URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Știri Oradea

Explozie într-o garsonieră din Oradea: Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital (FOTO)
Știri Oradea
O explozie cauzată de o acumulare de gaze s-a produs, vineri dimineaţă, într-o garsonieră de pe strada Moldovei din Oradea. Un bărbat de 44 de ani, care se afla în interiorul imobilului, a ajuns în stare gravă la spital, cu arsuri pe 85% din suprafaţa corpului.
09 Martie 2018, 10:29
La refăcut! A început demontarea stâlpilor şi balustradei din zona podului Sfântul Ladislau (FOTO)
Știri Oradea
Angajaţii societăţii Drumuri Bihor au demarat, la cererea municipalităţii orădene, operaţiunile de demontare a stâlpilor de iluminat şi a balustradei din zona podului Sfântul Ladislau, operă a arhitecţilor Jozsef şi Laszlo Vago. Elementele, inventariate şi numerotate, vor fi depozitate în vederea restaurării şi remontării pe acelaşi amplasament în urma lucrărilor de reamenajare a malului Crişului Repede.
Vă place? Cum va arăta viitorul pod al Centenarului, construit din metal (FOTO)
Știri Oradea
Viceprimarul Florin Birta a făcut joi publice primele imagini ale viitorului pod al Centenarului care va fi construit pe amplasamentul de lângă fostul Centru de Calcul pentru a putea fi dat în folosinţă începând cu 1 Decembrie. Podul, în valoare de 9,6 milioane lei, va fi construit din elemente metalice cu un aspect modern şi iluminat cu becuri LED.
Podul Dacia se lărgeşte pentru șoferi. Pe sub Bulevardul Magheru va fi construit un pasaj subteran (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea vrea să investească 5,6 milioane euro cu TVA în zona de la intersecţia Bulevardului Magheru cu Parcul Traian. Primăria Oradea şi-a propus să demareze înainte de sfârşitul acestui an lucrările de construire a unui pasajul rutier pe sub liniile de tramvai şi cele de lărgire a podului Dacia pentru șoferi, la trei benzi pe sens. Celor două investiţii se vor desfăşura în paralel cu suspendarea circulaţiei tramvaielor timp de o lună.
Orădenii sunt invitaţi la un eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru SOS Autism
Știri Oradea
Asociaţia SOS Autism Bihor organizează în luna martie o nouă ediţie a evenimentului de strângere de fonduri "Împreună pentru autism". Seara va cuprinde momente de muzică şi dans, dar şi o licitaţie tot în scop caritabil. Preţul unui bilet este de 150 lei.
07 Martie 2018, 19:00
Muzeul Țării Crișurilor a lansat două volume în cinstea unor personalități muzeistice (FOTO)
Știri Oradea
În cadrul unui eveniment de suflet, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr au fost lansate două volume de lucrări științifice, dedicate muzeografilor Lucia Cornea și Sever Dumitrașcu, amândoi ajunși la un bilanț fructuos al carierei. Prezentarea volumelor a fost făcută într-un cadru familiar, cu participarea unor istorici și muzeografi ai Muzeului Țării Crișurilor (MȚC), colaboratori și studenți, moderator fiind directorul instituției, Aurel Chiriac.
07 Martie 2018, 18:36
Match Frame 2018: Conferinţă premium la Sinagogă şi Cetate, dedicată videografilor și fotografilor profesioniști
Știri Oradea
Un eveniment premium, dedicat videografiilor şi fotografilor profesionişti, este programat de miercuri până vineri la Oradea. Cei interesaţi de Match Frame 2018 vor avea parte de prezentări, inclusiv de aparatură foto-video, ateliere de lucru și masterclass-uri susţinute de profesionişti ai domeniului de pretutindeni, ca Philip Bloom, Studinger András, Stuart McBratney, Nick Driftwood, Dominik Deras sau Alexandru Ciocan.
Voluntari străini îi invită pe orădeni la curăţenie pe malurile Crişului
Știri Oradea
Patru tineri din Germania şi Spania, voluntari ai Fundaţiei Life Tineret din Oradea, şi-au propus să sărbătorească Ziua Mondială a Apei prin adunarea gunoaielor de pe malurile Crişului Repede. Voluntarii îi invită şi pe orădeni să-i sprijine, demonstrând astfel că sunt responsabili şi îi preocupă protejarea resurselor de apă.
04 Martie 2018, 16:25
La săniuş, în martie: Primăvara albă i-a scos pe copiii orădeni din case (FOTO)
Știri Oradea
În timp ce unii tânjesc după o vreme mai caldă, de martie, copiii de bucură de primăvara albă pe care au primit-o cadou. După ce în noaptea de vineri a nins abundent, micuţii orădenilor şi-au scos săniile şi au ieşit în Orăşelul Copiilor şi în parcuri, unde şi-au găsit derdeluşuri. Ei n-au uitat nici să construiască oameni de zăpadă, căci materie primă au avut din abundenţă.
Voluntarii din domeniul social au fost premiaţi la Primăria Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Noua Direcţie de Asistenţă Socială Oradea a premiat, joi, cei mai activi voluntari ai diverselor asociaţii şi fundaţii din oraş care se axează pe probleme sociale, în semn de recunoaştere a contribuţiei lor la ajutorarea orădenilor aflaţi în nevoie. De asemenea, au fost premiaţi voluntarii care lucrează în programele DAS Oradea, precum "Şcoală după şcoală" şi "Şcoala părinţilor".
02 Martie 2018, 12:43
Etno-Mărţişorul: Studenţii şi profesorii au sărbătorit 1 Martie cu un flashmob de Cartea Recordurilor şi dansuri populare (FOTO/VIDEO)
Educatie
Studenţi şi profesori ai Universităţii din Oradea au sărbătorit ziua de 1 Martie într-o manieră inedită. Peste 200 de persoane au făcut un mărţişor uman uriaş în Piaţa Unirii, afişând pancarte în culorile alb şi roşu. La final, pentru a celebra reuşita care, speră participanţii, va intra în Cartea Recordurilor, toţi cei prezenţi în centrul oraşului s-au prins în horă.
Academia Civică vrea bustul lui Iosif Vulcan în faţa Teatrului, lângă Szigligeti Ede
Știri Oradea
Fundaţia Academia Civică a transmis o scrisoare deschisă primarului Ilie Bolojan şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, prin care cere amplasarea unui bust al cărturarului Iosif Vulcan alături de bustul lui Szigligeti Ede, în scuarul din faţa Teatrului de Stat Oradea. Solicitarea este susţinută de zeci de oameni de cultură din Oradea.
OTL va cumpăra 20 de tramvaie Tatra second-hand, care acum circulă prin Berlin
Știri Oradea
După ce, la finalul anului trecut, OTL a cumpărat 10 tramvaie Tatra KT4D din Berlin, fabricate între anii 1988 şi 1990, societatea de transport în comun din Oradea pregăteşte achiziţia a încă 20 astfel de garnituri care circulă încă prin capitala Germaniei.
01 Martie 2018, 15:36
Studiul Storia.ro, la final: Oradea, cel mai avantajos oraş din România, după Braşov. Vezi clasamentele!
Actual
Oradea este considerat cel mai avantajos oraş din România, după Braşov, conform celor zece criterii analizate de Storia.ro, cel mai amplu studiu despre locuire, ajuns la final. De altfel, topul regiunilor este condus de Transilvania, iar Capitala se află abia pe a 17-a poziție în clasamentul celor mai avantajoase orașe din România.
01 Martie 2018, 13:32
Nu-şi scot nici chiria! Gerul şi pierderea tradiţiilor au dus la prăbuşirea vânzării de mărţişoare (FOTO)
Știri Oradea
Gerul şi ninsoarea care au golit străzile în ultimele zile, precum şi reducerea numărului de orădeni care mai păstrează tradiţiile, au dus la prăbuşirea vânzărilor de mărţişoare. Comercianţii, care au ieşit în Piaţa Unirii şi pe strada Republicii încă din weekend, se plâng că încasările nu le vor acoperi nici măcar chiria care se ridică la circa 200 lei pe stand pe zi. De altfel, în condiţiile în care preţul mărţişoarelor variază între 2 lei şi 25 lei, în funcţie de calitatea materialului şi lucrăturii, cele mai vândute sunt exemplarele simple, de 3 lei, reprezentând ghiocei, coşari sau potcoave.
Palatul Vulturul Negru, iar în şantier: Primăria vrea să finalizeze reabilitarea monumentului cu bani europeni
Știri Oradea
Una dintre clădirile reprezentative pentru Oradea, Palatul Vulturul Negru ar putea intra din nou în şantier. Primăria vrea să reabiliteze integral fostul cinematograf Libertatea, să refacă ornamentaţia interioară din palat şi să monteze un lift. Lucrările vor costa, în total, 4,3 milioane euro, şi se vor face din bani europeni, dacă municipalitatea va câştiga finanţarea necesară.
28 Februarie 2018, 16:58
Localurile Black Eagle Pub, Broadway şi Baredo din Oradea au fost închise de Poliţia Locală
Știri Oradea
Localurile Black Eagle Pub, Broadway şi Baredo din Oradea au fost închise, luni, de Poliţia Locală pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare. Unităţile de alimentaţie publică vor avea activitatea suspendată pe o perioadă nedeterminată, până la intrarea în legalitate. Poliţia Locală va continua controalele pentru verificarea deţinerii autorizaţiilor de funcţionare de către localurile orădene.
28 Februarie 2018, 10:43
Muzeul Cetăţii Oradea, transformat într-un complex cu mai multe secţii
Știri Oradea
Consiliul Local a înfiinţat luni "Muzeul oraşului Oradea - complex cultural", structură muzeală elaborată care va cuprinde atât actualul Muzeu al Cetăţii, cât şi viitoarele spaţii expoziţionale de la Casa Darvas La Roche, Loja Masonică şi Sinagoga Ortodoxă. Noua instituţie a primit avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi urmează să facă demersuri în termen de un an pentru obţinerea acreditării.
27 Februarie 2018, 13:25
Ninsoare de mărţişor: RER lucrează la capacitate maximă pentru curăţarea Oradiei (FOTO)
Știri Oradea
Deşi mulţi orădeni aşteaptă primăvara, iarna a revenit în Oradea. Ninsoarea a făcut ca utilajele RER Vest să iasă pe străzile municipiului încă din noaptea de luni spre marţi, de la ora 1. Aşa cum prevede contractul cu Primăria, societatea a scos pe străzi toate cele 17 utilaje de deszăpezire, dar şi peste 150 de angajaţi.
Pe bandă rulantă: Consiliul Local Oradea a aprobat 20 de lucrări pentru care vrea să atragă finanţare europeană
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat luni, în şedinţă extraordinară, 20 de proiecte de hotărâri privind indicatorii tehnico-economici ai unor investiţii în clădiri de învăţământ, dar şi lucrări de revigorare urbană şi de reabilitare termică a unor blocuri pentru care municipalitatea intenţionează să atragă finanţare europeană. În următoarele două luni, primarul Ilie Bolojan va convoca şedinţe de Consiliu tot la două săptămâni pentru ca aleşii orădenilor să aprobe un număr cât mai mare de proiecte europene.
26 Februarie 2018, 19:48
Cere şi... nu ţi se va da! Nici jumătate din cererile de tăieri de copaci nu au fost aprobate
Știri Oradea
De când Primăria Oradea convoacă, aşa cum propriul regulament prevede, comisia consultativă pentru lucrările de tăieri sau toaletări de arbori, numărul arborilor puşi la pământ s-a redus semnificativ. Din cele 41 de solicitări înregistrate de municipalitate, doar 17 au primit acordul specialiştilor.
26 Februarie 2018, 17:14
Termoficare III: Primăria Oradea vrea să investească încă 32 milioane euro în sistemul centralizat de încălzire
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană vrea să investească încă 32 milioane euro din fonduri comunitare în modernizarea sistemului centralizat de încălzire. Consiliul Local a aprobat luni indicatorii tehnico-economici ai celei de a treia etape de reabilitare a sistemului de termoficare, care vizează înlocuirea a încă 23 kilometri de reţea magistrală, 1,1 kilometri de reţea secundară, modernizarea a 42 de puncte termice şi înfiinţarea a 40 de module termice la nivel de consumator. Suplimentar municipalitatea vizează atragerea a încă 19 milioane euro pentru trecerea cartierului Nufărul pe încălzire cu apă geotermală.
26 Februarie 2018, 16:25
Istoricul Stelian Tănase, măgulitor despre Oradea: „Cum ar fi ţara asta dacă toate oraşele s-ar afla la nivelul de civilizaţie întâlnit la Oradea?”
Știri Oradea
Reputatul istoric Stelian Tănase, prezent joi la Oradea pentru a promova o carte dedicată monarhiei româneşti, a fost impresionat de felul în care s-a schimbat oraşul de pe Crişul Repede. „Oradea reînvie într-un ritm alert”, a scris profesorul pe blogul său, lăudând atât oraşul, cât şi pe primarul Ilie Bolojan, şi declarându-se plăcut impresionat de atmosfera burgheză şi de calitatea jurnaliştilor şi oamenilor de cultură întâlniţi aici.
24 Februarie 2018, 16:12
Bloc evacuat în Oradea: O femeie a murit, după ce apartamentul i-a luat foc
Știri Oradea
O femeie din Oradea a murit, sâmbătă după amiază, după ce apartamentul ei, aflat la parterul unui bloc de pe strada Bumbacului, a fost cuprins de flăcări. Fumul a cuprins scara imobilului, dar vecinii au apucat să iasă la timp din apartamente.
24 Februarie 2018, 15:10
'Treceţi batalioane române Carpaţii': Protestatarii orădeni au predat în Piaţa Unirii steagul UE colegilor din Cluj (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Protestatarii grupaţi în asociaţia Oradea Civică, care au preluat la Vama Borş steagul Uniunii Europene adus de la Bruxelles pentru a fi înmânat Guvernul României, au predat drapelul colegilor veniţi din Cluj, în Piaţa Unirii, în cadrul unui mic miting la care a participat şi Mălin Bot. Acesta a prevestit că, pe 6 martie, "batalioane de ardeleni vor trece Carpaţii în sens invers, pentru a sta faţă-n faţă cu derbedeii care vor să distrugă independenţa justiţiei".
Nu se lasă! Fostul fotbalist Ramses Gado are un nou dosar penal pentru lupte ilegale de câini (VIDEO)
Știri Oradea
După ce în urmă cu 8 ani a făcut puşcărie în Ungaria pentru că a organizat lupte ilegale între câini, fostul fotbalist de liga 1 Ramses Gado a comis-o din nou. Mai multe înregistrări cu sângeroasele încăierări, care au avut loc chiar săptămâna aceasta i-au adus orădeanului un nou dosar penal.
24 Februarie 2018, 09:52
Alte 46 de blocuri din Oradea vor fi reabilitate termic
Știri Oradea
Primăria Oradea vrea să reabiliteze termic alte 46 de blocuri din Oradea. Lucrările ar urma să se facă pe fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, iar locatarii vor plăti doar un sfert din valoarea lor, diferenţa fiind asigurată de municipalitate, respectiv din banii nerambursabili.
23 Februarie 2018, 18:30
Blocaţi cu animalele: O orădeancă şi cei trei copii ai ei au fost închişi în Grădina Zoologică din Oradea!
Știri Oradea
O mămică din Oradea a avut mari emoţii joi seară, când, după o vizită cu cei trei copii ai ei şi cu o altă prietenă la Grădina Zoologică, şi-a dat seama că a fost închisă în complex de angajaţii care au plecat acasă înainte de terminarea orelor de program. Cele cinci persoane au fost eliberate abia după ce soţul femeii a sunat la 112.
23 Februarie 2018, 12:57
Asociaţiile de proprietari din Oradea propun modificări la legea care le reglementează activitatea
Știri Oradea
La sfârşitul anului trecut, Senatul României a adoptat tacit o lege privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din toată ţara, proiect în care reprezentanţii organismelor din Oradea au găsit numeroase neclarităţi sau prevederi care nu le convin. De aceea, o comisie formată din reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi ai Primăriei a elaborat o listă cu 20 de propuneri de modificare a legii, de care, speră membrii grupului, deputaţii vor ţine cont.
23 Februarie 2018, 12:14
'Kovesi, nu uita, noi suntem de partea ta': Zeci de orădeni au ieşit în Piaţa Unirii, în sprijinul şefei DNA (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
La doar o oră de când ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a declanşat procedura de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, aproape 30 de orădeni au ieşit în Piaţa Unirii, pentru a striga împotriva Guvernului PSD şi pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Proteste similare au loc în toată ţara.
   2  4 5 6  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON