URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Știri Bihor

Bilanţ la Serviciul Anticorupţie Bihor: locul ll în Ardeal, cu diplomă de merit la nivel naţional pentru strategii de anchetă
Știri Bihor
Peste 70 de activităţi preventive la care au participat aproape 1.400 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi activităţi specifice în 34 de dosare penale, din care 10 au fost iniţiate din sesizare proprie, cu 6 acțiuni de prindere în flagrant şi în care au fost cercetați 12 suspecţi, respectiv 69 inculpați. Acesta este bilanţul pe 2017 al poliţiştilor Serviciului Anticorupţie Bihor, care anul trecut au obţinut rezultate remarcabile inclusiv la competiţiile profesionale: locul ll în Ardeal, cu diplomă de merit la nivel naţional pentru strategii de anchetă.
01 Martie 2018, 10:50
Kiss, un elnök fericit: Patronul Selina a obţinut la CCR excluderea interceptărilor făcute pe mandate de siguranţă naţională
Știri Bihor
Curtea Constituţională a României a admis parţial, miercuri, o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de omul de afaceri orădean Beneamin Rus, patronul firmei Selina, vizând probele obţinute în baza unor mandate de interceptare pe siguranţă naţională, folosite ulterior în dosare penale ce privesc alte fapte, cum este şi dosarul de corupţie în care el a fost trimis în judecată de DNA, alături de fostul vicepreşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss.
28 Februarie 2018, 18:59
Măsuri de urgenţă: Oamenii străzii rămân şi ziua la căldură, în adăpostul din strada Gutenberg
Știri Bihor
54 de oameni ai străzii au dormit în noaptea marţi spre miercuri la adăpostul din strada Gutenberg. Administraţia Socială Comunitară Oradea a anunţat, însă, că din cauza temperaturilor extreme aceste persoane pot să rămână şi în timpul zilei la adăpost, primind ceaiuri calde şi haine groase.
28 Februarie 2018, 17:30
Ana Maria Tiron către Ioan Mang: „Lăsaţi poveştile muiereşti, faceţi ceva constructiv pentru Bihor'
Știri Bihor
Dezvăluirea BIHOREANULUI că PSD Bihor a fost amendat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru că a încasat şi cheltuit bani negri, precum şi scuza şefului filialei, Ioan Mang, că de vină ar fi fosta secretară executivă Ana Maria Tiron au provocat o replică dură din partea acesteia. Fosta protejată a lui Mang răspunde că n-a avut nicio atribuţie referitoare la banii partidului şi îi cere imperativ să lase deoparte minciunile, mai ales că nici nu-şi face treaba de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
28 Februarie 2018, 16:24
APIA aşteaptă fermierii bihoreni să depună cererile unice de plată pentru anul 2018
Știri Bihor
Odată cu prima zi a primăverii, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor deschide sesiunea 2018 de preluare, administrare, control şi autorizare a cererilor unice de plată. Şeful APIA Bihor, Florian Pavel, a prezentat calendarul de acţiuni pe acest an pentru depunerea cererilor aferente atât aşa-numitelor scheme de plăţi directe, cât şi pentru ajutoarele naţionale tranzitorii.
28 Februarie 2018, 14:34
Poliţiştii din Bihor au prins în 2017 toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au fugit de la locul accidentului
Știri Bihor
Reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor a prilejuit şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef Alin Haniş, să prezinte un raport de activitate pozitiv pe 2017. Potrivit acestuia, anul trecut a scăzut infracţionalitatea contra persoanei pentru a cincea oară consecutiv, toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă fiind prinşi, în scădere fiind şi infracţionalitatea stradală în mediul urban.
28 Februarie 2018, 13:54
Urmaşii Marii Uniri: O asociaţie caută descendenţii delegaţilor bihoreni la Marea Adunare Naţională (FOTO)
Știri Bihor
Urmaşii delegaţilor bihoreni la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918 sunt invitaţi să spună poveştile strămoşilor lor. Mărturiile vor fi cuprinse într-o carte, care va fi tipărită de Asociaţia Urmaşii Marii Uniri, un ONG înfiinţat de europarlamentarul PSD Emilian Pavel.
Tu ştii unde să te refugiezi? Mai mult de jumătate din adăposturile civile din Bihor sunt imposibil de folosit
Știri Bihor
Deşi puţini cetăţeni ştiu, în judeţul Bihor există 83 de adăposturi de protecţie civilă, care ar putea fi folosite în cazul unei situaţii periculoase, precum un atac aerian. Chiar dacă bihorenii ar şti unde sunt aceste locuri de refugiu, folosirea lor ar fi complicată. Controale făcute de pompierii militari au scos la iveală că mai puţin de jumătate din adăposturile civile pot fi folosite, cele mai multe fiind inundate sau imposibil de accesat.
27 Februarie 2018, 17:20
Numărul infecţiilor respiratorii acute, în scădere uşoară în Bihor, dar aproape dublu faţă de anul trecut
Știri Bihor
Direcţia de Sănătate Publică Bihor anunţă, pentru prima oară în ultimele patru săptămâni, o scădere a numărului de îmbolnăviri cu infecţii respiratorii acute în judeţ. Cu toate acestea, totalul este mult peste prognoze şi aproape dublu faţă de situaţia din perioada similară a anului trecut. Până în prezent, au fost înregistrate 49 de cazuri de gripă, din care 6 soldate cu decese.
27 Februarie 2018, 16:44
Fraţii Micula şi-au închis ziarul de limbă maghiară. Ziariştii au făcut reclamaţie la ITM
Știri Bihor
Magnaţii Ioan şi Viorel Micula şi-au închis ziarul de limbă maghiară, Reggeli Ujság, la două luni după ce l-au transformat din cotidian în săptămânal, iar angajaţii firmei sunt în preaviz până pe 22 martie. Lăsaţi fără salarii de două luni, ziariştii şi-au reclamat angajatorii la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
27 Februarie 2018, 16:15
Mobilizare exemplară: Record de donatori, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, pentru Miruna şi Andra, victimele accidentului de pe DN 1
Știri Bihor
Bihorenii, îndeosebi tinerii, au răspuns exemplar la apelul de donare de sânge pentru Miruna şi Andra, victimele cumplitului accident petrecut duminică pe DN 1, în judeţul Cluj. Aproape 150 de persoane au mers, marţi, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, pentru a dona sânge, majoritatea fiind elevi şi studenţi dornici să le ajute pe tinerele fete să supravieţuiască.
27 Februarie 2018, 14:38
Vicele 'rebel': Consiliul Judeţean susţine că drumurile din Bihor au fost deszăpezite cum trebuie. Traian Bodea arată că pe unele te poţi da cu sania (FOTO)
Știri Bihor
Diferenţe radicale de opinii la Consiliul Judeţean Bihor. În timp ce, printr-un comunicat de presă, CJ a transmis că drumurile din judeţ sunt deszăpezite "conform graficelor stabilite prin contract", vicepreşedintele Traian Bodea susţine contrariul, şi anume că mai multe drumuri judeţene nu au fost curăţate la timp şi chiar că pe unele "te puteai da cu sania".
O orădeancă urmărită internaţional a fost reţinută în Aeroportul din Craiova pentru furturi comise în Germania
Știri Bihor
O orădeancă în vârstă de 34 ani a fost reţinută în Aeroportul din Craiova, iar vineri a fost arestată pentru 15 zile, vineri, la Curtea de Apel din acelaşi oraş. Angelica Simona Ţiviş era căutată pentru mai multe furturi comise pe teritoriul statului german.
26 Februarie 2018, 18:16
Suspectată de evaziune fiscală: Accesorii din argint şi cristale Swarovski au fost confiscate din casa unei orădence
Știri Bihor
Accesorii din argint şi cristale Swarovski în valoare de aproximativ 20.000 lei au fost confiscate, vineri, din locuinţa unei orădence bănuite de evaziune fiscală. Femeia făcea comerţ la negru, pe site-urile de vânzări şi pe cele de socializare, fără să-şi fi declarat activitatea şi fără ca produsele să aibă documente de provenienţă. 
O nouă poluare OMV Petrom în Suplacu de Barcău: Curtea unor localnici, 'irigată' din nou cu ţiţei (FOTO)
Știri Bihor
OMV Petrom recidivează. La mai puţin de două luni după ce a fost amendată de Garda de Mediu cu 50.000 lei pentru o poluare neraportată din penultima zi a anului trecut care a afectat proprietatea unei familii din Suplacu de Barcău, compania petrolieră a devenit „autoarea” unui nou incident similar, în dauna aceleiaşi familii. O parte din livada oamenilor a fost acoperită cu un strat de ţiţei după fisurarea aceleiaşi conducte sparte şi anul trecut.
26 Februarie 2018, 12:29
„Vă rugăm donați!”. Tinerele rănite grav în accidentul de la Cluj sunt eleve la Gojdu și au nevoie de sânge
Știri Bihor
Două tinere care se aflau în autoturismul Peugeot, cel ce a provocat accidentul de duminică seară de pe DN1, au nevoie de sânge. Andrada Maria Firez și Miruna Parja, ambele de 18 ani, eleve la Colegiul Național Emanuil Gojdu, au fost rănite foarte grav în urma impactului, fiind internate la Terapie Intensivă, la Cluj. Cele două prietene se întorceau de la meditații, de la Cluj, deoarece îți doreau să dea examen la Medicină. Prietenii celor două lansează apeluri disperate pentru ajutorarea celor două.
26 Februarie 2018, 10:51
Cele două persoane care au murit în accidentul care a paralizat traficul pe DN 1 sunt din Bihor! (FOTO)
Știri Bihor
Cele două persoane care au decedat în urma accidentului care a blocat, duminică seară, traficul pe DN 1, în zona localității Poieni, sunt din Bihor. Este vorba despre doi ocupanţi ai autoturismului Peugeot, un bărbat și o femeie, al cărui şofer pare să fie cel care a produs accidentul, după ce a pierdut controlul maşinii.
Un camion plin cu lemne fără acte, confiscat de Jandarmeria Bihor
Știri Bihor
Un camion care transporta 11,6 metri cubi de lemne a fost ridicat în vederea confiscării de jandarmii bihoreni, pentru că transportul nu avea documente de provenienţă. Şoferul s-a ales cu amendă.
25 Februarie 2018, 17:10
Gripa face încă o victimă în Bihor. Numărul deceselor în județ a ajuns la 6
Știri Bihor
Gripa a mai produs un deces în județul Bihor: o femeie de 77 de ani, confirmată cu virus gripal tip B. Femeia avea și alte boli și era nevaccinată.
25 Februarie 2018, 16:17
Cod portocaliu de frig în mai bine de jumătate de ţară. Judeţul Bihor, sub cod galben
Știri Bihor
Meteorologii au emis, sâmbătă, avertizări de tip cod galben de frig şi cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, valabile pentru toată ţara. Mai bine de jumătate dintre judeţe vor fi, începând din noaptea de duminică spre luni, sub cod portocaliu. Judeţul Bihor se va afla sub avertizare de tip cod galben.
24 Februarie 2018, 17:01
'Steagul UE e la noi, PSD, marş la gunoi!': Ştafeta Steagului Uniunii Europene a ajuns în ţară prin Vama Borş (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Aproximativ 50 de orădeni, majoritatea membri ai asociaţiei Oradea Civică, s-au reunit, sâmbătă dimineaţă, în vama Borş, pentru a-i întâmpina, simbolic, pe doi români din diaspora, care au adus cu ei steagul Uniunii Europene, primit de la Bruxelles, care urmează să fie dus premierului Viorica Dăncilă. Oamenii au adus cu ei şi o caserolă cu căpşuni, pentru a atrage atenţia că şi "căpşunarii" sunt cu ochii pe situaţia din ţară şi că s-ar întoarce acasă dacă situaţia s-ar schimba.
România poate fi prima ţară sancţionată de GRECO, ne pierdem puţinii prieteni pe care îi avem, avertizează deputatul PNL Ioan Cupşa
Știri Bihor
Modificările legilor Justiţiei şi cele pregătite pentru Codurile penale riscă să atragă României cea mai aspră sancţiune stabilită vreodată de GRECO, Grupul European al Statelor împotriva Corupţiei, ce reuneşte 48 de ţări europene. Recenta cerere a ministrului Tudorel Toader pentru revocarea şefei DNA este un alt pericol, „un atac la adresa întregului sistem judiciar”, spune deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa, după vizita în Parlament a raportorilor GRECO, ceea ce poate face ca România „să piardă şi puţinii prieteni pe care îi are”.
23 Februarie 2018, 16:06
Casa Judeţeană de Pensii Bihor distribuie anul acesta aproape 60.000 bilete de tratament pentru pensionarii bolnavi, revoluţionari, veterani şi văduve de război
Știri Bihor
Anul acesta, bihorenii îndreptăţiţi prin lege să beneficieze de tratament balnear gratuit ori subvenţionat vor avea la dispoziţie până la 59.527 de locuri în staţiuni unde Casa Naţională de Pensii Publice deţine facilităţi de tratament. Trimiterea beneficiarilor va avea loc în 19 serii de-a lungul anului, informează Casa Judeţeană de Pensii Bihor.
23 Februarie 2018, 14:29
Un steag al Europei Unite va fi adus de la Bruxelles prin Oradea pentru fi înmânat premierului Dăncilă
Știri Bihor
Orădenii vor respira din nou „aerul proaspăt” european, anunţă protestatarii #rezist grupaţi în Asociaţia Oradea Civică. Cu sprijinul clujeanului Sorin Bobiş, care la finele anului trecut a iniţiat Marşul pentru Democraţie până la Bucureşti, un steag al Uniunii Europene oferit de la Bruxelles va fi primit sâmbătă în mod simbolic la intrarea în România prin Borş, urmând să fie înmânat premierului Viorica Dăncilă, care l-a „scos” din poza de grup a Guvernului, poate tot simbolic.
23 Februarie 2018, 11:42
Proiectul de lege care întăreşte autoritatea poliţiştilor intră în Parlament: Noi reguli de intervenţie şi amenzi mai mari pentru gălăgioşi şi scandalagii
Știri Bihor
După 4 luni de dezbatere publică, proiectul legislativ privind întărirea autorităţii poliţistului a fost aprobat, joi, în şedinţă de guvern, şi urmează să fie înaintat Parlamentului. Actul normativ conţine reguli noi în privinţa procedurilor poliţieneşti, cum ar fi cele de legitimare, control corporal, al bagajelor și al vehiculului persoanei, conducerea la sediul poliției și utilizarea forței. De asemenea, proiectul aduce şi amenzi mai mari pentru refuzul de legitimare dar şi pentru vecinii gălăgioşi...
23 Februarie 2018, 10:50
Judecătorii Curţii de Apel Oradea şi-au analizat activitatea între ei: Actul de justiţie a fost „de calitate” şi„eficient”
Știri Bihor
Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia ei s-au aflat în topul celor mai aglomerate instanţe din ţară, însă acest lucru nu a afectat actul de justiţie, care a fost „corespunzător standardelor impuse”. Aşa spune un comunicat lapidar şi neargumentat transmis presei, joi, de Biroul de presă al Curţii, după analizei activităţii pe 2017 realizată în Adunarea generală a judecătorilor. 
22 Februarie 2018, 18:55
Primarii bihoreni, îndemnaţi să nu facă iarăşi 'o treabă românească' cu ocazia Centenarului Marii Uniri (FOTO)
Știri Bihor
La iniţiativa prefectului Ioan Mihaiu, o parte a primarilor s-au întâlnit la Prefectură cu şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Lucian Silaghi, şi cu istoricul Viorel Faur, autorul unei cărţi-document cu numele tuturor bihorenilor participanţi la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918. Dacă oficialii şi-au arătat disponibilitatea de a coopera pentru amplasarea unor plăci în memoria acestora, istoricul a pledat, în schimb, pentru precizie şi respectarea adevărului istoric. „Altfel, iarăşi facem o treabă românească”, a avertizat profesorul Faur.
Și-a tras pensie vreme de 17 ani: Un bărbat din Ștei s-a pensionat pe acte false și a încasat pe nedrept peste 240.000 lei
Știri Bihor
Un bărbat în vârstă de 61 ani din Ștei este în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, după ce a fost prins că a reușit să se pensioneze la 45 ani, prezentând documente false care atestau că a lucrat în condiții periculoase, dar și să încaseze vreme de 17 ani sume mai mari decât ar fi avut dreptul. Paguba se ridică la peste 240.000 lei.
22 Februarie 2018, 13:31
Doi tineri acuzați de 13 spargeri de locuințe în Oradea au fost arestați. Paguba depășește 23.000 de lei
Știri Bihor
Doi tineri orădeni au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, acuzați că, în ultimul an, au spart 13 locuințe din municipiu. Izsak Adam, 23 ani, și Alexandru Farkas, 22 ani, au provocat, în total, proprietarilor o pagubă de peste 23.000 lei.
22 Februarie 2018, 12:04
Specialiștii în Sănătate Publică avertizează: peste 10.000 de bihoreni au infecții respiratorii, cinci au murit de gripă
Știri Bihor
Direcţia de Sănătate Publică Bihor confirmă, pentru a patra săptămână consecutiv în această iarnă, că evoluţia numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute este peste limita superioară a prognozelor. De altfel, numărul îmbolnăvirilor este dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în judeţ fiind deja înregistrate peste 10.000 de infecții respiratorii. Dintre acestea, 43 de cazuri au fost confirmate cu gripă, din care 5 soldate cu decesele pacienţilor.
22 Februarie 2018, 11:40
  1 2 3  5  7 8 9  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON