URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2012, 07:37

Vice plastograf: Şeful PNL Holod a falsificat un document de partid ca să ajungă viceprimar

Vice plastograf: Şeful PNL Holod a falsificat un document de partid ca să ajungă viceprimar SOCOTEALĂ. "Dacă se va dovedi că am încălcat legea, las funcţia de vice şi mă întorc la serviciul meu. Nu ţin eu de scaun, că pe perioada mandatului am blocat oricum postul de la fostul loc de muncă", spune cu seninătate viceprimarul comunei Holod, Flore Vidican. Fără a-i trece prin cap nici măcar o clipă că pentru falsul comis poate schimba fotoliul din Primărie cu patul de fier din puşcărie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PDL, PSD, PNL sunt aceeaşi mizerie - scandau astă-iarnă românii nemulţumiţi de felul în care a ajuns să se facă politica pe la noi. De pe modesta sa poziţie de politician "mai de pe la ţară", viceprimarul penelist al comunei Holod parcă se străduieşte să arate că, uneori, aşa şi este.

Ambiţios să se ajungă, Flore Vidican a trădat alianţa cu pesediştii din cadrul USL şi, cu voturile consilierilor PDL, a devenit viceprimar al comunei. În prealabil, însă, pentru că nici măcar simplu consilier nu reuşise să devină, a falsificat două documente de partid care i-au deschis calea spre Consiliu, dându-i afară din partid pe colegii care fuseseră pe primele două poziţii ale listei de candidaţi. Culmea, excluderea s-a făcut într-o şedinţă fictivă, pecetluită nu cu unul, ci cu două procese-verbale, în care a consemnat că la reuniune ar fi participat ba şapte, ba opt membri ai organizaţiei, semnând în fals în locul lor. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, deloc mintos, şeful PNL Holod a ignorat, pur şi simplu, că o parte dintre "liberalii" pe care i-a trecut în acte sunt, de fapt, membri PSD.

13 aleşi, 3 încercări

După alegerile locale din 10 iunie, constituirea Consiliului Local Holod şi alegerea viceprimarului comunei au avut loc cu mare "chinzai", din trei încercări.

La prima, pe 24 iunie, prefectul Claudiu Pop a constatat că a făcut deplasarea degeaba: din cei 13 aleşi ai localnicilor - între care 6 PDL-işti, 5 din PSD şi câte unul de la PNL şi PRM - la reuniune au participat doar 7. Pedeliştii, deşi sosiseră la Primărie la ora fixată, dăduseră bir cu fugiţii, nimeni nu înţelegea de ce. Nici a doua tentativă nu a avut cvorum, din acelaşi motiv: boicotul consilierilor PDL. Abia a treia oară, pe 29 iunie, s-au prezentat toţi cei 13 aleşi, după ce prefectul avertizase că va aplica legea, dispunând anularea mandatelor consilierilor care ar fi înregistrat trei absenţe consecutive.

Şedinţa inaugurală a Consiliului s-a încheiat, atunci, cu o surpriză pe care puţini ar fi pariat: deşi PSD-iştii sperau ca pe lângă postul de primar câştigat la scrutin să şi-l adjudece şi pe cel de viceprimar, acesta a revenit singurului PNL-ist, Flore Vidican, devenit consilier deşi fusese abia al treilea pe lista de candidaţi a partidului. Şi care, mai mult, a primit voturile celor şase reprezentanţi ai PDL, formaţiune considerată de USL duşmanul comun, cu care nu trebuia să negocieze nimic nici liberalii, nici social-democraţii.

Exclus pe şest

15 Stiube.jpgPână să se afle dedesubturile a mai trecut o săptămână. "Am aflat că locul meu de consilier a fost atribuit preşedintelui organizaţiei comunale a partidului abia înainte de a treia încercare de constituire a Consiliului", spune Virgil Ştiube (foto), cel care candidase din partea PNL la funcţia de primar şi care, totodată, era şi deschizătorul listei de candidaţi la Consiliu, fiind de altfel singurul liberal care a prins un loc de consilier.

Vrând să afle de ce a fost dat la o parte, bărbatul a descoperit că între momentul alegerilor şi cel al constituirii Consiliului, membrii PNL Holod ar fi avut o şedinţă despre care el nu a fost înştiinţat, dar în care i s-ar fi hotărât excluderea din partid, pe motiv că a avut "rezultate foarte slabe în alegeri". Şi nu doar el a păţit-o, ci şi colegul care fusese al doilea pe listă, Mihai Szabo.

"După câteva zile am intrat în posesia proceselor-verbale de la şedinţa PNL şi am rămas uluit. Pe unul dintre documente figura că au participat şapte membri de partid, pe celălalt opt, dar doi sunt, de fapt, membri PSD. Apoi, când am umblat pe la oameni să-i întreb ce-mi reproşau, am aflat că nici măcar cei care cu adevărat erau membri PNL nu aveau habar de şedinţă şi nu au participat la ea, pentru că, în realitate, şedinţa nici nu a avut loc", spune Ştiube.

Urmarea? Bărbatul a contestat substituirea sa, deschizând la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor un proces, şi în paralel depunând la Parchetul Beiuş o plângere penală împotriva lui Vidican, pe care l-a acuzat de fals în înscrisuri şi uz de fals.

De râsul satului

Procesele-verbale incriminate de Ştiube au conţinut identic, singura deosebire fiind numărul de semnatari. Potrivit primei variante, pe 15 iunie, "cu ocazia întrunirii conducerii PNL Holod, au participat preşedintele organizaţiei, Vidican Flore, vicepreşedintele Hîrje Gheorghe, secretarul Betea Liviu, precum şi o parte din membrii, respectiv Betea Viorica, Burdean Traian, Junc Iosif şi Bochiş Petru". În a doua variantă, la numele acestora se mai adaugă unul: Cocoi Dacian. În ambele acte, scrise de Vidican, se arată că "s-a analizat (sic!) rezultatele deosebit de slabe obţinute la alegerile locale, atât la primar cât şi la consiliul local, unde s-a obţinut doar un consilier. Ca urmare a acestor rezultate f. slabe, dl. Betea Liviu propune retragerea sprijinului politic d-lor Ştiube Virgil şi Szabo Mihai pentru implicare f. slabă". Şi urmează semnăturile celor când 7, când 8 participanţi la şedinţă. 

BIHOREANUL a stat de vorbă cu câţiva dintre cei nominalizaţi în procesele-verbale şi a aflat acelaşi lucru: cei trecuţi în acte nu participaseră la nicio şedinţă, iar o parte nici măcar nu sunt membri PNL. "Eu am fost membru, dar n-am mai mers la nicio şedinţă de doi ani. Am aflat că semnătura mea ar fi pe o hârtie de-a lui Vidican, dar am declarat şi la Poliţie că nu-i iscălitura mea", spune Petru Bochiş. La rându-i, Traian Burdean zice că a fost audiat la Poliţia comunală, declarând acelaşi lucru: "Sunt membru PNL, dar n-am ştiut şi n-am fost la nicio şedinţă de vreo doi ani. Semnătura aia nu-i a mea". "A trebuit să mergem şi noi la Poliţie, şi am dat în scris că n-am fost la nicio şedinţă a PNL-ului. Nici nu puteam, că din 1995 suntem amândoi membri PSD. Şi-atunci cum să propunem noi ca liberalii să-l dea afară pe unul de-al lor? Nu i-i ruşine lui Vidican că ne-a băgat în povestea asta? Mai are obraz să iasă în sat după ce s-a făcut de râsul lumii?", spun şi soţii Viorica şi Liviu Betea.

"Ciorne"

Culmea este că şi Vidican a ajuns să recunoască falsul în faţa reporterului, inventând însă o motivaţie abracadabrantă şi precizând că nu s-a folosit de procesele-verbale măsluite. "Eu am informat conducerea de la Oradea că Ştiube a avut rezultate slabe şi cei de acolo mi-au spus să iau măsuri. De-aia am făcut procesele-verbale, ca nişte ciorne, să le am model", pretinde Vidican care, însă, pe baza făcăturilor, a obţinut excluderea lui Ştiube şi a lui Szabo din partid, recunoaşterea sa ca membru în Consiliu şi, în final, în urma înţelegerii cu consilierii PDL, alegerea ca viceprimar.

Cât discernământ trebuie să ai, însă, ca să speri că cineva poate înghiţi asemenea gogoriţă? Căci, dacă Vidican chiar ar fi avut nevoie de un "model" pentru procesul-verbal, nu cita nume reale, ci cel mult nume generice, precum Popescu ori Ionescu, şi nici nu semna în locul unor persoane reale. Vicele spune, totuşi, că şi-a reparat "greşeala", făcând încă un proces-verbal, al treilea: "Când mi-am dat seama că am greşit, am convocat o şedinţă de partid şi am făcut alt proces-verbal, cu nume adevărate de membri PNL, şi pe ăla l-am folosit la partid, la Oradea". Însă doar întrebat de reporter a adăugat că acest al treilea proces-verbal, deşi organizaţia are 52 de membri, a fost semnat de numai trei persoane: el, soţia şi "încă cineva". Asta da reprezentativitate! Cât despre motivul pentru care nici nu i-a "convocat" la şedinţă pe "împricinaţii" Ştiube şi Szabo, niciun cuvânt.

"Nu-i niciun bai"

Felul în care un preşedinte de organizaţie locală a reuşit să-şi "execute" colegii de partid doar pentru ca, apoi, cu sprijinul adversarilor de la PDL să ajungă viceprimar se pare că nu a stârnit nicio îngrijorare la nivelul conducerii judeţene a PNL. Ca dovadă, lui Vidican i s-a şi dat sarcina de a "reconstrui" organizaţia comunală. Asta chiar dacă omul e complet discreditat în ochii consătenilor şi chiar dacă, peste nu mult timp, Parchetul Beiuş, pe baza concluziilor cercetărilor făcute de Poliţia Holod şi a mărturiilor "semnatarilor" documentelor falsificate, îl poate trimite pe viceprimar în judecată, făcând partidul de râs şi compromiţându-i şansele ca, pe viitor, să-şi aleagă reprezentanţii în conducerea Consiliului şi a Primăriei.

Că infracţiuni grave cum sunt falsul şi uzul de fals sunt tratate cu lejeritate o dovedeşte şi Vidican însuşi, care afirmă că - dacă va fi condamnat - va renunţa la fotoliul de vice şi se va întoarce la postul său de la staţia meteo din comună, pe care a avut grijă să-l blocheze pe perioada mandatului. Numai să nu fie condamnat cu executare şi să nu i-l ocupe altcineva, iar el să ajungă la răcoare...


PENELIST VOPSIT
Veteran PDL

15 pedist.jpgSuspiciunile că şeful PNL Holod ar fi, de fapt, "omul" pedeliştilor sunt alimentate nu doar de faptul că Flore Vidican a devenit viceprimar cu voturile consilierilor PDL, ci şi de propriu-i trecut politic. Asta pentru că, deşi întrebat de BIHOREANUL dacă a mai fost membru în alt partid şi iniţial a negat pe un ton categoric, ulterior Vidican a revenit asupra răspunsului, "amintindu-şi" că a fost chiar unul dintre oamenii de bază ai fostului Partid Democrat, devenit între timp PDL. "Iertaţi-mă, greşesc. Am fost din 2000 până în 2004 consilier din partea PD-ului, iar din 2004 până în 2008 din partea PDL-ului", s-a corectat vicele.

Ce nu a mai spus, dar a aflat reporterul, este că şi în 2008 Vidican a părăsit PDL doar pentru că nu a mai prins un loc de consilier. Căci şi atunci candidase tot pentru PDL, cum stă mărturie şi afişul electoral în posesia căruia a intrat BIHOREANUL şi care îl prezintă într-o fotografie de grup alături de fostul primar Daniel Cioloş şi de deputatul Ştefan Seremi (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Anomalie politica.
Alegerea viceprimarului la Holod nu este singura anomalie politica pusa in scena de liberali cu sprijinul PDL. Domnia si prostia se plateste, motiv pentru care, Flore Vidican merita o condamnare penala.
Postat 01 Septembrie 2012, 10:21 de Apolitic.
ca sunteti norocosi va inselati
orice cetatean este nevinovat pana cineva depune o plangere penala, asa ca nu va considerati norocosi uz de fals exista si e in orice domeniu practicat.Orice semnatura poate fi considerata falsa si cercetata penal.
Postat 31 August 2012, 11:12 de daca credeti
e singural? nuici vb ca el sunt o gramada in politica, majoritatea
nu e singurul care poate fi acuzat de FALS si UZ de fals verificati l si pe Ghile, adelina coste si mai sunt , dar se pare ca PDL iar loveste in cei ca si ei:)))si EBA s a prezentat ca candidat independent europarlamentar cu morti in tabel :))) stati relaxati ca sunt majoritatea ca si el.
Postat 31 August 2012, 11:00 de nu e singurul
bancile
de influenta. sa se cerceteze!!!!
Postat 31 August 2012, 10:30 de ildiko
bancile
toate scolile din judet au facut bancile pentru clasa 0 cu aceeasi firma al carui patron este prieten cu negrean. Cum se cheama asta ? trafic?
Postat 31 August 2012, 10:29 de ildiko
negrean
bineinteles ca PNL-istii au primit la ei in partid toate loazele. Vedeti cazul Negrean, un incompetent de prima mana. In loc sa pui in fruntea invatamantului bihorean un profesor de matematica ca Nicoara macar cu rezultate la olimpiade nationale tu il pui pe neica nimeni de la coada vacii
Postat 31 August 2012, 09:39 de wall
((( = :
Dupa ,,stilul'' de lucru cred ca-i membru psd !
Postat 31 August 2012, 09:19 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON