URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce vrem în Piaţa Ferdinand? Dacă dorim un parc, putem să arăm zona din faţa Teatrului şi mai punem vreo 20 de tuia. Aşa vom avea şi noi un Tuileries, ca parizienii. E drept că, potrivit propunerii Primăriei, va dispărea vegetaţia, dar la 50 de metri avem lunca Crişului, pentru cei dornici de umbră şi de clorofilă. Sau nu contează proiectul propriu-zis, ci doar şansa de a-i pune nişte tălpi lui Bolojan, pe un nou câmp de luptă?
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe drumul european din faţa mea există o lucrare ce nu se mai termină. Un pod stă eviscerat de câţiva ani, cu circulaţia curgându-i doar pe o bandă. Un semafor temporar, ce tinde să se permanentizeze, dă verde alternativ şoferilor. Chiar în faţa mea se face roşu, aşa că opresc şi eliberez banda pentru cei din faţă. Cel din spate face la fel, dar următorii şapte au o altă părere despre viaţă şi ne depăşesc în coloană.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
21 Septembrie 2017, 08:07

Vorbe goale! Deşi se pretind mari promotori ai transparenţei, şefii CJ Bihor refuză să publice pe site cheltuielile instituţiei

Vorbe goale! Deşi se pretind mari promotori ai transparenţei, şefii CJ Bihor refuză să publice pe site cheltuielile instituţiei SELFIE... DUPĂ PERDEA. Portalul cjbihor.ro a suferit, săptămâna trecută, un "facelift", devenind mai colorat şi prezentând ştiri despre Carnavalul Florilor din august, fotografii cu preşedintele Pásztor Sándor înconjurat de copii, o rubrică cu programul autobuzelor din judeţ... Tot felul de "sclipiciuri", însă nu şi informaţii importante!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă instituţiile publice locale ar trebui să treacă un examen de transparenţă, Consiliul Judeţean Bihor ar rămâne, aproape sigur, repetent.

Deşi atât în campania electorală, cât şi după ce şi-a câştigat fotoliul de şef al judeţului, Pásztor Sándor a promis că va transparentiza instituţia - care, e drept, n-a excelat niciodată la acest capitol -, acesta şi-a uitat "legământul". Din iulie 2016, CJ n-a organizat nicio dezbatere publică în care să le ceară bihorenilor părerea pe teme importante, iar portalul judeţului nu dezvăluie achiziţiile şi cheltuielile făcute din bani publici.

Decizii fără public

Degeaba spune Legea 52/2003 privind transparenţa decizională că cetăţenii trebuie implicaţi în luarea hotărârilor care-i privesc, căci acestea sunt "tocmite", de fapt, tot în cercuri restrânse. Aşa stă treaba şi la Consiliul Judeţean, unde, după cum a constatat BIHOREANUL conducerea formată din triada Pásztor Sándor (UDMR), Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE), nu a organizat de la preluarea puterii, adică din iulie 2016, nici măcar o singură dezbatere publică!

Asta, chiar dacă între timp s-au votat zeci de proiecte importante, inclusiv bugetul de venituri, cheltuieli şi investiţii al instituţiei, reabilitări de drumuri şi strategii sociale. Spre comparaţie, Primăria Oradea a organizat anul acesta 9 dezbateri publice pe teme diverse, precum supraimpozitarea clădirilor neîngrijite, bugetul oraşului şi, cel mai recent, strategia de parcări, ale cărei prevederi chiar au stârnit polemici printre orădenii prezenţi în Sala Mare a municipalităţii.

Plăţi la secret

Profitând de comoditatea sau nepăsarea ONG-urilor, care ar putea să-i oblige la organizarea lor prin solicitări scrise, liderii CJ Bihor se mulţumesc să publice pe site şi să transmită presei anunţurile unora dintre proiectele propuse spre aprobare, menţionând că aşteaptă păreri şi sugestii pe email. Că metoda nu este una eficientă o arată rezultatele: în 2016, CJ a anunţat spre public şi ONG-uri 13 proiecte şi a primit 0 recomandări, iar până acum, în 2017, a anunţat 12 proiecte, la fel, fără vreo reacţie. Dar şefilor CJ le convine liniştea...

Opacitatea este, de altfel, "metodă de lucru" la Consiliul Judeţean. Încă din luna iunie a.c., BIHOREANUL le-a solicitat oficial, în scris, reprezentanţilor CJ ca, după modelul de bună practică al Primăriei Oradea şi al altor instituţii din ţară, să posteze pe portalul oficial al judeţului - învechit şi sărac în informaţii importante - şi programul anual al achiziţiilor publice, anunţurile achiziţiilor, indiferent de valoarea acestora, contractele de bunuri şi servicii încheiate, precum şi situaţia plăţilor lunare efectuate, inclusiv cele legate de personal şi deplasări. Potrivit legii, toate aceste informaţii sunt de interes public, căci ele arată, de fapt, felul în care sunt cheltuiţi banii cetăţenilor şi cine beneficiază de ei.

Website de bine

Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean BihorRăspunsul sosit după aproape o lună n-a fost defel concret, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Adrian Simon, precizând doar că instituţia "a supus analizei mai multe pagini web ale instituţiilor publice din ţară, printre care ale unor municipii reşedinţă de judeţ şi consilii judeţene" şi, ca atare, "o parte dintre elementele care se înscriu pe linia accesului liber şi prompt la informaţii de interes public, respectiv transparenţa decizională se vor regăsi pe viitorul site al instituţiei noastre". Într-o conferinţă de presă ulterioară, însă, preşedintele Pásztor (foto) a evitat să răspundă clar solicitării BIHOREANULUI privind achiziţiile şi cheltuielile. De unde concluzia că, în ciuda promisiunilor de transparenţă, Pásztor nu are de gând să le şi pună în practică.

Săptămâna trecută, portalul cjbihor.ro a suferit marea "upgradare" anunţată deja de ceva vreme, dar rezultatele sunt dezamăgitoare. Noul website este unul mai colorat, conţine mesaje de "bun venit" din partea triadei Pásztor - Mang - Bodea, o căsuţă cu programul de autobuze în judeţ, ştiri "de bine", dar şi acelea vechi, dispoziţiile semnate de Pásztor până în luna aprilie, însă nu şi informaţii relevante despre felul în care este gospodărit judeţul. În ciuda solicitărilor presei, în continuare pe site-ul CJ nu sunt postate nici cheltuielile, nici anunţurile de achiziţii, nici contractele încheiate, informaţii disponibile, la câteva click-uri distanţă, pe portalul Primăriei Oradea. În schimb, fără jenă, preşedintele le transmite bihorenilor, printr-un nou mesaj postat pe prima pagină a portalului, că "transparenţa nu doresc să fie doar una formală...".

Responsabil cu… Primăria

Adrian Simon, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean BihorInstituţia e "repetentă" la transparenţă în ciuda faptului că, la începutul mandatului, Pásztor Sándor se lăuda, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, că şi-a luat în cabinet un consilier responsabil tocmai cu acest domeniu. Şi încă nu pe oricine, ci pe Adrian Simon (foto), ex-preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, care de-a lungul anilor a fost unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru implicarea cetăţenilor în deciziile autorităţilor, criticând în numeroase rânduri Primăria Oradea că nu reia dezbaterile publice cu prea puţini participanţi şi că nu arată mai multă deschidere spre ideile orădenilor.

Devenit între timp şi purtător de cuvânt al CJ Bihor, Simon urmăreşte şi acum atent mişcările Primăriei şi, recent, pe Facebook, i-a criticat pe primarul Ilie Bolojan şi pe şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei, pentru faptul că au scris într-o adresă trimisă asociaţiilor de proprietari că "în perioada următoare se vor adopta pe plan local o serie de acte normative...". "Consilierul local ce rol mai are în mandatul ăsta? Democraţia s-a limitat la simpla prezenţă fizică pe scaunul de la masa ovală", a acuzat, sarcastic, Simon. Culmea este că, prin adresa respectivă, municipalitatea dorea, de fapt, să-şi actualizeze baza de date cu asociaţiile de proprietari tocmai pentru a-i putea anunţa şi consulta pe reprezentanţii acestora pe marginea unui nou regulament dedicat lor.

Democrat pe sărite

Extrem de vigilent în privinţa mişcărilor Primăriei, Adrian Simon nu mai militează atât de mult pentru transparenţă şi implicarea cetăţenilor în decizii la CJ Bihor, de unde-şi ia salariul. Brusc, întrebat de BIHOREANUL, Simon spune că instituţia "nu agreează" dezbaterile publice "de tip clasic", căci prin acestea s-ar "bifa" doar o acţiune şi nu s-ar afla cu adevărat informaţii utile. "Preferăm întâlnirile de lucru, cu reprezentanţi din diverse domenii. Am avut întâlniri cu transportatorii din judeţ, cu agenţiile de turism înaintea pornirii curselor internaţionale, precum şi întâlniri în zonă pe tema Drumului Apuseni", zice acesta.

Totuşi, aceste consultări nu se pot substitui dezbaterilor publice întrucât ele nu sunt anunţate şi nici nu sunt deschise oricui, nici măcar presei, prima interesată, ca reprezentantă a opiniei publice. Culmea este că, pe lista acţiunilor de transparenţă, Simon a inclus, probabil pentru a mări numărul, până şi întâlnirile unor elevi din Oradea cu Pásztor la Consiliul Judeţean în cadrul programului "Şcoala altfel", cărora le-ar fi fost explicate noile programe de transport judeţean, în cazul în care printre ei sunt navetişti!

În ceea ce priveşte publicarea cheltuielilor pe site-ul cjbihor.ro, purtătorul de cuvânt spune că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, fără însă a prezenta vreun motiv. "Am introdus pe site o informare detaliată despre cum se pot accesa toate anunţurile noastre în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice", zice Simon. Altfel spus, "curioşii" să caute în altă parte, căci la CJ transparenţa este, deocamdată, opacă...


DOSITE CU MOTIV
Shopping din bani publici

Cum Consiliul Judeţean refuză să publice informaţiile relevante legate de gestionarea banilor publici, BIHOREANUL a cerut, în scris, situaţia achiziţiilor şi cheltuielilor din iunie 2016 încoace, publicând, în urma răspunsurilor, articole care arătau că, în multe cazuri, banii bihorenilor au fost risipiţi pe capricii ale şefilor de la judeţ. În primul an de la instalare, aceştia au cheltuit 122.000 lei pe produse de protocol - pixuri, agende şi chiar miere - şi 329.000 lei pentru "servicii pentru uzul propriu", inclusiv contractarea unui fotograf pentru ieşirile publice şi şedinţele liderilor CJ. De asemenea, instituţia a plătit nu mai puţin de 22.747 lei pe un mesaj luminos bilingv pus pe clădirea din Parcul Traian în perioada sărbătorilor de iarnă şi încă 75.000 lei pe iluminatul festiv al instituţiei. În ceea ce priveşte deplasările, BIHOREANUL a aflat că, doar într-o lună, iunie 2017, CJ a decontat aproape 24.000 lei pentru deplasări, unele dintre ele făcute de vicepreşedinţii Mang şi Bodea în interes de partid şi nu de serviciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cam asa e situatia in Oradea si Bihor
ebihoreanul,02 August 2017, 08:07.Articol:,,(In)dispoziţii de şef! Primarul Ilie Bolojan şi şeful CJ Pasztor Sandor conduc cele două instituţii prin ordine ţinute la secret" ,,[...]Ambiţios şi grăbit, primarul Ilie Bolojan (foto) a descoperit încă din primul mandat cum să evite lentoarea dezbaterilor. De câte ori a vrut să forţeze lucrurile, edilul a înlocuit Hotărârile de Consiliu Local, care se adoptă greoi, cu dispoziţii pe care le are în propriul pix. Deşi eficientă, metoda este la limita abuzului, fiindcă executivul se substituie deliberativului local, şi periculoasă, pentru că, spre deosebire de hotărârile adoptate în şedinţe publice, deciziile sale pot fi ţinute "la secret". Ceea ce se şi întâmplă![...]Conform evidenţelor municipalităţii, Bolojan semnează anual circa 3.600 dispoziţii. "Media dispoziţiilor de primar emise într-o lună este de aproximativ 300". Deşi reprezentanţii Primăriei susţin că "în largă majoritate, dispoziţiile primarului sunt documente cu caracter individual, conţinând date cu caracter personal şi vizând aspecte precum majorări salariale, ajutoare de încălzire şi altele", orădenii nu pot decât să îi creadă pe cuvânt. Motivul? Dispoziţiile nu sunt publicate nicăieri, nici măcar în formă anonimizată, unde e cazul.[...] Cum e la altii! ,, Primăria Sibiu publică dispoziţiile primarului pe site încă din 2007, când oraşul era condus de actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, ultima fiind postată în aprilie 2017 şi referindu-se la numirea unei comisii de vânzare a spaţiilor comerciale. La fel, dispoziţiile primarilor mai sunt publice, cel puţin în parte, la Alba Iulia, Iaşi, Piatra Neamţ, Satu Mare, iar ale şefilor de consilii judeţene la Alba, Harghita şi Iaşi. CJ Cluj este cel mai transparent, afişând pe site toate dispoziţiile în ordine cronologică, cu protejarea datelor cu caracter personal, fără a face publice adresa, vârsta sau salariul persoanelor vizate. La cealaltă extremă, model de opacitate sunt CJ Teleorman, fieful preşedintelui PSD Liviu Dragnea, şi Primăria Generală a Capitalei, condusă de fosta jurnalistă Gabriela Firea. Bună companie pentru Bolojan şi Pasztor..."
Postat 22 Septembrie 2017, 05:35 de ili3
Pt Redactia Bihoreanul
Oooo, haideti sa va dau un pont: referitor la luminile in maghiara cu urarile de Craciun, verificati in SEAP data publicarii anuntului licitatiei, data deschiderii ofertelor si apoi... sigur aveti o poza cu data aproximativa a montarii mesajului bilingv. PENTRU CA A FOST INSTALAT CU 3 SAPTAMANI INAINTEA DATEI DESCHIDERII OFERTELOR! Specialist mare Iurcov asta! :))))
Postat 21 Septembrie 2017, 23:17 de BlackDot
prea multe le cereti ...
daca transparetna e prea mare nu se poate fura, ce nu e clar? ei vor sa fure la orice contract nu doar la cele care oricum si daca s-ar publica nu se paote cunatifica hotia, vezi contractele cu firmle de constructii acoloe mai greu sa vezi hotia decat la pretul la agende si pixuri de doi lei.
Postat 21 Septembrie 2017, 10:06 de Traian

FOTO BIHOREANUL

 • Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
 • Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
 • Curtea de Apel Oradea: Doctoriţa Călinescu trebuie să plătească 80.000 euro părinţilor Patriciei (FOTO)
 • Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)
 • „Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)
 • De ce au sunat sirenele pe Şoseaua Borşului: 30 de muncitori, 'salvaţi' de pompieri, într-un exerciţiu de amploare al ISU Crişana (FOTO / VIDEO)
 • Ştefan Hruşcă a colindat la ERA Park în faţa a mii de orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Sandu Lungu, întâmpinat cu aplauze de elevii Colegiului 'Mihai Eminescu' (FOTO)
 • Ocoliţi! Lucrările la reţelele de termoficare îngreunează traficul auto de pe strada Oneştilor (FOTO)
 • Catedrala Sf. Nicolae, plină de credincioşi: Şase episcopi şi doi arhiepiscopi au oficiat o Liturghie Arhierească la sărbătoarea seminarului greco-catolic din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON