URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici în cele mai erotice visuri ale Primăriei edilii nu se aşteptau ca Aquapark-ul să încheie primul an de activitate cu un plus de 660.000 de euro. De obicei e o performanţă ca astfel de activităţi să le scoţi pe zero. Ei bine, şi ce face conducerea Aquapark-ului în această situaţie? Varsă jumătate din sumă în gura hrăpăreaţă a Primăriei, urmând ca, din suma rămasă, să mai cârpească pe ici pe acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
BIHOREANUL a dezvăluit că în PSD se pregăteşte o execuţie, Mang convocând CEx-ul ca să-şi înlăture din CJ fosta favorită, pe Ana Maria Tiron, după ce îi ceruse demisia şi aceasta l-a refuzat. Motivul? Sultanul Roşu nu mai are certitudinea că la foarte probabila reluare a alegerilor pentru conducerea judeţului aceasta ar vota la fel ca anul trecut, făcându-l din nou vice...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Doar moartea pare să-i apropie pe politicieni unul de altul ca oameni. Preocupaţi de declaraţii politice, talk-show-uri, bătălii de imagine, interpelări şi moţiuni, domniile lor par să uite că, până la urmă, sunt doar oameni. Abia la căpătâiul unui coleg sau adversar trecut la cele sfinte şi dezbrăcat de funcţii dau dovadă de compasiune şi eleganţă. Cel mai adesea tardiv.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Cu ocazia pronunţării acestei decizii, Curtea Constituţională şi-a reconsiderat jurisprudenţa tocmai datorită reevaluării standardului de protecţie pe care îl asigură art. 16 alin. (1) şi art. 21 alin. (3) din Constituţie, în sensul reducerii marjei de apreciere a legiuitorului în domeniul căilor extraordinare de atac şi al sporirii garanţiilor care însoţesc accesul liber la justiţie în condiţiile în care şi căile extraordinare de atac reprezintă un aspect al accesului liber la justiţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În Bihor, unul dintre cei mai răspândiţi şerpi veninoşi este vipera comună, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Creierul uman este o maşinărie complexă. Nici până în ziua de azi nu sunt cunoscute toate funcţiile lui şi îndrăznesc să afirm că lucrurile pe care le ştim despre el pălesc în comparaţie cu cele pe care încă nu le-am descoperit. În acest articol voi vorbi despre 7 mituri legate de mintea umană, lucruri care au intrat în conştiinţa comună sau au fost perpetuate de filme şi media, dar care în realitate sunt neadevăruri.

Știri Oradea

Primăria Oradea ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET
Știri Oradea
Primăria Oradea ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET. Societatea Termoficare a comandat un studiu de fezabilitate care să stabilească dacă este mai rentabil să modernizeze instalaţiile vechiului cazan pe gaz sau să cumpere o turbină nouă. Reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că o instalaţie nouă şi-ar plăti singură ratele din vânzarea de energie electrică şi ar mai şi aduce venituri bugetului local.
20 Septembrie 2017, 10:21
9,6 milioane lei. Podul Centenarului va fi construit de o asociere din care fac parte firmele Freyrom şi Procons Group
Știri Bihor
Podul Centenarului, care va înlocui actuala pasarelă de la fostul Centru de Calcul, va fi construit de o asociere din care fac parte firmele Freyrom şi Procons Group, cele care au ridicat şi pasajul peste şoseaua de centură din dreptul străzii Nojoridului. Asocierea şi-a asumat demolarea actualei pasarele, proiectarea şi construcţia noului pod pentru 9,6 milioane lei, faţă de costul de 13 milioane lei estimat de Primărie.
19 Septembrie 2017, 18:30
Incident bizar lângă Rivo: O femeie de 41 de ani a amenințat că se omoară aruncându-se în Criş
Știri Oradea
Incident bizar, marţi, în jurul prânzului, în zona localului Rivo, de pe Aleea Ștrandului. O femeie de 41 de ani din Oradea de ani a intrat în apele Crişul Repede şi nu a vrut să mai iasă, amenințând că se omoară.
19 Septembrie 2017, 14:39
Festivalurile din Oradea, 'bătute' de furtună: Mai multe standuri şi umbrele au fost distruse, iar unele concerte anulate (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Cele trei evenimente mari care se desfăşurau, duminică după amiaza, în Oradea, adică Festivalul Familiei de la ERA Park, Festivalul Mustului din Parcul Bălcescu şi Zilele Culturii Maghiare din Cetate, au fost întrerupte brusc de furtuna venită asupra oraşului, aceasta lăsând în urmă mai multe standuri parţial distruse şi umbrele rupte. Atât la ERA cât şi în Cetate, s-au anulat concerte.
17 Septembrie 2017, 20:58
Circa 800 de concurenţi au luat startul la Oradea City Running Day. Vezi LIVE cursele! (FOTO/VIDEO)
Știri Sportive
Ediţia a VII-a a semimaratonului internaţional Oradea City Running Day a adunat, duminică dimineaţa, la start circa 800 sportivi amatori din ţară şi din străinătate, care au pornit, pe o vreme ploioasă, în cursă din Piaţa Ferdinand. Evenimentul este transmis LIVE de eBihoreanul şi Net Promo.
17 Septembrie 2017, 10:28
Kobra, după gratii: Un orădean a fost arestat pentru pornografie infantilă după ce a profitat de două fetiţe
Știri Oradea
Un orădean în vârstă de 24 de ani, Florian David Costea, zis Kobra, a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Bihor, după ce a făcut sex cu o fată de 14 ani, iar pe alta, de 11 ani, a pozat-o în ipostaze compromiţătoare şi i-a postat fotografiile pe internet.
15 Septembrie 2017, 12:55
A murit Moja, puiul de leu născut la Zoo Oradea!
Știri Oradea
Veste tristă pentru iubitorii de animale din Oradea. Moja, puiul de leu african născut anul trecut la Grădina Zoologică, a murit. Potrivit reprezentanţilor ADP Oradea, Moja s-a îmbolnăvit brusc, la începutul săptămânii, a fost operată, dar la câteva ore după intervenţie a murit.
15 Septembrie 2017, 12:26
În ciuda sabotajului UDMR: Zilele Culturii Maghiare aduc în Cetate evenimente artistice, culinare şi caritabile
Știri Bihor
Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune organizează în acest weekend în Cetate prima ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Desfăşurat de-a lungul a două zile şi jumătate, evenimentul va cuprinde de la momente artistice la prezentări de produse artizanale şi culinare, care vor culmina cu un ghiveci gătit în curtea fortăreţei de bucătari din Ungaria. Zilele Culturii Maghiare vor avea un program încărcat, în ciuda sabotajului instituit de UDMR care, aflat în conflict cu administraţia orădeană, a impus organizaţiilor satelit să refuze participarea la eveniment.
Bolojan descentralizează cheltuielile şcolilor: Directorii care vor tolera risipa riscă să-şi piardă joburile
Educatie
Primarul Ilie Bolojan vrea descentralizarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ din Oradea, nemulţumit că în multe şcoli şi grădiniţe directorii n-au nicio grijă faţă de risipa la energie electrică ori apă. Drept urmare, de luna viitoare, toate unităţile de învăţământ vor primi sume fixe pentru plata utilităţilor, iar dacă vor face economii, vor putea să folosească banii în dotări. Dacă nu se vor încadra în aceste plafoane, însă, directorii şcolilor şi grădiniţelor îşi riscă funcţia.
12 Septembrie 2017, 16:30
OTL cumpără anul acesta 10 tramvaie second-hand. Vor urma și altele noi...
Știri Bihor
Societatea de transport public din Oradea va cumpăra în perioada următoare 10 tramvaie second-hand modernizate, de tip Tatra KT4, care să ruleze prin oraş alături de cele din parcul OTL, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 350.000 de euro. Pentru a le oferi orădenilor mijloace de transport confortabile şi eficiente, municipalitatea intenţionează să cumpere, în următorii ani, între 10 şi 20 de tramvaie noi.
12 Septembrie 2017, 15:52
Aici a fost ghetou! Liderul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti cere ca strada Sucevei să redevină strada Deportaţilor
Știri Bihor
Liderul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, i-a cerut vineri primarului Ilie Bolojan, în cadrul unei ceremonii organizate la Primărie, ca strada Sucevei să redevină strada Deportaţilor. Arealul delimitat de străzile Avram Iancu, Traian Moşoiu, Sucevei şi Piaţa Cetăţii a constituit în anul 1944 ghetoul principal din Oradea, în care autorităţile maghiare au adunat peste 27.000 de persoane în vederea deportării în lagărele de concentrare.
11 Septembrie 2017, 18:51
Directorul ADP Oradea: La un an de la deschidere, Aquapark-ul Nymphaea are un profit de 660.000 euro!
Știri Oradea
La împlinirea unui an de la inaugurarea Aquapark-ului Nymphaea, primul din Oradea, directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica, a susţinut o conferinţă de presă în care a arătat că acesta a fost vizitat de 301.100 de persoane, din Bihor, din judeţele învecinate, dar şi din alte ţări. De asemenea, complexul este pe plus, având un profit de 660.000 euro.
11 Septembrie 2017, 18:00
Coaliţia Rogerius critică Poliţia Locală pentru amenzile date asociaţiilor de proprietari cu gunoaie în jurul ţarcurilor
Știri Oradea
Coaliţia Rogerius, un ONG al asociaţiilor de proprietari din acest cartier, critică vehement, dar totodată populist, Poliţia Locală Oradea pentru că amendează asociaţiile care au gunoaie în jurul incintelor cu containere. Organizaţia consideră aceste amenzi "injuste" şi aplicate "în stil comunist".
11 Septembrie 2017, 16:41
Naș cu ghinion! Primarul Ilie Bolojan a rămas fără permis, după ce a fost prins gonind cu 172 km/h!
Știri Bihor
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a rămas fără permis de conducere, după ce a fost prins de radar gonind cu o viteză de 172 km/h pe şoseaua Oradea - Arad, între Şimand şi Chişineu Criş. Edilul a confirmat informaţia pentru BIHOREANUL, explicând că se grăbea să ajungă la nunta nepoatei sale, căreia i-a fost naş.
11 Septembrie 2017, 15:48
Şcoala a început şi pe YouTube: Festivitatea de debut de an şcolar de la Liceul Onisifor Ghibu, transmisă live pe internet de elevii şcolii (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Anul şcolar 2017-2018 a început, luni, în toate unităţile de învăţământ din Bihor. Mai mult sau mai puţin fericiţi, dar negreşit cu un buchet de flori la ei, elevii s-au îndreptat de dimineaţă spre şcoli, cele mai multe emoţii avându-le micuţii din clasele pregătitoare, care pentru întâia oară văd cum arată o sală de clasă. La Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea, în premieră, ceremonia de la careu a fost transmisă live pe YouTube de elevii claselor de Jurnalism.
11 Septembrie 2017, 11:35
Pe biţă, cu ie şi fustă: Doamne şi domnişoare au pedalat prin oraş, SkirtBike 2017 (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Aproape 300 de doamne şi domnişoare au participat, duminică, la ediţia din acest an a SkirtBike, arătând că pot fi cochete şi elegante chiar şi pe două roţi. Aproape toate participantele au ascultat îndemnul organizatorilor şi au venit îmbrăcate cu ii şi fuste. Deşi parada a fost dedicată reprezentantelor sexului frumos, printre ele s-au "strecurat" şi câţiva bărbaţi.
10 Septembrie 2017, 21:09
Amenzi de peste 300.000 de lei pentru proprietarii de terenuri cu ambrozie. Între somaţi, Universitatea din Oradea şi CFR
Știri Oradea
Poliţia Locală Oradea a dat, în acest an, amenzi în valoare totală de 312.900 lei unor proprietari de terenuri şi spaţii verzi pline de ambrozie. Inclusiv Universitatea din Oradea şi CFR au fost somaţi. Vezi cine a fost amendat!
10 Septembrie 2017, 12:41
După 8 ani de lucrări: La final de Şabat, Sinagoga Ortodoxă a fost inaugurată (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Alături de oaspeţi de seamă din ţară şi din străinătate, printre care s-a numărat şi fostul ministru de finanţe israelian Yair Lapid, de oficialităţi bihorene şi de simpli curioşi, evreii din Oradea au sărbătorit ieşirea din Şabat cu reinaugurarea Sinagogii Ortodoxe de pe strada Mihai Viteazul. Sinagoga, monument istoric clasat, a fost construită la finalul secolului 19.
10 Septembrie 2017, 10:38
Alai cu TIR-uri: Cinci camioane au venit după o mireasă, în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Claxoanele au urlat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Ferdinand mai mult decât în oricare altă zi cu nunţi. Un tânăr din Sălard, şofer de TIR, a venit după mireasa sa, o orădeancă ce locuieşte pe strada Patrioţilor, cu maşina de serviciu, ba chiar însoţiţi de câţiva colegi.
Artă 'fără frontiere'. La Cetatea Oradea a fost vernisată o expoziţie de lucrări a tinerilor artişti locali (FOTO)
Timp liber
Sălile de expunere din Corpul C al Cetăţii din Oradea sunt gazdele unei noi expoziţii de lucrări de artă contemporană, de data aceasta a tinerilor artişti locali. Vernisajul a avut loc în prezenţa artiştilor, a pasionaţilor de artă şi a numeroşilor curioşi.
Cum vor circula tramvaiele şi autobuzele din Oradea după începerea anului şcolar
Știri Bihor
Societatea de transport OTL a anunţat că, începând din 11 septembrie, tramvaiele şi autobuzele din oraş vor circula mai des, conform graficelor de zile lucrătoare cu şcoală, iar staţia de lângă Sinagoga Ortodoxă va fi din nou operaţională.  
08 Septembrie 2017, 10:40
Toamna Orădeană, în tot oraşul! Organizatorii anunţă evenimente în Piaţa Unirii, în Cetate şi în cartiere
Timp liber
Ediţia 2017 a Toamnei Orădene se va desfăşura între 5 şi 8 octombrie, fiind organizată într-o manieră inedită. În cadrul festivalului vor fi organizate evenimente în Piaţa Unirii, în Cetate, precum şi spectacole stradale în cartierele oraşului. Nu vor lipsi vendorii de mâncare stradală, care îşi vor instala food truck-urile atât în Piaţa Unirii cât şi în curtea fortăreţei.
07 Septembrie 2017, 16:30
În sfârşit! A început decopertarea terenului pentru prelungirea drumului rapid prin terenul CFR-ului (FOTO)
Știri Oradea
Constructorul a început miercuri amenajarea terenului pentru prelungirea drumului rapid prin terenul CFR-ului pe tronsonul delimitat de străzile Ana Ipătescu şi Izvorului. Degajarea amplasamentului de vegetaţie şi bolovani avansează cu prudenţă, pentru a evita avarierea infrastructurii feroviare din subteran. Lucrările vor trebui finalizate în luna noiembrie.
07 Septembrie 2017, 15:05
Un nou record pe Aeroportul din Oradea: 1.257 de pasageri!
Știri Bihor
Pe Aeroportul Internaţional Oradea s-a înregistrat, miercuri, un nou record de pasageri. Cursele spre şi dinspre Bucureşti, Londra - Stansted, Barcelona - Girona şi Milano Bergamo au avut în total 1.257 de călători.
07 Septembrie 2017, 12:20
Faţa oraşului: Lucrările pe malul stâng al Crişului au ajuns în centrul Oradiei (FOTO)
Oradea noastră
Lucrările pentru amenajarea promenadei şi pentru consolidarea malului stâng al Crişului Repede, între podurile Ladislau şi Decebal, au ajuns în centrul urbei. Muncitorii au turnat deja o parte din viitorul trotuar şi, spre nemulţumirea ecologiştilor, au defrişat copacii care erau în calea lucrărilor.
05 Septembrie 2017, 18:09
Vezi cum arată! Constructorul demontează schelele de pe faţada reabilitată a Palatului Stern (FOTO)
Știri Bihor
Lucrările de reabilitare a Palatului Stern se apropie de final. Constructorul a început marţi demontarea schelelor de pe faţada clădirii. Firma mai are de reabilitat porţile, soclul clădirii, parte din tâmplărie şi ornamentele nefinisate. Lucrarea, în valoare un milion de lei va trebui predată până la sfârşitul lunii noiembrie.
05 Septembrie 2017, 16:50
Cale bătută! Locuitorii din Podgoria îşi rup maşinile pe drumuri prăfuite, pietruite de mântuială (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii din Podgoria îşi rup maşinile pe drumuri prăfuite, pietruite de mântuială, pe care le umple de gropi şi noroi cea mai mică ploaie. Izolaţi de oraş din cauza stării proaste a drumurilor pe care taximetriştii refuză să se aventureze ca să nu îşi distrugă maşinile, locuitorii cartierului de pe deal cer asfaltarea străzilor şi a legăturii cu satul Fughiu, care ar putea constitui o alternativă la ambuteiajele de pe drumul de Oşorhei.
05 Septembrie 2017, 11:24
Noi isprăvi pe DN 76 Oradea-Deva: Localnicii din Sudrigiu şi Criştioru de Jos nu mai pot intra în case după supraînălţarea drumului (FOTO)
Știri Bihor
O uriaşă eroare de proiectare împiedică localnicii din două comune bihorene traversate de DN 76 să mai poată intra cu maşinile în curţile propriilor case, deoarece diferenţa de nivel între acestea şi linia şoselei este mult prea mare. La sesizarea BIHOREANULUI, noul şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, orădeanul Radu Băruţa, promite măsuri de remediere începând din această săptămână.
05 Septembrie 2017, 10:09

FOTO BIHOREANUL

 • Efectele furtunii în Bihor: Sătenii din Rieni se grăbesc să-şi repare acoperişurile, pădurile au fost puse la pământ (FOTO/VIDEO)
 • Criză la Consiliul Judeţean: Şedinţa de marţi a fost anulată după ce aleşii PNL au boicotat-o. Mang: Ne dorim alegeri anticipate (FOTO/VIDEO)
 • Unanimitate la PSD Bihor: Ana Maria Tiron, executată pe repede-înainte, la cererea lui Mang (FOTO)
 • Bilanţ ISU Crişana, după furtună: zeci de persoane au fost rănite în Bihor. Cursuri suspendate, luni, în 18 școli (FOTO / VIDEO)
 • Prăpăd în Bihor, după vijelie: Aproape 40 de localităţi afectate, copaci şi stâlpi de curent căzuţi, 150 de turişti blocaţi în zona Barajul Leşu (FOTO)
 • Festivalurile din Oradea, 'bătute' de furtună: Mai multe standuri şi umbrele au fost distruse, iar unele concerte anulate (FOTO/VIDEO)
 • Circa 800 de concurenţi au luat startul la Oradea City Running Day. Vezi LIVE cursele! (FOTO/VIDEO)
 • Viticultori din judeţ au transformat Parcul Bălcescu în mustărie (FOTO)
 • Debut cu puţini ofertanţi şi participanţi la Zilele Culturii Maghiare din Cetate (FOTO)
 • Investiţii de 4,1 milioane euro. Lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru s-au încheiat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON