URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2013, 07:15

Vinovaţi! De ce au fost condamnaţi şefii ADP Oradea în cazul fetiţei absorbite de o conductă în Ştrandul Ioşia

Vinovaţi! De ce au fost condamnaţi şefii ADP Oradea în cazul fetiţei absorbite de o conductă în Ştrandul Ioşia ÎNCHIS. Imediat după moartea micuţei Elisabeth Haidău (foto), angajaţii Ştrandului Ioşia au fixat grilajul care lipsea din bazinul în care se înecase fetiţa. Comisarii OPC au stabilit, însă, că din baza de agrement lipseau nu doar grilajele, ci şi un regulament de funcţionare clar şi la îndemâna clienţilor. Administraţia a fost obligată să golească bazinele doar după ora 18, şi numai dacă în ele nu se mai află nicio persoană
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inculpaţii au dat dovadă de o lejeritate nepermisă în privinţa sarcinilor de serviciu şi o lipsă de respect faţă de consumatori, ceea ce a condus la tragicul accident soldat cu moartea unui copil. Aşa şi-a motivat judecătorul Ioan Racolţa, de la Judecătoria Oradea, sentinţa dată în cazul fetiţei care a murit cu doi ani în urmă, absorbită în conducta de evacuare a unui bazin din Ştrandul Ioşia.

Cinci angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi obligaţi, împreună cu societatea, la despăgubiri de 200.000 euro: directorul general Liviu Andrica, directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, adjunctul său, Florentin Avram, şi lăcătuşul Sorin Floruţ.

Smulsă de vârtej

Tragedia s-a produs în seara de 4 iunie 2011. Elisabeth Haidău, 7 ani, încă se bălăcea în bazin când angajaţii ştrandului au început manevrele de golire, iar şuvoiul de apă care se scurgea prin gura de evacuare lăsată fără grilaj a tras-o în conductă. De ce lipsea grilajul, de ce se golea bazinul în timp ce oamenii erau în apă şi, mai ales, cine era responsabil pentru această neglijenţă? Investigaţia pornită de procuroarea Adela Stamatiu de la Parchetul Oradea a scos la suprafaţă faptul că ADP avea probleme grave de organizare.

Vinovaţii? În primul rând directorii Liviu Andrica şi Bimbo Szuhai Tibor care, conform procuroarei, nu au stabilit regulamente care să prevină astfel de accidente şi nici nu au supravegheat activitatea subalternilor. Apoi, angajaţii ştrandului: administratorii Gheorghe Sime şi Florentin Avram, care nu şi-au supravegheat muncitorii în timpul reparaţiilor făcute, iar în final lăcătuşul Sorin Floruţ, cel care umpluse bazinul fără să verifice existenţa grilajului peste gura de evacuare.

În culpă

În octombrie 2011, cei cinci au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, alături de societatea considerată parte responsabilă civilmente. Judecătorul a tras concluzia că "la această tragedie s-a ajuns ca urmare a disfuncţionalităţii organizatorice de la nivelul ADP în general şi al Ştrandului Ioşia în special". La aceste cauze, susţine judecătorul, s-a adăugat şi "o culpă comună a inculpaţilor, prin nerespectarea de către aceştia a normelor legale şi prin neluarea măsurilor de prevedere". Ca urmare, pe 12 iulie, cei cinci inculpaţi au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Potrivit sentinţei, managerii Andrica şi Bimbo Szuhai sunt vinovaţi pentru că nu au impus reguli clare în incinta ştrandului, au amânat întocmirea fişelor de post, care trebuiau să fixeze responsabilităţile personalului, "ceea ce a dus la instalarea unei lejerităţi nepermise care a caracterizat activitatea curentă a societăţii şi a ştrandului".

Cât despre administratorul Sime, adjunctul său Avram, şi lăcătuşul Floruţ, judecătorul a stabilit că aceştia "trebuiau şi puteau să prevadă că în absenţa unui obstacol în dreptul gurii de evacuare se crea un pericol pentru securitatea oamenilor aflaţi în bazin". Sime şi Avram au dat dovadă de o delăsare totală întrucât nu au stabilit sarcini clare angajaţilor, respectiv le-au trasat sarcini pentru care nu aveau pregătire, iar "aceste deficienţe şi disfuncţionalităţi de natură organizatorică au condus în cele din urmă şi la lipsa grilajului metalic de la tubul de evacuare a apei, precum şi la neverificarea în mod constant a prezenţei acestuia la locul său, conform proiectului".

Se judecă

Pe lângă condamnarea penală, cei cinci angajaţi au fost obligaţi, în solidar cu ADP, şi la plata unor despăgubiri. Însă de la 800.000 euro, suma cerută de părinţii fetiţei, în numele lor şi al celor doi fraţi ai micuţei, instanţa a restrâns daunele morale la 200.000 euro. Astfel, mama şi tatăl lui Elisabeth vor primi echivalentul în lei a câte 70.000 euro fiecare, iar cei doi fraţi câte 30.000 de euro fiecare.

Sentinţa nu este, însă, definitivă, putând fi atacată, prin recurs, posibilitate de care cei cinci angajaţi ADP au şi anunţat că vor uza. "Vom merge mai departe. Pentru că eu, Liviu Andrica, sunt nevinovat", afirmă managerul ADP. La fel spune şi fostul director tehnic, Bimbo Szuhai Tibor, acum administrator al Grădinii Zoologice: "Este regretabil ce s-a întâmplat, dar nu mă simt vinovat cu nimic". El nu se simte, dar îl simt alţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
BOLOJAN
Sa vedem ce se intimpla si cu al doilea dosar care il are pe rol si care se cerceteaza acum d-naGAL urmariti dosarul si scrieti.: UNDE AM INCREDERE SI DORINTA CA ANDRICA VA FI CONDAMNAT DIN NOU.CE ZICI D-LE BOLO ITI PLACE DE d-nii din pnl??? Dati telefon urgent la justitie politie sa va scoata basma curata ca sinteti in stare de orce dar sintem cu ochii pe voi!
Postat 27 Iulie 2013, 22:25 de VICTORIA
tara de cacao
normal ca ramin in functii, asteapta sa mai omoare inca o fetita ca sa i poata suspenda, tara de kakat
Postat 27 Iulie 2013, 12:48 de RRomannica
Şi mai rămân......în funcţiii ????
-Şi distinşii "INCULPAŢI de la A.D.P. Oradea"mai rămân în funcţii ??? După condamnarea penală care au primit-o cu suspendare,dar care momentan nu este definitivă şi irevocabilă !!
Postat 26 Iulie 2013, 11:08 de Cotrău.
MINCIUNI
ANDRICA AR TREBUI SA MERGI SA-I ZICI LA BOLO CAT DE CORECT AI FOST SI ESTI IN CONTIUNUARE. LAURA GAL DACA AI VREA INFORMATII MAI MULTE DESPRE ADEPISTI FA PE PROASTA SI DUTE IN PIETE SI SA VEZI CE ARTICOLE AI SCRIE
Postat 25 Iulie 2013, 22:43 de M
pnl
ANDRICA ESTE OMUL TINUT DE BOLO,DEOARECE A MAI LASAT SA RAMANA IN ADP DOAR PNLISTI, DE EX. -TULVAN SEF DE PIATA,VERISOR CU TARLE RADU CARE A PLECAT DIN PNL DAR A RAMAS IN FUNCTIE DATORITA CORECTITUDINI LUI (HOT, MINCINOS, DISTRUGATOR, POCAIT CINSTIT SI NU A MINTIT IN VIATA LUI "NICIODATA") SI A RAMAS DATORITA NEAMURILOR . DAR CE SA ZICEM CA PE PRIMAR NU-L INTERESEAZA DAR DACA VREA ADEVARURI SA SE INTERESEZE DE LA PIETARI DIN NUFARUL, VELENTA ,OBOR SI ETC..
Postat 25 Iulie 2013, 22:38 de bb
arghezi
cel mai incompetent director din adp,daca ar fi avut minimum de bun simt si-ar fi dat demisia imediat ce s-a pronuntat sentinta,dar ce sa vedeti pt.tote nerguliie ,incalcari grave ale sarcinilor de serviciu si neglijenta in serviciu si-a majorat salariul la 10.000 lei.deasemenea au primit salarii de merit cativa oamenii incompetenti care il inconjoara.Deasemenea si-a achizitionat un autoturism deserviciu AUDI ca dosr nu mai putea circula cu autoturismul din dotare.DE VAZUT CUM A FOST ACHIZITIONAT.Organele competewnte sa se sesizeze urgent din oficiu si sa se faca un control financiar serios de cand domnia sa este director,sunt sigur ca veti avea mari surprize.
Postat 25 Iulie 2013, 17:51 de tudor
a
daca si ala se numeste strand....cand mergi ori nu este apa in bazine ori e jegoasa rau sau de cele mai multe ori in bazinele mari e apa receee iar in cel mic pt batrani apa fiarta,....deci cat de cretini pot sa fie administratorii acestui strand?...mergeti dracului pana la unguri in primul sat si luati lectiii ....cretinilor
Postat 25 Iulie 2013, 15:47 de a
mita electorala
ce suspendare, astia lucreaza toti la strand, de parca nu s ar fi intimplat nimic, iar fostul administrator Sime are si o bodega in strand din care face bani frumosi.... Totul e o spoiala ieftina, strandul ala e o masina de facut voturi si bani begri pt primarie. Asta se cheama mita electorala, ii lasa pe pisatii aia de pensionarii sa intre pe gratis, iar animalele astea dupa ce se pisa pe ei toata ziua in strand merg si voteaza cu cine le o dat strand si transport gratis.
Postat 25 Iulie 2013, 12:58 de pisatoria din Iosia
he, he, he
Astia trebuie sa ia puscarie dupa cum luau salariul, la bani multi, ani multi ! Ce zici, nea ilie, daca era vreun copil de-al tau? Intreb doar !
Postat 25 Iulie 2013, 11:21 de DlGoe
Bolojan
Astia parca s-au nascut cu functia de DIRECTOR .....si asa sunt multi ca ei.....oricat de incompetenti sau neglijenti in serviciu sunt, tot directori ii va pune "cineva"....ce sa mai vorbim........asa directori sunt in toate DOMENIILE ,sa fie cat mai supus si sa " plateasca"(ca sa nu spun cumpere!!) cat mai bine functia de director, asta conteaza.......cui ii trebuie competenta???Doar mu degeaba in Romania se spune,las'ca merge si asa!!
Postat 25 Iulie 2013, 09:26 de Bolojan
P
Suspendati? nu cred pt.ca sunt tinuti in brate de Bolojan, mai ales domnul Andrica, dar acum ne vom da seama si de fapt domnul primar ne va demonstra cat de corect este dansul,prin masurile pe care le va lua in legatura cu cei doi directori.
Postat 25 Iulie 2013, 08:22 de Oradean
Sunt curios .
Sunt curios daca vor fi suspendati pana la sentinta finala !?
Postat 25 Iulie 2013, 07:59 de po;iticos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON