URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2015, 18:10

Zonă de război: Şefii SMURD şi ISU Bihor riscă acuzaţii de discriminare şi abuz, fiindcă au izolat o comunitate de romi

Zonă de război: Şefii SMURD şi ISU Bihor riscă acuzaţii de discriminare şi abuz, fiindcă au izolat o comunitate de romi MÂNCA-Ţ-AŞ... Faptul că an de an se situează pe primul loc în topul încrederii românilor nu scuteşte personalul SMURD de atacuri. Toate au ca autori persoane de etnie romă care, ce-i drept, nu prea citesc sondaje...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizie fără precedent a şefilor SMURD şi ISU Bihor. Pentru că subalternii le-au fost atacaţi de mai multe ori în colonia de ţigani din Tinca, dr. Hadrian Borcea şi generalul de brigadă Ioan Baş au hotărât să nu se mai "bage" în zonă şi au cerut localnicilor care sună la 112 să le "livreze" bolnavii la şosea.

E moral? E legal? Legi nescrise cer să dai ajutor oricui şi în orice situaţie, chiar de-ar fi duşman pe vreme de război, iar Legea Sănătăţii 95/2006 garantează asistenţa medicală de urgenţă indiferent de împrejurări. BIHOREANUL vă povesteşte cum au ajuns două instituţii serioase într-o situaţie la limita legalităţii şi chiar şi a omeniei. Ce-i drept, tot din cauza unor neoameni...

Ce ştie tot satul...

Timp de 8 zile, colonia de ţigani din Tinca a fost pentru echipajele SMURD ca un fel de Fâşia Ghaza pentru autorităţile israeliene. În două luni, aprilie şi mai, au fost atacate aici de şase ori, cu pietre, două maşini ajungând în service cu tabla şifonată, parbrize sparte, o uşă şi chiar aparatură medicală distruse.

Culmea e că primarul comunei, Teodor Costea, a luat act că SMURD nu mai calcă prin zonă doar în ziua când interdicţia a şi fost anulată. "Abia azi-dimineaţă mi-au arătat colegii din Primărie că SMURD ne-a anunţat pe 10 iunie că nu mai intră prin zonă", a declarat edilul vinerea trecută. Conform informării, semnate de generalul Ioan Baş (foto), "în urma evenimentelor prin care a fost pus în pericol personalul şi au fost deteriorate autospecialele de intervenţie, vă comunicăm măsurile stabilite cu caracter temporar în cadrul şedinţei comune cu medicul şef coordonator SMURD Bihor din 3 iunie 2015: a) – în cazul solicitărilor din Tinca, pe străzile (şi sunt enumerate 5 străzi din colonia de ţigani) echipajele să nu pătrundă în zona definită; b) - echipajele vor aştepta evacuarea pacienţilor de către aparţinători în una din următoarele locaţii: staţia PECO şi Piaţa Dumbravei. De asemenea, vă rog să dispuneţi măsurile necesare pentru informarea populaţiei privind punctele stabilite pentru preluarea pacienţilor şi măsurile legale pentru restabilirea stării de normalitate".

Ca în filmele din seria Cascadorii Râsului, la câteva minute după ce primarul afla despre decizie, la Primărie a ajuns o altă comunicare, prin care sub semnătura aceluiaşi general era comunicată încetarea interdicţiei. "Vă informăm că începând cu 19 iunie măsurile stabilite anterior îşi încetează aplicabilitatea, iar echipajele din cadrul gărzii de intervenţie Tinca vor interveni şi în locaţiile menţionate".

Pe roţi şi-n zbor

Ce s-a întâmplat între timp atât de important încât şeful ISU să-şi revoce propria decizie? Cu o zi înaintea anulării interdicţiei, joi, la ora 10, la dispeceratul 112 s-a anunţat că unei femei de 50 de ani din colonie îi este rău, iar o ambulanţă a gărzii SMURD din localitate s-a deplasat la caz. Paramedicul a constatat că femeia era în stop cardio-respirator şi a început manevre de resuscitare, dar situaţia fiind mai gravă a apelat, la rându-i, la 112, cerând întăriri.

În cele din urmă, în zonă a fost trimis chiar elicopterul SMURD de la Arad. Tot degeaba, însă, manevrele de resuscitare s-au dovedit inutile, iar pacienta a murit. "Musai treaba asta le-o dat de gândit şi de-aia au renunţat la interdicţia de a mai intra în colonie", a speculat un localnic.

Semnal de alarmă

Nici vorbă, neagă şeful SMURD Bihor. "Autospeciala din Tinca a ajuns în colonie în 3 minute, iar elicopterul a fost trimis doar pentru că celelalte echipaje auto din zonă erau ocupate la trei accidente rutiere", a declarat dr. Hadrian Borcea. Şeful ISU susţine că interdicţia de la Tinca a fost impusă abia după ce paramedicii au cerut protecţia Poliţiei, dar aceasta a comunicat că nu are resurse suficiente pentru a însoţi echipajele, limitându-se să cerceteze autorii atacurilor post factum.

În plus, spune generalul Baş, interdicţia a fost doar temporară, fiind notificată Primăriei ca "un semnal de alarmă", pentru ca localnicii să înţeleagă gravitatea faptelor lor, căci pe de altă parte SMURD a intervenit în colonie chiar şi în perioada de interdicţie. "Există înregistrări şi rapoarte care dovedesc acest lucru", susţine Baş.

Potrivit şefului ISU, interdicţia a fost ridicată nu din cauza vreunei "sperieturi" determinate de decesul de joi, ci de rezultatul unei întâlniri organizate în zonă cu câteva zile înainte. "Lideri ai comunităţii locale şi reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei şi ISU i-au lămurit pe oameni să nu mai atace echipajele", afirmă generalul, convins că "am acţionat în limita strictă a legilor şi regulamentelor". Până una-alta, arată a tragicomedie cu pompieri gata să-i salveze pe alţii, dar incapabili să se apere de aceştia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Felicitari..
Sefilor de la Isu si Smurd!Bravo!Era bine daca traia dl maresal Antonescu...of Doamne ce bine era....!
Postat 24 Iunie 2015, 16:41 de grigore
poate se sesizeaza cineva ar fi timpul
bine acuma sigur ca el era sarac si plin de datorii cand a ajuns primar dupa ce initial isi luase un sut in fund dela fanica ca nu avea nici bicicleta circula pe jos si acuma e mare smecher cum a facut averea sigur poate ar trebuie sa verifice ani sau dna sau alte intitutii da nu-i tarziu niciodata sunt sigur ca din salariul de bugetar le-a facut pe toate a vandut cu cateva zeci de mii de euro terenuri apoi a cumparat tot pe aproape cu cateva zeci de milione si maine le vide inpreuna cu prieteni iar cu cateva zeci de mii sigur terenurile au fost ale statului candva acum sunt ale marelui afacerist costisor and compani urmeaza pasunile asa sa te ajute DUMNEZEU DUPA CUM FACI ca EL nu bate cu palma.
Postat 23 Iunie 2015, 10:46 de sss
Coste - primarul stringau
300000 de euro au platit francezii pt o cladire de 150 mp,ridicata pe un teren pus la dispozitie de primarie.Mai scump decat autostrada,atat ca in aceeasi perioada primarul Coste si-a renovat casa.Oare cand se intorc francezii sa vada ce sa ales de banii lor ,o sa-i duca si pe la el pe acasa?
Postat 23 Iunie 2015, 00:44 de duplex
Coste Teodor -primarul MARIONETA
Primarul nu a condus comuna nicioadata,el a fost pus primar ,sa nascut marioneta si va muri marioneta.Ani la randul a fost marioneta lui Dulau si dupa ce sia luat o laba in cur a ajuns marioneta lui Luca.Nu are cum sa cunoasca problemele din comuna,el trebuie sa rezolve problemele celor care il manipuleaza,nu are timp pt oamenii de rand.Are omul treaba:cladirile cooperativei au ajuns la el si fratii lui,terenurile fara mostenitori din nou la el si fratii lui,dar omul inca lucreaza inca mai sant bunuri de acaparat in Tinca.Un singur lucru a uitat marioneta,atunci cand a rostit juramantul a zis " ASA SA-MI AJUTE DUMNEZEU".Juramantul acesta o sa-l coste mult,mai mult prostu are si familie.
Postat 23 Iunie 2015, 00:15 de duplex
l a n t u r i
costisor dute acasa si lasa neeeeeeeeee
Postat 22 Iunie 2015, 23:44 de sss
primaru smurdul si tigani hai si politia pardon
problemele la tinca sunt multiple sigur primarul ca de obicei depasit de fapt el nu mai conduce de mult comuna ea este condusa de tot felul de grupuri de interese primarul fiind doar o marioneta papusa de la teatru din acela ieftin cu mascarici sigur cioroii alta problema desi 99,99% din ei nu au platit in viata lor nici 1 ban la cas se bucura de acelasi tratament ca si cei care platesc la greu si care ajung in spitale si tre sa cumpere medicamente etc si totusi tuciurii folosesc autospeciala smurd pe post de taxi iar atunci cand sunt refuzati ati vazut ce se intampla sigur de prostia lor au de suferit tot oameni simpli platitori de cas la ajutoare sociale sunt primi la alimente la fel tre sa le care cucamioneta au drumuri pietruite spalatorie ect din ce bani din bani fraerilor platitori de taxe si impozite desi nu stiu scrie numele lor au permis de conducere si sigur neaparat masina cu numere de franta sau anglia desigur faraasigurare verificare itp etc politia sigur la fel ca primaria pestele dela cap se impute militisti desigur cate o plasma una alta altora le e frica sa intre in cartiher sa nu le bate tigani si treaba merge struna asa primar asa comuna .
Postat 22 Iunie 2015, 23:32 de sss
titel
Cum discriminare??? Dar reparatiile la ambulante care se fac din banii mei cui se imputa? Ia sa termine delincventii rromi cu comportamentul antisocial , indreptat tocmai impotriva celor care merg sa le salveze neamurile!!! Sa coboare din copaci si sa se comporte ca oamenii! Ar fi timpul si cazul ca Politia sa-i prinda si sa-i ofere Justitiei pe NEMERNICI ,si sa ni-i arate si in presa sa le vedem fetele de discriminati!
Postat 22 Iunie 2015, 20:57 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON