URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Vin scumpirile!

Vin scumpirile! SCUMPIRI PE LINIE. Orădenii au toate şansele ca începând de anul viitor să lase la ghişeele municipalităţii cu 6 lei mai mult pentru un apartament cu două camere. Asta e doar una dintre majorările anunţate pentru 2011...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
O nenorocire nu vine niciodată singură. După reducerile de personal făcute anul trecut de firmele private şi valul de disponibilizări anunţat acum în sectorul bugetar, administraţia locală pregăteşte noi majorări de taxe şi impozite.

La fel, majoritatea serviciilor prestate de regiile locale se vor scumpi suficient ca orădeanul să simtă că din bani mai puţini va trebui să plătească mai mult...

Casă, scumpă casă

Municipalitatea va supune săptămâna aceasta dezbaterii publice proiectul fiscalităţii pentru anul 2011. Conform calculelor făcute de finanţiştii Primăriei, impozitul pe clădiri ar putea fi majorat cu 20% faţă de nivelul stabilit prin Hotărârea de Guvern 956/2009 privind taxele şi impozitele locale, ceea ce înseamnă cu 5% mai mult faţă de anul trecut.

Spre exemplu, proprietarul unui apartament cu două camere care datorează în prezent un impozit de circa 120 lei, anul viitor va avea de plată 126 lei. "Creşterea nu e foarte mare, pentru că orădenii care îşi achită impozitele încă din primul trimestru vor beneficia de o reducere de 8%, deci nici nu o vor simţi", a susţinut directorul Finanţelor municipalităţii, Tănase Miculescu, în faţa Comisiei de Dialog Social, săptămâna trecută. Desigur, asta dacă populaţia va găsi bani să-şi achite impozitele în avans...

"Comuna" Oradea

În paralel, Primăria vrea să crească veniturile prin încadrarea unei suprafeţe cât mai mari de teren din intravilanul municipiului în categoria "curţi, construcţii", deoarece în prezent mai bine de jumătate din suprafaţa oraşului figurează în evidenţele fiscale ca la ţară, adică "sere, livezi, păşuni sau fâneţe". Ceea ce e aberant!

12 Eduard Florea.jpg"Avem contribuabili care în buricul târgului, pe strada Avram Iancu, şi-au declarat curţile ca fiind terenuri arabile, ca să plătească impozite de 30 de ori mai mici. La fel se întâmplă în toate cartierele", declară Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Pentru a recupera din paguba astfel creată, municipalitatea vrea să majoreze cu 9% impozitul pe terenurile agricole intravilane şi să înteţească şi controalele.

 

Verificările din ultimul an au demonstrat că mai bine de jumătate din suprafeţele declarate ca teren neproductiv, şi ca atare neimpozitate, aveau de fapt alte destinaţii. În urma controalelor, 9 hectare au fost trecute în categoria "curţi, construcţii", pentru care se datorează un impozit anual de 7.500 lei la hectar.

Dacă în acest caz bugetul local se va rotunji prin lărgirea bazei de impozitare, în cazul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) şi al regiilor locale veniturile vor creşte însă prin majorarea tarifelor. Care vor fi suportate de orădeni!

Un euro la două ore!

Conform proiectului municipalităţii, începând de anul viitor AIO va scumpi taxele de parcare cu procente cuprinse între 6% şi 20%. Astfel tichetul de parcare pentru o oră ar putea ajunge să coste 2,4 lei, iar cel pentru două ore va fi majorat la 4,8 lei. Adică mai mult de un euro! La fel, abonamentul de parcare pentru o lună se va scumpi de la 50 la 60 lei, iar cel de 6 luni va fi rotunjit de la 272 lei la 300 lei. Orădenii care îşi vor dori un abonament pe un an vor trebui să scoată din buzunar nu mai puţin de 600 lei. Parcă nu era de ajuns, municipalitatea vrea să majoreze de la 80 la 96 lei pe an şi taxa pentru închirierea locurilor de parcare la domiciliu, înainte chiar să fi trecut prin Consiliul Local regulamentul după care se va face atribuirea acestora.

Odată cu taxele, vor creşte şi amenzile. Orădenii prinşi că parchează neregulamentar vor trebui să scoată din buzunar 280 lei faţă de 240 lei, cât costă acum recuperarea unei maşini ridicate de "hingheri". Iar exemplele pot continua...

"Nevoi" la preţ dublu

Până şi regiile locale pregătesc majorări de tarife. Spre exemplu, începând din 2011, RAPAS vrea să taxeze dublu necesităţile fiziologice şi să majoreze de la 50 de bani la 1 leu taxa de acces la WC-urile publice. De asemenea, biletul de intrare pentru adulţi la Ştrandul municipal se va scumpi de la 8 la 10 lei, iar cel pentru ştrandul Ioşia va deveni 9 lei în loc de 7 cât e acum.

Clienţii regiei nu vor scăpa de majorări nici morţi. Tariful pentru închirierea Capelei Municipale va costa 35 de lei faţă de 27 lei în prezent, iar rezervarea anticipată, pentru 10 ani, a unui loc de veci se va majora de la 250 la 300 lei. Orădenii care vor dori să nu fie deranjaţi post-mortem vreme de 25 de ani trebuie să achite 600 lei, cu 100 mai mult decât anul acesta.

Scumpiri pe linie

Dacă RAPAS mai aşteaptă cu scumpirile până anul viitor, regia de transport ar vrea să majoreze tarifele de la 1 iunie. Conducerea OTL va propune în această săptămână Consiliului Local un asemenea proiect. Conform acestuia, un bilet cu două călătorii va costa 3,5 lei în loc de 3 lei, cât e acum, iar un abonament lunar pe toate liniile va fi scumpit de la 45 la 60 lei.

12 Csuzi Istvan.jpg"Abonamentele noastre sunt cele mai ieftine din ţară", a argumentat Csuzi Istvan (foto), managerul OTL, amintind că tarifele sunt neschimbate din 2007. Deşi recunoaşte acest lucru directorul economic al Primăriei spune că scumpirea e totuşi prea bruscă. "Nu poţi recupera într-un an ce n-ai făcut în trei. Cred că preţul corect al unui abonament ar fi undeva la 52 de lei. Atâta iese şi dacă îl indexezi cu rata inflaţiei", zice Eduard Florea.

"Nu e hotărât"

Tot actualizate cu rata inflaţiei vor fi şi tarifele Companiei de Apă Oradea. "Conform contractului de împrumut semnat în 2004 cu BERD, preţurile se reactualizează la data de 1 ianuarie şi 1 iulie a fiecărui an. E o prevedere pe care nu o putem încălca", spune Ovidiu Gavra, directorul CAO.

La fel, directorul Electrocentrale ar majora preţul gigacaloriei pentru ca regia să nu mai lucreze în pierdere. N-a făcut însă socoteli, temându-se că cererea va fi respinsă. "Agenţia Naţională de Reglementare în Energie nu ne-a aprobat majorarea tarifelor de ani de zile", afirmă Dragoş Gligor.

Propunerile de modificare a taxelor şi impozitelor făcute de şefii din Primărie şi din regii vor fi dezbătute public în cursul acestei săptămâni, după care luna viitoare vor ajunge pe masa aleşilor locali. "Nu e nimic bătut în cuie, deocamdată sunt doar nişte propuneri care se mai pot modifica", precizează viceprimarul Rozalia Biro. Pentru orădenii aduşi în pragul disperării de perspectiva pierderii locului de muncă, a reducerii salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% temerile sunt însă mari. Murphy pare să fi avut dreptate: oricât de greu ar fi astăzi, mâine poate fi şi mai rău...


USTURĂTOR!
140
lei plus 4 lei pe ora de staţionare ar putea fi taxa pentru deblocarea unui automobil parcat neregulamentar şi imobilizat de Poliţia Comunitară


REDUCEREA CONTINUĂ
Mai ieftin la firme

În paralel cu majorarea impozitului pe proprietăţile persoanelor fizice, municipalitatea va reduce pentru al treilea an consecutiv impozitul pe cele reevaluate deţinute de persoanele juridice. După ce în 2008 era de 1,6%, acesta va fi diminuat de la 1,2 la 1,1%. Clădirile neevaluate la adevărata valoare de piaţă, în funcţie de care se stabileşte şi impozitul, vor fi taxate însă, în continuare, cu 10% din valoarea neevaluată.

Directorul Finanţelor Primăriei, Tănase Miculescu, spune că în ciuda scăderii impozitelor, veniturile municipalităţii au crescut anual, deoarece firmele au fost stimulate să-şi reevalueze proprietăţile. "Dacă în 2008 am încasat la acest capitol 25 milioane lei, în 2009 încasările au ajuns de 27,5 milioane, iar anul acesta avem planificată o ţintă de 30 milioane". Până la 14 mai, municipalitatea încasase deja din acest impozit 13,8 milioane lei, adică aproape jumătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
primar e un taran hot nu domn
Primaria cheltuie cu nerusinare banii pe orice, apoi majoreaza taxele. Exemple de cheltuit banii aiurea: 1.Piramida keopsiana inutila si total in contradictie cu monumentul arhitectural al cladirii primariei 2. Smenul ordinar platit inzecit din banii contribuabilului prin amenajarile haotice de pe bulevardul Dacia 3. Peticelile hidoase ale strazilor platite cu miliarde firmei de casa Selina 4. Politie comunitara care nu face absolut nimic in folosul cetateanului (daca se sesizezeaza tulburarea linistii cetatenilor respectiv mizeria facuta noaptea de grupuri de tineri dezaxati nu se catadixeste sa vine nimeni) in schimb politia comunitara este folosita de primar ca forta de opresiune impotriva cetateanului (vezi hingherii de masini). 5. proiectul megalomanic al unui viitor pod inutil si nedorit de catre cetateni, al carui cost final real va trece cu siguranta de 10 milioane euro. Toate astea sub atenta indrumare a primarului pe care recunosc ca l-am votat plin de speranta in 2008. Ca sa inlocuiasca vechile hiene administratia si companiile locale cu altele mai flamande, si din pacate mult mai incompetente ca vechii hoti. Dracu sa va ia pe toti, PNL, PDL, PSD, UDMR, ETC.
Postat 28 Mai 2010, 11:48 de bolostroc
Impozit prea mare?
Vai, acest articol apare de parca ne-ar paste apocalipsa. Personal, mi s-ar parea normal ca impozitul pe cladiri sa fie de minim 0.5% din valoarea reala a unei proprietati. 40.000 euro pentru o proprietate? Plateste macar 200 euro pe an (peste 800 lei) sau mai mult. Asa este in toata lumea civilizata. Dar nuuu, aici pentru o majorare de 6 (1.5 euro) se face valva. Totusi in final, banii din impozite ajung la bugetul local si de acolo inapoi la oras. In plus cei care nu si-ar permite sa plateasca impozitul (pensionarii din centru) ar fi fortati sa se mute. Si atunci totul ar fi foarte bine. In zonele centrale se muta cei cu posibilitati, care pot si intretine zona (vezi fatadele). Cei care nu isi permit sa plateasca iar ori sa lucreze mai mult si mai cu cap, ori sa se muta in afara orasului.
Postat 28 Mai 2010, 11:45 de Alex
nu-i de bine dle. primar
daca nu s-ar face piramida "keopsiana", parcari neutilizate(sau netaxate pt riverani) ar fi ceva economii si venituri la buget. dar prioritatile primarului sunt altele. apropo, constructia ilegala de la poarta spitalului de copii pe banii cui s-a facut si cu ce scop?...si cu dedicatie unei firme "de casa", care pana acum reparau cai ferate si nu au nici un proiect similar realizat. dar, nici o problema, beliti-ne in continuare
Postat 26 Mai 2010, 22:14 de broscoi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON