URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2017, 13:09

Expertă în extreme: O cercetătoare din Oradea studiază schimbările climatice în Norvegia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valurile de căldură care sufocă Europa în ultimul timp sunt un adevărat pericol pentru sănătatea umană. Inclusiv a orădenilor, care vară de vară sunt afectaţi de temperaturi tot mai înalte, aşa că ar trebui să fie mai atenţi la acest aspect.

Sfatul îl transmite tocmai una de-a lor, Iulia Mărginean, singurul cercetător român la Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale, cu sediul în Oslo, Norvegia. După ce a colindat Europa studiind mediul, Iulia îşi doreşte acum să se specializeze în schimbări climatice şi să afle care sunt soluţiile pentru ca planeta să aibă un viitor mai sănătos.

Cercetător prin Europa

În ultimii şase ani, Iulia Mărginean (29 de ani) a locuit în patru ţări din Europa, numai de dragul cercetării. După ce a absolvit specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice la Oradea, şi-a făcut curaj şi a emigrat. "Mi-am dorit să mă specializez în studiul mediului înconjurător", explică ea motivul.

Prin programul Erasmus Mundus al Comisiei Europene, a câştigat o bursă de masterat internaţional, aşa că timp de doi ani a studiat la Aalborg, oraş universitar din nordul Danemarcei, şi în Hamburg, Germania. Era încă masterandă atunci când a fost acceptată într-un program de internship la UNIDO, o organizaţie a Naţiunilor Unite, cu sediul în Viena, specializată în accelerarea dezvoltării industriale. "Timp de un an, am făcut analize de date şi studii de laborator în hidrogeologie", explică Iulia. Apoi, alţi doi ani i-a petrecut ca cercetător la o altă instituţie ONU cu sediul în capitala Austriei, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

În fiecare universitate şi agenţie prin care a trecut, s-a străduit să înveţe cât mai mult, pentru a pune baze solide carierei de cercetător. "Este ceea ce îmi doresc să fac toată viaţa", spune ea.

Preocupată de încălzire

Fără să se teamă de necunoscut, în septembrie 2015, a lăsat şi Viena în urmă pentru a se muta la Oslo (Norvegia), unde a câştigat un post de asistent de cercetare la Institutul Cicero (Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale). Lesne de înţeles că noua oportunitate a încântat-o: afiliat Universităţii din Oslo, institutul are un prestigiu recunoscut internaţional.

Mai mult, Iulia vrea să fie unul dintre oamenii de ştiinţă care contribuie efectiv la contracararea efectelor schimbărilor climatice. "Încălzirea globală este unul dintre cele mai importante subiecte de mediu la ora actuală. Trebuie să atragem mai mult atenţia asupra ei, dar şi să investim mai mult în cercetarea ei", spune Iulia. Orădeanca vrea să urmeze doctoratul tot la Cicero, şi tot pe tema schimbărilor de climă, dar pentru că acolo nu contează cantitatea cercetătorilor, ci calitatea lor, bursele doctorale se scot la concurs rar. "Sper că voi avea noroc", zice tânăra.

Pericol iminent

Spre deosebire de institutele de cercetare româneşti, Cicero nu are un buget asigurat, aşa că, lucrând în echipă, oamenii de ştiinţă de aici trebuie să-şi găsească singuri finanţarea pentru temele de cercetare. E singura soluţie chiar şi pentru a-şi lua salariile!

În prezent, Iulia e membră în două proiecte. Unul dintre ele este ClimINVEST, prin care se doreşte identificarea oportunităţilor de investiţii "rezistente" la schimbările climatice, adică acele afaceri care nu vor fi afectate de fenomenele meteo extreme, iar celălalt CiXPag, care urmăreşte interacţiunea dintre extremele climatice, poluarea aerului şi agro-sisteme.

"În principal, facem studii de impact despre cum interferează schimbarea de climă, în special valurile de căldură, cu poluarea aerului, şi care este impactul asupra agriculturii". Ambele proiecte sunt în fază incipientă, astfel că deocamdată nu poate dezvălui prea multe informaţii. Cert este, subliniază ea, că temperaturile extreme sunt un pericol iminent pentru mulţi europeni. Inclusiv pentru români.

"Se întâmplă acum"

Despre valurile de căldură, cum a fost faimosul Lucifer din vara asta, care a încins şi teritoriul Bihorului, Iulia a scris, alături de două colege, un articol ştiinţific publicat zilele trecute pe site-ul institutului. Într-un limbaj accesibil şi pentru profani, articolul explică de ce aceste fenomene sunt o ameninţare directă pentru sănătatea umană. "Schimbarea de climă se întâmplă chiar acum, iar valurile de căldură ne afectează sănătatea", spune Iulia. Concluzia cercetărilor e că   temperaturile ridicate provoacă aşa-numitul stres de căldură, dar şi atacuri cerebrale, deshidratare şi disfuncţii renale.

Convinsă că un rol important al oamenilor de ştiinţă este tocmai să explice pericolele pe înţelesul oamenilor de rând, Iulia vrea să continue la Cicero atât cercetarea propriu zisă, cât şi să scrie articole. "Trebuie să ajungem cu mesajele noastre la cât mai mulţi oameni. Suntem ajutaţi şi de echipa de comunicare a Institutului, care ne ghidează". Mai rămâne ca oamenii să şi vrea să asculte mesajele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Haideți să lămurim problema
Încălzirea globală, o mare minciună? Steven Mosher, om de știință: „Schimbările climatice sunt cea mai mare FRAUDĂ științifică săvârșită vreodată asupra familiei omului”. Cum se încearcă obținerea controlului asupra populației https://www.activenews.ro/stiri-mediu/Incalzirea-globala-o-mare-minciuna-Steven-Mosher-om-de-stiinta-%E2%80%9ESchimbarile-climatice-sunt-cea-mai-mare-FRAUDA-stiintifica-savarsita-vreodata-asupra-familiei-omului-.-Cum-se-incearca-obtinerea-controlului-asupra-populatiei-146926
Postat 23 Octombrie 2017, 14:33 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON