URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Știri Oradea

“Deschidem spre România”: Blue Air păstrează în vara 2018 zborurile Oradea-Constanţa şi Oradea-Bucureşti
Știri Oradea
Spre deosebire de Ryanair, care a vrea să suspende din toamnă toate zborurile internaţionale de pe Aeroportul Oradea, compania aeriană Blue Air păstrează în orarul de vară 2018 zborurile de la Oradea la Constanţa, cu două decolări pe săptămână. Totodată, rămân şi 6 zboruri săptămânale de Bucureşti, alternative cu cele operate de Tarom.
20 Martie 2018, 15:52
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea oferă servicii gratuite de îngrijire a bătrânilor aflaţi în dificultate
Știri Oradea
Noua Direcţie de Asistenţă Socială Oradea (fosta ASCO) şi-a diversificat activitatea, venind în întâmpinarea nevoilor persoanelor vârstnice cu servicii gratuite de îngrijire specializată. Orădenii care cunosc bătrâni sărmani, singuri sau fără locuinţă, care nu se pot întreţine şi au nevoie de ajutor, sunt rugaţi să anunţe direcţia Primăriei orădene.
20 Martie 2018, 13:09
Şocant! Un orădean a fost prins că racola adolescente din centre de minori, pe care le filma şi fotografia în timp ce le obliga să facă sex cu prietenii săi
Știri Bihor
Un orădean în vârstă de 57 ani a fost arestat preventiv de procurorii DIICOT Oradea pentru pornografie infantilă şi trafic de minori, după că a fost prins că a racolat 7 copile cu vârste între 11 şi 15 ani, cu care a întreţinut apoi relaţii sexuale şi pe care le-a filmat în timp ce le obliga la partide de sex între ele sau cu alţi bărbaţi, amici de-ai săi.
20 Martie 2018, 11:15
Se actualizează, dar nu cresc! Primăria Oradea supune dezbaterii publice taxele şi impozitele pe 2019
Știri Oradea
Municipalitatea supune dezbaterii publice, până pe 26 aprilie, taxele şi impozitele pentru anul 2019. Obligată prin Codul Fiscal să actualizeze nivelul taxelor cu rata inflaţiei de anul trecut, de 1,34%, Primăria va propune Consiliului Local compensarea majorării prin diminuarea cotelor adiţionale stabilite de Consililiul Local. Astfel, orădenii vor datora anul viitor taxe şi impozite la acelaşi nivel din 2018.
Conferinţa Naţională Business (r)Evolution 2018 debutează joi, 22 martie 2018, la Oradea
Știri Oradea
Doingbusiness.ro împreună cu Asociaţia Firmelor Bihorene organizează joi, 22 martie 2018, la Oradea, primul eveniment din acest an al seriei de conferinţe regionale Business (r)Evolution - Digitalizarea - Trend sau Tsunami? Evenimentul de la Oradea se va desfasura la Hotel Ramada, va fi moderat de cunoscutul jurnalist Radu Soviani, iar participarea este gratuită în limita a doi reprezentanţi per companie.
20 Martie 2018, 09:38
Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
Știri Bihor
Încă o maşină a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, aflată în misiune, a fost izbită, marţi dimineaţă, în giraţia din zona Pieţei Cetate, de o maşină condusă de o şoferiţă care nu i-a acordat prioritate deşi autospeciala avea în funcţiune semnalele audio şi luminoase. Este cel de-al treilea incident de acest gen petrecut în ultimele 3 zile.
Zăpada mieilor, la Oradea: RER a ieşit la deszăpezit înainte de ora 7
Știri Oradea
Iarna nu se lasă dusă din Oradea. Începutul săptămânii a adus o nouă ninsoare în oraş, iar echipajele RER Vest au ieşit pe străzi încă de la ora 6.40. Pe străzile oraşului, 9 utilaje împrăştie materiale antiderapante solide şi lichide.
19 Martie 2018, 13:20
Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
Actual
Un fenomen extrem, de "freezing rain", adică ploaie care îngheaţă, ţine la sol avioanele pe Aeroportul Internaţional Otopeni din Bucureşti. Pasagerii cursei Blue Air spre Oradea, care trebuia să plece la ora 12.50, aşteaptă în terminal îmbunătăţirea vremii. Între aceştia se numără actorii Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern şi George Mihăiţă, care au programat un spectacol duminică seară la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Noul drum de legătură între Oradea şi Sîntandrei va fi construit de Drumuri Bihor
Știri Oradea
Construcţia noului drum de legătură dintre Oradea şi Sîntandrei pornind din sensul giratoriu din strada Cazaban cu legătură la strada Râturi din comuna vecină a fost atribuită unei asocieri de firme reprezentate de Drumuri Bihor. Investiţia, în valoare de 6,8 milioane lei fără TVA va trebui finalizată în 10 luni. Drumul, cu o bandă pe sens, va fi dotat cu pistă pentru biciclete, reţea de iluminat public şi va avea un pod peste canalul anticar.
Viroza ucigașă! Adolescentul Ştefan Barabaş a murit de la o… răceală
Știri Oradea
Adolescentul orădean de 17 ani care a murit,  joi seară, după ce i s-a făcut rău, ar fi avut complicaţii de la o răceală. Potrivit surselor BIHOREANULUI, în urma necropsiei, medicii legişti au descoperit, vineri, că plămânii şi inima băiatului erau afectate, cel mai probabil în urma unei infecţii virale.
16 Martie 2018, 17:21
Se înfiinţează o nouă linie de autobuz în Oradea
Știri Oradea
Societatea de transport în comun OTL a anunţat, vineri, că începând din 19 martie se înfiinţează o nouă linie de autobuz în Oradea, linia 30, care va lega mai multe zone ale oraşului de magazinul Leroy Merlin. Potrivit directorului OTL, Viorel Pop, linia este înfiinţată la solicitarea reprezentanţilor magazinului, dar şi în urma unor studii potrivit cărora există cerere pentru transportul în acea zonă.
16 Martie 2018, 14:40
Blocurile NATO din Oradea au fost debranşate de la apă pentru datorii de 75.500 euro
Știri Oradea
Compania de Apă Oradea a debranşat vineri de la reţea cele două blocuri „NATO” din strada Voltaire pentru restanţe în valoare de 352.000 lei, echivalentul a 75.500 euro. Cele 95 de familii care locuiesc aici vor fi nevoite să îşi care din cartier apă pentru prepararea hranei şi igiena personală. Locuitorii care şi-au plătit facturile de apă cer CAO să le monteze contoare la nivel de apartament, la fel ca în cazul Electrica pentru a nu mai fi debranşaţi din cauza rău-platnicilor.
16 Martie 2018, 14:11
Şocant: Fiul directorului de îngrijiri de la Spitalul Municipal din Oradea a murit subit la 17 ani!
Știri Oradea
Dramă de proporţii pentru o familie din Oradea. Un adolescent în vârstă de 17 ani, elev la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, a murit subit, joi seară, după ce i s-a făcut rău. Tânărul era fiul directorului de îngrijiri de la Spitalul Municipal din Oradea, Călin Barabaş, şi nu a avut anterior probleme de sănătate.
16 Martie 2018, 13:02
Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
Jos pălăria
Pentru că au experienţa necesară, având şi ei în curtea Liceului Don Orione nişte cireşi japonezi, preotul Mihai Fechetă, fondatorul congregaţiei din Oradea, şi unul dintre angajaţii şcolii, care a lucrat în grădinărit în Italia, au toaletat cireşii din Piaţa Unirii. Acţiunea lor voluntară a venit după ce Primăria a recunoscut că n-are specialiştii necesari pentru aceste lucrări.
Autorizarea, la final: Într-o lună, orădenii află dacă vor scăpa sau nu de duhoarea Nutripork!
Știri Oradea
Ferma de porci din cartierul Ioşia este tot mai aproape de obţinerea unei noi autorizaţii de mediu. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor va publica, la începutul săptămânii viitoare, ciorna autorizaţiei de mediu, cu toate condiţiile pe care specialiştii le consideră necesare pentru ca ferma să nu împută oraşul, document care va rămâne în dezbatere publică 10 zile. Ulterior, se va lua decizia finală, dacă ferma Nutripork va mai putea funcţiona sau nu.
Incendiu violent în Oradea: A luat foc un rezervor cu păcură, aflat între două clădiri de pe strada Ion Vidu (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Un incendiu violent a izbucnit, joi după-amiază, în curtea unei firme de pe strada Ion Vidu. Un rezervor cu păcură a luat foc, iar când au ajuns pompierii acolo, flăcările ardeau violent. Totuşi, militarii au reuşit să stingă incendiul în mai puţin de 10 minute.
15 Martie 2018, 16:31
Bunicuţă căzută în casă, salvată de pompierii din Oradea
Oradea noastră
O bunicuţă în vârstă de 72 de ani a fost salvată de pompierii orădeni, după ce a căzut în casă şi nu s-a mai putut ridica din cauza unor probleme medicale. Femeia a fost auzită de vecini strigând după ajutor.
15 Martie 2018, 11:55
#VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
Știri Oradea
Cinci orădeni de la Oradea Civică au ieşit să protesteze, joi dimineaţă, în faţa sediului APM Bihor din bulevardul Dacia, unde se desfăşoară o şedinţă de lucru pentru a analiza situaţia firmei Nutripork, care încearcă să îţi obţină din nou autorizaţia de funcţionare. Oamenii, care vor să îi convingă pe decidenţi să ţină cont de opiniile exprimate de orădeni la dezbaterea publică organizată pe această temă, au fost legitimaţi de jandarmi.
15 Martie 2018, 10:40
Cum va arăta noul corp de clădire al Spitalului Municipal din Oradea (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul TV
Managerul Spitalului Municipal din Oradea, Maria Silaghi, a anunţat, miercuri după amiază, că a făcut recepţia studiului de fezabilitate pentru construirea unui nou corp de clădire, în care va fi mutată secţia de pediatrie, făcând publice şi imagini cu felul în care va arăta construcţia.
Urmează votul cu urnă! Care sunt proiectele alese până acum de orădeni
Știri Oradea
Votul online pentru cele 42 de  proiecte de bugetare participativă s-a încheiat. În cadrul procesului de selecţie a proiectelor online au fost exprimate 14.610 voturi de către 5.000 de votanţi unici. Topul celor mai votate proiecte este deschis de propunerile instituţiilor şcolare de amenajare a unui parc etnografic la Liceul Onisifor Ghibu, de dotare cu tablete a şcolii Nicolae Bălcescu şi de amenajare a unei săli multifuncţionale la Liceul Lucian Blaga. Votul online va fi urmat în perioada 12 martie - 4 aprilie de votul cu urnă pe cartiere.
14 Martie 2018, 17:43
Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
Știri Oradea
Comisia de Circulaţie din Primăria Oradea a aprobat miercuri închiderea străzii Oneştilor timp de 15 zile pe sensul de circulaţie dinspre strada Tudor Vladimirescu spre Calea Aradului. Traficul auto va fi deviat pe străzile Barcăului şi Meşteşugarilor. Măsura a fost luată pentru desfăşurarea lucrărilor la sensul giratoriu de la intersecţia viitorului coridor verde Ioşia cu drumul care duce la magazinul Kaufland.
Consilierul local Kirei Melinda: 'Cer o analiză cost-beneficiu a acordurilor cadru încheiate de Primărie!'
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat luni, cu votul exclusiv al consilierilor PNL, achiziţia serviciilor de verificare a documentaţiilor tehnico-economice pentru lucrări de infrastructură stradală, printr-un contract cadru cu o durată de trei ani. Reprezentanţii UDMR şi cei ai PSD au votat împotriva achiziţiei. Consilierul local Kirei Melinda a cerut municipalităţii să prezinte o analiză cost-beneficiu a acordurilor cadru încheiate de municipalitate.
13 Martie 2018, 09:39
Bugetul Oradiei a fost rectificat pentru a finanţa noile drumuri de Sîntandrei şi Podgoria
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a rectificat luni, la nici o lună de la adoptare, bugetul local pe anul în curs pentru a acorda fonduri construcţiei viitorului drum de Sîntandrei şi Podgoria, respectiv cofinanţării investiţiilor în termoficare derulate prin programul "Căldură şi confort". Consilierii au mai aprobat, exclusiv cu voturile PNL, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de construire a viitorului pasaj subteran pe sub Bulevardul Magheru, precum şi cele de lărgire a podului Dacia la trei benzi pe sens. Reprezentanţii PSD şi UDMR s-au abţinut de la vot afirmând că există proiecte mai importante.
12 Martie 2018, 17:02
Niciun sfert! Comisia consultativă a aprobat doborârea a doar 8 arbori din cei 36 propuşi pentru tăiere
Știri Oradea
Reunită luni în şedinţă de lucru, Comisia consultativă privind lucrările de tăiere sau intervenţie în coroana arborilor de pe lângă Primărie a aprobat doborârea a doar 8 arbori din cei 36 propuşi de orădeni pentru tăiere şi 61 de toaletări din totalul celor 87 cerute. Cele mai multe din aceste lucrări se fac în jurul şcolilor şi grădiniţelor din oraş, motiv pentru care ecologistul Orlando Balaş a cerut Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar să-şi asume şi răspunderea plantărilor.
12 Martie 2018, 15:42
Inedit în Oradea: Maşini sculptate în blocuri de gheaţă (FOTO)
Știri Oradea
Orădenii care au trecut, sâmbătă, pe Calea Aradului, în preajma hotelului Ramada, au putut vedea o interesantă expoziţie. Aflaţi în team building în oraşul de pe Crişul Repede, angajaţii unei firme din Arad au sculptat maşini în blocuri de gheaţă. Operele lor rămân expuse până când... vor dispărea, topite din pricina temperaturilor ridicate.
10 Martie 2018, 17:26
Bărbatul rănit grav în explozia de pe strada Moldovei, transferat la Bucureşti cu un elicopter SMURD
Știri Oradea
Bărbatul de 44 de ani rănit grav vineri dimineaţă, după ce în garsoniera în care locuia a avut loc o puternică deflagraţie, a fost transferat la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Orădeanul are arsuri pe aproape tot corpul.
09 Martie 2018, 17:47
Explozie într-o garsonieră din Oradea: Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital (FOTO)
Știri Oradea
O explozie cauzată de o acumulare de gaze s-a produs, vineri dimineaţă, într-o garsonieră de pe strada Moldovei din Oradea. Un bărbat de 44 de ani, care se afla în interiorul imobilului, a ajuns în stare gravă la spital, cu arsuri pe 85% din suprafaţa corpului.
09 Martie 2018, 10:29
La refăcut! A început demontarea stâlpilor şi balustradei din zona podului Sfântul Ladislau (FOTO)
Știri Oradea
Angajaţii societăţii Drumuri Bihor au demarat, la cererea municipalităţii orădene, operaţiunile de demontare a stâlpilor de iluminat şi a balustradei din zona podului Sfântul Ladislau, operă a arhitecţilor Jozsef şi Laszlo Vago. Elementele, inventariate şi numerotate, vor fi depozitate în vederea restaurării şi remontării pe acelaşi amplasament în urma lucrărilor de reamenajare a malului Crişului Repede.
Vă place? Cum va arăta viitorul pod al Centenarului, construit din metal (FOTO)
Știri Oradea
Viceprimarul Florin Birta a făcut joi publice primele imagini ale viitorului pod al Centenarului care va fi construit pe amplasamentul de lângă fostul Centru de Calcul pentru a putea fi dat în folosinţă începând cu 1 Decembrie. Podul, în valoare de 9,6 milioane lei, va fi construit din elemente metalice cu un aspect modern şi iluminat cu becuri LED.
Podul Dacia se lărgeşte pentru șoferi. Pe sub Bulevardul Magheru va fi construit un pasaj subteran (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea vrea să investească 5,6 milioane euro cu TVA în zona de la intersecţia Bulevardului Magheru cu Parcul Traian. Primăria Oradea şi-a propus să demareze înainte de sfârşitul acestui an lucrările de construire a unui pasajul rutier pe sub liniile de tramvai şi cele de lărgire a podului Dacia pentru șoferi, la trei benzi pe sens. Celor două investiţii se vor desfăşura în paralel cu suspendarea circulaţiei tramvaielor timp de o lună.
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON