URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Actual

Simona Halep poate reveni pe teren! TAS i-a redus pedeapsa la 9 luni
Actual
Vin vești bune de la TAS! Simona Halep a primit marți verdictul în cazul suspendării sale, după audierile care au avut loc luna trecută, și poate reveni pe terenul de tenis! 
05 Martie 2024, 17:31
Sondaj: Doar un sfert dintre români cred că România se îndreaptă în direcția bună. Printre aceștia, angajați la stat și votanți PSD-PNL
Actual
Doar 25,5% dintre români cred că în țara lor lucrurile se îndreaptă în direcția bună, în timp ce 70,1% consideră că, din contră, România merge într-o direcție greșită, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP pentru agenția de știri News.ro.
05 Martie 2024, 14:01
Nu strică să fii pregătit de cutremur! Ce ar trebui să conțină kitul de urgență al fiecărei familii
Știri Bihor
Cutremurele nu pot fi prevăzute, motiv pentru care autoritățile le recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru asemenea situații de urgență, adică să învețe regulile de comportare în cazul unui seism și să aibă un kit de urgență la îndemână. Luni s-au împlinit 47 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria recentă a României, când peste 1.570 de oameni au murit, 11.300 au fost răniți, iar 35.000 de locuințe au fost distruse.
04 Martie 2024, 20:34
Anunțul meteorologilor: Vezi cum va fi vremea în următoarele două săptămâni!
Știri Bihor
Administrația Națională de Meteorologie a publicat luni, pe site-ul instituției, noua estimare a valorilor termice și a precipitațiilor, pentru perioada 4-17 martie.
04 Martie 2024, 15:51
Aproape 50.000 de noi dosare au fost aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice. Vezi lista lor!
Știri Bihor
Ministerul Mediului a anunțat luni că a aprobat o nouă listă cu dosare depuse în programul Casa Verde Fotovoltaice, care cuprinde 49.331 de beneficiari. Singurele cereri de finanțare care au rămas încă neaprobate sunt cele ale românilor care nu și-au ales firma care să le monteze panourile fotovoltaice.
04 Martie 2024, 15:23
Anchete după ce un austriac s-a plimbat drogat prin Arad, într-un McLaren cu numere false, cu un polițist în dreapta. Șoferul a intrat nestingherit în țară
Actual
Un om de afaceri austriac a fost oprit de polițiștii din Arad în timp ce conducea, drogat fiind, un bolid McLaren, cu numere false, iar în dreapta se afla un agent de ordine publică. Austriacul a intrat fără probleme în țară, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, cu autoturismul neînmatriculat și având numere false. În acest caz, atât IPJ Arad, cât și Poliția de Frontieră au pornit verificări interne.
04 Martie 2024, 11:53
Topul județelor din România după munca la negru descoperită de inspectorii ITM. Unde se situează Bihorul
Știri Bihor
Inspectorii de muncă au depistat în urma controalelor făcute în cursul anului 2023 în întreaga țară aproape 9.000 de cazuri în care cetățenii români lucrau fără forme legale, arată cele mai recente date ale Ministerului Muncii, însă potrivit estimărilor unor economiști în România ar munci la negru 1,9 – 2 milioane de români. În Bihor, inspectorii ITM au depistat anul trecut un număr de astfel de cazuri care situează județul în jumătatea superioară a clasamentului. 
04 Martie 2024, 11:15
Echipa de handbal feminin a României s-a calificat la Campionatul European (VIDEO)
Știri Sportive
Echipa națională a României s-a calificat din nou la Campionatul European de handbal feminin. Handbalistele antrenate de Florentin Pera au învins duminică, la Koprivnica, reprezentativa Croaţiei, scor 25-23 (11-11), în cea de-a patra partidă din Grupa 1 preliminară a Campionatului European din 2024.
03 Martie 2024, 20:15
Viktor Orbán: Timpul lucrează în favoarea Rusiei în războiul din Ucraina. Cei care mă numesc „cățelușul lui Putin” au nevoie de psihoterapie
Actual
Controversatul premier maghiar Viktor Orbán a vorbit despre războiul pornit de Rusia în Ucraina la Forumul Diplomatic de la Antalya, unde a fost invitat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Orbán a spus că rușii au de câștigat prin continuarea războiului și le-a recomandat psihoterapia celor care îl numesc „cățelușul lui Putin”.
03 Martie 2024, 14:42
146.000 de elevi din toată țara se pregătesc de simularea examenului de bacalaureat. Calendarul probelor
Actual
Ministerul Educației a publicat sâmbătă o informare referitoare la simularea examenului de bacalaureat, care se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ, cu participarea a peste 146.000 de elevi din clasele a XII-a și a XIII-a (seral/frecvență redusă). Probele scrise vor debuta luni, 4 martie, cu cea la limba și literatura română. 
02 Martie 2024, 16:21
Persoanele cu handicap pot să solicite Cardul European pentru Dizabilitate. Ce beneficii poate aduce
Știri Bihor
Românii care au un handicap pot cere Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități să le elibereze Cardul European pentru Dizabilitate, cu care vor putea obține apoi transport gratuit cu mijloacele de transport public, parcare gratuită și acces gratuit sau subvenționat la diferite evenimente.
02 Martie 2024, 15:35
Trapperul Gheboasă, cercetat de DIICOT într-un dosar de trafic de droguri
Actual
Cântărețul de trap Gheboasă, pe numele său real Gabriel Gavriş, a fost audiat vineri seară de procurorii DIICOT Dâmbovița, într-un dosar de trafic de droguri, potrivit unor surse judiciare citate de site-uri centrale ca Agerpres.ro și Digi24.ro. Spre deosebire de alți suspecți din acest dosar, cântărețul ar fi vizat de acuzația de deținere pentru consum, nu de trafic.
02 Martie 2024, 13:10
Înmormântarea lui Alexei Navalnîi s-a transformat în protest: S-a strigat „Rusia va fi liberă”, zeci de persoane au fost arestate (VIDEO)
Actual
Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a fost înmormântat vineri la Moscova, în absența soției și copiilor săi. Deși regimul de la Kremlin a avertizat că adunările publice trebuie autorizate, iar zona a fost supravegheată inclusiv video, mii de ruși s-au dus să-și ia rămas bun de la Alexei Navalnîi, i-au scandat numele și chiar au protestat împotriva războiului, strigând „Rusia va fi liberă” și „Nu războiului!”. 
01 Martie 2024, 18:18
'Nu a suportat să vadă oameni fericiţi': Ce a declarat fostul elev de la Liceul Militar care a ucis o adolescentă
Actual
Fostul elev de la Colegiul Militar care a ucis o adolescentă în vara anului 2023 într-o grădină botanică din Craiova şi a rănit grav un alt tânăr a declarat în faţa instanţei că nu a suportat să-i vadă pe cei doi fericiţi. În timpul audierilor, mamei adolescentei a leşinat şi a fost transportată la spital.
29 Februarie 2024, 18:03
Grindeanu, demisia! USR Bihor îl acuză pe ministrul Transporturilor de blocarea unui contract pentru Autostradă și de șantajarea constructorului Beneamin Rus
Știri Bihor
Printr-un comunicat de presă dat publicității joi, Uniunea Salvați România (USR) Bihor „condamnă ferm comportamentul ilegal și inacceptabil al vicepremierului Sorin Grindeanu, care blochează semnarea unui contract esențial pentru finalizarea lucrărilor la Autostrada A3 Transilvania”, cel privind lotul Chiribiș - Biharia, și îl acuză de „șantajarea constructorului” Beneamin Rus, motiv pentru care îi și cere demisia din funcție.
29 Februarie 2024, 17:48
Alertă de praf saharian în România. Masa de aer va traversa țara
Știri Bihor
O masă de aer încărcată cu praf de origine sahariană va traversa România începând de joi până vineri seară, la ora 22. Cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării.
29 Februarie 2024, 16:48
Când vor avea loc alegerile locale, europarlamentare, prezidențiale și generale 2024: Calendarul electoral, anunțat de Marcel Ciolacu
Actual
Rândurile de alegeri din acest an vor acoperi o perioadă de circa șase luni, începând cu alegerile comasate, adică cele locale și cele europarlamentare, care se vor ține pe 9 iunie. Calendarul complet al alegerilor, așa cum a fost stabilit la nivelul conducerilor partidelor de guvernământ, a fost anunțat de premierul Marcel Ciolacu, la postul România TV.
29 Februarie 2024, 12:09
Deficit masiv de personal în Poliție și alte structuri MAI, după pensionări. Infracțiunile, în creștere
Actual
​Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit major de personal, din cauza ieşirilor din sistem în urma pensionării unor polițiști și cadre militare, în timp ce infracțiunile sunt în creștere, notează Hotnews.ro. Astfel, MAI cere Guvernului să deblocheze 5.500 de funcții de execuție, deși lipsa personalului este mai acută de atât, în special în rândul polițiștilor. 
28 Februarie 2024, 18:15
Lista școlilor din Bihor incluse în programul „Masă sănătoasă”, prin care elevii primesc zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar
Educatie
Ministerul Educației a publicat lista tuturor unităților de învățământ incluse în programul național „Masă sănătoasă”, care implică acordarea gratuită, pentru fiecare elev, a unei mese calde sau a unui pachet alimentar. În Bihor, sunt incluse în program 32 de școli.
28 Februarie 2024, 14:39
Minorii nu vor mai putea cumpăra ţigări electronice și alte produse similare. Amenzi mari pentru comercianţi
Actual
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede explicit interzicerea vânzării către minori a ţigărilor electronice, precum și altor produse similare. Comercializarea țigaretelor clasice către cei care nu au împlinit 18 ani era deja interzisă.
27 Februarie 2024, 19:51
Rusia trimite la închisoare un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, fiindcă a criticat războiul din Ucraina
Actual
Disidentul rus Oleg Orlov, activist pentru apărarea drepturilor omului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova, pentru că a denunţat în mod repetat ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează agențiile AFP şi Reuters.
27 Februarie 2024, 15:40
Indemnizațiile de handicap, mult prea mici pentru un trai decent. Asociația Nevăzătorilor a lansat o petiție prin care cere majorarea lor
Știri Bihor
O persoană cu handicap din România primește lunar o indemnizație între 64 și 526 de lei, bani care sunt prea puțini pentru un trai decent, chiar și în comparație cu nevoile unei persoane sănătoase. Deși politicienii au promis majorarea acestor prestații sociale, nu s-au ținut de cuvânt, astfel că acum Asociația Nevăzătorilor din România strânge semnături pentru o petiție prin care cere majorarea acestora. Bihorenii își pot arăta susținerea online.
27 Februarie 2024, 15:06
„Palatul împăratului”: În mare secret, în București se investesc cel puțin 7 milioane de euro într-o vilă de lux pentru președintele Iohannis (VIDEO)
Actual
O vilă din București, fost sediu al Partidului Național Liberal, este transformată în locuință individuală de către Regia Protocolului de Stat, care investește în secret sume între 7 și 9 milioane de euro, conform unor dezvăluiri făcute de jurnaliști din Capitală. Deși informația nu a fost confirmată oficial, toate indiciile arată că vila de lux va fi repartizată președintelui Klaus Iohannis, după ce va încheia cel de-al doilea mandat.
27 Februarie 2024, 13:50
Județul Bihor, pe locul al treilea în țară în clasamentul prosumatorilor
Actual
Numărul prosumatorilor din România - adică persoanele fizice și firmele care deţin panouri fotovoltaice și produc energie electrică - a atins un record, depăşind 110.000, conform datelor de la finalul anului 2023, centralizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Județul Bihor este printre cele fruntașe la producerea electricității din surse regenerabile.
26 Februarie 2024, 20:02
Prognoza meteo: Iarna se încheie cu o vreme deosebit de caldă, cu maxime de până la 20 de grade
Știri Bihor
Administrația Națională de Meteorologie a publicat luni estimarea valorilor termice pentru următoarele două săptămâni. „Iarna calendaristică se va încheia cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menține la o medie zilnică de 19...20 de grade”, spun se arată în prognoza pentru regiunea Crișana, ce include și județul Bihor.
26 Februarie 2024, 16:25
Un pastor din Arad a fost arestat după ce şi-ar fi violat cele trei fiice. Una dintre victime a îndurat 16 ani!
Actual
Un pastor în vârstă de 48 de ani din judeţul Arad a fost arestat la finalul săptămânii trecute, fiind suspectat că şi-a violat ani la rând cele trei fiice. Povestea a ieşit la iveală după ce fata mai mare, devenită între timp majoră, a detaliat traumele prin care a trecut. A îndurat nu mai puțin de 16 ani!
26 Februarie 2024, 15:33
Ministra Justiției spune că judecătoarea originară din Beiuș care a scandalizat o țară întreagă este „o pată neagră”: „Efectiv am paralizat când am citit”
Actual
Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat în cazul judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu de la Judecătoria Mangalia, cea căreia i s-a desemnat dosarul privind accidentul din 2 Mai și care a scandalizat o țară întreagă întrebând dacă este în sală unul dintre tinerii morți în impact. „Vreau să văd lămuriri cât se poate de repede pe această speță”, a spus Gorghiu.
26 Februarie 2024, 14:36
Scandal între Șoșoacă și soț: L-a dat afară din partid de Dragobete, iar bărbatul spune că va divorța
Actual
Ruptură în partidul și în familia Dianei Șoșoacă, senatoarea aleasă pe lista AUR, dar exclusă și devenită faimoasă pentru teoriile conspiraționiste din pandemia de Covid, simpatia pentru Rusia lui Putin și urletele „live” din Parlament și de la diferite evenimente. Soțul senatoarei, Silvestru Șoșoacă, a fost exclus din SOS după ce inițial a fost înlăturat din conducere fiindcă a criticat-o că trăiește numai din scandaluri, ba afirmă și că va divorța.
26 Februarie 2024, 12:24
Două românce, mamă și fiică, dispărute în urma incendiului din Valencia
Actual
În blocul din Valencia distrus de flăcări locuiau și familii de români, iar una dintre ele este dată dispărută. O mamă și fiica ei adolescentă, ambele de cetățenie română, nu au mai fost văzute din ziua incendiului. Pompierii au scos din clădire 10 cadavre, însă trei dintre acestea nu au putut fi identificate.
25 Februarie 2024, 20:08
Milano, greu de respirat: Aerul din capitala italiană a modei este tot mai poluat
Actual
Tot mai mulți locuitori din capitala italiană a modei, Milano, al doilea oraș ca mărime din Italia, se plâng că aerul din metropolă este tot mai greu de respirat. Datele serviciilor de monitorizarea a calității aerului arată că, în ultima lună, Milano a fost orașul european cu cea mai poluată atmosferă și al patrulea din lume, după Dacca din Bangladesh, Lahore din Pakistan și Delhi din India.
25 Februarie 2024, 18:12
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON