URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2011, 09:02

Vine Poliţia Locală!

Vine Poliţia Locală! SERVIM COMUNITATEA! Înfiinţată pe structura Poliţiei Comunitare, noua Poliţie Locală numără 64 de angajaţi, mult sub limita prevăzută de lege. Iar organigrama va rămâne subdimensionată, din motive de criză...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vor putea opri în trafic camionagii cu încrăcături peste cele admise, vor sancţiona pietonii care traversează pe unde îi taie capul şi vor putea amenda bicicliştii care nu poartă veste reflectorizante.

Constituită din 1 ianuarie prin transformarea poliţiştilor comunitari, Poliţia Locală a primit atribuţiuni noi, îndeosebi în domeniul rutier. "În prezent, agenţii noştri sunt la pregătire. Dacă la testările din februarie doar doi iau examenul, atâţia vor ieşi pe teren cu Poliţia Rutieră, din martie. Restul mai învaţă!", a declarat pentru BIHOREANUL Crăciun Leucea, directorul Poliţiei Locale.

"Comunitari" cu fluier

02 Craciun Leucea.jpgPoliţia Comunitară şi-a dat maşinile la reinscripţionat. Începând din această lună a fost transformată în Poliţie Locală. "Pentru noi e o provocare, pentru că am primit sarcini în plus", spune generalul în rezervă Crăciun Leucea (foto), directorul noii instituţii.

Înfiinţată în baza Legii 155 din 2010, Poliţia Locală are atribuţii în opt domenii diferite, de la circulaţie, evidenţa persoanelor şi ordinea publică până la protecţia mediului şi control comercial.

Cum până de curând singura legătură a foştilor poliţişti comunitari cu contravenţiile la regimul circulaţiei consta în blocarea roţilor maşinilor parcate neregulamentar, agenţii s-au pus cu burta pe carte. Luna viitoare vor fi testaţi, iar din martie vor ieşi în teren "năşiţi" de Poliţia Rutieră. "Ca să înveţe constatarea unei contravenţii, de-a lungul acestui an procesele-verbale vor fi încheiate de poliţiştii locali, dar acestea vor fi valabile doar contrasemnate de colegii de la Poliţia Rutieră", spune Leucea.

Avertisment, nu amendă!

Oricum, în accepţiunea directorului, poliţiştii locali vor trebui să îi disciplineze pe şoferi cu binişorul. "Dacă poliţistul vede pe trotuar o maşină care blochează accesul pietonilor nu dă imediat amendă, ci îi lasă omului un avertisment. Peste o zi, verifică iar zona şi îi lasă o notificare. Abia a treia oară îl sancţionează", zice directorul.

Singura excepţie o va constitui, probabil, activitatea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, care va fi preluată de la Serviciul de Poliţie Rutieră şi va fi la fel de strictă. "În cazul acesta ne vom sfătui cu Administraţia Imobiliară, care administrează parcările, pentru a nu da un semnal prost şoferilor", zice directorul. Dar, probabil, şi pentru a nu afecta veniturile de un milion de euro pe an pe care municipalitatea le face din parcări şi amenzi...

Sectoristul de la Primărie

Poliţiştii locali nu vor avea însă doar misiuni cu chitanţierul. Aceştia vor primi însărcinări legate de aducerea la procese a unor martori citaţi de instanţele judecătoreşti, de asigurarea protecţiei executorilor judecătoreşti în acţiunile iniţiate de municipalitate sau în legătură cu înmânarea buletinelor către tinerii de 14 ani.

Practic, vor prelua toate misiunile mai puţin importante pentru Poliţia naţională, dar suficient de "serioase" cât să implice o uniformă. "Poliţistul local va fi un fel de sectorist, însă nu doar atât. El va trebui să sesizeze prezenţa în zonă a cerşetorilor, câinilor comunitari, a pomilor netunşi şi a scandalurilor conjugale", spune Leucea.

În ce priveşte controlul comercial, agenţii vor verifica inclusiv administratorii pieţelor. "Până acum, tot ce puteam face era să ne luăm de cei mici, de omul care vinde un flacon de lapte. Pe viitor poliţiştii locali îi vor putea verifica inclusiv pe administratorii de pieţe", zice directorul.

Fără angajări!

02 Alin Hanis.jpgPoliţia Locală a primit prin lege doar sarcini, însă nu şi oameni pentru îndeplinirea lor. În ciuda normativelor ce prevăd un poliţist local la 1.000 de locuitori, Oradea are doar 64, nu 207. "Contrar zvonurilor, colaborăm cât se poate de bine cu poliţiştii locali, având în vedere că aceştia sunt şi foarte puţini. Cu un astfel de efectiv nu poţi acoperi toată paleta de misiuni", spune comisarul Alin Haniş (foto), adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Oradea.

În ciuda acestui fapt, primarul Ilie Bolojan e hotărât să nu mai facă angajări. În cel mai bun caz, Poliţia Locală ar putea prelua o parte din poliţiştii ce vor fi lăsaţi la vatră de Inspectoratul Judeţean de Poliţie în urma restructurărilor. "Nu are sens ca noi să facem angajări, iar peste o lună Poliţia să dea oameni afară", spune Bolojan.

Dar, chiar şi dacă vor fi angajate cadre disponibilizate din Poliţia naţională, încadrările se vor face numai pe bază de concurs. Şi n-ar fi exclus ca oamenii preluaţi să trebuiască să urmeze stagii în teren, la fel ca noii lor colegi...


ALO, POLIŢIA LOCALĂ?
0259-969
este numărul la care poate fi apelată Poliţia Locală Oradea


"Întâi au fost gardienii publici, apoi a fost înfiinţată Poliţia Comunitară, iar acum a apărut Poliţia Locală. Părerea mea este că legiuitorul vrea să ne obişnuiască cu ideea că treptat, o parte din Poliţia naţională va trece în subordinea primarilor"

general (r) Crăciun Leucea, directorul Poliţiei Locale Oradea


02 Kover Paul.jpgEXISTĂ FACULTATE!
Poliţist cu viitor

Deşi scepticii îi consideră pe poliţiştii locali un fel de gardieni publici rebotezaţi, meseria de agent al Poliţiei Locale e de viitor. Universitatea Agora a şi înfiinţat anul trecut o secţie cu profilul "Administraţie publică şi poliţie locală", cu 30 de locuri, toate ocupate. Majoritatea studenţilor sunt din afara sistemului, unul singur fiind poliţist local. "Mulţi tineri doresc să îmbrăţişeze această meserie", spune directorul Crăciun Leucea.

Există însă şi tineri care au intrat în branşă la ordin. Primarul Ilie Bolojan l-a detaşat, de pildă, săptămâna trecută pe Paul Kover (foto), şeful Biroului Personal din cadrul Primăriei, ca director adjunct al Poliţiei Locale. Detaşarea este pentru 6 luni, dar cu perspective de prelungire. Primarul a negat public că transferul noului director adjunct ar avea legătură cu o eventuală înlocuire la comandă a generalului Leucea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
BICICLISTEI
coana Mitza biciclista fuge de-si rupe si PIsTA (DE FRICA COMUNITARILOR). Stii ceva: -mai fugi cu cercu....!
Postat 12 Februarie 2011, 22:33 de GREUL
bolojan/coada de ciocan
lasa-ne, bolovanule!
Postat 30 Ianuarie 2011, 17:55 de alegator
JOS BOLOJAN !
JOS CLIENTELA UDEMERISTA!
Postat 30 Ianuarie 2011, 17:51 de cetatean
comentariu
domnule primar ce ziceti sa organizati concurs pt politistii nonali pt a fi primiti in politia locala ?????????o prostie acestia sunt profesori fata de politistii facuti la apelul b,,,,,,,cilor.politistii nationali ar trebui sa va de lectii politiei locale .
Postat 28 Ianuarie 2011, 16:53 de anonim
ce sa spunem
In orasul asta condus de boi, toti magarii au voie sa-ti ceara buletinul, sa dea amenzi, sa te retina, sa te aresteze. Orice prost cu uniforma te ia la rost. In realitate sunt bani cheltuiti degeaba din buzunarul cetatenilor, doar avem politie si jandarmerie, ce nevoie mai e si de comunitari ? Auzi, "avertisment". Cretinii astia n-au alta treaba decat sa dea amenzi, blocheaza masini din prima, ce avertisment. Oricum, daca te uiti la ce fatza de obtuz are Mucea asta (sau Leucea, cum l-o chema :D), iti dai seama imediat ce poame sunt toti.
Postat 28 Ianuarie 2011, 15:59 de Mitza biciclista
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON