URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2014, 07:42

Zoom pe Oradea: Primăria suplimentează numărul camerelor de supraveghere pe domeniul public

Zoom pe Oradea: Primăria suplimentează numărul camerelor de supraveghere pe domeniul public LIVE DIN DISPECERAT. Cele 81 de camere care înregistrează ce se întâmplă în oraş sunt urmărite non-stop de agenţi ai Poliţiei Municipale, care sesizează infracţiunile colegilor din teren şi-i ajută pe aceştia cu informaţii transmise "live"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atenţie ce faceţi pe stradă, s-ar putea să vă vedeţi la Poliţie! Tot mai multe zone din oraş vor fi supravegheate cu camere performante, unele apte să "vadă" în detaliu chiar şi la distanţe de 200 de metri.

Motivul? De la introducerea sistemului de supraveghere a domeniului public, numărul infraţiunilor, inclusiv al celor cu violenţă, a scăzut. Ca atare, municipalitatea vrea ca până la sfârşitul acestui an să vegheze asupra oraşului aproape 200 de camere.

Răufăcătorii, în vizor

La începutul anului 2013, Administraţia Imobiliară Oradea şi Poliţia Municipiului au încheiat un protocol pentru creşterea siguranţei cetăţenilor prin supraveghere video. Municipalitatea a achiziţionat un server performant şi 42 de camere de ultimă generaţie, puse la dispoziţia Poliţiei. Acestora s-au adăugat cele 39 de camere care deja funcţionau în zone precum strada Voltaire ori Pasajul Vulturul Negru, dar erau administrate separat de Poliţia Locală şi cea a Municipiului. Imaginile sistemului "Big Brother" sunt urmărite non-stop şi stocate timp de 7 zile la un dispecerat al Poliţiei din Calea Aradului.

Hanis-bh.jpgPrimele camere cumpărate de AIO au fost instalate la ieşirile din oraş, la Gară şi în zona centrală, iar datorită acestora, spun poliţiştii, infracţionalitatea a scăzut semnificativ. "Faţă de 2012, numărul infracţiunilor sesizate a scăzut anul trecut cu 382 din 5.740, iar tâlhăriile cu 47 faţă de 95, câte se înregistrau cu un an înainte. Efectele se văd şi în scăderea numărului de distrugeri a mobilierului stradal, a furturilor din societăţile comerciale şi a celor de biciclete. Nu sunt camerele singurul motiv, dar sunt unul important", spune comisarul-şef Alin Haniş (foto), şeful Poliţiei Municipiului Oradea.

Supravegherea video a fost folositoare, susţine acesta, şi în elucidarea multor cazuri. "Imaginile sunt greu de contrazis. Cu ajutorul lor am identificat o maşină folosită la o spargere şi i-am prins pe făptaşi. Le-am folosit şi la descoperirea unor tâlhări, la anchetarea a diverse evenimente rutiere şi chiar la simple contravenţii", arată Haniş.

Supraveghere la 360 de grade

Cum proiectul-pilot a dat rezultate, AIO a achiziţionat recent, cu 360.000 lei, încă 52 de asemenea camere de supraveghere, dintre care 7 de tip Speed Dome, care pot fi rotite 360 de grade, cu ajutorul unui joystick, şi care au un zoom de până la 200 de metri. În plus, la dispeceratul Poliţiei vor fi montate încă 4 monitoare, pe lângă cele 4 deja existente. "Vrem să avem un oraş liniştit. Cu cât îl supraveghem mai bine, cu atât devine mai sigur", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.

Noile aparate vor fi montate, până la 31 martie, în zone precum strada Vasile Alecsandri (3 camere), cunoscută pentru viaţa de noapte intensă, pe Republicii (la intersecţiile cu Roman Ciorogariu, Dunării, Mihai Eminescu), pe Madach Imre, în Piaţa Ferdinand, în turbogiraţia din zona Cele Trei Crişuri (3 camere), în alte giraţii ori intersecţii din Decebal, Devei şi Cantemir.

Drept consecinţă, 133 de camere vor funcţiona din această primăvară în oraş. "Locaţiile au fost alese în urma unor analize. Camerele au fost montate cu prioritate în punctele obligatorii de trecere, în zonele aglomerate şi în cele cu probleme", explică Alin Haniş, care crede că şi aşa numărul lor este mic comparativ cu întinderea oraşului. "Efectele se vor vedea şi mai bine când vor fi mai multe", spune comisarul-şef.

Cine ne vede?

Şeful Poliţiei Municipale susţine că orădenii cinstiţi n-au de ce să se teamă că sunt "filaţi": "Aceste camere n-au fost montate să vedem noi cine pe unde merge. Avem treabă doar cu cei care încalcă legea". În ce priveşte accesul la imaginile surprinse, Haniş susţine că acestea pot fi accesate doar de către anumiţi operatori de date cu caracter personal, în urma unei solicitări scrise. "Acces la imagini pot cere instanţele judecătoreşti, colegii de la alte inspectorate şi cei din diversele servicii ale Poliţiei, nu şi persoanele fizice. De altfel, orice intervenţie în server rămâne în memoria acestuia. Nu-şi permite nimeni să se joace cu asta", asigură ofiţerul.

Nu toată lumea este, însă, mulţumită de existenţa sistemului. Adrian Şimon, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, spune că supravegherea video are avantaje şi dezavantaje, iar un astfel de sistem ar fi trebuit implementat în urma unor dezbateri publice. Mai vehement este Cătălin Popa, unul dintre liderii Fundaţiei Comunitare Oradea, care crede că un astfel de sistem reprezintă "un atentat direct la libertate". "Faptul că un om se simte supravegheat îi schimbă modul natural de a trăi. Dacă Poliţia şi-ar face treaba, mai ales pe partea de prevenţie, nu ar fi nevoie de atâtea camere de supraveghere", crede acesta.

Cu toate acestea, AIO şi-a propus să mai achiziţioneze până la finele anului încă 60 de camere, astfel încât numărul total al acestora ar ajunge la aproape 200. Aşa că pregătiţi-vă să fiţi filmaţi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
In piata mare,cand?
Da,in piata mare nu poti sa intri ca te abordeaza cei din Velenta! Politistii sunt ocupati afara din piata sa amendeze femei in varsta(70-80ani) care vand 10 oua. Fratilor din Velenta care vand tot felul de marfuri inclusiv tigari de contrabanda nu le fac nici un deranj. Rusine lor si de aceea puneti camere de supraveghere si ptr. colegii d-voastra corupti. Succes!!!
Postat 15 Martie 2014, 18:38 de Alex
asa?idei mai are?
nu se supara dl primar Bolojan ca le platim din marirea impozitului,nu?
Postat 15 Martie 2014, 13:25 de florina
MAI LASATI-NE
Foarte interesant...numai ca nu le folosesc cine ar trebui sau când ar trebui...când trebuie sa acoper un infractor brusc nu mai merge camera...ASA-I PLOLITIA ROMANA...?????
Postat 14 Martie 2014, 16:39 de STAN PATITU
Camere
Eu as vrea camere la fiecare colt de bloc. De curant am schimbat liftul in bloc, iar dupa nici 2 saptamani au inceput sa dispara spot-uri din lift. Primul a fost inlocuit, dupa care iar a fost furat, iar la vreo 2 luni au mai furat unul. Acum sa-mi spuna si mie cineva, cat de disperat sa fii sa-ti trebuiasca spoturile alea... ASa ca, se pare ca asta e singura solutie prin care romanasul poate fi potolit. Si cum nici englezii sau altii n-au murit ca au camere pe strazi, nici noi nu cred ca o sa patim ceva, din cauze stupide gen "atentat direct la libertate".
Postat 14 Martie 2014, 12:05 de Adrian
Vrem camere in toate intersectiile si monitoare imense direct pe fatadele unor cladiri!
Asa, descurajarea ar fi si mai mare pentru infractori! Chiar si casniciile ar fi mai linistite de la atata fereala, cand te poate vedea sotul cum alergi la amant in capatul celalalt al orasului! Fundatiile aste democratice, comunitare, pentru apararea imaginii publice, etc, etc, daca ar activa in Londra spre exemplu ar fi tare cuminti in fata sutelor de mii de camere de supraveghere care impanzesc Marea Britanie! Dar fiind in Romania cauta subiectele doar ca sa auda lumea ca ele exista!
Postat 14 Martie 2014, 10:41 de Land
Bihoreanul jigneste cititorul oradean, considerand ca e cam batut in cap!
Stirea asta a mai aparut de doua ori in 2013, tot in Bihoreanul. E vorba ca nu s-a facut treaba la timp atunci, fiind deci vina municipalitatii, sau au uitat jurnalistii ce au mai publicat, ori e vorba despre ce scrie in titlul comentariului?
Postat 14 Martie 2014, 10:33 de Baby
fizica cuantică
Păcat că aceste camere nu pătrund și în interiorul faptelor de corupție sau a celor asimilate! Păcat că, spre exemplu, TRANZACȚIA CLO-IMPact nu a fost supusă unor raze infraroșii(că oricum din partea IMPact-ului a semnat un...fizician cu aere de expert imobiliar). Cine știe ce s-ar fi descoperit! O veste bună pentru noii susținători ai IMPact-ului de la Oradea(din Primărie)! IMPact-ului tocmai ce i-a fost respins un recurs la ÎCCJ(Dosar 4719/2/2012) pe tema unui drum ilegal făcut de ei în Pădurea Băneasa! Cu sprijinul primarului de la sector 1, LIBERALUL(și acolo)CHILIMAN! Așa că păzea! Nu se știe niciodată cum se întoarce roata! "Țac Țac Țac"(sper că nu se pune că e vreun atac dacă m-am referit și eu la celebra melodie "Morărița"!)
Postat 14 Martie 2014, 10:07 de TDS
!!!
Ador acest proiect!
Postat 14 Martie 2014, 10:05 de Observer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON