URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2015, 16:00

Se lasă rău! Constructorii pregătesc restricţii de circulaţie inclusiv pe Bulevardul Magheru (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traversarea Crişului Repede de pe un mal pe altul, cu maşina, va deveni un test al nervilor.

Cu podul din Ioşia limitat la o singură bandă pe sens din cauza lucrărilor de reparaţii la Podul Densuşianu, cu intrarea pe podul Sovata îngreunată de săpăturile pentru înlocuirea reţelei de internet din strada Carpaţi, cu accesul pe podul Decebal obturat de lucrările la reţeaua de termoficare şi podul Ferdinand închis pentru reparaţii, restricţionarea circulaţiei pe Bulevardul Magheru va îngreuna accesul pe podul Dacia, singurul funcţional.

"În circa două săptămâni constructorii vor începe lucrările la traversarea conductelor de termoficare de la intersecţia Bulevardului Magheru cu strada Louis Pasteur. Ne-am pregătit ca aceste lucrări să aibă loc în perioada concediilor tocmai pentru că traficul rutier este mai redus", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la faţa locului.

"Nimeni nu are o evidenţă a reţelelor!"

Angajaţii firmelor Construcţii Bihor şi Energomontaj au finalizat până în prezent în proporţie de 82,5% înlocuirea a 17,7 kilometri din magistrale I şi III. Muncitorii lucrează pe 12 şantiere în paralel, după ce au atacat 78 de tronsoane din cele 88 prevăzute în contract. Cea mai dificilă lucrare se dovedeşte înlocuirea conductelor de la intrarea pe podul Decebal, care trebuie să treacă pe sub linia de tramvai pentru a ajunge în strada Menumorut.

"Problema mare este nu atât munca sub trafic, cât faptul că nimeni nu are o evidenţă a reţelelor subterane. În Oradea sunt mii de kilometri de reţele de termie, apă, canalizare, transmisie de date ale STS care nu apar nicăieri în documente şi te blochează când ţi-e lumea mai dragă", a spus edilul.

La fel, cea mai urgentă lucrare este cea de înlocuire a conductelor din vecinătatea Parcului Petofi. "În cea de-a doua jumătate a lunii, lucrarea va trebui să fie deja finalizată, iar constructorii să se mute în Bulevardul Magheru, pentru că aici va fi amenajat din fonduri europene un tronson nou al unei piste de biciclete", a declarat Mălan.

3,1 milioane lei economie...

Potrivit viceprimarului, înlocuirea magistralelor a redus pierderea de energie termică, de la 58.978 gigacalorii în martie 2014, reprezentând 47% din cantitatea pompată în reţea, la 33.346 gigacalorii, ceea ce înseamnă doar 29%. Eliminarea pierderii celor 25.632 de gigacalorii a adus o economie de circa 3,1 milioane lei societăţii de termoficare.

La fel, cantitatea de apă de adaos, care suplimentează pierderile de reţea, s-a diminuat de la 191.934 litri pe oră în martie 2014, la 118.934 litri în martie, anul acesta, semn că investiţiile în reţea încep să dea rezultate.

Lucrările de reabilitare a magistralelor I şi III vor trebui finalizate până la 31 octombrie, astfel încât acestea să poată fi date în funcţiune la începerea sezonului rece. Modernizarea căminelor de vizitare se va prelungi până la sfârşitul lunii noiembrie, astfel încât municipalitatea să poată trage linie sub acest proiect până la sfârşitul anului.

Potrivit contractului încheiat de municipalitate cu Construcţii Bihor şi Energomontaj, în valoare de 49 milioane lei fără TVA, lucrările vor trebui finalizate până la sfârşitul lunii decembrie 2015. Investiţia, finanţată în procent de 50% din fonduri europene, 45% din bugetul de stat şi 5% contribuţia bugetului local, face parte din proiectul mare de reabilitare a sistemului de termoficare, în valoare totală de 77,7 milioane euro, care implică inclusiv achiziţia unei centrale noi, pe gaz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
trist
@bihoreanoradean esti exemplul cel mai bun pentru zicala aia cu romanul vesnic nemultumit. Daca se face e problema ca se face, daca nu se face e problema ca nu se face. Sunt si eu curios, tu cand ti-ai renovat casa/apartamentul (asta daca ai facut-o vreodata) ai facut o camera intr-un an sau ai facut toata casa ? Tu ce-ai prefera, sa se faca anul acesta pasajul peste centura, la anul ciuperca, peste 2 ani drumul expres, peste 5 ani piata din centru si peste vreo 10 sa se schimbe conductele ? Ca sa nu te deranjeze pe tine Avem noroc ca nu ne conduc oameni cu mentalitatea ta... Eu prefer un om care face, nu care trage de timp invocand scuze ca se face dezordine. Si inca ceva, e trist ca ai treaba cu viata privata a lui bolojan (abc-ul ala din cate stiu era al fostei sotii, si a fost cumparat de novaeuro, deci nu a dat faliment), dar daca tu atata poti... asta e
Postat 08 Iulie 2015, 23:39 de marius_ro
Politrucii
Asteptam ziua in care Malan ne va prezenta carnetul de partid si ne va comunica prin intermediul ziarelor locale, ca acest document atesta faptul ca este inventatorul motorului cu reactie, iar in conferintele de presa ne va vorbi despre "efectul Coanda"! Cine ii permite acestui impostor sa organizeze conferinte de presa si sa ne vorbeasca despre probleme tehnice si organizatorice?!
Postat 07 Iulie 2015, 21:02 de LauraD
cu 'multumiri' responsabilului de planificare
HAOS!!! E de inteles ca unele lucrari sunt necesare si urgente, ba mai si aduc economii societatii de termoficare dar la oradeanul de rand se gandeste cineva??? Chiar trebuiau pornite deodata toate aceste santiere??? Nici nu mai conteaza cu ce te deplasezi la serviciu: timp pierdut in trafic si costuri mai mari cu combustibilul (probabil depasesc ca si valoare cei 3,1 mil. economisiti de termoficare). Primarule: Oradea nu-i tarlaua taa si nici abc-ul din Alesd pe care l-ai falimentat! Daca vrei sustinerea oradenilor, incearca sa nu-ti mai bati joc de ei!
Postat 07 Iulie 2015, 16:40 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON