 11:30 pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor.
28 Noiembrie 2017, 12:02
Unul din cele 1000 de chipuri. A fost lansat albumul Palatului Episcopal Greco-Catolic (FOTO)
Educatie
Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic a fost neîncăpătoare, luni seară, pentru cei interesaţi să afle secretele unuia dintre clădirile-simbol ale Oradiei, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Piaţa Unirii. Ca parte a unei iniţiative a Asociaţiei Culturale Ars Nobilis, parte a proiectului "Oraşul cu 1000 de chipuri", publicului i-a fost prezentat albumul "Palatul Episcopal Greco-Catolic. Oameni, istorie, credinţă", coordonat de Rodica Indig.
28 Noiembrie 2017, 11:15
Consiliul Local Oradea a aprobat cel mai restrictiv regulament de publicitate din ţară
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat în şedinţa de luni, rapid şi fără discuţii, cel mai restrictiv regulament de publicitate din ţară, a stabilit la 2 milioane euro indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de modernizare a Bazinului Olimpic, a decis reducerea numărului de curse ale OTL şi a hotărât finanţarea cheltuielilor cu masa şi cazarea pentru elevii învăţământului dual.
28 Noiembrie 2017, 09:35
Vă place? Piaţa Ferdinand va fi pietruită şi transformată în arteră pietonală (FOTO)
Știri Oradea
Piaţa Ferdinand va fi pietruită şi transformată în arteră pietonală. Strada Madacs va fi închisă traficului rutier, în vreme ce arterele Moscovei şi Patrioţilor vor fi transformate în străzi cu câte o bandă pe sens. Primăria vrea să finanţeze investiţia în valoare de 20,8 milioane lei din fonduri europene. Lucrările vor începe în primăvară, cu termen de predare de 18 luni. Schiţele cu privire la modul în care va arăta piaţa vor fi afişate pentru o săptămână la faţa locului pentru ca orădenii să poate face sugestii de îmbunătăţire a proiectului.
'Ne-am săturat să mirosim a Nutripork': Orădenii, invitaţi la dezbaterea pe tema fermei de porci din Ioşia
Știri Oradea
Sala mare a Prefecturii va găzdui marţi, de la ora 16, dezbaterea pe tema autorizaţiei de mediu solicitată de firma Nutripork de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Printr-un apel lansat pe Facebook, orădenii sunt chemaţi la dezbatere, dar şi la o întâlnire în faţa Prefecturii, în Parcul Traian. Totodată, USR Bihor şi mai multe ONG-uri cer public APM Bihor să respingă cererea de autorizare.
27 Noiembrie 2017, 17:40
Social-democraţii din CL Oradea: 'Majorările de impozite şi taxe nu sunt din vina Guvernului PSD'
Știri Oradea
Aleşii social-democraţi din Consiliul Local Oradea sunt supăraţi că se aruncă vina pe PSD pentru impozitele mai mari cu 20% pe care orădenii le vor plăti din 2018 şi spun că nu "revoluţia fiscală" este de vină, ci politica primarului Ilie Bolojan. Pentru a-şi susţine spusele, ei au arătat că premierul Mihai Tudose le-a promis tuturor edililor din ţară compensaţii. Promisiune care, însă, nu s-a legiferat deocamdată.
27 Noiembrie 2017, 16:48
Consiliul Local Oradea a majorat cu 20% impozitele din 2018 şi a scumpit gigacaloria la 255 lei
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a hotărât, luni, majorarea cu 20% a impozitelor şi taxelor locale pe anul 2018 şi scumpirea gigacaloriei la 255 lei. Cele două hotărâri, motivate de impactul negativ asupra bugetului local a "revoluţiei fiscale" promovate de Guvernul Tudose prin Ordonanţa 79 au fost luate prin votul majorităţii PNL. Opoziţia reprezentată de UDMR şi PSD a cerut amânarea dezbaterii pentru următoarea şedinţă, pentru a vedea forma finală a normativului după dezbaterea în Parlament.
27 Noiembrie 2017, 16:20
'Jur să respect Constituţia!' Liberalul Ioan Tau a depus jurământul de consilier local
Știri Oradea
Liberalul Ioan Tau a depus jurământul de consilier local. Omul de afaceri a preluat mandatul vacantat în luna octombrie de colegul său Adrian Revnic pentru a putea prelua funcţia de director tehnic al OTL. Tau se află la cel de-al treilea mandat în Consiliul Local.
27 Noiembrie 2017, 14:43
Vrem să trecem! Circa 250 de orădeni au mărşăluit în şosea, protestând împotriva guvernării PSD (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Circa 250 de orădeni au mărşăluit duminică seară în şosea, protestând împotriva guvernării PSD, în ciuda ploii rece de noiembrie. Orădenii au mărşăluit pe Corso, au scandat în faţa Prefecturii "Jos Guvernul!", iar din Parcul Traian au mărşăluit în şosea în ciuda faptului că reprezentanții Jandarmeriei au cerut ca manifestanţii să circule pe trotuar, conform aprobării pentru miting.
Opriţi mirosul! Primăria îi îndeamnă pe orădeni să participe la dezbaterea Nutripork
Știri Oradea
Primăria Oradiei face apel, printr-un comunicat transmis vineri, către toţi cetăţenii interesaţi să participe la dezbaterea publică privind solicitarea emiterii autorizaţiei de mediu către SC Nutripork SRL, Ferma Ioşia. "Locuitorii Oradiei, în special cei din cartierele Ioşia şi Rogerius, se confruntă de mult timp cu disconfortul olfactiv produs de activităţile specifice de creştere a porcilor desfăşurate de Nutripork", subliniază reprezentanţii Primăriei.
25 Noiembrie 2017, 09:42
Fostul cinematograf Crişana a fost demolat pentru a face loc unui bloc (FOTO)
Știri Oradea
Fostul cinematograf Crişana din strada Republicii 77 a fost demolat vineri în baza unei autorizaţii de desfiinţare eliberate de Primărie. În paralel, constructorii au început degajarea amplasamentul de moloz. Cel mai probabil clădirea va face loc unui bloc cu mai multe etaje.
Ludovic Orban la Oradea: 'Vom cere schimbarea legislaţiei astfel încât întreg impozitul pe venit să devină sursă la bugetele locale'
Știri Oradea
Biroul Permanent Naţional al PNL s-a întrunit vineri dimineaţă în sala mare a Primăriei. Potrivit liderului PNL, Ludovic Orban, la propunerea primarului Ilie Bolojan, liberalii au hotărât să ceară modificarea legislaţiei astfel încât întreg impozitul pe venit încasat din salariile plătite într-o localitate să constituie sursă la bugetul local. BPN al PNL a mai decis sesizarea Comisiei de la Veneţia pe marginea legilor justiţiei şi atacarea la Curtea Constituţională a normativului prin care Parlamentul a constituit comisia pentru codurile şi legile justiţiei.
24 Noiembrie 2017, 14:33
Fostul preşedinte al Judecătoriei Beiuş, Vasile Birău, cercetat după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni
Știri Oradea
Un copil în vârstă de 11 ani a fost rănit uşor, joi, în urma unui accident rutier produs pe strada Sucevei din Oradea. Copilul a traversat în fugă pe trecerea de pietoni, fiind acroşat de maşina condusă de fostul preşedinte al Judecătoriei Beiuş, Vasile Birău.
24 Noiembrie 2017, 14:02
S-a semnat contractul pentru construcţia noii Pieţe Obor din Oradea
Anunţuri ADP
Administraţia Domeniului Public Oradea a anunţat, vineri, că a fost adjudecată licitaţia pentru lucrările de amenajare a noii Pieţe Obor din oraş, vizavi de cartierul Europa, care vor costa peste 6 milioane lei. Câştigătoarea licitaţiei este asocierea formată din Trameco SA, Drumuri Bihor SA şi Drum Asfalt SRL.
24 Noiembrie 2017, 13:22
Atenţie, orădeni: vulpe fotografiată în timp ce căuta hrană în tomberoane, în Nufărul! (FOTO)
Știri Oradea
Apariţie inedită în Oradea, unde o vulpe a fost pozată joi seară, căutând hrană în tomberonul unui bloc de pe strada Bumbacului, din cartierul Nufărul. Specialiştii atenţionează să vă feriţi dacă vedeţi că animalul nu fuge de oameni, pentru a pune în siguranţă.
Primarul Bolojan la dezbaterea taxelor: 'Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD!' (FOTO)
Știri Oradea
Dezbaterea publică a proiectului de majorare cu 20% a taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2018, pentru a compensa diminuarea veniturilor bugetului local în urma "revoluţiei fiscale" a Guvernului Tudose, s-a lăsat cu ciocniri. Primarul Ilie Bolojan şi-a ieşit din fire când a auzit propunerea liderului grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa, de reducere a unor impozite locale. "Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD, care, după ce Guvernul PSD ne ia tot bugetul de investiţii, mai au tupeul să vină să propună scăderi de taxe şi impozite", a afirmat edilul.
Târgul de Crăciun închide circulaţia în Piaţa Unirii din Oradea
Știri Oradea
Comisia de circulaţie a oraşului a aprobat închiderea circulaţiei rutiere în Piaţa Unirii de la sfârşitul lunii noiembrie până la începutul lunii ianuarie pentru a face loc amenajării şi desfăşurării Târgului de Crăciun din Oradea, care se anunţă bogat şi spectaculos.
23 Noiembrie 2017, 17:16
Mulţumiţi Guvernului! Primăria Oradea vrea să majoreze cu 20% taxele şi impozitele locale pentru a acoperi gaura provocată de 'revoluţia fiscală'
Știri Oradea
Primăria Oradea vrea să majoreze cu 20% taxele şi impozitele locale pentru a mai acoperi din gaura de circa 15,5 milioane euro dată bugetului local de „revoluția fiscală”, adoptată de Guvernul Tudose. La fel, municipalitatea ia în calcul înjumătăţirea la doar 5% a bonificaţiei acordate orădenilor care îşi achită integral obligaţiile fiscale până la 31 martie, reducerea facilităţilor acordate firmelor din parcul industrial, scumpirea gigacaloriei la 255 lei şi diminuarea calităţii serviciilor publice.
23 Noiembrie 2017, 16:09
Fii Moş Nicolae pentru blănoşii fără stăpân! Târg caritabil dedicat căţeilor, în Oradea
Știri Oradea
Orădenii iubitori de animale sunt aşteptaţi, pe 25 noiembrie, într-un local din centrul oraşului, la un târg caritabil dedicat căţeilor fără stăpân. Se vor vinde haine, încălţăminte, bijuterii, ba chiar şi prăjituri, iar toţi banii strânşi vor ajunge la adăposturile pentru patrupede.
22 Noiembrie 2017, 16:16
Răspunde sau nu pentru faptele sale? Criminalul Sorin Rogia a fost dus la expertiza psihiatrică
Știri Oradea
La o zi după ce a fost prins, Sorin Rogia, tânărul de 27 de ani care şi-a ucis cel mai bun prieten, pe Radu Bogdan, cu o violenţă rară, a fost dus, miercuri dimineaţă, la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea, pentru a fi expertizat psihiatric.
22 Noiembrie 2017, 15:11
Vă place? Primăria Oradea lansează în dezbatere publică proiectele de reabilitare a malului Crişului Repede şi a străzii Aurel Lazăr (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea supune dezbaterii publice proiectele de reabilitare a malului Crişului Repede, pe porţiunea din dreptul palatului administrativ a oraşului, şi a străzii Aurel Lazăr, care urmează să fie transformată în arteră pietonală. Cele două investiţii vor fi supuse aprobării Consiliului Local în şedinţa din luna decembrie pentru a putea fi scoase la licitaţie peste iarnă, cu termen de finalizare sfârşitul anului 2018.
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON