URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2011, 08:58

Vinovată! Educatoarea din cauza căreia un copil s-a ales cu un creion înfipt în ochi, judecată

Vinovată! Educatoarea din cauza căreia un copil s-a ales cu un creion înfipt în ochi, judecată UN OCHI PENTRU UN COVRIG... După accidentul suferit de Erik Lăzău, educatoarea Claudia Avram (foto) a luat cutiile cu creioane de pe mesele copiilor, astfel încât aceştia să nu-şi mai scoată ochii cu ele când Doamna e plecată să-şi cumpere covrigi. Prea târziu, însă, pentru că răul a fost făcut, iar Erik a rămas pe jumătate orb...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vara lui 2009, procurorii beiuşeni o declarau nevinovată. Acum s-au răzgândit. Claudia Avram, educatoarea de la Grădiniţa Pocola care i-a lăsat nesupravegheaţi pe copiii aflaţi în grija ei, timp în care unul din micuţi a înfipt un creion în ochiul altuia, a fost trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu.

"S-a făcut dreptate!", spune Nicolae Lăzău, tatăl copilului rămas aproape orb la un ochi. Iar asta şi datorită BIHOREANULUI care, imediat după clasarea dosarului, a dezvăluit felul în care Inspectoratul Şcolar şi Parchetul Beiuş muşamalizaseră incidentul. Cerând totodată şi, iată, obţinând redeschiderea anchetei...

Anchete de mântuială

Nefericita întâmplare s-a petrecut pe 19 mai 2009. Claudia Avram, educatoarea grădiniţei din Pocola, ieşise să-şi cumpere covrigi şi să multiplice nişte acte, lăsând în acest timp copiii în grija a două fetiţe de gimnaziu. Care, însă, n-au reuşit să-i ţină în frâu. Fetele nici măcar n-au observat când Paul, un băieţel cu probleme de comportament - din cauza traumei suferite după ce mama i-a fost ucisă chiar de tată - s-a luat la harţă cu Erik, căruia i-a înfipt un creion în ochiul stâng, despicându-i corneea şi cristalinul.

În urma accidentului, băieţelul a suferit mai multe operaţii şi, deoarece nu mai vedea nimic cu ochiul rănit, a fost supus şi unui transplant de cristalin, într-o clinică din Cluj.

În tot acest timp, deşi culpa educatoarei era evidentă, aceasta nu a fost sancţionată nici de Inspectoratul Şcolar, şi nici de procurorii Parchetului Beiuş, cărora tatăl băiatului le-a cerut anchetarea femeii pentru neglijenţă în serviciu şi vătămare corporală gravă.

"Toate visele lui că va fi sportiv s-au dus. Dar durerea cea mare e că i s-a dus şi copilăria. Iar vinovaţii nu vor răspunde", s-a plâns Nicolae Lăzău BIHOREANULUI, imediat după ce a aflat că procurorii au decis neînceperea urmăririi penale faţă de educatoare.

Dosar fuşerit

08 Floare Pirtea.jpgCum a scăpat pedagogul? În urma investigaţiilor, BIHOREANUL a descoperit că la Inspectoratul Şcolar cazul nici măcar nu a fost înregistrat, necum cercetat. Cum asta? Directoarea şcolii şi grădiniţei din Pocola, Floare Pirtea (foto), a dezinformat anunţând Inspectoratul că problema s-a rezolvat după ce părinţii băiatului s-au înţeles cu educatoarea, chestiune negată însă vehement de tatăl copilului.

Nici cercetarea penală desfăşurată de Poliţia Beiuş nu a fost mai serioasă, rezumându-se la audierea educatoarei şi a directoarei. Poliţiştii nu au studiat statutul cadrelor didactice, regulamentul de ordine interioară, nici măcar fişa postului educatoarei, care prevăd explicit că personalul grădiniţelor "răspunde de viaţa, sănătatea şi integritatea copilului pe timpul cât acesta se află în unitatea preşcolară".

Ulterior, procurorii au mers pe mâna poliţiştilor, dispunând închiderea dosarului pe motiv că  "din actele premergătoare a rezultat că acest incident nu s-a datorat lipsei de supraveghere din partea educatoarei Avram Claudia".

La loc comanda

08 Gligor Sabau.jpgLa solicitarea publicaţiei noastre, prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău (foto), a promis reanalizarea cazului. Şi s-a ţinut de cuvânt. "Au existat probe cum că ancheta nu a fost completă, motiv pentru care cercetările au fost reluate", explică prim-procurorul.

De astă dată, ancheta a fost mai laborioasă. Au fost audiaţi mai mulţi copii, fetiţele puse de educatoare să-i supravegheze pe micuţi în absenţa ei, au fost reaudiate educatoarea şi directoarea, s-a ţinut cont de statutul cadrelor didactice, de regulamentul de ordine interioară şi de fişa postului educatoarei, adică documentele ignorate în prima anchetă. Iar în final, soluţia a fost cu totul alta decât atunci.

"A lăsat la îndemâna copiilor creioane ascuţite, periculoase, deşi avea ca sarcină de serviciu să asigure securitatea copiilor şi să verifice permanent spaţiul, prentru a preveni accidentele. Totodată, a încredinţat supravegherea copiilor unor eleve, din declaraţiile acestora rezultând că nu era prima oară când educatoarea a făcut acest lucru, iar motivul pentru care a părăsit grădiniţa nu era unul stringent. Prin faptele sale, învinuita a cauzat o vătămare importantă unui minor, ceea ce întruneşte elementele infracţiunii de neglijenţă în serviciu", se arată în rechizitoriul prin care Claudia Avram a fost trimisă în judecată zilele trecute.

Mai bine mai târziu decât niciodată.


DECLARAŢII
Alba-neagra

În urmă cu doi ani, când reporterii BIHOREANULUI au întrebat-o despre accident, Claudia Avram l-a luat pe "nu" în braţe, la fel cum făcuse şi în faţa poliţiştilor. "Nu sunt vinovată. Nu pot sta tot timpul cu ochii pe ei şi nici să tot mut cutiile de creioane, pe care le folosim ca material didactic. A fost un accident nefericit", a spus educatoarea. După reluarea anchetei, femeia a recunoscut că a greşit părăsind sala de grădiniţă, şi a declarat că doreşte "să se înţeleagă cu părinţii copilului în privinţa despăgubirilor civile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cel ce a scris asta e un fagot
ce articol de cacat. mai lipsea sa scrieti ca: 'DECLARATII CUTREMURATOARE: "M-am besit." marturiseste unchiul baiatului, inchizand usa toaletei.' chiar e nevoie ca presa sa intre in viata tuturor in felu asta? nu aveti ce scrie? sunteti de cacat, ardeti in iad.
Postat 30 Aprilie 2013, 23:31 de mata
medalii pentru jurnalisti
Mda, care va sa zica, faptul ca Tribunalul Bihor a anulat rezolutiile Parchetului Beius si a dispus INCEPEREA URMARIRII PENALE pentru acea fapta nu a avut nicio relevanta. Relevanta a fost cererea ziarului. Grozava deontologie jurnalistica!!! Bine ca am aflat ca s-a modificat procedura penala si ca acum pot dispune reluarea cercetarilor si jurnalistii! Ce ziar, ce jurnalisti, ce caracter, d'le...
Postat 10 Februarie 2011, 10:15 de NedumerituŢ
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON