URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 APRILIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Până acum, când călătoream în străinătate, ne plângeam că ţiganii cerşetori ne fac neamul de râs. Acum ne fac de ruşine cei care ne conduc, analfabeţii din Guvern şi nesimţiţii din Parlament. Pe mine cel mai tare mă enervează când aud că se vorbeşte de Guvernul Dragnea sau Guvernul Dăncilă. Guvernul nu este nici al infractorului de Teleorman, nici al sărmanei petroliste.
Zic şi eu
Adrian Cris
La CJ Bihor este blocaj, ţipă de doi ani coaliţia UDMR-PSD-ALDE şi divizia sa de presă, acuzând mai nou că refuzul consilierilor PNL de a vota bugetul pe 2018 a făcut ca salariaţii instituţiei şi ai celor subordonate să capete luna asta doar 70% din lefuri. Nicio noutate. Politrucii locali repetă papagaliceşte cuvinte precum "blocaj" şi "boicot" la fel cum şefii lor boscorodesc întruna "Soros" şi "Statul Paralel". De data asta, totuşi, nu cu ei am treabă, ci cu PNL-iştii...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Șobolanii internetului sunt ușor de recunoscut: sunt frustrați, nefericiți, rasiști, sexiști, antisemiți, urăsc totul și pe toată lumea. Nu cunosc rețeta dialogului și polemicii, nu au vocația construcției, dar excelează în cea a distrugerii, chiar dacă puterea lor distructivă este, încă, nesemnificativă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede o procedură rapidă şi relativ ieftină prin care o persoană poate să obţină o hotărâre judecătorească prin care datornicul său să fie obligat să achite sumele de bani pe care i le datorează.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E. Simptomele sunt variabile şi cel mai des există o pierdere a poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături, oboseală...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Consensul unanim în psihologie a fost până acum că depresia se leagă de procesele chimice din creier (serotonina în special), dar o serie de noi studii au propus o nouă teorie: şi anume aceea că depresia ar putea să aibă cauze fizice.
18 Aprilie 2017, 10:53

Victorie murdară: Cum a câştigat omul lui Bolojan cea mai urâtă campanie din istoria PNL Oradea

Victorie murdară: Cum a câştigat omul lui Bolojan cea mai urâtă campanie din istoria PNL Oradea LA CUŢITE. După ultima bătălie, viceprimarilor Mircea Mălan (dreapta) şi Florin Birta (stânga) le va fi greu să se aşeze la aceeaşi masă. Războiul electoral, în care oficial primarul Ilie Bolojan nu s-a amestecat, dar a avut totuşi propriul favorit, a rupt filiala în două tabere egale, a vechilor penelişti, cu afaceri şi meserii liberale, şi a nou-veniţilor, mulţi înfipţi în administraţie graţie partidului
Victorie murdară: Cum a câştigat omul lui Bolojan cea mai urâtă campanie din istoria PNL Oradea VICE-VERSA! După ce au convenit la un prânz să ducă o campanie curată, viceprimarii Mircea Mălan (stânga) şi Florin Birta (dreapta) au sfârşit prin a se acuza reciproc. Birta s-a plâns că Mălan l-a atacat la persoană, spunând că trăieşte de pe urma partidului, în vreme ce acesta din urmă a dezvăluit că adversarii l-au "turnat" la DNA. "A fost cea mai dură campanie internă de până acum", spune un liberal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De trei ori s-au numărat voturile. După miezul nopţii s-a tras linie: Florin Birta a adunat 403 voturi, Mircea Mălan a obţinut 396, iar 73 de buletine au fost anulate. Alegerile s-au încheiat la o diferenţă de numai 0,9%, mult sub marja de eroare a sondajelor de opinie.

"Mă aşteptam să fie o competiţie strânsă, pentru că amândoi suntem viceprimari de Oradea şi avem cam aceeaşi vârstă", spune Birta, câştigătorul alegerilor pentru conducerea organizaţiei municipale a PNL. Rezultatul era previzibil, dar nimeni nu se aştepta la o campanie aşa de dură...

Diferenţă minusculă

Dacă ar fi convins încă patru colegi, viceprimarul Mircea Mălan ar fi astăzi preşedintele PNL Oradea. La fel ca în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, de anul trecut, liberalul a pierdut pe muchie, fapt care dă cât se poate de prost la "cazierul" politic.

Miercurea trecută, alegerile pentru şefia filialei municipale au fost câştigate de celălalt viceprimar, Florin Birta, la doar 7 voturi diferenţă. Buletinele au fost numărate de trei ori. "Votanţii ar fi trebuit să încercuiască cifra din dreptul numelui candidatului preferat. Unii mai zeloşi au înconjurat inclusiv numele", explică Birta. Având în vedere scorul strâns, Mălan a cerut anularea buletinelor însemnate incorect, sperând că, ajutat de colegii mai atenţi la proceduri, va răsturna rezultatul. S-a înşelat.

Bătălia pentru Oradea

Ilie Bolojan, primar Oradea, președinte PNL BihorMiza alegerilor desfăşurate la Casa de Cultură a Sindicatelor a fost enormă. Potrivit cutumei, liderul filialei municipale candidează la Primărie dacă Ilie Bolojan (foto) se retrage la încheierea celui de-al treilea mandat. Succesorul s-ar putea să nici nu aştepte atât. Dacă edilul va intra în competiţia pentru şefia PNL şi se va muta cumva la Bucureşti, preşedintele pe municipiu va asigura interimatul la conducerea oraşului, cu şanse sporite la viitoarele alegeri!

Oficial, Bolojan s-a ţinut deoparte. "Am decis să nu mă implic în această campanie şi să nu mai candidez, având în vedere că voi candida la conducerea organizaţiei judeţene", a spus edilul, adăugând că liberalii sunt suficient de maturi să aleagă bine.

Mălan s-a îndoit permanent de sinceritatea lui. Viceprimarul e convins că Birta nu ar fi candidat dacă nu-l împingea Bolojan de la spate. Liberalii povestesc că Birta chiar i-ar fi cerut lui Mălan să se retragă din cursă, garantându-i-se la schimb o funcţie de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, ofertă pe care n-o putea face fără acordul lui Bolojan. Impresia este întărită şi de faptul că, prieten cu primarul, Birta a adunat în echipa sa toţi oamenii acestuia, de la directorul ADP, Liviu Andrica, şi purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama, până la directorul Termoficare, Stănel Necula, şi deputatul Florica Cherecheş.

Atac la persoană

Cele două echipe s-au încleştat dur în culisele partidului. Birta s-a promovat printre tineri, pe reţelele de socializare şi a împărţit pliante inclusiv la intrarea în Casa de Cultură. Mai tânăr decât Mălan cu 10 ani, deci fără realizări, el s-a lăudat în discursul de candidatură cu activitatea de consilier judeţean şi local şi cu performanţele CSM Oradea, club pe care l-a condus până în vara trecută, fără a aminti însă şi de lipsa de transparenţă în gestionarea veniturilor acestuia. De asemenea, şi-a axat discursul pe necesitatea unei echipe capabile să continue munca lui Bolojan, pe care de altfel l-a tămâiat descriindu-l ca "un excelent manager şi vizionar".

În ciuda discursului pozitiv, axat pe promisiuni, Birta s-a plâns amicilor că Mălan îl toacă "la persoană". "Principala lui temă de campanie este că am avut doar locuri de muncă primite de la partid, că mi-am angajat soţia în Primărie şi că mi-am pus fratele la ADP", se lamentase Birta.

"Votaţi Birta!"

Mălan a abordat campania mult mai îndârjit decât Birta. A arătat că, înscris în PNL din 1995, a urcat treptat în ierarhia partidului, de la simplu membru la preşedinte interimar, şi a participat la toate bătăliile electorale. Coordonator al Direcţiei de Proiecte şi al Direcţiei Tehnice, Mălan a etalat investiţii precum noul CET pe gaz, pasajele peste şoseaua de centură şi Aquaparkul Nymphaea, omiţând însă reabilitarea dealului Ciuperca, surpat de alunecările de teren, modernizarea Pieţei Unirii şi corecţiile financiare aplicate pe proiecte.

Scandalul a izbucnit în plenul conferinţei de alegeri, unde Mălan şi-a acuzat indirect contracandidatul că a jucat murdar, a spus că "un afacerist" a făcut presiuni asupra a două colege că-şi pierd "susţinerea unui anumit cult", iar alţi colegi au fost preveniţi că "îşi pierd locurile de muncă" dacă nu votează cu Birta. Deşi a evitat să spună numele deputatei Cherecheş, membru al comunităţii neoprotestante, şi al consilierului local Teofil Filimon, angajat la RCS&RDS, a lăsat impresia că oameni din afara PNL trag sfori în partid. Şi asta nu e tot...

Turnat la DNA!

De-a dreptul şocant, Mălan s-a mai plâns că adversarii l-au pârât la DNA. "În urmă cu două luni, numitul Kelemen Csaba, decedat în septembrie 2012, sesizează Procuratura, DNA şi structurile statului că Mălan e proprietarul celor două companii italiene care au lucrat în Piaţa Unirii, că deţine imobilul Farmacia 3 din Piaţa Unirii, că are înmatriculate mai multe TIR-uri şi că împreună cu consilierul local Adrian Felea ne petrecem concediile în Italia pe banii firmelor pe care realmente le controlăm", a spus Mălan la microfon, insistând că toate alegaţiile, rostogolite pe reţelele de socializare pentru a-l discredita, sunt "totalmente false".

Mai mult, el a arătat că în noaptea de dinaintea alegerilor autori necunoscuţi au trimis colegilor, ca din partea sa, un e-mail în care ar recunoaşte că este urmărit penal în două dosare pentru fapte de corupţie, alt neadevăr. Iniţial, Mălan a ameninţat că va cere identificarea autorilor, dar apoi a renunţat...

"Nu ştiu nimic!"

Într-o declaraţie dată BIHOREANULUI după alegeri, Birta a negat însă orice legătură cu delaţiunile. "Nu ştiu despre niciun e-mail, eu nici nu l-am primit. Nu cred pe nimeni din echipa mea în stare de aşa ceva", a susţinut el. Ba, mai mult, apropiaţi de-ai săi acreditează ideea că Mălan şi-ar fi trimis singur e-mailul despre povestea cu DNA, ca să se poată victimiza, şi de aceea nici nu caută vinovaţii.

Câştigător al alegerilor, Birta este cel mai interesat să facă pace. "Vreau să uităm cât mai repede aceste alegeri şi să fim din nou o echipă formată din toţi membrii partidului, indiferent dacă m-au susţinut sau nu", a zis el.

Tot aşa a pus batista pe ţambal şi Ilie Bolojan, conştient că acuzaţiile de corupţie, jocurile de culise şi luptele interne dau prost la imaginea PNL. "Nu am ce să vă declar. Tot ce pot spune e că atunci când intri în politică trebuie să te aştepţi la atacuri, calomnii şi plângeri la DNA. Asta este!", zice primarul. Altfel spus, să se aştepte la ce e mai rău...


VICTORIE
Câştigătorul ia tot!

Victoria lui Florin Birta a fost posibilă graţie sprijinului colegilor de partid puşi în posturi publice, ajutorului masiv din partea celor proveniţi din fostul PDL şi al taberei pro-Bolojan. Mălan, în schimb, a pierdut mizând pe nucleul dur al vechiului PNL, rămânând fără nicio funcţie în partid. Birta a câştigat nu doar preşedinţia PNL Oradea, ci şi întreaga conducere a filialei. El şi-a impus un prim-vicepreşedinte prin directorul ADP, Liviu Andrica, flancat de omul lui Mălan, consilierul judeţean Sebastian Lascu, şi nu mai puţin de 6 din cei 8 vicepreşedinţi (Florica Cherecheş, Camelia Buhaş, Camelia Dulca, Anca Grama, Ovidiu Mureşan şi Claudiu Oros), ceilalţi doi fiind Adrian Felea şi Lidia Popa.

În ceea ce-i priveşte pe membrii BPM, echipa lui Birta a reuşit să ocupe 11 locuri din 15 prin Laviniu Domocoş, Marcel Dragoş, Nicoleta Faur, Teofil Filimon, Dacian Foncea, Gabriel Ghilea, Florin Marinău, Ioana Mocan, Romeo Nica, Nicoară Florin şi Ligia Oală. Cei patru susţinători ai lui Mălan care au reuşit să ajungă în BPM sunt Ioan Cupşa, Traian Duşe, Marius Chipurici şi Daniel Negrean. Trezorier este Maria Ardeleanu, consilier al primarului Bolojan.

Potrivit statutului, BPM va desemna în perioada viitoare cei 220 de reprezentanţi ai organizaţiei municipale la alegerile judeţene din 26 aprilie, în cadrul cărora primarul Ilie Bolojan ţinteşte funcţia de preşedinte al PNL Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Vai de noi !!!!!
Ca cum seful ca cam asa si sub sefii !! ca cum primarul ca cam asa si viceiii !!!!! Ca cam asa se scrie viata politruca pe plaiurile mihoritoice !!!! O sleahta de mizerii penale in lupta pentru ciolane !!! Birta adjunctul birtinezului are un "support" nefiresc la activiattea inteligenta ce o desfasoara si sucesul lui trebuie musai cautat in actiunile taticului militian de Felix !!! DNA-ul, DICO-tul sau alte organizatii de cercetare penala oare nu sunt interesate in a face lumina !! Astia sunt puradeii promovati de politichia locala si nationala !!! Pe interese si penalitati !!!! Si tu poti amarastene sa ajungi !!!! pnl-psd aceiasi mizerie !!!!!
Postat 19 Aprilie 2017, 02:11 de scortosul
@tsd
Lasa ,,mule", e bine asa, e mai la subiect! Mi-a placut latina!
Postat 18 Aprilie 2017, 21:30 de pinonel
APETENTA TATALUI PENTRU ASISTENTE SI EFECTUL ASUPRA ALEGERILOR DIN PNL ORADEA
Simona nu e si ea ceva la peneleu ? Aia, da ! B. O. ( si multe alte nume pe care le-o fi avut la viata ei ! ).
Postat 18 Aprilie 2017, 21:23 de TDS
ERATA DIN TITLU
...MULTE...
Postat 18 Aprilie 2017, 21:13 de TDS
intrebarea serii pe PNL Bihor
Oare Malan a facut credit la Provident sa aiba bani pentru toate articolele astea?
Postat 18 Aprilie 2017, 21:11 de BratianuDinBihor
IN NOSTRA PATRIAE MULE JAPITE SUNT !
Ma cam doare in cot ce face peneleul in interiorul sau ! Atunci cand era la conducere Crin chiar am avut o simpatie ! Maricica ! Acum ma distrez vazand ca sunt confirmate vorbele mele ! Birta si Malan pentru subsemnatul sunt cam....= ! Mesterii Pietrari cine sunt ? Celalalt pe bune, a prestat " independent " pe undeva ? Ce mi se pare ciudat este ca eu i-am perceput pe ambii oamenii JAPITEI-TATAL ! Pe semne unul joaca rolul chilotilor, celalalt al maieului ! PS: Nu sariti ! Conform DEX, JAPITA= persoana fara caracter ( eu in acest sens l-am folosit ).
Postat 18 Aprilie 2017, 21:11 de TDS
cine fura azi un ou...
Ce sa zic,viitor de aur tara (peneleul)noastra are!
Postat 18 Aprilie 2017, 18:37 de nealiniat
Toti oamenii presedintelui
"Impresia este întărită şi de faptul că, prieten cu primarul, Birta a adunat în echipa sa toţi oamenii acestuia, de la directorul ADP, Liviu Andrica, şi purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama, până la directorul Termoficare, Stănel Necula, şi deputatul Florica Cherecheş." - Toti oamenii presedintelui - Ei bine, de marti au devenit oamenii lui Birta.
Postat 18 Aprilie 2017, 18:31 de BlackDot
bolojan- un pitic politic
Oare cum isi inchipuie numitul Bolojan ca vor colabora pe mai departe cei doi viceprimari? Toate astea dovedesc cit ii pasaă lui Bolojan, in realitate, de Oradea? Bolojan si-a bătut joc de noi, și-a facut jocurile murdare. Se doveste un bihorean tipic, un om de mică anvergură, un pitic politic. Sper sa dispara! Oare nu il ia cu el Csuzy in Dubai?
Postat 18 Aprilie 2017, 16:15 de andreimagheru
Spune adevărul şi adevărul te va face liber
Mălane, două motive care ar trebui să te facă să dai fuga la DNA: art. 19 din oug 43/2002: „Persoana care a comis una dintre infracţiunile atribuite prin prezenta ordonanţă de urgenţă în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege.”. Art. 292 alin. (2) Cod Penal: „Făptuitorul nu se pedepseşte, dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.” Al treilea este că zilele tale în pnl sunt numărate. Numărul lor depinde de viteza cu care cârlanul va reuşi să-şi plaseze oamenii în poziţiile cheie. Odată încheiat procesul vei fi ejaculat din toate şefiile şi, supremă umilinţă, vei fi ţinut în lesă cam cum e Chirică la Iaşi. Nu degeaba aţi fost/sunteţi înfrăţiţi cu psd-ul, aţi făcut/faceţi un schimb de metode de ,,lucru"!
Postat 18 Aprilie 2017, 13:46 de pinonel
Mda...
Gasesc evidenta legatura dintre acest articol (pe care personal il consider partinitor) si faptul ca toata seara de marti (seara alegerilor) Dan Simai a stat lipit ca scaiul de Mircea Malan.
Postat 18 Aprilie 2017, 12:28 de continental
rrom
am inteles de la rude ca bolojan e rrom,e normal ca si victoria sa fie colorata.
Postat 18 Aprilie 2017, 11:40 de cut
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Academicieni şi specialişti de renume care au învăţat la Colegiul Emanuil Gojdu şi-au trimis cărţile în biblioteca şcolii (FOTO)
 • Vocea cartierului. Peste 250 de orădeni au votat proiectele de bugetare participativă ale cartierului Nufărul (FOTO)
 • Şase lebede salvate la Suplacu de Barcău, după ce au 'aterizat' într-un batal cu reziduuri petroliere (FOTO / VIDEO)
 • Judecătorul Cristi Danileţ a predat „lecţii deschise” de educaţie juridică la Tărian și la Oradea (FOTO)
 • O victorie şi o înfrângere pentru Universitatea CSM Oradea în jocurile de pe teren propriu de sâmbătă şi luni (FOTO)
 • UDMR cere treceri de pietoni denivelate în faţa tuturor instituţiilor şcolare din Oradea (FOTO)
 • Model inedit: Copaci cu coroană cubică, plantaţi pe pietonala Alecsandri din Oradea (FOTO)
 • Meserie... cu tehnologie: La Grupul Şcolar Agricol din Cadea, viitorii sudori vor învăţa meserie la un simulator de ultimă generaţie (FOTO)
 • Lumea roboţilor: Peste 150 de copii şi tineri şi-au demonstrat abilităţile în robotică la Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Baschet: CSM CSU s-a impus cu 74-70 în disputa cu BC SCM Timişoara (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON