URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2017, 07:31

Vuşcan versus Ivan: Atins la buzunar, Horea Vuşcan şi-a dat programatorul pe mâna Parchetului

Vuşcan versus Ivan: Atins la buzunar, Horea Vuşcan şi-a dat programatorul pe mâna Parchetului PRIETEN, PRIETEN... Prieteni şi fondatori ai primei platforme româneşti de tranzacţionare a monedei virtuale bitcoin, Horea Vuşcan (stânga) şi Lucian Ivan (dreapta) au ajuns combatanţi pe internet şi apoi în instanţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor e chemat să dea un verdict într-un scandal inedit, legat de prima bursă românească online de monede virtuale, Bitcoin, deţinută de controversatul afacerist orădean Horea Vuşcan, fiul fostului patron al fabricii Interoil, Coriolan Vuşcan.

Lucian Ivan, fostul programator-şef al platformei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Oradea pentru fraudă informatică fiindcă i-a blocat serverele fostului angajator, plecând de la firmă cu parolele şi codurile sursă ale programelor, pe care a refuzat să le predea. În timp ce protagoniştii scandalului tac, rechizitoriul procurorilor dezvăluie culisele unui război furibund purtat de Vuşcan şi Ivan, doi foşti prieteni care au ajuns să se duşmănească. Miza: câteva milioane de dolari...

Bitcoin, closed!

BIHOREANUL a mai scris despre scandalul legat de bursa online www.btcxchange.ro. Prima platformă românească de tranzacţionare Bitcoin (prima monedă descentralizată din lume)  fusese lansată în 2014 de Horea Vuşcan, fiind gândită ca o bursă. Orice persoană interesată să vândă sau să cumpere bitcoini îşi făcea un cont pe platformă, depunea sau transfera lei într-un cont bancar indicat de compania afaceristului, iar după ce transferul era confirmat de bancă, suma era creditată în contul online al clientului. Ulterior, cu aceşti bani, clienţii puteau cumpăra sau vinde bitcoini, să-i schimbe în lei ori să-i cheltuie în cadrul a 500 de magazine e-commerce din întreaga lume care acceptă plăţi în moneda virtuală.

În ianuarie 2015, însă, Vuşcan a anunţat că este obligat să închidă platforma, din cauza unei dispute cu şeful departamentului software al companiei, Lucian Ivan, care părăsise firma prin demisie, luând cu el parolele şi codurile sursă ale programelor. "Din motive de siguranţă, rugăm toţi utilizatorii platformei să îşi retragă toate fondurile din contul aferent platformei până la data de 19 decembrie 2014, inclusiv, şi să nu mai tranzacţioneze", se menţiona în anunţ, precizându-se încă de atunci că împotriva demisionarului s-a depus o plângere penală.

Război online

Chestionat la vremea respectivă pe tema divergenţelor, Vuşcan a refuzat să discute natura acestora, dar pe forumurile online a lăsat să se înţeleagă că, deşi angajat de firma sa să pună în funcţiune bursa online, Ivan s-a considerat proprietar al programelor ce stăteau la baza acesteia.

La rându-i, Ivan, cunoscut în mediul virtual după pseudonimele Naphex, Nophex, iar mai nou Nophinity, a replicat că softurile erau proprietatea sa intelectuală, pe care Vuşcan ar fi vrut s-o înstrăineze fără să-l despăgubească. Şi nu doar atât: fostul său patron l-ar fi angajat "pe poziţia glorioasă de informatician" numai cu 2 ore pe zi, în aşa fel încât să se evite taxele către stat. În plus, l-ar fi "ţepuit" şi cu un Audi cumpărat în leasing pe firmă, dar achitat integral de el, pentru ca în momentul în care a părăsit compania să i-l ia. Aşa că a plecat cu ce a mai putut: parolele şi codurile de acces la serverele bursei.

E penal

Ce a provocat ruptura dintre cei doi colaboratori? Culisele scandalului sunt dezvăluite în întregime abia acum, în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Oradea pe numele informaticianului. Potrivit actului de acuzare, neînţelegerile au început în decembrie 2014 când, întors de la un târg de profil din Dubai, Vuşcan a anunţat că a găsit un investitor interesat să preia platforma online, ajungând chiar la un acord de principiu, pentru suma de 3 milioane de dolari.

"În aceste condiţii, cunoscând sumele vehiculate pentru achiziţionarea platformei, inculpatul Ivan Lucian a solicitat 3.000 bitcoini, echivalentul a 1.000.000 dolari, pentru a efectua exchange, suport şi consultanţă iniţială şi a putea realiza astfel tranzacţia, din care 1.500 bitcoini în avans", se precizează în rechizitoriu.

Să plătească

Vuşcan a refuzat să-i facă parte lui Ivan, care s-a supărat şi a decis să-i "deschidă" portofelul, plecând din firmă fără preaviz, nu înainte de a restricţiona complet accesul colegilor la sistemul informatic. Mai mult, zic anchetatorii, când a aflat că este anchetat penal, informaticianul a mers şi mai departe, ştergând toată baza de date a companiei, aflată pe serverele aparţinând unei firme din Bucureşti, "pentru a ascunde săvârşirea infracţiunilor".

Chemat de mai multe ori în faţa procurorilor, Lucian Ivan a refuzat să se explice, prevalându-se de "dreptul la tăcere". Urmarea? Anul acesta, pe 15 ianuarie, ancheta a fost declarată închisă, iar dosarul informaticianului trimis în faţa judecătorilor, unde Ivan va răspunde pentru fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice.

Back in business

În proces, firma lui Vuşcan s-a constituit parte civilă împotriva fostului angajat, "cu o sumă pe care o va preciza ulterior", arată actul de acuzare. Suma nu va fi tocmai mică din moment ce conflictul a dus la prăbuşirea afacerii, Vuşcan fiind obligat să plătească tuturor clienţilor pagubele de cel puţin 100.000 lei.

În paralel, Vuşcan a reconstruit şi repornit bursa, sub aceeaşi denumire, în 2015 pentru ca, în noiembrie anul trecut, să anunţe că o vinde. După cum explica pe site-ul www.btcxchange.ro, deşi afacerea a fost profitabilă, căci cei peste 3.000 de clienţi care şi-au deschis conturi în 4 ani au tranzacţionat peste 2 milioane euro, "a gestiona banii oamenilor înseamnă o responsabilitate extrem de mare, pe care nu doresc să o mai port". Cine este noul proprietar rămâne o enigmă, deoarece firma ieşeană menţionată pe portal nu există, iar codul ei de identificare aparţine de fapt unei societăţi dizolvate deţinute tot de Vuşcan.

Contactat de BIHOREANUL, Horea Vuşcan a refuzat să dea lămuriri atât despre scandalul penal cu fostul său informatician, cât şi despre despăgubirile pe care intenţionează să i le ceară, declarând sec doar că "nu mă interesează subiectele voastre". Nu de alta, dar publicitatea ar fi negativă şi i-ar dăuna la conturi...


ETERNUL CANDIDAT
"Ne revedem peste 4 ani"

După ce a candidat fără succes ca independent la Consiliul Local Oradea în 2008, iar în 2012 la funcţia de primar ca reprezentant al Partidului Uniunea Ecologistă din România, Horea Vuşcan a fost vedetă şi în 2016, când şi-a încercat din nou norocul, dar din partea Partidului Mişcarea Populară. El a fost contestat chiar la vârful partidului, după ce Traian Băsescu a aflat din BIHOREANUL că tânărul are la activ o condamnare definitivă pentru uciderea a trei oameni într-un accident de circulaţie, în 2003. Iniţial, candidatura sa a fost retrasă pentru ca apoi să fie, totuşi, depusă la Biroul Electoral Municipal, discret, fără să mai fie anunţată presei. Vuşcan a pierdut din nou, reuşind să obţină 1.096 de sufragii, adică doar 1,48% din voturile orădenilor. Eşecul repetat nu l-a descurajat, după închiderea urnelor anunţându-şi fanii pe Facebook că "ne revedem peste 4 ani".


ONLINE
Moneda universală

Bitcoin a apărut în 2009 ca sistem de plată electronică nesupus niciunei autorităţi centrale, bazat pe criptografie şi algoritmi matematici. Este prima monedă globală descentralizată, care de la apariţie s-a apreciat în fiecare an şi care nu poate fi urmărită ori taxată în vreun stat, fiind creată tocmai pentru a asigura protecţia investiţiilor şi finanţarea liberă a afacerilor. Practic, pe platforme online specializate, asemănătoare caselor de schimb valutar, utilizatorii cumpără bitcoini pe care îi stochează în portofele digitale, din care fac tranzacţii. Preţul unui bitcoin este dictat de cerere şi ofertă. Deşi scoasă în afara legii în unele ţări, precum Rusia şi China, moneda e populară în lume. Dacă în 2011 un bitcoin valora sub 0,5 dolari, în prezent trece de 1.000 dolari. După BTCXchange, platforma online de tranzacţionare înfiinţată în 2013 de Horea Vuşcan, în România au apărut şi altele (trade.bitcoinromania.ro, bitcoinromania.ro, bitcoinxromania.com), dar şi ATM-uri, iar succesul Bitcoin a convins mai mulţi comercianţi online să permită cumpărături în această monedă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pai baiatul e de milioane!
unii muncesc
Postat 09 Februarie 2017, 12:30 de ADINA
mda...
Da, milioane de dolari. Omul asta nu cred ca a avut vreodata in viata o afacere licita.
Postat 09 Februarie 2017, 11:26 de seth
Buletinul...
I-a vazut cineva buletinu' la vuscan asta ? Nu are cumva prima cifra din CNP 2 ? Sau 1.5 ?
Postat 09 Februarie 2017, 09:31 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON