URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2017, 08:10

Revelion muzical: Orădenii sunt chemaţi să întâmpine Anul Nou în Piaţa Unirii și la Filarmonică

Revelion muzical: Orădenii sunt chemaţi să întâmpine Anul Nou în Piaţa Unirii și la Filarmonică SAX CU MAX. La cumpăna dintre ani, municipalitatea va oferi un nou spectacol de artificii în Piaţa Unirii, unde va urca pe scenă, înainte de miezul nopţii, saxofonistul german Max Merseny (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chefuri peste chefuri se anunţă de Revelion şi în Oradea. Indiferent de locul ales pentru petrecerea dintre ani, orădenii pot da o fugă, înainte de miezul nopţii, în centrul oraşului, unde se va mixa muzică electronică, îmbinată cu acorduri de saxofon, iar apoi Noul An va fi întâmpinat cu focuri de artificii ce vor dura minute în şir.

Sărbătoarea continuă şi după 1 ianuarie. La Filarmonică, orădenii sunt aşteptaţi cu un concert festiv cu lucrări de sezon - valsuri, polci şi operete, de Johann Strauss, Giacomo Puccini şi Georges Bizet - şi care va avea nu una, ci trei reprezentaţii...

Show în centru  

La Târgul de Crăciun distracţia nu se încheie odată cu sosirea Moşului. Orădenii sunt invitaţi să întâmpine Noul An în Piaţa Unirii, unde căsuţele cu bunătăţi şi băuturi calde vor fi deschise şi în seara de 31 decembrie, astfel încât petrecăreţii să se poată încălzi în aşteptarea numărătorii inverse.

Totodată, organizatorii din Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) le-au pregătit şi un program muzical. De la ora 22.30, pe scena din piaţa centrală a oraşului va urca orădeanul DJ Dany, însoţit de Max Merseny din Germania. Invitatul special este un saxofonist care face show-uri pe muzică electronică. "Jazz-ul pur n-a fost stilul meu", spune Max, care profesează ritmurile alerte şi face atmosferă prin cluburi celebre din Europa.

După recital, cerul Oradiei va fi luminat, fix la miezul nopţii, cu focuri de artificii, pe care organizatorii le-au pregătit extrem de spectaculoase, demne de a anunţa intrarea într-un an nou. Şi, preferabil, mai bun...

An Nou japonez

Noul An va fi sărbătorit şi în primele zile ale acestuia. Filarmonica îi cheamă pe orădeni la un concert festiv care, datorită cererii mari pentru evenimentul similar organizat anii trecuţi, va avea trei reprezentaţii. Aşadar, Concertul de Anul Nou se va ţine pe 11, 12 şi 13 ianuarie, în fiecare seară cu începere de la ora 19.

Dirijor va fi japonezul Shinya Ozaki, care a mai condus orchestra orădeană în câteva rânduri. Muzicianul nipon a început studiul pianului la 4 ani, iar ulterior, în Philadelphia, s-a lansat ca dirijor, colaborând de-a lungul timpului cu orchestre din diverse colţuri ale lumii şi mai ales din România. De altfel, în 2005, preşedintele României i-a decernat "Meritul cultural în grad de comandor".

Solista va fi soprana Diana Ţugui, frecvent premiată la festivaluri internaţionale, care are un repertoriu vast de roluri în opere şi operete precum "Nunta lui Figaro", "Traviata" ori "Bărbierul din Sevilla". De asemenea, invitată la Concertul de Anul Nou este şi Nagy Éva, care va cânta la flaut piccolo, un instrument ce redă sunete înalte.

Dunărea lui Strauss

Programul Concertului de An Nou al Filarmonicii orădene a fost inspirat de balurile vieneze, publicul urmând să asculte valsuri, polci şi operete celebre. Evenimentul a fost structurat în două părţi. În prima vor fi interpretate mai multe lucrări de Johann Strauss, precum "Zigeunerbaron" (uvertura), "Frauenherz - Polka-Mazurka", "Champagne Polka", "Marş egiptean", "Csárdás" (din opereta Liliacul) şi "Keiser Waltz". De asemenea, soprana Diana Ţugui va interpreta aria "Vilja" din "Văduva veselă", de Franz Lehár.

În cea de-a doua parte, vor fi interpretate "Norma" lui V. Bellini, "The Wren polka", de E. Damaré, şi aria pentru soprană "Quando m'en vo" din "Boema" lui Puccini. De asemenea, la Filarmonică vor răsuna Intermezzo din "Cavalleria Rusticana", de P. Mascagni, Menuet din "Suita L’Arlésienne nr. 2" de Bizet, "O Mio Babbino Caro" din opera "Gianni Schicchi" a lui Puccini şi un fragment, "Bacchanale", din opera "Samson şi Dalila", de Saint-Saëns.

Spre finalul concertului, melomanii vor asculta aria "Air de bijoux" din opera Faust, de Charles Gounod, interpretată de soprana Diana Ţugui. Fiecare dintre cele trei reprezentaţii ale Concertului de Anul Nou vor fi încheiate cu celebra lucrare "Dunărea Albastră" a lui Johann Strauss. Biletele s-au pus în vânzare, astfel că amatorii pot deja să-şi facă primele planuri muzicale pentru 2018...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON