URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2016, 07:41

"Zboară" porcii! Patronul Iosif Pazuric e decis să mute ferma de porci din Ioşia

'Zboară' porcii! Patronul Iosif Pazuric e decis să mute ferma de porci din Ioşia AR PLECA. Patronul Nutripork, Iosif Pazuric, şi-ar muta ferma de porci din Ioşia, pentru că s-a săturat de reclamaţii şi controale. "Deşi ne aflăm în legalitate şi aplicăm măsuri suplimentare celor impuse de lege pentru a elimina disconfortul populaţiei, suntem supuşi permanent presiunilor locuitorilor şi ale autorităţilor, prin expuneri mediatice negative şi controale excesive determinate de tot felul de reclamaţii", motivează el în adresa trimisă Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potopul de reclamaţii din ultimii ani, zecile de controale anuale, protestele tot mai vocale ale orădenilor afectaţi de mirosuri şi atitudinea tot mai ostilă a administraţiei locale i-au pus capac. După ani de pertractări cu localnicii, Iosif Pazuric ia în calcul strămutarea fermei de porci din Ioşia.

"Dacă reuşim, o mutăm. Avem, însă, nevoie de sprijin. Nu vorbim de o cuşcă de câine pe care s-o muţi cum vrei. O fermă nouă ne-ar costa pe la 2 milioane de euro", spune patronul complexului Nutripork.

Miros de Nutripork

Nadia PalMirosurile degajate de ferma de porci din Ioşia i-au ostilizat întâi pe locuitorii cartierului, apoi pe cei din Rogerius, după care revolta a cuprins tot oraşul. Astăzi, orădenii care aud de Nutripork duc instinctiv mâna la nas. Indignaţi că autorităţile au nasul înfundat, unii orădeni din zona de vest au sprijinit pe 5 iunie, în premieră, un candidat independent pentru un loc în Consiliul Local, numai să se schimbe ceva. Nadia Pal (foto) a pierdut cursa, dar nu şi bătălia.

Cum la sfârşitul săptămânii trecute, în condiţii de cod galben de caniculă, zona duhnea a dejecţii, numărul protestatarilor este în creştere. "Joi dimineaţă m-am trezit din somn la ora 4 din cauza mirosului. Probabil au pornit ventilatoarele, să nu le moară animalele în fermă de căldură, şi ne-au omorât pe noi", povesteşte Nadia Pal.

Duhoarea s-a întins până în Rogerius. "La 6 dimineaţa mirosea aşa de tare a urină şi mizerie că m-am uitat să văd dacă nu am boschetari sub balcon", zice proprietara unui apartament din Bulevardul Ştefan cel Mare. La fel s-a simţit şi pe Splaiul Crişanei, în Decebal şi în zona de case din Ioşia...

Duhoare cu controale

Iosif Pazurik, patron Nutrientul GroupDupă ani de plângeri fără efect, tot mai mulţi orădeni cred că singura soluţie este relocarea fermei. La aceeaşi părere a ajuns, culmea, şi Iosif Pazuric (foto), patronul grupului de firme Nutrientul, din care face parte Nutripork. "Sincer, aş pleca cu afacerea în altă parte, să terminăm odată cu toate sensibilităţile astea".

Omul de afaceri s-a săturat de certuri. "Un grup de persoane ne-au făcut şi 100 de reclamaţii. Deşi toate controalele Gărzii de Mediu Bihor au arătat că funcţionăm legal, acum două săptămâni a venit supracontrol de la Bucureşti, şi tot aşa", spune patronul, susţinând că ferma sa îndeplineşte toate standardele de mediu: "Avem toate avizele şi autorizaţiile. Nu neg că ar putea exista disconfort olfactiv, dar numai de câteva ori pe an".

Poziţia sa e confirmată şi de comisarii Gărzii de Mediu, care după controlul făcut pe 13 iunie, când ferma adăpostea 4.811 porci (capacitatea maximă fiind de 10.000), au concluzionat că "mirosul nu este poluant, nu poate fi cuantificat ca intensitate şi nu reprezintă un factor de risc pentru sănătatea mediului înconjurător". Dimpotrivă, comisarii au reţinut că pentru a elimina deranjul olfactiv ferma nu mai împrăştie dejecţiile pe terenurile agricole din vecinătate, livrează porcii doar între orele 8 şi 11 şi a plantat peste 500 de plopi ca perdea vegetală spre cartierul Ioşia. Şi totuşi, pute...

"Sprijin pentru strămutare..."

Exasperat, patronul a hotărât să mute ferma. Pe 14 iunie a trimis Prefecturii Bihor, Primăriei Oradea, Ministerului Mediului şi Ministerului Agriculturii o adresă cu titlul "Acordare sprijin strămutare fermă porci din zona Ioşia, municipiul Oradea".

Potrivit documentului, deşi funcţionează pe acelaşi amplasament din 1975, ferma a ajuns să se învecineze, ca urmare a evoluţiei imobiliare, cu zone rezidenţiale şi de agrement. "Acest fapt determină ca în perioade cu anumite condiţii meteo, rezidenţii din zonele apropiate fermei să fie afectaţi de disconfortul olfactiv specific activităţii de exploataţie fermă de porci", se explică în adresă.

Cum cazul e departe de a fi singular, Pazuric cere rezolvarea situaţiei la nivel naţional. "Având informaţii din care rezultă că în ţara noastră există situaţii asemănătoare, solicităm sprijin pentru iniţierea unui act normativ care să reglementeze proceduri şi surse de despăgubire sau de finanţare pentru reamplasarea exploataţiei", cere afaceristul. Într-adevăr, probleme similare au creat ferme de porci şi în Brăila, Neamţ, Timiş şi alte judeţe...

De eliminat!

Ilie Bolojan, primar OradeaAsaltat cu plângeri repetate împotriva Nutripork, primarul Ilie Bolojan (foto) este cât se poate de pornit. "Acest miros trebuie eliminat. Orădenii din zona de vest mi-au cerut asta la toate întâlnirile din campanie". De altfel, edilul a ameninţat încă din prima săptămână a noului mandat că va autoriza un protest în faţa Gărzii şi Agenţiei de Mediu pentru a le sensibiliza. Cu toate acestea, Bolojan nu e convins că municipalitatea se va implica în relocare. "Nu ştiu în ce măsură se poate iniţia un act normativ, iar până nu mă edific nu mă pronunţ".

Oricum, un lucru e clar: Primăria nu va plăti pentru mutarea fermei. "Există reguli foarte stricte în baza cărora poţi sprijini un agent economic. Fiecare sumă pe care o acordăm OTL sau Electrocentrale e considerată ajutor de stat şi luată în evidenţe. Nutripork nu se încadrează aici", spune city-managerul Eduard Florea. Acesta e de părere că tot ce poate face municipalitatea este să caute un alt teren extravilan, pe care să îl concesioneze crescătoriei. Dar peste câţiva ani s-ar putea să deranjeze şi acolo...

Relocare fără bani...

Nici autorităţile de mediu nu văd cum pot facilita relocarea Nutripork. Noul comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor, Florentin Muscă, spune că instituţia are doar atribuţiuni de control. "Efectiv nu avem cum ne implica". Reprezentanţii APM sunt la fel de sceptici cu privire la reuşita demersului lui Pazuric. "Nu ştim în ce măsură poate primi ajutor de la stat, pentru că fonduri pentru relocare nu există", spune directoarea Sanda Mercea.

De altfel, specialiştii în finanţări europene consideră că, în condiţii normale, nici ministerele Agriculturii şi Mediului nu au ce sprijin să dea. "Comisia Europeană nu încurajează relocările dintr-o zonă în alta, pentru că asta înseamnă să acorzi ajutor de stat unei firme, cu efecte directe asupra mediului economic", spune un consultant.

Cristian Buzlea, OJFIR BihorÎn acest context, singura soluţie pentru Nutripork este, ca în loc să caute ajutor pentru mutare, să atragă finanţări pentru construirea altei ferme. "Dacă ferma de porci are şi o bază de procesare a îngrăşămintelor sau de producţie de cereale, poate atrage o finanţare de 2 milioane euro, din care ajutorul ajunge şi la 70%", spune Cristian Buzlea (foto), şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor.

Dar pentru a putea depune un astfel de proiect, investitorul trebuie să aibă deja amplasamentul, un proiect viabil şi toate avizele, cu acordul vecinilor cu tot. Iar când vine vorba de construcţia unei ferme de porci în apropierea unei localităţi, nimănui nu-i miroase a bine...


FĂRĂ MIROSURI!
Păsări "călătoare"

Cu o cifră de afaceri de 50 milioane euro anual, care integrează peste 30% din producţia de cereale a judeţului, grupul Nutrientul pare să fi luat decizia de a muta în zone mai izolate capacităţile care poluează olfactiv. În urmă cu două săptămâni, patronul Iosif Pazuric a decis să nu mai investească la Palota în amenajarea unei ferme avicole cu o capacitate de 528.000 de capete, din cauza opoziţiei localnicilor îngrijoraţi că vor fi deranjaţi de mirosuri. "Am decis să nu mai facem investiţia la Palota, ci s-o ducem în altă parte. Poate, într-adevăr, încărcătura de animale e prea mare", a spus Pazuric. Pe platforma din Palota, Nutrientul mai deţine o fermă cu 24.000 de porci şi o crescătorie de 420.000 de pui.

Citiţi pe această temă şi articolul "Păsărică, mută-ţi cuibul! Deşi se află cu documentaţia abia în faza de dezbatere publică, patronul Nutrientul şi-a modernizat o hală pe ascuns"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Replica la @andrei -popa1234
@andrei popa 1234 sa zicem bine OK asa-i cum zici tu ,da nu castigi NIMIC, dimpotriva pierzi, si pierezi tot!:))=))@andrei-popa1234 aduci acuze fara sa ai o dovada la mana , si la un proces tu pierzi si omul acela nevinovat castiga .Corecta afirmati din comentariul meu anterior este ` Niciodata sa nu te pui cu un escroc mai mare ca si tine ca pierzi ` tu ai pierdut@andrei -popa 1234!:))=))Acesta este opinia lui Ropmanul_Simplu.
Postat 26 Iulie 2016, 22:36 de Romanul_Simplu
fuljerica
Ai dreptate fuljerica m-am pus cu cine nu trebuie.JELU nu mai face pe nevinovatul,este o vorba ;cine se scuza [atat ca tine]se acuza; E parerea ta ca am pierdut ,noi ,cei din metropolitan .....vom avea castig ,dar voi veti lua in fiecare zi aroma cu cafeluta de dimineata,ma exprim mai greoi, ca sa nu intelegi tu multe,oricum tot Tarianul are la adresa ta doar cuvinte de ;LAUDA;
Postat 22 Iulie 2016, 21:13 de andrei-popa1234
Replica la @andrei -popa1234
@ andrei-popa1234 ti-am mai scris lasa-l in pace pe omul acela,este nevinovat,este un om nevinovat, scrii si tu comentarii in lipsa de ocupatie .Niciodata sa nu te pui cu unul mai bun ca si tine ca pierzi,dar tu@andrei -popa1234 ai pierdut de la bun inceput , fii sigur de asta!:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu
Postat 17 Iulie 2016, 22:32 de Romanul_Simplu
?
Tu vb de gramatica,am scris asa ,sa ai tu motive de bucurie,prostu satului.Te-am intrbat cum e corect;sa te de-a afara ,sau sa dea JELU la porci; sau nu tu ai scris aceea fraza,cred k altcineva iti scrie unele comentarii JELU FULGER DE CE NU RECUNOSTI CA ESTI TAB.... GEO....mascota de care rad toti cind te vad.Stii ce trebuie facut cu o persoana cind e lovi de fulger,il acoperi cu pamant ,cred ca pe tine te-au acoperit cu gunoi de aceea tu nu simti mirosul .maine impinge carutul cu purcei la piata poate ai noroace de o bere.SALVE JELU
Postat 17 Iulie 2016, 19:29 de andrei-popa1234
Replica la @andrei -popa1234
BAH@andrei-popa1234 lasa omul in pace si nu acuza daca nu ai dovezi la mana , unde-s CNP, CI, card de sanatate, card bancar? @andrei -popa 1234 mai bine pune mana pe o carte de gramatica de clasa II ca sa scrii corect gramatical romaneste si exprimarea ta lasa de dorit ,da grelelile gramaticale ,da punctuatia? Prietene@andrei-popa 1234 du-te inapoi la scoala in clasa II si invata gramatica si exprimare corecta in limba romana!:))=))Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 17 Iulie 2016, 14:12 de Romanul_Simplu
fuljerica
Jelu, m-am ingrijorat ,ce e cu tine ,ai confundat tastatura cu lopata si ai murdarit-?Comenteaza ceva sau ai lesinat de la miros
Postat 16 Iulie 2016, 21:58 de andrei-popa1234
Bah jelu
Jelu fuljer, acum ai si tu miros de porc ,pacat ca nu-l simti , ti-am mai zis cum e propiul miros.Am o curiozitate ,de ce-ti zice lumea [fuljer] te-a lovit Sf .....Prorocul cu semnul de la formatia rok,caci Cupidon sigur nu a stricat sagetile pe tine ca intra in faliment.FULGERICA informeaza-te mai bine ,dute pe teren ca esti ditamai consilierul, sa vezi cum miroase in Giris ,Tarian si mai adu fuljer doua -trei cisterne si pe ulite mai ales pe a ta ca aseara avea-i un cadou de la cucoana vaca ,de ce nu ai iesit cu utilajul din dotare sa-ti faci meseria de distribuitor de mirosuri.
Postat 14 Iulie 2016, 17:33 de andrei-popa1234
Replica la @andrei -popa1234
Bah @andrei-popa1234 sa iti raspund la acuzatii.DA bah@andrei -popa 1234 eu sunt acela de care zici si intodeauna imi exprim opinia si semnez@Romanul_Simplu un roman simplu sarac si cinstit ca si Ion Iliescu!:))=))Cei din Tarian care simt mirosul de porcine sunt cei din cartierul de langa calea ferata si in sat in centru nu se simte mirosul si asa cum ai scris ` eu sunt obisnuit cu mirosul ` cu multa vreme in urma de cand era ISCIP Palota era si moss(carne ) era si furaj ce viata frumoasa era , vreau ca sa se intoarca inapoi vremurile de atunci!:))=))Ca si roman simplu cu nick name-il @Romanul _Simplu la ziua satului m-am distrat asa ca si toti romanii simpli de acolo,am mancat mici si am baut bere , si am baut palinca si coniac si m-am distrat !:))=)) @andrei -popa 1234 ti-am mai zis tu acuzi un om nevinovat fara sa ai dovezi la mana , adu tu dovezile la mana CI,CNP, card bancar ,card de sanatate si dupa ceea discutam , pe tine te supara mirosul de fecale de porcine , muta-te bah din Santandrei vinde-ti casa, cumpara-ti casa in Tarian si nu o sa mai fii parfumat cu miros de fecale de porcine!:))=)) Aceasta este opinia lui Romanu_Simplu.
Postat 10 Iulie 2016, 22:38 de Romanul_Simplu
bah jelu
Tu esti acela care dai cu ratu in ...la primari pina mai, ieri postai tot felul, despre primarul de la voi ,acesta este Romanul Simplu ,cei care te-au bagat in seama si te-au pus si pe tine pe un afis sa aiba ce scuipa oameni.Daca aveai singe in vena nu miros de .... erai neutru si iti exprimai opinia JELU.Din pacate nesimtiti nu simt, dar altii din Tarian simt, tu esti obisnuit.Din pensia ta nu-ti poti permite sa gusti cane de la cel la care faci reclama[cauta reclame haioase] tu maninci din cotetul tau, ce mai ramine dupa ce maninca ceilalti,ai uitat si la ziua satului tau ce ai facut se uitau la la tine ca la .....dute mai fa o tura cu roaba plina cu parfum, fugi apoi sa vezi daca am mai scris ceva uitate in jur sa nu te vada cineva si da-mi un raspuns.ROMANUL SIMPLU e Jelu nu te mai scuza,cine se scuza se acuza,in citeva zile iti voi afla si numele corect din CI
Postat 10 Iulie 2016, 16:19 de andrei-popa1234
Replica la @andrei -popa1234
Bah @andrei-popa1234 lingaul primarelui vost din Santandrei ma calmez si sunt impacat cu gandul ce bine sunteti voi parfumati cu miros de fecale de porcine si pui , iar noi ce bine mancam carnea de pui si porc!:))=)) @andrei-popa ti-am mai zis ca acuzi un om nevinovat da nu vrei sa intelegi si bine ca nu ti-ai cumparat casa in comuna noastra ca sa nu mananci carne de pui si porc,ci sa suporti miros de fecale de pui si de porc la Santandrei !:))=)) @andrei-popa 1234 tu nu ai fost in piata la noi la Tarian si nu ai cum sa-i cunosti pe cei de la lemne si ei nu au cum sa ma cunoasca pe mine dar si daca -i cunosti , bine ti-au zis ` sa nu te bag in seama ` mai bine baga de seama de mirosul de porcine care-l suporti la Santandrei ! :))=))@andrei-popa1234 gura mare gura mare ca poate avansezi si iei locul primarelui vost din Santandrei!:))=))Acesta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 09 Iulie 2016, 22:14 de Romanul_Simplu
calmeaza-te JELU
Fa o pauza JELU,termina carnea de porc si pui[sper ca nu mananci in acelasi timp doua feluri de carne sa nu patesti ceva pe cine as face eu vedeta tarianului]de inguritat te prea grabesti.Foarte bine ca nu a stricat vinul bun cu tine. tu bei orice, gratis sa fie,cei care te cunosc mi-au zis.Bine ca nu mi-am cumparat casa in satul tau,sper ca nu esti tu barometrul inteligengei ca vb fara tine si te dai de gol singur, toti stiu ca esti JELU [Romanul Simplu]am fost in piata voastra se pling cei de acolo care vind lemne de miros ,am intrebat de tine, au zis sa nu te bag in seama .........
Postat 09 Iulie 2016, 17:48 de andrei-popa1234
Replica la @andrei -popa1234
@andrei-popa1234 te-ai trezit si tu si scrii 2 comentarii? Asa! Asa! Gura mare gura mare ca iti va multumi primarele vost ala zgarcit!:))=)) @andrei-popa1234 ti-am mai scris ca tu acuzi un om nevinovat da nu vrei sa intelegi asta. BAH @andrei-popa1234 primarele vost are un vin prost luat la gramada si nu la sticla imbuteliata si sigilata si degeaba a avut barul pe masa daca nu ne-a omenit si pe cei milogi si muncitori saraci si cinstiti !RUSINE sa va fie bah!:))=))Lingaul primarelui vost @andrei-popa1234 piata apartine de comuna noastra si a apartinut si cand era la comuna voastra si imi pare bine ca voi astia `opozitia distructiva imputzita de duhoarea de porcine din cartierele marginase ale Santandreiului partea spre Palota-Macea -Livada , pentru ca partea cealalta a cartierelor marginase din Santandrei ceea spre Sanbion si Bors nu sunt poluate cu mirosuri de porcine.@andrei-popa1234 abia asteptam ca domnul Pazuric Iosif directorul general Nurientul si Nutriporc sa extinda complexul porcin si ca sa fie cum a mai fost cand era ISCIP Palota ` ca sa traim bine si noi, saavem o viata mai buna sa manance si gura noasta multa carne de porc si pui , sa mai vindem si noi un furaj si sa va imputzim cu mirosuri de porcine si pui pe cei din Santandrei partea de dincolol calea ferata!:))=))@andrei -popa1234 gura mare gura mare ca va scade piata imobiliara in cartierele rezidentiale din Santandrei si nu o sa va valoreze 2 bani imobilele!:))=))Aceasta este opinia lui Romanu_Simplu.
Postat 09 Iulie 2016, 09:51 de Romanul_Simplu
asa nu
Zicea cineva ca la Focsani danezi au facut ceva asemanator ,au facut in Romania ce nu au putut face la ei,vb cu cineva care locueste in Germania sunt si la ei dar au facut un motel linga o ferma nu o ferma linga sat si EUROPEAN ,JELU cum stai la piata si bei ceva daca iti plateste cineva evident ,in mirosul acela sau tie iti place.De la platforma de depozitare a gunoiului pina la prima locuinta in Tarian sunt520 metri si acei oameni simt mirosul,{ti-am explicat eu cum e cu mirosul dar cu ratul nu-l simti.
Postat 08 Iulie 2016, 08:03 de andrei-popa1234
cu cersitu la propiul festval
JELU spuneai ca acuz un om nevinovat,dar vad ca esti in pielea lui Romanul Simplu,nu stiu sigur daca ai fost la propiul festival, sau ai fost mascota festivalului, cei din comuna ta nu ti-au mai dat sa bei,iar tu ai facut ce stii mai bine ,ai cersit dupa bunul tau obicei.Cum la tine bani nu aveai ai facut pe milogul,dar recunoasre ca D-nul primar are vin bun si era pacat sa iroseasca bunatate de vin cu mascota.
Postat 08 Iulie 2016, 07:49 de andrei-popa1234
Replica la @andrei -popa1234
NU@andrei-popa1234! Nu am stat la `Festivalu Porcului de la Era Shoping Park `cersind o fleica` de la standul de la Santandrei , ca am mancat de la standul comunei noastre , dar de baut am baut de la zgarciti vostri din Santandrei un pahar de vin de la primar !:))=))NU@ andrei -popa1234 lasa sa incaseze satul vostru si comuna voastra Santandrei taxele si impozitele si ca si bonus si MIROSUL de porcine!:))=))Nu am fost atent la dezbatere pentru ca studiam fizionomiile celor prezenti acolo ca sa-i memorez si sa-i stiu toti niste parveniti in cartierele marginase !:))=)) Vintul bate Vest spre Est si noi vom lua taxele si impozitele si voi o sa lua-ti mirosul damfuk de porcine .... sediul este ... a fost ... si va fi la noi asa ca ? GURA mare mare ca ai pierdut ! ca gura bate curul!:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 05 Iulie 2016, 23:43 de Romanul_Simplu
Ratu mic bobyta
da ,noi suntem fomisti de liniste si aer curat ,dar parca te vad stiind la rind la festivalul porcului cersind o fleica,ferma s-a construit inaite de anul care zici tu si ar fi bine sa o mute la voi ,sa incasze satul vostru european taxele ,sa va puteti permite si voi ilumint public ca alte loc, nu dau nume sa nu va supar.Tot dati exemple cum e in europa ,zerocultii iau exemple negative de peste tot.Am intrat in europa sa ne fie mai bine ,dar cei ca voi au importat cei rau din europa daca erai atent la dezbatere sa prezentat cum se face in europa dar voi cu ratul, nu aveati cum intelegeti ginditi-va doar cum va arata satul vostru cu impozitul incasat pe miros ,dar nu uitati sediul e in...?asa ca ,RATU MIC
Postat 05 Iulie 2016, 18:25 de andrei-popa1234
Ratu mic bobyta
da ,noi suntem fomisti de liniste si aer curat ,dar parca te vad stind la rind la festivalul porcului cersind o fleica,ferma s-a construit inaite de anul care zici tu si ar fi bine sa o mute la voi ,sa incasze satul vostru european taxele ,sa va puteti permite si voi ilumint public ca alte loc, nu dau nume sa nu va supar.Tot dati exemple cum e in europa ,zerocultii iau exemple negative de peste tot.Am intrat in europa sa ne fie mai bine ,dar cei ca voi au importat cei rau din europa daca erai atent la dezbatere sa prezentat cum se face in europa dar voi cu ratul, nu aveati cum intelegeti ginditi-va doar cum va arata satul vostru cu impozitul incasat pe miros ,dar nu uitati sediul e in...?asa ca ,RATU MIC
Postat 05 Iulie 2016, 18:23 de andrei-popa1234
Niste fomisti..
Pun pariu ca daca le ar da moka dl Pazuric o carcasa de pork(hoit cum a sucombat noaptea trecuta)..nu le mai pute.. . Din articol reese ca ferma e pe actualul amplasament din 1975,- "ferma a ajuns să se învecineze, ca urmare a evoluţiei imobiliare"- intai au construit comunistii blocuri si apoi capitalistii ansambluri imobiliare.. Ce nu inteleg eu, e alegerea proprietarilor cand si-au cumparat apartamentele respectiv terenurile pt case/ nu scoti capu pa fereastrasa sa vezi ce vecini ai- pute sau nu pute? - Altfel ratu mic.. Nu te lua dupa ei dom Patzuric, ca ar manca si gurita lor o fleica da pork, moka daca s-ar putea, pana atunci lasa-i sa se obisnuiasca macar cu mirosul da porc
Postat 02 Iulie 2016, 16:48 de boby
Chestiunea nu-i simpla deloc!
Va pute?! Dar vreti produse bio! Cititi un articol pe Ziarul de Vrancea, cu titlul ,,Danezii de la Premium Porc spun că şi în Danemarca pute: Cum împut 35.000 de porci danezi un oraş cu 72.000 de focşăneni"
Postat 02 Iulie 2016, 10:05 de pinonel
Replica la @andrei -popa1234
@andrei -popa 1234 sa iti raspund la comentariu.@Andrei -popa 1234 fara dovezi si probe nu mai acuza un om nevinovat pt ca acuzi un om nevinovat de fapte pe care nu le-a facut . @andrei-popa1234 Da se poate si la Giris numai ca mai bine-i la Palota ca acolo sunt halele construite , dar avizul de mediu si dezbaterea publica se va face la Giris , directorul general Nutrientul domnul Pazuroc Iosif a gresit ca nu a facut dezbaterea publica la Giris si viitor asa va face si tot terenul si compania Nutrientul , Nutriporc si restul va fi in UAT comuna Giris , si o sa fiti pusi in fata faptului implinit si a damfului de porcine plus gaura in bugetul local Santandrei de 3 milioane euro impozite si taxe Nutrientul si nu o sa mai puteti face NIMIC !:))=))Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 02 Iulie 2016, 09:33 de Romanul_Simplu
dreptate ai jelu
Se poate si la Giris dar tu nu ai astfel de informatii ca nu esti bagat in seama,dar se simte si in Tarian ,tu nu simti ca esti obisnuit cu mirosul.Dupa ce folosesti mai mult timp un parfum ajungi sa mai simti mirosul asa e si in cazul tau e acelasi miros de aia nu-l simti.Nu te bucura noi vom scapa fiind ca suntem uniti,sper ca se vor gasi si la voi opozanti.(poate organizezi tu ceva)sper sa nu ma prinda sefu sa ma [DE-A]afara pt ca postez comentarii in timpul programului
Postat 01 Iulie 2016, 23:03 de andrei-popa1234
REPLICA
O sa se mute ferma de porci inapoi la Palota la origini.... si ce bine o sa mai rad de opozitia distructiva din cartierele rezidentiale din Santandrei si Palota cum vor suporta damful de porcine !:))=)) Adevarul si Dreptatea numai dar ,Adevarul Adevarat este ca expira avizul dela Mediu de la Cluj pentru ferma din Iosia si aici la Oradea nu mai este posibil ca sa fie prelungit avizul de mediu si trebuie mute ferma la Palota? la Ciumeghiu? La Mihai Bravu? oriunde ? sau sa extermine efectivul de porcine si sa nu mai populeze cu porcine asta spre bucuria opozantilor distructivi din cartierele rezidentiale din Santandrei si Palota ,dar in schimb terenul de sub ferma din Iosia o sa fie al dreacu de scump sa nu zic ca se va ridica alt cartier rezidential in Oradea si va scadea valoarea imobiliara a celor din Santandrei !:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 01 Iulie 2016, 19:16 de Romanul_Simplu
mii de multumiri
Multumim celor care ne sustin,mai ales acelor doua doamne care au venit cu dovezi, de au ramas fara cuvinte cei de la mediu si firma aia de consultanta,O repezentanta a celor ce au facut studiul din satelit,au dat vina pe un angajat ca ar fi imprastiat dejectiile pe terenuri fara stirea celor de la ;producatorul de mirosuri;dar in acea firma dupa cum spun uni angajati totul ete urmarit ,masinile au sistem de supraveghere GPS nu au voie sa se abata de la traseul stabilit,au o pers care cu asta se ocupa ,am vazut si eu o astfel de masina nu spun care ,ar avea omul probleme.
Postat 01 Iulie 2016, 17:58 de andrei-popa1234
jelu
Ma bucur cand apar si comentarii care ne sustin,sa mute ferma unde o vrea si sa respecte mediul inconjurator.Jelu imi lipseste parerea ta,fa lobby la tine in zona sa se creeze locuri de munca sa ai unde muncii si tu civilizat,nu ai fost la un eveniment care a avut loc la tine in comuna,nu ai fost invitat, sau ai avut treaba la redactie cum iti place tie sa te lauzi.
Postat 01 Iulie 2016, 17:42 de andrei-popa1234
.
trebuie sa se mute la macar 20-30 de km de oras ca nici in viitorul indepartat sa nu ne afecteze
Postat 01 Iulie 2016, 12:05 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON