URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2014, 14:10

Verdict: vinovat! Şeful DGASPC Bihor, sancţionat pentru abuzurile de la Centrul de Plasament pentru copii cu probleme

Verdict: vinovat! Şeful DGASPC Bihor, sancţionat pentru abuzurile de la Centrul de Plasament pentru copii cu probleme CU "CAZIER". Chiar dacă aleşii bihorenilor îl vor "arde" doar la buzunar, cum propune comisia de disciplină a CJ, şeful DGASPC Bihor, Călin Puia (foto), are motive serioase de îngrijorare. Nu din cauza celor 1.400 lei pe care nu îi va mai încasa din leafă în următoarele trei luni, ci pentru că s-a ales cu "mapa profesională" pătată şi orice abatere viitoare îl va lăsa automat fără funcţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câinii latră, caravana trece. Pe asta s-a bazat şeful Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Călin Puia, după ce anul trecut a dosit un raport  intern ce dezvăluia abuzurile educatorilor de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea: torturarea şi forţarea minorilor să se bată între ei şi să doarmă în mirosul propriilor fecale, dijmuirea hranei şi chiar interdicţia de a frecventa şcoala.

Deşi era obligat prin lege să anunţe Parchetul şi să îndepărteze angajaţii agresivi, Puia a muşamalizat faptele, sperând că trecerea timpului le va da uitării. Socoteală greşită, căci a ajuns el însuşi în vizorul comisiei de disciplină a Consiliului Judeţean. După două luni de cercetări, aceasta l-a găsit vinovat şi, săptămâna trecută, a propus să fie sancţionat.

Constatate

Grozăviile de la CPCPP Oradea au fost date în vileag în octombrie 2013, după vizita reprezentanţilor unui ONG din Bucureşti, Centrul de Resurse Juridice, care arătau că minorii fuseseră "abuzaţi fizic şi emoţional" chiar de pedagogi. Tot atunci, BIHOREANUL intra în posesia unui raport întocmit cu 6 luni înainte, pe 30 mai, de Biroul de Control Intern al DGASPC, ce consemna mărturiile teribile ale adolescenţilor: "Dl educator Iluţă Adrian m-a bătut cu pumnii şi picioarele în plex şi în faţă. M-a lovit aşa tare în gură că mi-a ieşit un dinte prin buză", "Dl Costruţ Adrian şi dl Miheş Mirel nu ne dădeau gustările", "Am fost pedepsit strângându-mi degetele la uşă", "Am fost tunsă zero şi pusă să fac 1.000 de genuflexiuni", "Am fost închisă în Centru 6 luni. N-am avut voie nici la şcoală", "Ne închideau noaptea în dormitoare şi eram obligaţi să ne facem nevoile acolo", "Dl Mirel obişnuieşte să ne bată cu bastonul", "Şeful de centru (n.r. - Ovidiu Chişe) a bătut un copil până l-a lăsat întins pe jos".

Inspectorii DGASPC au ataşat raportului şi declaraţiile prin care pedagogii recunoşteau o parte din fapte: "Datorită problemelor grave moştenite de la vechea conducere, este posibil să fi luat decizia nepotrivită", spunea şeful Centrului, Ovidiu Chişe, despre bătăile aplicate adolescenţilor. Educatorul Adrian Iluţă: "În prezent evit agresiunea fizică asupra copiilor, preferând-o pe cea verbală (!)". Pedagogul Adrian Costruţ: "Prin detectorul de minciuni (n.r. - strângerea degetelor la uşă) nu am maltratat pe nimeni", "Pedeapsa închiderii copiilor cu nefrecventarea şcolii a fost luată la nivel de şef Centru".

... şi "îngropate"

ONG-ul arăta că deşi şefii DGASPC primiseră raportul, nu au sesizat Parchetul şi nu i-au mutat pe angajaţii bătăuşi, cum impunea Legea privind protecţia copilului, ci au întocmit o comisie aşa-zis "disciplinară" care să pună batista pe ţambal şi care, în iulie, a concluzionat: "Nu au fost identificate elemente pentru probarea abuzurilor fizice (certificate medico-legale, consemnări medicale, sesizări adresate managerilor de caz etc.)". Ca urmare, conducerea s-a limitat să-l schimbe pe şeful Centrului (cu un alt pedagog din cei acuzaţi de agresiuni!), a montat sonerii în dormitoarele unde minorii erau închişi noaptea şi camere de supraveghere pe holuri, iar pe educatorii bătăuşi i-a "mângâiat" cu câte un banal avertisment scris.

Şeful DGASPC, Călin Puia, nu a sesizat Parchetul nici măcar după ce, o lună mai târziu, în august, un copil autist de 14 ani era violat, iar un raport medico-legal îi certifica "grave leziuni la nivelul anusului" provocate inclusiv "prin corp contondent". Ba, mai mult, cu toate că managerul de caz a propus mutarea băiatului într-un aşezământ unde să fie protejat de alte agresiuni, şefii Direcţiei nu şi-au dat acceptul, motivând că doar aici existau "condiţii speciale de îngrijire"! Doar pentru ca oroarea să rămână "în familie".

Comisii şi sesizări

Cum nimic nu poate fi ascuns la infinit, Centrul de Resurse Juridice a scos totul la lumină în octombrie, sesizând presa, Parchetul, Avocatul Poporului şi pe preşedintele CJ Bihor. Cornel Popa a dispus ca o comisie specială să verifice situaţia, ceea ce s-a şi întâmplat pe 7 noiembrie, când aceasta a confirmat faptele printr-un raport public.

Dată fiind gravitatea situaţiei şi presiunea opiniei publice, în lămurirea lucrurilor s-a implicat, cum de altfel era normal, şi Comisia pentru protecţie socială, sănătate şi familie a CJ, iar pe 12 noiembrie aceasta a sesizat comisia de disciplină a Consiliului, singura care putea constata pe cale administrativă vinovăţia conducerii DGASPC.

După două luni de cercetări, comisia de disciplină a decis, lunea trecută, pe 13 ianuarie, la capătul unei proceduri de "judecată" meticuloasă, că directorul general Călin Puia a încălcat Legea protecţiei copilului şi Statutul funcţionarilor publici, propunând penalizarea acestuia cu 20% din salariu pe trei luni.

Vinovat de două ori

Intrat în posesia BIHOREANULUI, raportul comisiei de disciplină a CJ reţine că Puia ştiuse despre "încălcarea prevederilor referitoare la standardele minime obligatorii ale serviciilor sociale" şi despre "existenţa faptelor de agresiune şi umilire a beneficiarilor centrului de către personalul angajat", dar a aplicat doar avertismente scrise pentru "instructorul CA, educatorul IA şi şeful de centru BC". În legătură cu copilul violat, comisia a constatat că Puia a procedat la fel de greşit, mutând minorul abia pe 1 noiembrie (la 3 luni după ce aflase că băiatul a fost agresat), iar Parchetul l-a sesizat abia pe 18 noiembrie (la 3 săptămâni după ce deja o făcuse ONG-ul).

În final, comisia l-a găsit vinovat pe Puia pentru încălcarea Legii 272/2004, privind protecţia copilului, conform căreia "dacă abuzul, neglijarea, exploatarea sau violenţa de orice formă asupra unui copil a fost săvârşită de persoane care în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educarea lui, angajatorul (n.r. - DGASPC) are obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea de copil a persoanei respective". De asemenea, a stabilit comisia, Puia a încălcat şi Statutul funcţionarilor publici, ce prevede că "neîndeplinirea îndatoririlor corespunzătoare funcţiei şi a normelor de conduită profesională şi civică constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară".

Decizia, la consilierii judeţeni

Deşi, la fel ca membrii comisiei sociale a CJ, nici cei ai comisiei de disciplină nu au vrut să facă declaraţii, pentru ca şeful DGASPC să nu poată acuza vicierea procedurilor, raportul cu propunerea de sancţionare arată că acesta s-a apărat nu pe fondul problemei, negându-şi vinovăţia (de altfel demonstrată de acte), ci formal, cerând respingerea sesizării formulate împotriva sa, ca "nesusţinută". Motivul invocat? Sesizarea n-ar fi fost semnată de toţi membrii comisiei sociale. Obiecţia i-a fost însă respinsă, întrucât sesizarea a fost susţinută de 3 din cei 5 membri ai comisiei, adică majoritatea.

În ce priveşte propunerea de penalizare cu 20% din salariul pe trei luni (în total, 1.400 lei), aceasta a fost stabilită în baza unor criterii prevăzute de normele legale. Concret, "la individualizarea sancţiunii se ţine seama de gravitatea abaterii, împrejurările în care a fost săvârşită, gradul de vinovăţie, consecinţe, comportarea generală în serviciu şi existenţa sau inexistenţa în antecedentele funcţionarului a altor sancţiuni disciplinare". Aşa s-a ajuns la o pedeapsă care nu este nici prea blândă, nici prea severă.

04_Cornel_Popa_bihoreanul_1.jpgŞeful DGASPC a avut 5 zile să conteste raportul comisiei de disciplină la preşedintele CJ, Cornel Popa (foto), dar n-a făcut-o, cel mai probabil fiindcă acesta i-a cerut, încă de la izbucnirea scandalului - dar degeaba - să-şi prezinte demisia. Potrivit legii, şeful CJ trebuie ca în 10 zile să convoace plenul Consiliului pentru ca, prin vot, aleşii să decidă sancţiunea, care poate fi cea propusă de comisia de disciplină sau, dacă preşedintele CJ propune altfel, o alta. În final, dacă Puia se va considera nedreptăţit, o va putea contesta în justiţie.

Dacă o va face sau nu, deocamdată e greu de spus. Nu de alta, dar când BIHOREANUL i-a cerut să se pronunţe, a refuzat şi el orice comentariu. Mai ştii, poate chiar nu mai e nimic de comentat, iar şeful DGASPC o fi satisfăcut că a scăpat, de fapt, uşor...


VA URMA
Dosar penal

Chiar dacă directorul DGASPC nu a sesizat Parchetul asupra abuzurilor de la centrul de plasament, angajaţii acestuia şi şeful Direcţiei, care le-a acoperit faptele, nu pot răsufla uşuraţi că au scăpat de răspunderea penală. Motivul? Procurorii au fost sesizaţi de ONG-ul bucureştean în luna octombrie şi au demarat cercetări proprii în acest caz, pentru rele tratamente aplicate minorilor.

Pe de altă parte, cu toate că iniţial fuseseră sancţionaţi doar cu avertisment scris, educatorii bătăuşi au fost mutaţi din centrul care, de altfel, va fi complet restructurat, mai ales că nu avea nici licenţă de funcţionare, aici fiind instituţionalizaţi, contrar normelor legale, atât copii cu dizabilităţi, cât şi adolescenţi cu comportament agresiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
hotii
popa sa te duci dracului cu hotiisi spagarii tai cu tot
Postat 27 Ianuarie 2014, 22:34 de nan
INCOMPETENTII PNL-ului
GUNOAIE PNL-iste ce sunteti in frunte cu seful vostru .satia au numai scursuri pe la deconcentrate ,hoti spagari si mai nou violatori de copii ,penali cu acte in regula!!!! NESIMTITI !!!!!!
Postat 27 Ianuarie 2014, 06:32 de usl
..
ii doresc din tot sufletul sa treaca prin ceea ce au trebuit acei copii sa treaca. copii pe care noi, prin el, trebuia sa ii aparam! cred ca asa se intampla cand numim oameni fara cap si fara pregatire numai pe criterii politice!
Postat 21 Ianuarie 2014, 22:35 de me2
Pe pariu ca lucrurile astea sunt voturi in plus pentru PeNaLi?
.
Postat 21 Ianuarie 2014, 19:41 de Bean
Seful violatorilor de copii a primit ce nu merita!
20% din salariul pe trei luni, pe care i-a ridicat de fapt anticipat de la seful liberalilor ca premiu de consolare pentru stres, inseamna o pedeapsa prea mare pentru seful violatorilor de copii institutionalizati. Trebuia sa-i mareasca salariul cu 50-60% pe chestia asta, sa se invete minte toata lumea cine e seful de la PNL!
Postat 21 Ianuarie 2014, 19:39 de Bear
Cine o fi BC?
Poate ne spuneti cumva si cine e seful de centru cu initialele BC. Poate vorba ceea, " Hotul striga: <hotul>! " . Dar si proverbul "Cine sapa groapa altuia, cade el in ea! " Si inca o curiozitate: cum de centrul < nu avea nici licenţă de funcţionare, aici fiind instituţionalizaţi, contrar normelor legale, atât copii cu dizabilităţi, cât şi adolescenţi cu comportament agresiv.> ????
Postat 21 Ianuarie 2014, 18:02 de curios
PUIA CHELNERU
UN ALT EXEMPLAR promovat si sustinut de POPA CORNEL alaturi de hotii de la ARR in frunte cu PETI SI SPAGARUL DE LA I.T.R.S.V. SI altii ,....asta are fata de prost PUIA ,fost chelner ,pe vreMuri nu se descurca nici cu functia de chelner ,asa e cand sustii asemenea SPECIMENE d-le POPA ,daca nu ai gasit in P.N.L. ,OAMENI MAI CURATI si de caracter , ce sa inteleg ca pnl BIHOR este partid de oportunisti ,hotii si spagari? SPER CA NU!!!!!!!!!!!!APROPO*chelneru PUIA ne fura la nota de PLATA!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 21 Ianuarie 2014, 16:56 de UN fost client
abureli POLITICE !!!
Dar chiar mai crede cineva ca asta traieste cu leafa de la STAT ???!!!!! Suntem noi prostiti dar nu chiar prosti, prostii lor . El traieste de la firma, firmele care acum in tocul iernii schimba (arunca) acoperisurile bune cu alktele aiurea numai de dragul cheltuirii (insusirii) banilor de la POnta !!!! Asa ca penalizarea asta de 20% nici nu se vede la veniturile lui "CONSOLIDATE" !!!
Postat 21 Ianuarie 2014, 14:35 de OBSERVATOR ANTENA3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON