URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Scandal mare cu absolvirea de la Colegiul Gojdu. Au fost plângeri că sumele ce trebuie achitate, după socotelile comitetului de părinţi, sunt exagerat de mari. Au fost prevăzute carduri cadou pentru profesori, ba chiar şi bani de taxi ca aceştia să poată ajunge la banchet...
Zic şi eu
Adrian Cris
Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare. La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?

Știri Oradea

Primarul Ilie Bolojan: 'Până la sfârşitul anului viitor toate clădirile de pe străzile Republicii, Alecsandri, Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand vor fi reabilitate'
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a a anunţat joi că până la sfârşitul anului viitor toate clădirile de pe străzile Republicii, Alecsandri, Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand vor fi reabilitate. Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a încă opt imobile din centrul istoric al oraşului. În paralel Primăria pregăteşte un regulament care să vizeze alinierea regimului de înălţime şi a frontului stradal a clădirilor din zona centrală.
24 Mai 2018, 20:05
Aleea Anna Marossy: O arteră din Parcul Libertăţii din Oradea va purta numele reputatului biolog
Știri Oradea
Principala arteră a Parcului Libertăţii din Oradea va purta de acum numele Annei Marossy, celebru biolog şi ecologist. Decizia a fost luată joi, în şedinţa Consiliului Local, la propunerea florarului Marius Sabău, care deţine buticul din parc. Orădeanul a adunat, în acest scop, peste 800 de semnături.
24 Mai 2018, 19:15
De la capăt! Primăria reziliază contractul cu Construcţii Bihor pentru amenajarea parcării subterane din centrul Oradiei
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a anunţat joi că municipalitatea orădeană va rezilia contractul încheiat cu firma Construcţii Bihor pentru amenajarea parcării subterane din strada Independenţei. Măsura va fi luată ca urmare majorării valorii estimate a investiţiei de la 24,1 milioane lei la 43,2 milioane lei în urma reproiectării lucrării. Construcţia parcării va fi scoasă la licitaţie în perioada următoare, astfel încât lucrările să poată fi reluate cel mai curând în toamnă, cu termen de predare în cursul anului viitor.
Bolojan a ajuns la înţelegere cu Nutripork: Ferma de porci se va muta din Ioşia până în 2020!
Știri Oradea
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat, joi, că a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii fermei Nutripork din cartierul Ioşia, înţelegere care vizează relocarea complexului zootehnic. Pe cele 18 hectare concesionate de companie ar urma să apară două parcuri industriale, unul aparţinând municipiului, iar unul Nutripork.
Oradea, oraş verde: Curioşii sunt invitaţi la lecţii gratuite de ecologie
Știri Oradea
În "EU Green Week", adică Săptămâna Europeană Verde, orădenii interesaţi de ecologie sunt invitaţi la mai multe lecţii anume ţinute, gratuit, de voluntarii unor ONGuri şi instituţii. Printre altele, se vor ţine prezentări despre reciclare şi compostare, dar şi alte practici sustenabile şi prietenoase cu mediul înconjurător.
24 Mai 2018, 11:44
Primăvara din grădină II: Fructe, legume şi alte produse bihorene de vânzare în incinta Cetăţii Oradea
Știri Oradea
Cea de-a doua ediţie a evenimentului agro-culinar "Primăvara din grădină" va reuni în perioada 25 – 27 mai în incinta Cetăţii peste 40 de producători bihoreni şi cam tot atâţia meşteri populari. Evenimentul va cuprinde concerte, simpozioane, un concurs de vinuri şi o tombolă pentru copii.
23 Mai 2018, 17:50
Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
Știri Oradea
Cel de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea este ridicat în vecinătatea celui existent de asocierea UTI Grup SA şi Eldiclau SRL. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, lucrarea va fi finalizată în toamnă.
23 Mai 2018, 17:00
Centrele multifuncţionale din cartiere se renovează şi se deschid pentru orădeni (FOTO)
Știri Oradea
Direcţia de Asistenţă Socială a preluat cele cinci centre multifuncţionale din cartierele Oradiei şi urmează să organizeze în acestea activităţi pentru persoanele vulnerabile din oraş. "Ne dorim să dăm viaţă acestor centre, prin organizarea unor activităţi de petrecere a timpului liber, ateliere de lucru, consiliere şi sprijin în vederea accesului la servicii sociale, medierea relaţionării între diferite categorii sociale: vârstnici, persoane cu dizabilităţi şi copii", a transmis Arina Moş, directorul DAS Oradea.
22 Mai 2018, 20:00
'Impuls'-ul necesar. O săptămână de expoziţii ale celor mai talentaţi studenţi orădeni
Știri Oradea
Asociaţia Kiwanis Art şi Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea organizează în cursul acestei săptămâni proiectul Impuls care are ca obiectiv stimularea şi promovarea la nivel local şi naţional a celor mai talentaţi studenţi orădeni. Manifestările vor cuprinde cinci zile de expoziţii. La fel, pentru data de 5 iunie este anunţat concertul de muzică clasică "Susţinem excelenţa în muzică" susţinut de artiştii Departamentului de Muzică al Licelului şi al Facultăţii de Arte.
22 Mai 2018, 19:32
Vezi cum va arăta! Primăria Oradea a făcut publice noi imagini cu pietonala din strada Libertăţii (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea a făcut publice marţi noi imagini cu viitoarea zonă pietonală de pe malul Crişului Repede, din zona străzilor Libertăţii, Nicolae Grigorescu şi Iosif Vulcan. Investiţia în valoare de 2,2 milioane euro vizează desfiinţarea tuturor parcărilor din zonă, amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Libertăţii cu Iosif Vulcan, pavarea trotuarelor cu porfir şi pietruirea integrală a străzii Nicolae Grigorescu, pentru a deveni zonă de promenadă.
Viitorul Memoriei: O serie de manifestări pentru comemorarea Holocaustului, la Oradea
Știri Oradea
La începutul săptămânii viitoare, la Oradea se vor desfăşura o serie de manifestări în cadrul proiectului "Rezistenţa. The Future of Memory / Viitorul Memoriei", pentru comemorarea Holocaustului. Una dintre acestea este lansarea unui catalog ce reuneşte contribuţii artistice şi texte semnate de supravieţuitori şi urmaşi ai acestora.
22 Mai 2018, 10:40
Academicianul Mircea Maliţa, fostul ministru al Educaţiei şi fostul ambasador în SUA născut la Oradea, a murit la 91 de ani
Actual
Matematicianul membru al Academiei Române, totodată fost ministru al Educaţiei şi fost ambasador al României în SUA, Mircea Maliţa a murit luni, la vârsta de 91 de ani. Maliţa s-a născut la Oradea, în 1927, şi a fost şi profesor al Universităţii din Oradea.
22 Mai 2018, 10:02
Uniţi pentru Mihai: Se apropie meciul cu vedetele fotbalului românesc, la Oradea
Știri Oradea
Orădenii mai pot să-şi cumpere bilete la meciul-eveniment "Uniţi pentru Mihai", care va avea loc sâmbătă pe stadionul Iuliu Bodola. La evenimentul care are ca scop strângerea de fonduri pentru tratamentele de care ex-fotbalistul orădean Mihai Neşu are nevoie vor participa vedete precum Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu.
22 Mai 2018, 09:35
Printre cele mai scumpe tarife din ţară! Taximetriştii din Oradea au majorat tariful la 2,68 lei pe kilometru
Știri Oradea
Taximetriştii orădeni au majorat tarifele cu 40 de bani. Începând din 15 mai, preţul unei călătorii este de 2,28 lei pe kilometru, unul dintre cele mai mari din ţară. Reprezentanţii taximetriştilor spun că măsura, necesară încă de anul trecut, a fost luată pe fondul majorării tuturor costurilor, de la obligaţii fiscale la preţul combustibililor.
21 Mai 2018, 19:27
'Noaptea Muzeelor', record absolut: Aproape 40.000 de curioşi au vizitat muzeele Oradiei
Știri Oradea
Fără doar şi poate, ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor din Oradea a fost cea mai reuşită. În total, la toate muzeele, bisericile şi instituţiile de cultură cuprinse în program au trecut aproape 40.000 de oameni. Cei mai mulţi au fost la Muzeul Ţării Crişurilor: peste 12.000.
21 Mai 2018, 16:29
Zilele Sfântului Ladislau: concerte, cascadorii pe cai şi dezvelirea statuii contelui Rhédey Lajos
Timp liber
Organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau au dezvăluit primele informaţii legate de ediţia de anul acesta a festivalului, care se va desfăşura între 18 şi 24 iunie, concertele principale urmând să fie susţinute în Cetate de Magna Cum Laude, Rúzsa Magdi şi Fenyő Miklós. De asemenea, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, bustul contelui Rhédey Lajos va fi dezvelit în parcul pe care, pe vremuri, acesta l-a donat oraşului.
21 Mai 2018, 10:20
Întâlnirea tinerilor ortodocşi. Peste 800 de tineri din 120 de parohii bihorene s-au întâlnit la Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Peste 800 de tineri din 120 de parohii bihorene s-au reunit sâmbătă la Oradea în cadrul celei de a treia ediţie a "Întâlnirii tinerilor ortodocşi". Însoţiţi de preoţii parohi şi profesorii de religie, tinerii, care s-au evidenţiat în activităţi catehetice, au participat la un program liturgic şi cultural-educaţional sub egida aniversării Centenarului. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea episcopului Oradiei, Sofronie Drincec, care le-a şi adresat participanţilor un cuvânt de preţuire.
'Nu e festival de mici cu bere'. Street Food se desfăşoară cu Piaţa Unirii plină ochi, deşi unii orădeni reclamă preţurile prea mari
Știri Oradea
Cea de-a treia ediţie Street Food Festival Oradea se desfăşoară cu Piaţa Unirii plină ochi, în ciuda faptului că unii orădenii se plâng pe reţelele de socializare de preţurile prea mari. Cu toate acestea, produsele apetisente şi muzica de calitate au făcut ca sâmbătă seara Piaţa Unirii să mustească de orădeni. Vremea bună şi concertele de calitate îi fac pe organizatori să spere la o prezenţă mult mai mare în seara acesta.
'Viaţă pentru Denisa'. Concert caritabil pentru studenta la Medinică bolnavă de leucemie
Știri Oradea
Ajutaţi-o pe Denisa să trăiască! Intepreta de muzică populară Adriana Ştiube, studentă la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, organizează miercuri de la ora 18, la Filarmonica de Stat, un concert caritabil în folosul colegei sale Denisa Lăzău, de 24 de ani, bolnavă de leucemie. În cadrul concertului vor evolua interpreți precum Leontin Ciucur, Luminiţa Tomuţa, Viorica Bradea, Radu Barbura şi alţii. Preţul unui bilet este de 30 de lei.
20 Mai 2018, 11:00
Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
Foto Bihoreanul
Expoziţii, filme, concerte... Zeci de mii de orădeni s-au înghesuit să viziteze sâmbătă noapte spaţiile expoziţionale orădene în cadrul acţiunii „Noaptea muzeelor”. Cel mai mare succes l-au avut expozițiile organizate la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, unde orădenii au stat la cozi întinse pe zeci de metri ca să intre.
În sfârşit! Între 22-25 mai e programată dezinsecţia zonelor publice din Oradea şi tratamentul fitosanitar al arborilor
Știri Oradea
Primăria Oradea anunţă că, la mijlocul săptămânii viitoare, mai precis între 22-25 mai, sunt programate atât lucrările de dezinsecţie a zonelor publice, cât şi trataemntele sanitare la arbori şi arbuşti, în spaţiile verzi şi pe cursurile de apă. Orădenilor care au stat până acum „cu ochii-n soare”, pradă ţânţarilor şi rozătoarelor, li se recomandă de data asta „să evite contactul insecticidelor cu ochii”.
19 Mai 2018, 19:04
Program mai lung! Din 1 iunie, magazinele din centrul Oradiei trebuie să rămână deschise până la ora 21
Știri Oradea
De la 1 iunie, orădenii şi turiştii care ajung în centrul istoric al urbei trebuie să găsească toate magazinele şi localurile de la parterul clădirilor deschise până la ora 21. Primăria le-a reamintit proprietarilor că, potrivit Regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Oradiei, orarul de funcţionare pentru activităţile de comerţ şi servicii va fi obligatoriu mai lung.
Investiţie de un milion de lei: Primăria Oradea face o parcare în Calea Aradului
Știri Oradea
Terenul viran din perimetrul delimitat de străzile Dimitrie Pompeiu, Henri Coandă şi Calea Aradului, de lângă Imprimeria de Vest, va deveni parcare. Primăria Oradea va amenaja aici 65 de locuri pentru autoturisme, dar şi accese auto adecvate, investiţia ridicându-se la 950.000 lei.
19 Mai 2018, 12:46
Liceul Onisifor Ghibu intră în şantier: Va fi reabilitat termic
Știri Oradea
Cele două corpuri de clădire ale Liceului Teoretic Onisifor Ghibu din Nufărul intră în şantier. Primăria Oradea a semnat contractul de finanţare europeană pentru reabilitarea termică a construcţiilor, în valoare de 3,5 milioane de euro. Lucrările vor dura aproape trei ani.
19 Mai 2018, 10:14
A început turnarea fundaţiei la Podul Centenarului din Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Muncitorii care lucrează la ridicarea Podului Centenarului, din zona Centrului de Calcul, au început, vineri, turnarea fundaţiei de pe malul stâng al Crişului. Este vorba de prima parte a fundaţiei construcţiei.
Lotus începe lucrul la noul „Budi Bar”: Strada Emilian Chitul se închide pentru 4 luni
Știri Oradea
Accesul pe strada Emilian Chitul, de pe malul Crişului Repede, va fi restricţionat, începând de luni, 21 mai, atât pentru maşini, cât şi pentru pietoni şi biciclete, vreme de 4 luni, fiindcă încep lucrările la viitorul restaurant cu terasă pe care-l va construi, pe amplasamentul vechiului „Budi Bar”, firma Lotus Center, patronată de Alexandru Mudura junior.
18 Mai 2018, 18:42
Bolojan contra PSD: Oradea a pierdut “două investiţii mari” din cauza politicii Guvernului
Știri Oradea
Prim-vicepreşedintele PNL, Ilie Bolojan, a criticat vineri guvernările PSD pentru proasta administrare a statului prin modificarea legilor justiţiei în favoarea infractorilor, clivajul creat în economie prin majorarea artificială a salariilor bugetarilor, întârzierea atragerii de fonduri europene, lipsa investiţiilor şi neglijarea sectorului economic fapt care pune administraţiile locale în poziţia de a pierde investiţii în favoarea Ungariei şi Poloniei.
18 Mai 2018, 16:45
Cherecheş, după reautorizarea fermei Nutripork: Nu este finalul luptei noastre pentru aer curat
Știri Oradea
După ce Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a emis o nouă autorizaţie de mediu pentru ferma Nutripork din Ioşia, deputatul PNL Florica Cherecheş, singurul parlamentar bihorean care a dovedit preocupare constantă faţă de poluarea olfactivă provocată de complexul zootehnic, se arată nemulţumită că, în continuare, nu există o perdea forestieră între fermă şi oraş. "Obţinerea unei noi autorizări pentru ferma Nutripork nu presupune finalul luptei noastre pentru a avea un aer curat pentru întregul oraş", spune Cherecheş.
17 Mai 2018, 20:20
Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan i-a informat, joi, pe consilierii locali, că, începând din primăvara anului viitor, dezbaterile Consiliului Local se vor muta în beciurile Primăriei Oradea. Mai multe încăperi de la subsol au fost reamenajate pentru a putea găzdui şedinţe sau conferinţe în perioada în care palatul administrativ al oraşului va intra în reabilitare.
Primăria Oradea îşi scoate licenţă de explorare a apelor geotermale pentru proiectul din cartierul Nufărul
Știri Oradea
Consiliul Local l-a mandatat joi pe primarul Ilie Bolojan să ridice de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale licenţa de dare în administrare a activităţii de explorare a apei geotermale din perimetrul Oradea. Municipalitatea urmează să execute, în premieră, un foraj nou de extracţie a apei geotermale lângă complexul Lotus pentru a încălzi cu această resursă regenerabilă cartierul Nufărul, în cadrul unui proiect european estimat la 19 milioane euro.
17 Mai 2018, 18:22
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
 • Gata cu transparenţa! Ioan Mihaiu nu mai vrea întrebări din partea presei în timpul ședințelor Colegiului prefectural (FOTO)
 • Un TIR plin cu stupi cu albine, răsturnat lângă Băile Felix (FOTO / VIDEO)
 • Pompierii bihoreni 'salvează' dragostea de carte: Au donat cărţi elevilor din trei şcoli rurale (FOTO)
 • Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala 11 au plantat 100 de puieţi de arbori (FOTO)
 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)
 • Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON