URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Magazin

Elon Musk susține că un pacient căruia i s-a implantat un cip Neuralink poate controla cursorul unui mouse cu gândurile
Magazin
Primul pacient căruia i s-a implantat un cip cerebral dezvoltat de Neuralink, compania lui Elon Musk, pare să fi avut o recuperare completă şi ar fi capabil să controleze un cursor de mouse de calculator cu gândurile, conform declaraţiilor miliardarului.
20 Februarie 2024, 18:06
„Oppenheimer”, marele câştigător la Premiile BAFTA (VIDEO)
Magazin
Filmul „Oppenheimer”, regizat de Christopher Nolan, a câştigat trofeul pentru cel mai bun film, în cadrul celei de-a 77-a ediţii a galei premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului şi Televiziunii (BAFTA), desfăşurate duminică seara la Londra. Cillian Murphy, actorul care-l interpretează pe „părintele bombei atomice”, a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal.
19 Februarie 2024, 10:42
Donald Trump a lansat o linie de pantofi sport. Sunt aurii și costă 399 de dolari
Magazin
La o zi după ce a primit o sentința civilă care prevede o amendă de 355 de milioane de dolari pentru fraudă, fostul președinte american Donald Trump a lansat o linie de pantofi sport.
Controverse online, după un remake românesc al celebrei Macarena. ”Dați mereu vina pe victime ca idioții” (VIDEO)
Magazin
Un remake al celebrei melodii a anilor 90 Macarena al grupului Los Del Rio a stârnit val de reacții pe internet. Noua versiune, a cântăreței de trap Erika Isac, conține versuri licențioase și a devenit virală pe YouTube, fiind considerată un manifest pentru sexul feminin.
17 Februarie 2024, 16:35
Pensionarul care a devenit milionar căutând prin gunoaie: are 10 case și cheltuiește doar 5 euro pe lună pentru mâncare
Magazin
Un pensionar în vârstă de 80 de ani din Darmstadt, landul german Hessa, a devenit celebru, după ce s-a aflat că a reușit să facă avere scotocind prin gunoaie. Bărbatul, Heinz B., și-a cumpărat până acum nu mai puțin de 10 case, pe care le închiriază, nu are telefon mobil și susține că a ajuns să cheltuiască doar 5 euro pe lună pentru mâncare.
15 Februarie 2024, 10:55
Rockerii de la AC/DC au anunțat un turneu european. Unde și când vor susține concerte
Magazin
Trupa australiană de hard-rock AC/DC, care nu a mai concertat în Europa de opt ani, anunță un turneu cu concerte în mai multe țări europene. Turneul se va desfășura între 17 mai și 17 august, iar solist va fi Brian Johnson.
12 Februarie 2024, 14:41
Cartea unui român a fost ecranizată într-un film cu Russell Crowe: „Sleeping Dogs” va rula în cinematografe din 15 martie (VIDEO)
Magazin
Începând din 15 martie, în cinematografele din România va fi proiectat filmul „Sleeping Dogs”, o producție făcută la Hollywood după o carte scrisă de un autor român. Este vorba despre „Cartea Oglinzilor” (The Book of Mirrors”, scrisă Eugen Ovidiu Chirovici, fost jurnalist.
10 Februarie 2024, 19:11
O firmă oferă angajaților săi 75.000 de dolari pentru fiecare copil nou-născut. Vezi în ce țară!
Magazin
Grupul Booyoung, specializat în construcții, va plăti angajaților suma de 75.000 de dolari pentru fiecare nou-născut pentru a ajuta la remedierea ratei de natalitate extrem de scăzute a țării.
06 Februarie 2024, 18:47
Premiile Grammy: Taylor Swift a făcut istorie, un rapper a fost arestat după ceremonie (VIDEO)
Magazin
Taylor Swift a câștigat premiul Grammy pentru „Albumul anului”, cu „Midnights”, și astfel a intrat în istorie drept artista cu cele mai multe premii câștigate de-a lungul timpului la această categorie, 4 în total.
05 Februarie 2024, 11:01
Bard, robotul inteligent de la Google, „vorbește” și româna. Ce știe să facă cel mai puternic concurent al ChatGPT
Magazin
Google a lansat și în România modelul de inteligență artificială Gemini Pro, care conține chatbox-ul Bard. Acesta este capabil să genereze text, imagini, să răspundă întrebărilor, să facă traduceri sau rezumate ori pur și simplu să dialogheze.
03 Februarie 2024, 19:30
Taylor Swift, ținta teoriilor conspirației din SUA. Susținătorii lui Trump cred că este agent secret
Magazin
Faimoasa cântăreață Taylor Swift pare a fi subiectul predilect de discuție în rândul americanilor care susțin revenirea fostului președinte Donald Trump la Casa Albă. Susținătorii lui Trump sunt convinși că Swift este un agent secret al Pentagonului, dar și că echipa iubitului ei, Travis Kelce, va câștiga SuperBowl. Conspiraționiștii mai cred că la finala competiției, cei doi vor anunța că îl susțin pe Joe Biden pentru un nou mandat.
03 Februarie 2024, 11:40
Mădălina Ghenea, prima în top: Filmul „Deep Fear” în care apare actrița este numărul 1 pe Netflix în mai multe țări (VIDEO)
Magazin
Filmul „Deep Fear”, în care Mădălina Ghenea are rolul principal, dar pentru care a fost și producător executiv, este disponibil de câteva zile pe Netflix și se bucură de succes printre utilizatorii platformei de streaming. În România, joi, thriller-ul este pe primul lor în Top 10 filme și ocupă prima poziție și în alte țări, cum ar fi Germania, Danemarca, Belgia și Austria. 
01 Februarie 2024, 19:55
Acuzat că a făcut sex cu minori, Bogdan Buta s-a retras din funcțiile executive ale companiei care organizează Untold
Magazin
Avocații lui Bogdan Buta, fondator și CEO al companiei care organizează festivalul Untold și altele similare, au anunțat joi că acesta se retrage din funcțiile executive pe care le deține, continuând să „respingă cu fermitate” acuzațiile care i se aduc, acelea că ar fi făcut sex cu minori, așa cum se susține într-un articol publicat de jurnalistul Liviu Alexa în ZiardeCluj.ro.
01 Februarie 2024, 18:15
Banca Națională a lansat o monedă din argint cu portretul lui Brâncuşi. Cât costă și de unde poate fi cumpărată
Magazin
Banca Naţională a României a pus în circulație, începând din 30 ianuarie, o monedă din argint, ediție limitată, prin care este omagiat sculptorul Constantin Brâncuşi.
30 Ianuarie 2024, 17:21
A murit ursul Yogy, într-un sanctuar din România. A fost „probabil al doilea cel mai în vârstă urs brun din lume”
Magazin
Cel mai în vârstă urs care a trăit în Sanctuarul Libearty din România, Yogy, a murit, au transmis reprezentanţii organizaţiei care are în grijă peste 100 de blănoși.
29 Ianuarie 2024, 20:15
Victor Micula s-a mutat la țară, în Suedia. Unde și-ar fi stabilit domiciliul?
Magazin
Excentricul Victor Micula, fiul magnatului bihorean Viorel Micula, și-ar fi mutat domiciliul într-un sătuc de 400 de locuitori din sudul Suediei.
29 Ianuarie 2024, 18:57
Cel mai mare vas de croazieră din lume a început călătoria inaugurală. Lionel Messi a fost invitatul special (VIDEO)
Magazin
Cea mai mare navă de croazieră din lume, "Icon of the Seas", deţinută de compania Royal Caribbean, a plecat sâmbătă din portul Miami. În cadrul evenimentului de inaugurare, legenda fotbalului Lionel Messi a botezat vasul, lansând o sticlă de şampanie în interiorul acestuia, cu ajutorul unui buton special.
28 Ianuarie 2024, 13:32
Îndrăgitul actor Florin Piersic a împlinit 88 de ani. 'Am dat şi am primit iubire de la voi toţi' (VIDEO)
Magazin
Florin Piersic, unul dintre cei mai apreciați actori români, a împlinit sâmbătă 88 de ani, iar cu această ocazie a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, prin care a dorit să le mulţumească fanilor pentru susţinerea şi felicitările transmise.
27 Ianuarie 2024, 20:25
România nu va participa la Eurovision, din cauza unor „constrângeri financiare”
Magazin
Televiziunea Română a anunțat că țara noastră nu va participa la această ediție a concursului Eurovision. „Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC)”, a transmis TVR.
26 Ianuarie 2024, 12:22
Povestea revoluționarului care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România
Magazin
Unul dintre primii revoluționari din Vrancea, Laurențiu Barbu, a părăsit România la scurt timp, în 1993. S-a mutat în Italia, unde a lucrat ca IT-ist. Mai târziu, a luat totul de la zero și a deschis o firmă de instalare de panouri fotovoltaice.
23 Ianuarie 2024, 08:33
„Suntem peste tot acasă”. Fiul lui Adrian Păunescu a dat în judecată FC Rapid pentru imnul echipei
Magazin
„Suntem peste tot acasă / Porţile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă / Şi iubită ca Rapid”. Clubul Rapid a fost dat în judecată de Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, pentru cunoscutul imn al echipei de fotbal, mai precis pentru faptul că Rapid ar fi folosit versurile în scopuri comerciale, inscripționându-le pe diferite produse pe care fanii le pot cumpăra.
21 Ianuarie 2024, 19:01
Cât de eficiente sunt mașinile electrice? Răspunde proprietarul a 42 de asemenea vehicule
Magazin
Proprietarul a 42 de mașini electrice arată cât de eficiente sunt aceste vehicule cu adevărat. Cheltuielile de operare s-au redus de la 3.200 de lei/autoturism la 1.200 de lei/bucată, spune acesta.
20 Ianuarie 2024, 10:30
O șoferiță care a parcat pe o trecere de pietoni în Arad a sunat la 112 când polițiștii au vrut să o legitimeze
Magazin
Întâmplare ieșită din comun în Arad: o femeie care și-a parcat mașina pe o trecere de pietoni în fața unui liceu a sunat la 112 când a fost abordată de un echipaj de Poliție, care i-a cerut să se legitimeze. Șoferița le-ar fi spus operatorilor de la numărul de urgență 112 că polițiștii vor să o amendeze și să îi ia permisul. Până la urmă, asta s-a și întâmplat...
18 Ianuarie 2024, 16:21
Prințesa Kate a fost operată. Și Regele Charles urmează să fie supus unei proceduri
Magazin
Prințesa de Wales a suferit marți o operație la abdomen și va rămâne internată timp de 10 sau 14 zile. Și Regele Charles urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale. Ambii se retrag de la îndatoririle oficiale pentru o perioadă de timp.
18 Ianuarie 2024, 12:34
Interviu cu arhitecta Regelui Charles în Transilvania. Dezvăluirile făcute de Silvia Svetlana Demeter-Lowe
Magazin
„Eu văd clădirile istorice asemenea unor «carduri de memorie». Sunt fascinată de poveștile, de informațiile „stocate” în materialitatea acestora!”, afirmă arhitecta Regelui Charles în Transilvania, Silvia Svetlana Demeter-Lowe, într-un interviu pentru PRESShub.
17 Ianuarie 2024, 10:57
„Succession” și „The Bear”, marii câștigători la Premiile Emmy. Lista completă a premianților (VIDEO)
Magazin
După ce a obținut patru Globuri de Aur, apreciatul serial HBO „Succession” a dat lovitura, luni seara, și la Premiile Emmy, obținând șase trofee, printre care și cel pentru cel mai bun serial dramă. De asemenea, serialul „The Bear” a obținut tot șase trofee, printre care și pentru cel mai bun serial comedie.
16 Ianuarie 2024, 14:31
O tânără din România, cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume, pentru al doilea an la rând (FOTO)
Magazin
O tânără în vârstă de 24 de ani, originară din orașul Rădăuți, județul Suceava, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter Strike: Global Offensive în cadrul unei gale internaționale.
15 Ianuarie 2024, 16:40
Cel mai bătrân fotomodel activ din lume: La 92 de ani, pe coperta revistei Vogue (FOTO/VIDEO)
Magazin
Probabil puțină lume își imaginează că o nonagenară poate să fie fotomodel activ, dar Carmen Dell'Orefice demonstrează că o asemenea carieră nu are „termen de expirare”. La 92 de ani, este considerată cel mai bătrân model care încă lucrează, având o carieră de peste șapte decenii. Anul trecut, a apărut pe coperta revistei Vogue Cehia.
14 Ianuarie 2024, 11:55
Artistul Mircea Cantor, stabilit la Paris, a prezentat detaliile de pe genţile Lady Dior, inspirate de motivele tradiționale din Bihor (VIDEO)
Magazin
Cele două modele de genţi de lux create de artistul bihorean Mircea Cantor pentru Dior au fost prezentate în detaliu într-un clip care a fost publicat miercuri pe paginile oficiale ale cunoscutei case de modă franţuzeşti.
11 Ianuarie 2024, 14:54
Ana Baniciu și orădeanul Edy Kovacs vor deveni părinți. Fiica lui Mircea Baniciu a publicat primele imagini cu ea însărcinată (FOTO)
Magazin
Cântăreața Ana Baniciu și orădeanul Edy Kovacs au anunțat miercuri pe paginile de socializare că vor deveni părinți. Fiica folkistului Mircea Baniciu a postat pe pagina de Facebook o fotografie în care apare alături de soțul ei Edy Kovacs și în care se vede că este însărcinată.
10 Ianuarie 2024, 19:39
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON