URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte interesant comportamentul preşedintelui Consiliului Judeţean... Iese primarul Bolojan cu planurile de  dezvoltare a oraşului, hop vine şi domnul preşedinte Pásztor cu ideile proprii! Aşa am aflat că judeţul va investi într-un parc ştiinţific şi tehnologic, că va face un bloc ANL pentru angajaţi şi că visează la un campus pentru copiii cu nevoi speciale.
Zic şi eu
Adrian Cris
O nouă reuniune a Consiliului Judeţean a eşuat săptămâna trecută pentru că reprezentanţii PNL au lipsit, iar cei ai PSD-UDMR-ALDE n-au avut cvorum nici măcar s-o înceapă, necum să adopte hotărâri. Cauzele se cunosc: după ce astă-vară şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a expulzat fosta favorită din partid şi implicit din CJ, "majoritatea" a ajuns egala "minorităţii".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.

Știri Oradea

Defrişare ilegală! Garda de Mediu Bihor a sistat 'masacrul verde' din cimitirul municipal (FOTO)
Știri Oradea
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins, marţi dimineaţă, în cimitirul municipal, după ce au aflat, din BIHOREANUL, că Administraţia Domeniului Public taie copacii maturi din această zonă. Inspectorii au găsit 21 de cioate şi au constatat că tăierile sunt ilegale, deoarece ADP nu deţine nicio autorizaţie pentru doborârea copacilor sănătoşi. Drept urmare, au dispus sistarea lucrărilor şi vor da şi o amendă.
Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
Oradea noastră
Un bărbat în vârstă de 79 de ani, proprietarul unei case de pe strada Republicii, chiar lângă Spitalul CFR din Oradea, a murit luni la prânz, intoxicat cu fum, după ce în locuinţa sa a izbucnit un incendiu. Salvatorii au stins rapid flăcările, însă pentru bărbatul găsit inconştient în debara nu au mai putut face nimic.
19 Februarie 2018, 13:18
Dezrobirea: Consiliul Local Oradea a restrâns zona unitară rezervată Termoficare la cvartalele de blocuri
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul exclusiv al consilierilor liberali, restrângerea zonei unitate de încălzire rezervate Termoficare la cvartalele de blocuri şi centrul istoric al oraşului. Reprezentanţii UDMR au cerut recunoaşterea panourilor solare ca formă de furnizare a energiei, în vreme ce consilierii PSD au anunţat că vor contesta hotărârea la Instituţia Prefectului pe considerentul că instituie monopolul Termoficare pentru zona de blocuri.
Aquapark-ul din Oradea a încheiat primul an cu un milion de euro profit!
Știri Oradea
Aquapark-ul Nymphaea din Oradea a încheiat primul an de funcţionare cu încasări de circa trei milioane de euro şi profit de un milion de euro. Pentru a diminua cozile de la intrare, începând din luna mai conducerea Administraţiei Domeniului Public va deschide o casă destinată exclusiv clienţilor care şi-au cumpărat bilete online. În paralel, ADP va muta piaţa de vechituri peste drum de cartierul Europa, va înfiinţa la Zoo un ţarc în care copiii să poată interacţiona cu animalele şi va construi în cimitir un columbar pentru urnele cu cenuşa orădenilor incineraţi.
Vine defrişarea! ADP Oradea vrea să taie 200 de arbori maturi crescuţi între mormintele din cimitir
Știri Oradea
Administraţia Domeniul Public Oradea va tăia anul acesta nu mai puţin de 200 de arbori maturi crescuţi între mormintele din cimitirul municipal. Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de reclamaţii formulate de orădenii revoltaţi că rădăcinile copacilor distrug monumentele funerare. În locul pomilor tăiaţi, ADP va planta 400 de paltini pe marginea aleilor din cimitir, 200 de arbori la Grădina Zoologică şi 100 la adăpostul de câini Grivei.
16 Februarie 2018, 17:04
Bolojan o ţine pe-a lui: 'Când au fost la guvernare, PSD şi UDMR au votat toate donaţiile de terenuri'
Știri Oradea
Proiectele de hotărâri privind donaţiile de terenuri făcute de orădenii care doresc să obţină autorizaţie de construire de la Primărie au declanşat discuţii prelungite, joi, în Consiliul Local. Primarul Ilie Bolojan a declarat că, atâta vreme cât rămâne pe funcţie, se va folosi de această măsură pentru a încuraja urbanizarea zonelor mai retrase şi le-a reamintit consilierilor opoziţiei că reprezentanţii PSD şi UDMR au votat toate donaţiile când au fost la putere.
16 Februarie 2018, 08:51
Consiliul Local a votat: Bugetul Oradiei pe anul 2018 se ridică la un miliard de lei
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană se bazează anul acesta pe venituri de peste un miliard de lei, cu 2% peste cel de anul trecut. Bugetul local a fost adoptat în Consiliul Local cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi UDMR au refuzat să îi dea curs nemulţumiţi că Primăria nu alocă bani pentru ONG-uri. La fel, bugetele societăţilor subordonate, de la CAO şi Teroficare la ADP şi OTL au fost adoptate fără votul opoziţiei.
15 Februarie 2018, 20:30
E oficial: Oradea va cumpăra cel puțin 10 de tramvaie nou nouțe
Știri Oradea
În doi ani, orădenii ar putea circula cu tramvaie nou nouţe. Consiliul Local a aprobat, joi, achiziţia a 20 de tramvaie noi, destinate transportului urban de călători. "Ne propunem să achiziţionăm 20 de tramvaie noi, dintre care 10 în mod cert”, a declarat primarul Ilie Bolojan. Primul lot ar urma să ajungă în termen de 15 luni de la semnarea contractului.
15 Februarie 2018, 17:55
Fără vacanţe în Grecia: Cursele charter Oradea - Creta au fost anulate de Christian Tour
Știri Oradea
Deşi mai e mult până în sezonul estival, compania Christian Tour a anulat zborurile charter care urmau să fie operate pe ruta Oradea - Chania, pe insula Creta, în perioada iunie - septembrie 2018. În schimb, tour operatorul a adăugat noi zboruri spre Antalya, astfel încât aceste curse charter vor fi operate de două ori pe săptămână şi nu o singură dată.
15 Februarie 2018, 15:54
Primarul Ilie Bolojan spune că ar putea rezilia contractul de concesiune a Parcului Bălcescu
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a spus că Direcţia Tehnică a primit sarcină să verifice modul în care firma Murray Press, concesionarul Parcului Bălcescu, se achită de lucrările asumate prin contractul încheiat cu municipalitatea. "Dacă concedentul nu va executa ce s-a angajat se poate merge până la reziliere", a declarat edilul.
14 Februarie 2018, 19:23
Primarul Ilie Bolojan, despre bugetul Oradiei: 'Propunem ca anul acesta să nu fie acordaţi bani pentru ONG-uri'
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan va propune Consiliului Local ca joi, la votarea bugetului local pentru anul în curs, să nu aloce fonduri pentru ONG-uri. Edilul a spus că municipalitatea va finanţa anul acesta mai multe evenimente dedicate Centernarului care pot fi definite ca specifice organizaţiilor neguvernamentale. Anul acesta, Primăria Oradea mizează pe un buget de 225 milioane euro, din care 113 milioane euro sunt fondurile destinate spitalelor.
14 Februarie 2018, 17:55
Se anunţă şantier! Strada Universităţii se închide din martie, pentru construirea unui alt pod peste Peţa (FOTO)
Știri Oradea
Strada Universităţii se va închide, începând din luna martie, pentru a face loc lucrărilor de construire a unui alt pod peste Peţa. Traficul rutier către Cimitirul Municipal şi campusul universitar va fi deviat pe rute ocolitoare pe străzi precum Traian Blajogici şi Ronald Reagan. Lucrările, în valoare 1 milion de lei, vor fi realizate de asocierea reprezentată de Drumuri Bihor şi vor trebui finalizate în termen de patru luni.
Fermă fără porci: Nutripork încă nu a explicat cum va opri duhoarea din Oradea
Știri Oradea
Ferma de porci aparţinând grupului Nutrientul, din cartierul Ioşia, este în continuare într-o situaţie incertă. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor n-a luat încă nicio decizie privind cererea de reautorizare depusă de reprezentanţii fermei. Mai mult, inspectorii au cerut noi clarificări privind măsurile întreprinse în fermă pentru neutralizarea mirosurilor. Totodată, APM Bihor va analiza dacă este necesară sau nu o nouă dezbatere publică, aşa cum mai mulţi orădeni au cerut. Între timp, în fermă nu mai creşte niciun porc.
14 Februarie 2018, 13:22
Sala Polivalentă din Oradea va fi ridicată de firma Construcţii Erbaşu, cu 60 milioane lei
Știri Oradea
După soluţionarea contestaţiilor, Compania Naţională de Investiţii a atribuit societăţii Construcţii Erbaşu din Bucureşti un contract în valoare de aproape 60 de milioane lei pentru construcţia sălii polivalente cu 5.000 de locuri din Oradea. Lucrările vor dura doi ani şi trei luni.
14 Februarie 2018, 10:25
Orădenii sunt invitaţi la 'Conferinţele Unirii', la Bibliotecă
Știri Oradea
Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea organizează, miercuri, începând cu ora 12, la sediul Bibliotecii, "Conferinţele Unirii", eveniment dedicat anului Centenarului. Conferenţiari vor fi Blaga Mihoc, Cristian Borz şi Silviu Sana.
13 Februarie 2018, 17:21
Audi vs. Opel, în Calea Aradului: Un şofer din Dolj a forţat intrarea în intersecţia cu Bulevardul Decebal (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Două maşini, un Audi şi un Opel, au fost serios "şifonate", după o tamponare la intersecţia Bulevardului Decebal cu Calea Aradului, în apropierea Bisericii Emanuel. Se pare că vina a purtat-o şoferul din Audi, maşină înmatriculată în Dolj, care ar fi forţat intrarea în intersecţie şi, astfel, a lovit Opelul care mergea spre Grădina Zoologică.
Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea investește 3 milioane euro în primul centru de formare profesională integrată din România
Știri Oradea
Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea vrea să investească 3 milioane euro în amenajarea primului centru de formare profesională integrată din România. Investiţia, finanţată din bani europeni, vizează construirea unui centru de perfecţionare în Parcul Industrial II şi dotarea lui, precum şi a colegiilor tehnice Traian Vuia şi Constatin Brâncuşi, cu utilaje. Aparatura, identică celei din fabricile orădene, va fi folosită la cursuri practice în specializări cerute de industriile din regiune.
12 Februarie 2018, 15:51
O bătrânică a ajuns la spital după ce a fost lovită de o maşină care dădea cu spatele, pe Bulevardul Dacia
Știri Oradea
O femeie în vârstă de 76 de ani a ajuns, sâmbătă, la Urgenţe după ce a fost acroşată de un autoturism pe Bulevardul Dacia. Şoferul dădea cu spatele, iar bătrânica trecea strada prin loc nepermis.
10 Februarie 2018, 16:35
Surprize, surprize: Orădenii care s-au dus la ziua lui Gojdu nu au mai găsit statuia în ştrandul Ioşia (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Gojdu n-a vrut să dea de băut! În ziua în care se împlinesc 216 de ani de la naşterea avocatului orădean Emanuil Gojdu şi când Asociaţia Cultura în Mişcare a pregătit un "chef" în ştrandul Ioşia, unde în ultimii trei ani a fost ţinută statuia acestuia, Gojdu a dispărut. În taină, joi, Primăria a mutat statuia în curtea Cetăţii, lăsând protestul fără "obiect". Degeaba: n-a făcut reuşit decât să-i aţâţe pe participanţi, care i-au luat la mişto pe edilii Oradiei, spunând că au mutat statuia "noaptea ca hoţii"...
Concurs de idei, plătit bine: Se caută un logo modern şi atractiv pentru oraşul Oradea!
Știri Oradea
Designeri şi artişti din ţară şi din străinătate sunt provocaţi să conceapă un însemn grafic pentru oraşul Oradea, în cadrul unui concurs de idei al cărui premiu este în valoare de 47.000 lei brut. Logo-ul trebuie să fie "atractiv şi memorabil", dar să nu conţină "simboluri care pot fi asociate cu o singură cultură, etnie, religie, eveniment sau o organizaţie anume".
09 Februarie 2018, 15:20
Un agent al Poliţiei Locale Oradea a încasat 3 ani de închisoare cu suspendare pentru o şpagă de 100 lei
Știri Bihor
Un agent al Poliţiei Locale Oradea, Ioan Ţica, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi a primit interdicţia de a profesa în cadrul Poliţiei Locale pe o perioadă de 2 ani, după ce a luat o şpagă de 100 lei de la un orădean pe care l-a prins parcând cu motocicleta în loc nepermis. Hotărârea pronunţată de Tribunalul Bihor nu este definitivă.
09 Februarie 2018, 08:58
Avocatul Poporului a dispus o anchetă la Spitalul Judeţean din Oradea, în cazul copilului externat în stare vegetativă (VIDEO)
Bihoreanul TV
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că va cere o anchetă la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, pentru a afla ce s-a întâmplat în cazul copilului din Sălard externat în stare vegetativă şi pentru a vedea dacă s-au respectat drepturile pacientului şi interesul superior al copilului. Ciorbea promite inclusiv modificarea legilor. Între timp, medicii din Capitală au decis să-l opereze pe micuţ pe creier.
09 Februarie 2018, 08:04
Vechea catedrală gotică din Cetatea Oradea va fi pusă în valoare printr-un arheoparc
Știri Oradea
Vechea catedrală gotică din incinta Cetăţii va fi pusă în valoare prin amenajarea unui arheoparc în curtea palatului princiar. Zidurile fostei catedrale vor fi marcate la sol cu piatră fasonată, suprafeţele care urmează să fie cercetate vor fi finisate cu pietriş compactat, iar spaţiile perimetrale care nu vor mai fi supuse cercetărilor arheologice vor fi acoperite cu piatră cubică. Lucrările vor fi realizate de firma Constructorul Sălard în termen de 13 luni, pentru suma de 2 milioane lei fără TVA.
08 Februarie 2018, 19:00
Nu staţi la cozi! Reprezentanţii UDMR îndeamnă orădenii să doneze 2% din impozitul pe venit prin împuterniciţi
Știri Oradea
Consilierul Local, Kirei Melinda (UDMR) a îndemnat joi contribuabilii orădeni să evite cozile de la ghişeele ANAF pentru a dona 2% din impozitul pe venit către ONG-urile sau cultele religioase pe care vor să le susţină. Donaţiile se pot face, legal, şi prin împuterniciţi în baza formularului tipizat 230 sau a unei simple hârtii de mână. Reprezentanţii UDMR cer ca municipalitatea să aloce 100.000 lei pentru susţinerea activităţii ONG-urilor pentru tineret.
08 Februarie 2018, 17:05
Se pregătesc de proteste: Angajaţii din Penitenciarul Oradea, nemulţumiţi de faptul că sunt prea puţini
Știri Oradea
Reprezentanţii angajaţilor din penitenciare îi vor prezenta, vineri, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o serie de revendicări, între care deficitul de personal din sistem şi neplata orelor suplimentare efectuate de angajaţi. Nemulţumirile se manifestă şi la nivelul Penitenciarului Oradea, unde angajaţii sunt doar "la nivelul de 65% din necesar", potrivit sindicaliştilor.
07 Februarie 2018, 13:01
Există lege! Proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia riscă amenzi de până la 20.000 lei
Știri Oradea
Legea ambroziei, promovată de deputatul liberal Florica Cherecheş, a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, ca for decizional, după ce în octombrie 2017 a fost aprobată şi în Senat. Potrivit noii legi, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să desfăşoare acţiuni de stârpire a ambroziei, cea mai alergenică plantă din România, sub sancţiunea amenzii între 750 lei şi 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi între 5.000 lei şi 20.000 lei în cazul celor juridice.
07 Februarie 2018, 11:30
Doar 35%. Comisia consultativă a aprobat doborârea a doar 24 de arbori din cei 64 propuşi pentru tăiere în Oradea
Știri Oradea
Comisia consultativă care funcţionează pe lângă Primăria Oradea, întrunită în premieră pentru anul acesta, a aprobat marţi doborârea a doar 24 de arbori din cei 64 propuşi pentru tăiere de orădeni şi reprezentanţii municipalităţii. La fel, din cele 190 de toaletări ale coroanei arborilor cerute de Primărie au fost aprobate doar 173. Viceprimarul Florin Birta şi-a reluat în faţa ecologiştilor promisiunea că pe viitor vor fi limitate la minim tăierile de arbori în Oradea.
06 Februarie 2018, 17:55
Ziua lui Gojdu, sărbătorită în formă de protest... în ştrandul Ioşia
Știri Oradea
Cu note de ironie şi reproş la adresa Primăriei Oradea, care a abandonat statuia celui mai celebru avocat orădean, Emanuil Gojdu, în ştrandul Ioşia, o asociaţie locală a anunţat că va sărbători cei 216 ani trecuţi de la naşterea lui Gojdu chiar în jurul monumentului. Evenimentul a fost anunţat pe reţeaua de socializare Facebook.
06 Februarie 2018, 17:32
Adio, igluuri! Containerele tip clopot vor dispărea de pe străzile Oradiei
Știri Oradea
Pentru că adesea sunt vandalizate sau umplute cu felurite deşeuri menajere ori textile, adică nu cele pentru care au fost concepute, cele 650 de igluuri destinate resturilor din plastic, metal sau sticlă vor dispărea de pe străzile Oradiei. Aşadar, orădenii vor folosi pentru colectarea selectivă a deşeurilor doar containerele galbene oferite gratuit de RER, ori punctul de colectare separată amenajat tot de operatorul de salubritate.
06 Februarie 2018, 16:58
Poliţia Locală la raport: Valoarea amenzilor date pentru parcări ilegale a crescut, în 2017, cu aproape 400%!
Știri Oradea
În anul 2017, poliţiştii locali din Oradea au împărţit cu 234% mai multe amenzi şi avertismente şoferilor orădeni, pentru opriri şi staţionări ilegale, care au blocat străzi, alei, piste de biciclişti ori accesul pietonilor. În total, aceste amenzi au fost în valoare de peste 870.000 de lei, cu 396% mai mult decât în anul 2016. De asemenea, a crescut numărul amenzilor date de poliţiştii locali pe probleme de protecţia mediului, dar nu la fel de spectaculos.
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
 • Boicotul continuă: Şi şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean de luni a eşuat fiindcă PNL-iştii nu s-au prezentat (FOTO)
 • Ne enervează: Lucrările făcute de mântuială pe strada Feleacului (FOTO)
 • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
 • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
 • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
 • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)
 • Cel mai longeviv poloist român, Fejer Ivan, în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (FOTO)
 • Oazele termale: Cum au ajuns Băile Felix și Băile 1 Mai locul de tratament și relaxare preferat al românilor (FOTO)
 • Se anunţă şantier! Strada Universităţii se închide din martie, pentru construirea unui alt pod peste Peţa (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON