URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2011, 08:20

Zoo cu găuri: Peste 150 de animale, dispărute de la Grădina Zoologică

Zoo cu găuri: Peste 150 de animale, dispărute de la Grădina Zoologică SAT FĂRĂ CÂINI. Închisă de mai bine de trei ani pentru că nu îndeplineşte standardele de mediu, Grădina Zoologică rămâne încet fără animale. Iar administratorul Daiana Gender (medalion) crede că nu poate fi trasă la răspundere pentru "volatilizarea" lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din inventarul Grădinii Zoologice lipsesc de la peruşi, bibilici şi iepuri până la lupi, urşi şi lei. La numărătoarea făcută luna trecută, administratorul Daiana Gender n-a putut justifica absenţa a 158 de animale. Suficiente pentru a popula Arca lui Noe!

Revoltat de cele descoperite, directorul RAPAS vrea să declanşeze "potopul". "Ne vom adresa instanţei pentru recuperarea prejudiciului", a declarat Liviu Andrica BIHOREANULUI.

Numărătoare pe minus

11 ioan mielut.jpgÎn noiembrie 2010, imediat după numirea ca director peste Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS), Liviu Andrica a cerut un inventar la toate unităţile subordonate, pentru a cunoaşte exact patrimoniul "moştenit" de la predecesorul său, Romulus Cosma. Din cele opt comisii care au făcut "stocul" la pepinieră, ştranduri, cimitir, pieţe şi alte unităţi subordonate, una singură a avut bătăi de cap. Echipa care s-a ocupat de Grădina Zoologică s-a trezit că de la ultimul inventar, făcut în martie 2009, la pensionarea fostului administrator Viorel Aştilean, patrimoniul a fost făcut praf. "Conducerea unităţii nu poate justifica cu acte lipsa la inventar a 158 de animale", a declarat pentru BIHOREANUL Ioan Mieluţ (foto), membru în comisia de inventariere.

Conform valorii de inventar a exemplarelor, paguba se ridică la 9.087 lei, dar în realitate e mult mai mare. "Pentru că nimeni nu a actualizat valoarea de inventar a animalelor, un leu figurează în acte cu un preţ de 100 RON, dar dacă ar trebui să-l cumpărăm probabil am da pe el mii de euro", spune Mieluţ.

Fără stăpân

11-daiana-gender.jpgMembrii comisiei de inventariere au fost şocaţi să afle că, deşi a fost numit pe funcţie în aprilie 2009, administratorul Grădinii Zoologice, Daiana Gender (foto), nu a preluat nici până acum inventarul unităţii. Gender a invocat că n-ar fi administrator, ci manager, funcţie care nici măcar nu există în regulamentul de funcţionare al structurii pe care o conduce. Teoretic, gestiunea figurează şi acum pe seama lui Radu Aştilean, fiul fostului administrator, angajat al grădinii.

Deşi regulamentul prevede clar că administratorul răspunde personal de patrimoniul unităţii, Daiana Gender a tratat cu indiferenţă toate cererile fostului director Romulus Cosma de a prelua inventarul unităţii. Nu a cedat nici măcar la ordinul scris al noului director Liviu Andrica. "În calitate de administrator al Grădinii Zoologice, având atribuţiuni de coordonare şi asigurare a activităţii, prin prezenta vă anunţ că nu preiau gestiunea", transmitea Gender directorului regiei la sfârşitul lui noiembrie 2010. Şi ştia ea de ce!

Evadat, mort, schimbat...

În mai puţin de doi ani, de când e şefă, din evidenţele Zoo au dispărut animale cu duiumul. Lipsesc asini, capre, curci, iepuri, oi, dar şi lei, lupi sau urşi. Şi nimeni nu poate spune cu precizie dacă animalele au fost furate sau înstrăinate pe bune. Conform actelor prezentate de conducerea Zoo, unele sălbăticiuni, precum veveriţe sau iepuri, au evadat prin găurile cuştilor, păsări ca uliul şorecar sau vânturelul de seară au fost eliberate în natură pentru că nu le mai încăpeau cuştile, unii peruşi şi porci vietnamezi au murit, iar o parte din animale au fost date la schimb.

Spre exemplu, conform unui proces-verbal din august 2009, conducerea RAPAS a dat la schimb, la fel ca şi colecţionarii de timbre, 8 capre, 4 iezi, 15 iepuri, o pereche de porumbei şi 8 perechi de gâşte şi raţe, pentru un ponei de cinci ani.

Alte animale au fost date gratuit unor persoane fizice sau chiar instituţii publice. O hârtie din 20 iunie 2009 atestă că Gender a donat pentru tombola de la Zilele Episcopiei Bihor un ied, un miel, un cobai, un cocoş şi un iepure. Făcut pe genunchi, procesul-verbal nu are nicio semnătură la primitor, iar cineva a trecut pe listă, cu scris de mână, încă o oaie şi o capră. Să fie!

Fără dovezi

Ioan Mieluţ spune că n-ar fi fost nicio problemă dacă toate aceste lipsuri din gestiune ar avea acte justificative. "Administratorul nu ne-a putut prezenta decât foarte puţine documente şi nici acelea complete", zice funcţionarul.

Spre exemplu, în cazul decesului unui animal, procedura este aproape la fel de riguroasă ca în cazul unui om. Regulamentul spune că se face un act de necropsie semnat de medicul veterinar care, dacă are dubii cu privire la cauza decesului, poate cere analize de la Direcţia Sanitar-Veterinară. Cu toate acestea, majoritatea mortalităţilor de la Zoo sunt consemnate în acte doar de fostul biolog Roger Rois, concediat de directorul Andrica pentru a face economie la bugetul de salarii, şi atât. "Dacă nu au chemat veterinarul să facă necropsia, ce dovadă există că nu s-a făcut altceva cu animalul? Că a fost dat, vândut, sau mai ştiu eu ce...", spune Mieluţ.

Regimul donaţiilor e şi mai strict. Daiana Gender nu avea voie să treacă niciun animal dincolo de gardul unităţii, pentru că ea doar administrează patrimoniul oraşului, neavând dreptul să-l şi înstrăineze!

Lipsă de lei

11 diana birau.jpgScandalul de la Zoo implică inclusiv donaţia celor 17 lei către parcuri din Africa şi Marea Britanie, făcută anul trecut pentru că unitatea nu mai avea nici loc să îi ţină, nici bani să îi hrănească. Reprezentanţii municipalităţii spun că mediatizarea făcută inclusiv de BBC transportului a 13 lei către Yorkshire Wildlife Park din Anglia nu ţine loc de acte. "Administratorul Zoo trebuia să propună donaţia ordonatorului de credite, adică directorului RAPAS, care, la rându-i, trebuia să ceară acceptul Consiliului Local", spune Diana Birău (foto), juristul Primăriei desemnat să consilieze comisia de inventariere.

Birău mai spune că, potrivit regulamentului Grădinii Zoologice, administratorul trebuia să încerce întâi să valorifice felinele sau să iniţieze un schimb şi abia apoi să propună Consiliului Local donaţia efectivă. Care ar fi acceptat, în mod cert.

Ca un făcut, administratorul Daiana Gender nu poate prezenta nici măcar o hârtie de predare-primire către parcul din Yorkshire. "Noi de unde ştim că leii au fost într-adevăr donaţi şi că au ajuns unde se spune? Pe ce bază operăm în contabilitate? Pe vorbe?", se întreabă directorul RAPAS Liviu Andrica.

"Sunt în concediu!"

Contactată de BIHOREANUL, administratoarea Daiana Gender a refuzat să comenteze lipsurile la inventar. "Nu am ce spune. Sunt în concediu", a trântit femeia, iritată, zicând doar că "plecarea" leilor nu a făcut decât bine regiei, care economiseşte peste 120.000 lei pe an cu hrana a 17 feline.

La rândul său, aflat în Italia, directorul tehnic al RAPAS, Bimbo Tibor, şeful direct al Daianei Gender, e de părere că "minusurile" sunt o problemă birocratică. "Nu a dispărut nimic. Sunt doar nişte nepotriviri în contabilitate, dar lucrurile se vor lămuri".

11 liviu andrica.jpgŞi Liviu Andrica (foto), directorul RAPAS, vrea lămuriri, dar prin instanţă. El a cerut juriştilor instituţiei să iniţieze chemarea în judecată a responsabililor de la Zoo. "Indiferent despre cine e vorba, trebuie să luăm măsuri, pentru că aici este proprietatea oraşului. Instanţa va hotărî care e prejudiciul şi cine se face vinovat", zice Andrica.

N-ar fi exclus deci ca, în premieră, şefii Grădinii Zoologice să fie puşi la plată. Altfel spus, să vină cu leii de acasă...


"Eu nu spun că şefii Zoo nu au vrut binele animalelor atunci când le-au donat. Spun doar că au încălcat legea. Tot aşa, şi Al Capone poate spune că a făcut un bine populaţiei, care cerea băutură, vânzând alcool în vremea prohibiţiei. Dar tot ilegal era"

Liviu Andrica


BUNI DE PLATĂ
Cei mici plătesc!

Ioan Mieluţ, membru în comisia de inventariere de la RAPAS, spune că este cu atât mai nedrept ca şefii Grădinii Zoologice să fie absolviţi de lipsurile la inventar cu cât simplii angajaţi au plătit din propriul buzunar neglijenţa în serviciu. "Acum şase ani, câinii vagabonzi au intrat prin gardul spart şi au sfâşiat patru capre. Pentru asta a fost găsit vinovat îngrijitorul, care a trebuit să cumpere alte capre din piaţă", povesteşte Mieluţ. La fel, un alt îngrijitor a ajuns în proces cu RAPAS pentru nişte gâşte "evadate". Angajatul a scăpat de la plată doar pentru că instanţa nu i-a putut stabili vinovăţia cu exactitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
bolovanu'
boloian, copilu' de curte al udemereului
Postat 03 Februarie 2011, 18:36 de mda
halal postaci
mai sa fie! adica faptura asta va fi trimisa in instanta de catre primarie pentru neregulile de la zoo, iar voi postaci portocalii il faceti raspunzator, ba chiar complice pe primar? cu ce ganditi, asa infierbantati cum sunteti? cu picioarele?
Postat 03 Februarie 2011, 09:05 de marius
safari
herdean du-te in loc la papagalul perus disparut ca n-ai mai multa minte
Postat 02 Februarie 2011, 21:52 de hiena
"specialista" made in udmr !
Rusine, boloane ! Lasa-neee ! Du-te invartindu-te, cu udemeristii tai de doua parale, cu tot !
Postat 02 Februarie 2011, 19:10 de cetatean
primaria
este impinsa de la spate de, cine altcineva, daca nu de ...udmr! bolojan, ca de obicei, promoveaza udemeristi, de-a valma!
Postat 02 Februarie 2011, 19:07 de zoo
he he
Aschia nu sare departe de pom? Fosta doamna Fekete Bandi s.a.m.d. a avut de la cine invata, si inca bine. Ma mira ca au fost oameni care au ales-o, dupa ce tot orasul stia cel fel de personaj este.
Postat 02 Februarie 2011, 14:37 de anonimus
La Zoo
Oameni buni ! Ideea este ca femeia asta a fost pusa sa administreze o gradina zoologica care era proprietatea orasului, cu toate bunurile ei. Iar ea le-a instrainat fara stirea nimanui, sau cel putin a unui nr. mic de persoane. Este inadmisibil ca ei sa plaseze vina ca pe-o minge de fotbal si sa stea bine merci in concediu. Noi ca simpli cetateni ne tot dam pe site cu parerea iar ei stau linistiti. Nu stiu daca are vreun interes Bihoreanul sa continue aceasta actiune ... sau se va opri totul aici la o simpla stire. Daca Gradina Zoologica era o pierdere pentru municipalitate trebuiau sa ia alte masuri, nu sa o lase pe femeia asta sa distruga totul !! Trebuie trasa la raspundere si asteptam initiativa primarului !
Postat 02 Februarie 2011, 13:35 de Un cetetean
foarte tare!
Numai vazand cine conduce zoo oradea iti dai seama ca e o chestie normala cea semnalata. Asta a fost partenera lu pista bandi fekete narcis ani de zile, face si ea ce stie si cum stie.
Postat 02 Februarie 2011, 11:16 de unu
Tata Hirte
Ce-i drept , e drept. Pe vremea lui Hirte, gemea gradina de gaste, miei, porci, rate... Nici atunci nu le numara nimeni, dar era toata lumea multumita... Iar leii, lupii, ursii se inmulteau fara numar, fara numar... Nu de alta, dar efective mari, trebuia personal mult si ne justificam activitatea... Salariul nu era rau... Iar primaria (adica noi), subventiona...
Postat 02 Februarie 2011, 10:57 de talibanul galben
mai , mai
vai de cei ce ne gestioneaza averea tuturor, dam salarii de dragul politici si noi ramanem PRADATI, NU AVEM JUSTITIE IN ORADEA trebuie sa ne sacrificam econopmiile ca sa tragem la raspundere pe cine : politica, primaria, politia? daca noi nu suportam cheltuielile dreptati cine ne apara?NIMENI, ATUNCI LA CE MI FOLOSESTE CA O MAI ARTESTEAZA PE FEMEIA ASTA MAI PLTIM SI PUSCARIA, DOMNILOR? ASTA ESTE DREPTATEA?
Postat 02 Februarie 2011, 10:40 de anca
Propunere
Daca s-ar fi intamplat toate astea pe vremea fostului director R.A.P.A.S. HIRTE ce circ ar fi fost !! Ar fi vuit toate ziarele ... oricum au vuit ca mor animalele de foame. L-ar fi pus BOLOJAN la zid pt. asemenea prejudiciu !! Sa vedem acuma ce masuri ia primarul si actualul director Andrica impotriva cucoanei Daiana si a lui Romulus Cosma. Cred ca-i pupa ... undeva: pe Cozma el l-a pus, el l-a schimbat, nu mai are ce-i face ... a furat ca-n codru, iar cucoana Daiana are spatele asigurat de tata KISS. BOLOJANE TREZESTE-TE !! Singura ta sansa ca sa se faca ORDINE in dezordinea si haosul din RAPAS este sa-l aduci inapoi pe cine crezi ?? Pe ... HIRTE !! HA! HA! HA! Tot ce-a construit el in 2 decenii au furat si distrus astia in 2 ani!!
Postat 02 Februarie 2011, 10:04 de GIGEL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON