URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Vremea judecăţii: Detalii şocante din ancheta crimei de care sunt acuzaţi avocatul Moraru şi soţia sa

Vremea judecăţii: Detalii şocante din ancheta crimei de care sunt acuzaţi avocatul Moraru şi soţia sa CUPLU TERIBIL. Dacă în Elveţia a făcut-o pe nebunul, susţinând că e "general în armata lui Hitler", avocatul Cosmin Moraru a afişat în faţa judecătorilor orădeni o figură "hippie", în vreme ce soţia sa Krisztina Pazurik a apărut la instanţă sigură pe ea, aproape sfidătoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa Krisztina Pazurik, profesoară la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, au ajuns în sfârşit acasă, astfel că tabloul oribilei crime pe care sunt bănuiţi că au comis-o acum jumătate de an are toate şansele să se lămurească.

Cei doi soţi, acuzaţi de uciderea mamei femeii, au fost extrădaţi şi prezentaţi Curţii de Apel la finele săptămânii trecute, pentru confirmarea mandatului de arestare emis în lipsă pentru omor. Şi rămân, în continuare, după gratii...

Întorşi din drum

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, pe 8 mai, Oficiul Federal de Justiţie al Elveţiei a aprobat cererile de extrădare formulate de Ministerul român al Justiţiei pe numele lui Cosmin Moraru şi Krisztinei Pazurik, acuzaţi că au ucis-o pe mama tinerei, Paraschiva Vilhan, de 53 de ani, pedagog la Liceul Ady Endre, în dimineaţa zilei de 3 decembrie 2012, chiar în apartamentul lor.

Pe 4 decembrie, cei doi soţi au fugit din ţară, spre Italia. Au fost localizaţi şi reţinuţi în Elveţia o zi mai târziu, când magistraţii orădeni au şi emis mandat de arestare în lipsă pe numele lor, iar procurorii au demarat procedurile de extrădare. Cadavrul victimei a fost găsit abia pe 26 decembrie la marginea unui teren agricol din satul Nădar (comuna Spinuş), mutilat şi ciopârţit de câini, cu o parte din membre devorate.

Apariţii bizare

Prima prezentată Curţii a fost Krisztina, vineri dimineaţă. Slăbită şi obosită, şi-a făcut apariţia zâmbindu-le cameramanilor şi fotografilor care aşteptau în faţa sălii de judecată, dar în faţa judecătoarei Laura Soane a redevenit serioasă.

Sâmbătă dimineaţă, avocatul a apărut şi mai ciudat. Bărbos şi cu plete, întrebat cum va pleda, le-a răspuns jurnaliştilor doar "Cristos a Înviat". Ciudăţenia supremă a venit însă la ieşirea din sală, când a dat un citat din "Epigonii" lui Eminescu: "O convenţie e totul; ce-i azi drept mâine-i minciună", semn că, probabil, dorea să invoce nebunia temporară.

Procesele privind confirmarea arestării celor doi s-au desfăşurat rapid, deoarece au refuzat să facă declaraţii. Şi sentinţele au venit repede: ambii rămân în arest. Krisztina va fi închisă cel puţin până pe 26 mai, iar mandatul de arestare al avocatului va expira pe 27 mai.

Proces cu strategii

Cel mai probabil Krisztina le va declara magistraţilor că nu a contribuit la omor, un prim indiciu în acest sens fiind dat de avocatul ei, ex-procurorul Alexandru Lele. "Dacă clienta mea are o vină, are o vină morală, aceea de a-şi fi urmat soţul, dar nu are nicio contribuţie materială. Ea doar a asistat, a încercat să fugă de la locul faptei, dar s-a întâmplat acolo ce s-a întâmplat", a susţinut Lele.

Fostul procuror a evitat să spună dacă femeia a asistat la crima comisă în apartament. "Ea încă nu şi-a expus punctul de vedere, are acest drept de a nu da declaraţii, dar atunci va fi judecată în baza probelor de la dosar, care toate sunt în favoarea ei şi nu dovedesc nicio contribuţie la niciun act material împotriva mamei sale". Întrebat de ce l-a urmat pe soţul ei în străinătate, Lele a răspuns: "pentru că e soţie, există o obligaţie legală".

Prinşi dintr-o greşeală

BIHOREANUL a aflat şi alte amănunte din anchetă, ca de pildă faptul că cei doi soţi au fost prinşi datorită unui detaliu stupid: pe plăcuţa de înmatriculare a maşinii cu care circulau, avocatul a lipit peste litera "R" din simbolul României un abţibild cu steagul Croaţiei, stârnind nedumerirea poliţiştilor elveţieni, care l-au oprit să se lămurească de unde provin şi au descoperit, astfel, că erau căutaţi.

Pe de altă parte, anchetatorii au refăcut clar şi traseul victmei, de la Liceul Ady Endre, unde lucra, şi până la apartamentul ginerelui şi fiicei, din înregistrările camerelor de supraveghere din zona centrală, stabilind astfel că Paraschiva Vilhan n-a mai ieşit vie din casa acestora.

Ucisă cu cuţitul

Analizând amănunţit cadavrul victimei, legiştii au reuşit şi ei să distingă leziunile produse în timpul crimei de cele provocate ulterior de animalele care i-au devorat o parte din corpul abandonat în Nădar. Tot ei au descoperit că femeia fusese omorâtă cu o lovitură precisă de cuţit care i-a secţionat gâtul, tăindu-i artera carotidă. Ulterior, a fost dezbrăcată de geaca îmbibată cu sânge, iar covorul pe care a murit a dispărut şi el, ambele obiecte nefiind găsite.

A fost desfiinţată şi apărarea construită de avocatul Moraru în faţa autorităţilor elveţiene, unde acesta susţinea că adevăratul criminal al soacrei sale ar fi fostul soţ al acesteia, Iosif Pazurik, care ar fi omorât-o în bătaie, după care i-ar fi luat cadavrul şi a plecat. Bărbatul, de meserie depanator radio-TV, avea comenzi de onorat în ziua respectivă, iar clienţii i-au confirmat punct cu punct prezenţa.

Aşadar, principalii suspecţi rămân tot avocatul şi soţia sa. Mai rămâne de stabilit doar implicarea fiecăruia în oribila crimă. Dacă nu cumva o vor recunoaşte ei înşişi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
SLABIŞTI
..................................şi în apărare, şi în atac ! ar trebui să fi citit mai mult... nu doar Agatha Christie ... şi aia din TV ... Slabişti .... aia e apărare? gen ping-pong sau fotbal! THE NAME OF THE GAME :)) Gagica e cea mai tare, scapă de toţi, liberă ... la mare...
Postat 21 Mai 2013, 23:02 de ADINA DUPA CHEF
pazurik kristina
cat de nenorocit(a) sa fii ca sa-ti omori mama ? instanta aduna probe.
Postat 21 Mai 2013, 15:28 de dare
crima
Avocatul Cosmin Moraru face pe nebunul?Fratilor nu este nebun deloc ci este criminal.Degeaba il invata Doseanu (colegul) sa faca pe nebunul ca nu tine.Daca era nebun nu parasea tara.Este smecher!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 21 Mai 2013, 15:03 de trifa
criminali si masacre
ungurii, au savarsit crime impotriva umanitatii in Transilvania.
Postat 21 Mai 2013, 14:51 de mda
cateva precizari
Daca intr-adevar esti consateana ar trebui sa stii ca in Fegernic o fi fiind o familie maghiara get-beget. In Fegernic sunt romani , slovaci (maghiarizati , desigur , ca multi nici nu stiu asta) . Nume ca Vilhan , Mahler , Kamenski ar trebui intrebati ce sunt , ca rezonanta maghiara n-au. In rest , cat priveste familia Vilhan , din care se trage Piri, de acord cu tine: oameni de treaba dar nu maghiari. E drept , romano-catolici. Apropo , si Pazuric , tatal biologica al suspectei e slovac. Orisicum , o tragedie ... Tragedie care nu tine de etnie ci de minti bolnave.
Postat 21 Mai 2013, 14:33 de consateana 2
pentru bozgori
bozgori, imi pare rau ca nu esti atent la fapte. romanul nostru e cel care probabil este principalul vinovat.Sa stii ca eu cunosc foarte bine familia celei ucise si te asigur ca sunt oameni foarte de treaba care traiesc cu frica de Dumnezeu si carora nu li se poate reprosa nimic. Nu stiu ce a fost in capul Kristinei, dar familia ei care este de etnie maghiara nu are nici o vina si roaga-te sa nu treci niciodata prin ce trec ei.
Postat 21 Mai 2013, 13:30 de CONSATEANA
xx
la stirile de la ora 17 nu sunt pline de violente din partea minoritatilor., si nu stiu ca numele de Cosmin Moraru este nume unguresc
Postat 21 Mai 2013, 11:24 de xx
criminali
ati vazut voi bozgggori normali la cap? astia ori is sinucigasi ori criminali...
Postat 20 Mai 2013, 21:05 de bozgori
rusine
Sa fiu o fiica de pedagoga care a educat multe generatii de elevi nu-mi vine a crede ca tu Kristina a-i fost in stare asa ceva.Sotul tau este bolnav! Este problema parintilor lui care din cate stiu sunt doctori! Te rog dezvaluie adevarul in amintirea MAMEI tale. Sa te ajute D-zeu!
Postat 20 Mai 2013, 19:33 de pedagoga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON